Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Gyerekeknél is kialakul a kalapácsujj, de mit tehetünk ilyenkor?

Szabó Zoltán József
Gyerekeknél is kialakul a kalapácsujj, de mit tehetünk ilyenkor?

A kalapácsujj kialakulása bár elsősorban a nőket érinti a nem megfelelő lábbeli viselése miatt, a kalapácsujj gyerekeknél ugyanúgy kialakulhat. Ez sajnos egyébként mára szinte az összes lábdeformitásra igaz a mozgásszegény életmód, valamint azok miatt a fránya fölös kilók miatt, amik a legkisebbeket sem kímélik. A megelőzésnek komoly szerepe van ezen a téren.

tovább olvasom...

Gyerekeknél is kialakul a kalapácsujj, de mit tehetünk ilyenkor?Bár a probléma elsősorban a nőket érinti a nem megfelelő lábbeli viselése miatt, a kalapácsujj gyerekeknél ugyanúgy kialakulhat. Ez sajnos egyébként mára szinte az összes lábdeformitásra igaz a mozgásszegény életmód, valamint azok miatt a fránya fölös kilók miatt, amik a legkisebbeket sem kímélik.

Miért alakulnak ki már a gyerekeknél is a lábdeformitások?

Bizonyos lábdeformitások (például a lúdtalp) kialakulásában az örökletes tényezők is szerepet játszanak, ám a legtöbb esetben olyan okok állnak a háttérben, amikre a szülőknek is nagy ráhatásuk van. Azt persze az igazságosság kedvéért hozzá kell tennünk, hogy nincs könnyű dolguk, hiszen sokszor még maguk a szakemberek sem képesek megegyezni abban, hogy milyen lábbeliket is kell a kicsiknek viselniük.

Vegyük a járástanulást. Egyes ortopédusok szerint már az első lépések megtétele során elengedhetetlen a harántemelős cipőcske viselése, hiszen az segít a gyerek lábát a megfelelő állásban tartani, így nem alakul ki a lúdtalp. (És annak egyik gyakori kísérője, a kalapácsujj sem, de ezt már csak mi tesszük hozzá.)

Egy időben annyira domináns volt ez a nézet, hogy még az egyébként egészséges talpú kicsiket is ilyen lábbeliben járatták. Mára azonban változott a kép, ugyanis egyre többen mondják azt, hogy az ilyen speciális cipők hatására a gyerekek lába ellustul, az izmok nem fejlődnek megfelelően, vagyis több kárt okoznak, mint amennyi hasznot hoznak.

Mi a kalapácsujj?

A kalapácsujj vagy karomtartás egy könnyen felismerhető lábdeformitás, amit a harántboltozat süllyedése okoz. A lábujjakat mozgató inak húzásirányának megváltozása miatt az adott lábujj alapperce kiemelkedik, a középperc pedig lesüllyed. 

Így alakul ki a jellegzetes kalapács forma, mintha folyamatosan begörbítve tartanánk az ujjunkat. A gond az, hogy a cipő folyamatosan nyomja a problémás területet, így bőrkeményedés és gyulladás alakulhat ki, ezek pedig komoly fájdalmat okozhatnak.

Súlyos esetben már csak műtéttel lehet megszüntetni a problémát, ezért mindennél fontosabb a megelőzés. Természetesen léteznek a kezeléshez eszközök, mint a szilikonból készült gélpárna, valamint a talpbetétek, de ezek nem fordítják vissza a folyamatot, csak lelassítják azt. A gyógytorna szintén segíthet a tünetek enyhítésében, illetve a megfelelő, nem túl szűk lábbelik viselése gyerekek esetén is.

 

Hogyan előzhető meg a kalapácsujj gyerekeknél?

A kalapácsujj gyerekeknél a lúdtalp (harántboltozat süllyedés) másodlagos következményeként jön létre. Ezért a fő cél ennek a lábdeformitásnak a megelőzése, vagyis a megfelelő gyerekcipő kiválasztása, a sok-sok mozgás, a lábtorna alkalmazása, a túlsúly elkerülése, illetve lúdtalpbetét viselése.

A jó gyerekcipőről, és az ezzel kapcsolatos nézetekről már írtunk a cikkben. Tehát járástanuláshoz elég egy puhább talpú babacipő, sőt, mindössze egy zokni is. Ha erre lehetőség van, a kicsi játsszon sokat mezítláb egyenetlen talajon az udvaron, mert így a talpa érzi a különféle ingereket, amikre reagál a lába, dolgozik, vagyis fejlődik az izomzata. A megfelelő lábbeli kiválasztására később is oda kell figyelni: tartsa jól a lábat és legyen magas, kemény a kérge.

A mozgás, a játékos lábtorna szintén sokat segíthet a lúdtalp megelőzésében, illetve kezelésében, amihez akár gyógytornász közreműködését is igénybe lehet venni. És érdemes még egy kényelmetlen témát érinteni: a gyerekkori elhízást, ami a lábak túlzott terhelésén keresztül járulhat hozzá a lúdtalp kialakulásához.

Amennyiben kérdése merült fel a témával, esetleg a kapcsolódó termékekkel kapcsolatban, keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!

Tartalomhoz tartozó címkék: Tegyünk lábunk egészségéért
Bankok és minősítések