Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Használjon megfelelő eszközöket a beteg étkezéséhez, táplálásához.

A fekvőbetegek étkezése vagy táplálása kiemelt gondozói feladat, hiszen sok apró részletre oda kell figyelni. Ebben a kategóriában olyan eszközöket ajánlunk Önnek, amelyek megkönnyítik ezt a folyamatot, segítséget nyújtanak azon túl, hogy kényelmesebbé is teszik az étkezést. A gyakorlatban jól bevált segédeszközöket talál itt. Használja bátran őket a mindennapos gondozás során.
Rendezés:
gyakori száraz száj, csökkent nyáltermelés, sugárkezelés, kemoterápia után, autoimmun betegség
azonnal elérhető
200 Ft
pohár, csésze oldalához rögzíti a szívószálat
azonnal elérhető
700 Ft
nehezen táplálkozó betegek híg és rostos, pépes étel és ital adagolására
azonnal elérhető
1  400 Ft
ágyban fekvő betegeknek
azonnal elérhető
2  000 Ft
nagy zseb az ételmaradéknak, átengedi a vízpárát, egy zseb elől, megkötős
azonnal elérhető
2  200 Ft
egyszer használatos, gömbölyített vég 2 oldalnyílással
pár napon belül elérhető
3  400 Ft
nagy zseb az ételmaradéknak, átengedi a vízpárát, két zseb elől, kétoldalas
azonnal elérhető
3  400 Ft
egyszer használatos, gömbölyített vég 2 oldalnyílással
pár napon belül elérhető
3  500 Ft
tápláláshoz, fülmosáshoz, egyéb beavatkozásokhoz
pár napon belül elérhető
6  000 Ft
ágyban fekvő betegeknek
pár napon belül elérhető
6  000 Ft
két méretfunkciós, pamut / PVC, patentos, 90 fokon mosható
azonnal elérhető
6  400 Ft
lábait behajtva tálcaként is ideális ágyban fekvő betegnek
beszerzés alatt
6  500 Ft
nagy zseb az ételmaradéknak, szalvéta is egyben, jó nedvszívó képességű
pár napon belül elérhető
13  500 Ft
nagy zseb az ételmaradéknak, szalvéta is egyben, jó nedvszívó, fóliás hátoldal
pár napon belül elérhető
16  400 Ft
2 műanyag kampó, króm lábak görgővel, műanyag kosár
azonnal elérhető
24  200 Ft
ágyban fekvő betegnek étkezéshez, olvasáshoz, egyéb feladatokhoz, összecsukható
pár napon belül elérhető
29  800 Ft

Szempontok a fekvőbeteg otthoni étkezéséhez, táplálásához

  • Étkezés előtt tegye lehetővé a hólyag ürítését és a kézmosást.
  • Az étkezéshez mindig ültesse fel a beteget, nehogy félrenyeljen.
  • A lábadozó beteget próbálja meg asztalhoz ültetni, ha nem akar sikerülni, akkor az ágy szélére üljön, és használjon ágyasztalt.
  • Ha a beteg stabilan tud ülni a háta megtámasztása nélkül is, az ágy szélére is kiültetheti úgy, hogy talpa a padlón vagy egy kis sámlin nyugszik.
  • Ha a beteg tudja tartani a tányért, adja a kezébe a kanállal együtt.
  • Ágyban ülő helyzetben használhat ágytálcát vagy megfelelő ágyasztalt is.
  • Ha a beteget etet, üljön az ágy szélére, bal kezével enyhén emelje meg a beteg fejét és a jobb kezében tartott kanállal etessen. Ügyelni kell arra, hogy a fejet se túl előre, se túl hátra ne hajtsa, hanem tartsa nagyjából az álló testhelyzetnek megfelelően.
  • A tányért csak kb. félig töltse meg. Ha még kér a beteg, adhat újabb adagot.
  • Az étkezéshez szükséges tálak, eszközök mindig a gondozó kezének közelében legyen.
  • Védje a beteg hálóruháját előke használatával, ami lehet egyszer vagy többször használatos, zsebes, vagy zsebnélküli.
  • Ha a beteg kora vagy valamilyen betegség miatt elvesztette a fogait, biztosítson pépes étrendet neki. Hasznos, ha van otthon turmixgép, botmixer. A pépes étel ne legyen túl fűszeres, csípős, mert a gyógyuló ínyfelületek érzékenyek lehetnek.
  • Ha a beteg befejezte az étkezést, azonnal vigye el a tálcát, hogy ne vegye el későbbi étvágyát sem a sokáig mellette álló ételmaradék, koszos tányér.
  • Alapszabályként el kell fogadni, hogy a beteget nem szabad túletetni.
  • A fekvőbeteg kalória- és táplálékigénye kisebb, ezért a megszokottnál kevesebbet kell enniük, amire Önnek oda kell figyelnie.
  • Az étrend összeállításánál tartsa szem előtt a beteg addigi táplálkozási szokásait és a napi beosztását.
  • A főétkezésekre is adjon keveset, amit kiegészíthet tízóraival és/vagy uzsonnával, ha igényli a beteg.
  • Az étel megfelelő hőmérsékletű legyen, de sokszor érdemes kóstolással is megbizonyosodni róla.
  • Ne siettesse a beteget az evésben, legyen türelme kivárni.
  • Várja meg, amíg a beteg a falatot megrágja és lenyeli.
  • A beteg itatásához nagy segítség a csőrös csésze, vagy a különböző folyadékfejes pohár, mert ezzel a levest, pépes ételeket, gyümölcsnedvet, teát, kávét és szükség esetén bármilyen folyékony gyógyszert könnyen adhat a betegnek.
  • Ügyeljen arra, hogy a szomjazó betegnek ne adja túl gyorsan az italt.
  • A naponkénti folyadékmennyiséget, ha az orvos erre vonatkozó külön utasítást nem ad, nyugodtan rábízhatja a beteg szomjúságérzetére. Láz esetén muszáj többet innia.
  • Ha a beteg fel tud ülni egyedül néhány korty erejéig, ki tudja szolgálni magát. Az innivalót ne pohárba készítsük oda, hanem olyan flakonban, aminek a kupakján egy nyitható-zárható kis lyuk van (sportkupak).
  • Eszméletlen beteg esetében a nyelés eröltetése tilos, mert hányást vagy félrenyelést okozhat.
  • A könnyen vagy gyakran hányó beteg etetésekor mindig legyen kezünk ügyében hánytál.

 

Bankok és minősítések