Használjon megfelelő eszközöket a beteg étkezéséhez, táplálásához.
A fekvőbetegek étkezése vagy táplálása kiemelt gondozói feladat, hiszen sok apró részletre oda kell figyelni. Ebben a kategóriában olyan eszközöket ajánlunk Önnek, amelyek megkönnyítik ezt a folyamatot, segítséget nyújtanak azon túl, hogy kényelmesebbé is teszik az étkezést. A gyakorlatban jól bevált segédeszközöket talál itt. Használja bátran őket a mindennapos gondozás során.
Rendezés:
gyakori száraz száj, csökkent nyáltermelés, sugárkezelés, kemoterápia után, autoimmun betegség
1-3 munkanapon belül szállítjuk
200 Ft
egyszer használatos, gömbölyített vég 2 oldalnyílással
1-3 munkanapon belül szállítjuk
300 Ft
egyszer használatos, gömbölyített vég 2 oldalnyílással
1-3 munkanapon belül szállítjuk
400 Ft
pohár, csésze oldalához rögzíti a szívószálat
1-3 munkanapon belül szállítjuk
700 Ft
nehezen táplálkozó betegek híg és rostos, pépes étel és ital adagolására
1-3 munkanapon belül szállítjuk
1 100 Ft
ágyban fekvő betegeknek
1-3 munkanapon belül szállítjuk
2 000 Ft
nagy zseb az ételmaradéknak, átengedi a vízpárát, egy zseb elől, megkötős
1-3 munkanapon belül szállítjuk
2 200 Ft
nagy zseb az ételmaradéknak, átengedi a vízpárát, két zseb elől, kétoldalas
1-3 munkanapon belül szállítjuk
3 400 Ft
tápláláshoz, fülmosáshoz, egyéb beavatkozásokhoz
1-3 munkanapon belül szállítjuk
6 000 Ft
ágyban fekvő betegeknek
1-3 munkanapon belül szállítjuk
6 000 Ft
két méretfunkciós, pamut / PVC, patentos, 90 fokon mosható
1-3 munkanapon belül szállítjuk
6 200 Ft
lábait behajtva tálcaként is ideális ágyban fekvő betegnek
1-3 munkanapon belül szállítjuk
6 500 Ft
nagy zseb az ételmaradéknak, szalvéta is egyben, jó nedvszívó képességű
1-3 munkanapon belül szállítjuk
12 600 Ft
nagy zseb az ételmaradéknak, szalvéta is egyben, jó nedvszívó, fóliás hátoldal
1-3 munkanapon belül szállítjuk
16 400 Ft
2 műanyag kampó, króm lábak görgővel, műanyag kosár
1-3 munkanapon belül szállítjuk
24 200 Ft
ágyban fekvő betegnek étkezéshez, olvasáshoz, egyéb feladatokhoz, összecsukható
1-3 munkanapon belül szállítjuk
29 800 Ft
1 - 16 / 16 termék
Szempontok a fekvőbeteg otthoni étkezéséhez, táplálásához
- Étkezés előtt tegye lehetővé a hólyag ürítését és a kézmosást.
- Az étkezéshez mindig ültesse fel a beteget, nehogy félrenyeljen.
- A lábadozó beteget próbálja meg asztalhoz ültetni, ha nem akar sikerülni, akkor az ágy szélére üljön, és használjon ágyasztalt.
- Ha a beteg stabilan tud ülni a háta megtámasztása nélkül is, az ágy szélére is kiültetheti úgy, hogy talpa a padlón vagy egy kis sámlin nyugszik.
- Ha a beteg tudja tartani a tányért, adja a kezébe a kanállal együtt.
- Ágyban ülő helyzetben használhat ágytálcát vagy megfelelő ágyasztalt is.
- Ha a beteget etet, üljön az ágy szélére, bal kezével enyhén emelje meg a beteg fejét és a jobb kezében tartott kanállal etessen. Ügyelni kell arra, hogy a fejet se túl előre, se túl hátra ne hajtsa, hanem tartsa nagyjából az álló testhelyzetnek megfelelően.
- A tányért csak kb. félig töltse meg. Ha még kér a beteg, adhat újabb adagot.
- Az étkezéshez szükséges tálak, eszközök mindig a gondozó kezének közelében legyen.
- Védje a beteg hálóruháját előke használatával, ami lehet egyszer vagy többször használatos, zsebes, vagy zsebnélküli.
- Ha a beteg kora vagy valamilyen betegség miatt elvesztette a fogait, biztosítson pépes étrendet neki. Hasznos, ha van otthon turmixgép, botmixer. A pépes étel ne legyen túl fűszeres, csípős, mert a gyógyuló ínyfelületek érzékenyek lehetnek.
- Ha a beteg befejezte az étkezést, azonnal vigye el a tálcát, hogy ne vegye el későbbi étvágyát sem a sokáig mellette álló ételmaradék, koszos tányér.
- Alapszabályként el kell fogadni, hogy a beteget nem szabad túletetni.
- A fekvőbeteg kalória- és táplálékigénye kisebb, ezért a megszokottnál kevesebbet kell enniük, amire Önnek oda kell figyelnie.
- Az étrend összeállításánál tartsa szem előtt a beteg addigi táplálkozási szokásait és a napi beosztását.
- A főétkezésekre is adjon keveset, amit kiegészíthet tízóraival és/vagy uzsonnával, ha igényli a beteg.
- Az étel megfelelő hőmérsékletű legyen, de sokszor érdemes kóstolással is megbizonyosodni róla.
- Ne siettesse a beteget az evésben, legyen türelme kivárni.
- Várja meg, amíg a beteg a falatot megrágja és lenyeli.
- A beteg itatásához nagy segítség a csőrös csésze, vagy a különböző folyadékfejes pohár, mert ezzel a levest, pépes ételeket, gyümölcsnedvet, teát, kávét és szükség esetén bármilyen folyékony gyógyszert könnyen adhat a betegnek.
- Ügyeljen arra, hogy a szomjazó betegnek ne adja túl gyorsan az italt.
- A naponkénti folyadékmennyiséget, ha az orvos erre vonatkozó külön utasítást nem ad, nyugodtan rábízhatja a beteg szomjúságérzetére. Láz esetén muszáj többet innia.
- Ha a beteg fel tud ülni egyedül néhány korty erejéig, ki tudja szolgálni magát. Az innivalót ne pohárba készítsük oda, hanem olyan flakonban, aminek a kupakján egy nyitható-zárható kis lyuk van (sportkupak).
- Eszméletlen beteg esetében a nyelés eröltetése tilos, mert hányást vagy félrenyelést okozhat.
- A könnyen vagy gyakran hányó beteg etetésekor mindig legyen kezünk ügyében hánytál.