Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Erre figyeljen, ha egészségpénztári számlát kér

Szabó Zoltán József
Erre figyeljen, ha egészségpénztári számlát kér

Az adókedvezmények és az egyéb bónuszok miatt ma már egyre több vásárlónk kér egészségpénztári szánlát. Van, aki pontosan tudja, hogy mi számolható el és milyen adatok kellenek a számlára, mások pedig mindenféle megoldással próbálkoznak, majd számlahelyesbítést kérnek. Ezzel a cikkel az utóbbiaknak szeretnénk segíteni megfelelő háttérinformációkkal, tanácsokkal.

tovább olvasom...

Erre figyeljen, ha egészségpénztári számlát kér - Értéksziget Webáruház

Az öngondoskodásnak ma már egyre nagyobb szerepe van az egyéni és/vagy a családi beteggondozás, betegápolás, egészségmegőrzés területén. Egyre több adófizető magánszemély nyugdíj-, egészség- és önsegélyező pénztári tagsággal rendelkezik, hogy maximálisan kihasználhassa az állam által nyújtott adókedvezményeket és a különböző cégek egyéb, egészségpénztári vásárlásokhoz köthető bónuszait. Éppen ezért érdemes lehet elgondolkodni egy vagy több egészségpénztári tagságon, amivel az önmagunkról való egészségügyi öngondoskodásunk jelentősen növelhető.

Mi az egészségpénztár lényege?

Az egészségpénztári tagság az egészség védelmét célzó, de a társadalombiztosítás által nem, vagy csak részben támogatott, kiegészítő szolgáltatásokat nyújt. Speciális, adókedvezménnyel is támogatott megtakarítási forma, amely lehetővé teszi, hogy idejében fel tudjunk készülni a váratlanul jelentkező egészségügyi kiadások bizonyos mértékű fedezésére, illetve az egészség megőrzése érdekében igénybe vett szolgáltatások finanszírozására.

Minden pénztár egyénileg szabja meg a havi minimum befizetendő összeget, amely legalább 2000 Ft, de ha komolyan gondoljuk ezt a fajta öngondoskodást, akkor legalább 4-5x ennyit érdemes befizetni. A befizetések után kamat is jár, valamint meg lehet jelölni közeli hozzátartozót, aki ugyanúgy felhasználhatja az egyéni számlán lévő összeget.

Milyen kedvezményeket biztosít az egészségpénztár?

Adóvisszatérítést kaphatunk, melynek mértéke az adott évi befizetések 20%-a, ami legfeljebb 150.000 Ft lehet. Ez azt jelenti, hogy a maximális kedvezmény kihasználásához az adóév végéig 750.000 forintnak kell érkeznie az egészségpénztári számlánkra. 2019 óta már a munkaadói befizetések (munkáltatói tagdíjátvállalás, adomány) után is igénybe vehető ez a kedvezmény, amit többnyire cafetéria keretében kaphatunk.

Ha szeretnénk extra kedvezményeket is igénybe venni, akkor lehetőségünk van az egészségpénztárnál vezetett számlán lévő összeget vagy annak egy részét 2 évre lekötni, ami után 10% adó-visszatérítés jár. Ezen felül, ha az adóévben egészségpénztáron keresztül az ide vonatkozó jogszabályban meghatározott prevenciós szolgáltatást veszünk igénybe, az e célra felhasznált összeg után további 10% adó-visszatérítést érvényesíthető. Az összes pénztári adó-visszatérítés összege azonban ezzel együtt sem haladhatja meg a 150.000 forintot.

A 150.000 forintos adó-visszatérítés mellett a pénztárak maguk is támogatják a tagokat abban, hogy növeljék a befizetéseiket. Ilyenek pl. a nyereményjátékok az év végéig teljesített extra befizetések miatt. Ennek a minimálisan elvárt összege általában 50-60 ezer forint körül van. Sok pénztár sorsol ki utalványokat, kuponokat a tagok között ezzel is támogatva az extra befizetéseket.

A pénztártagot az adókedvezmény nem visszaigénylés, hanem visszatérítés formájában illeti meg, amit az adóhatóság számlajóváírásként a pénztártag által választott önkéntes pénztárba utalja, majd a pénztár a tag egyéni számláján jóváírja.

Mire tudjuk felhasználni az egészségpénztári összegeket?

Két nagy gyűjtőkategóriába soroljuk a lehetőségeket: felhasználhatjuk szolgáltatásokra és termékvásárlásra: gyógyszer és gyógyászati segédeszközök, különböző egészségügyi szolgáltatások, szakorvosi vizsgálatok, otthoni gondozás, gyógytorna, gyógymasszázs és fizioterápiás kezelés igénybevétele, fogyatékos személyek életvitelét elősegítő szolgáltatások és eszközök. Továbbá pénzbeli kiegészítő egészségbiztosítási és önsegélyező szolgáltatások (pl. táppénz-kiegészítés, szülési támogatás, idősgondozás, lakáscélú jelzáloghitel előtörlesztésének a támogatása). És ezen felül, ha prevenciós vizsgálatokon veszünk részt, akkor +10% adóvisszatérítés jár. 

Az egészségpénztár szerepe a beteggondozásban

Fentebb már említettük, hogy az egészségpénztárral idősgondozás, betegápolás, valamint az ehhez kapcsolódó gyógyászati eszközök is igénybe vehető. Mire kell itt gondolni?

 • ortopéd cipők
 • lúdtalpbetétek
 • törzsfűzők és ortézisek
 • személyes mozgás nem testen viselt segédeszközei
 • mozgásszervi betegek otthoni segítő eszközei
 • mozgásszervi betegségek terápiás eszközei
 • sérvek, hasfali izomzat gyengülésének segédeszközei
 • emlőbetegségek segédeszközei
 • légzőszervi betegségek segédeszközei
 • terápiás eszközei anyagcsere-betegségek segédeszközei
 • parenterális otthoni gyógyszerterápia segédeszközei
 • fecskendők, tűk keringési betegségek segédeszközei
 • gastrointestinalis betegségek segédeszközei
 • mesterséges táplálás segédeszközei
 • urogenitalis betegségek segédeszközei
 • fogpótlások segédeszközei
 • kötszerek, fertőtlenítő szerek
 • házi ápolói szakszolgálat
 • szociális gondozószolgálat
 • gondozási, ápolási intézményben elhelyezés napi vagy havi díjának támogatása

Fontos, hogy bizonyos szolgáltatások támogatásához egyéb, pl. orvosi igazolásra is szükség van. A szükséges igazolásokról az adott egészségpénztárnál érdemes tájékozódnia.

Vásárlási egészségpénztári számlára

Ahhoz, hogy szolgáltatásokat elszámolhassunk az egészségpénztárral, szükséges, hogy a szolgáltatást nyújtó cég, szervezet szerződésben álljon a pénztárral. Azonban a termékeknél ez már nem szükséges elem csak abban az esetben, ha kártyával szeretnénk kifizetni a terméket. Pl. az Értéksziget nem áll szerződésben egyetlen pénztárral sem, de a megfelelően kiállított számláinkat a pénztárak befogadják.

3 féleképpen lehet vásárolni egészségpénztári számlára:

 1. Egészségpénztári kártyával: ez a legegyszerűbb, leggyorsabb fizetési mód. Minden szerződéssel rendelkező kártyaelfogadó helyen elérhető, sőt akár online is – ez utóbbi nagyon ritka, de nem lehetetlen, az Értéksziget erre nem biztosít lehetőséget. Ilyenkor a számlakérés egyszerűbb.
 2. Telefonos engedélyezéssel: ha a szolgáltatónál nem áll rendelkezésre kártyaolvasó berendezés, akkor a pénztár telefonon azonosítja a pénztártagot, majd egészségpénztári számlája egyenlegéből zárolja a megfelelő összeget. A számlát ilyenkor is a szolgáltató küldi el a pénztárnak, ahogy a kártyás fizetésnél is.
 3. Készpénzzel: ha a pénztártag készpénzzel (vagy bankkártyával vagy átutalással) fizet egy szolgáltatásért, termékért, számlát kell kérnie, és beküldeni azt a pénztárnak. Ha a számla megfelelő (minden adat hiánytalan, illetve rendelkezésre áll az elszámolásához szükséges orvosi javaslat stb.), ellenértékét a pénztár átutalja a megadott számlaszámra. Egyes szolgáltatásoknál szükséges, hogy a szolgáltatónak érvényes szerződése legyen az adott egészségpénztárral (pl. ilyen lehet a magánorvosi ellátás, fogászati ellátás vagy otthoni gondozás). Bizonyos esetekben az adókedvezmény igénybevételéhez orvosi javaslat vagy hatósági igazolás szükséges. Mindkettőnek érvényesnek kell lennie a benyújtott számla kiállításakor, és a rajta szereplő névnek azonosnak kell lennie a számlán szereplő névvel.

Mit ajánl Önnek az Értéksziget, ha egészségpénztári számlára szeretne vásárolni nálunk?

Azt tapasztaljuk, hogy nagy a káosz a vásárlók által kért, vélhetően egészségpénztárba elszámolásra szánt számlák kiállítását illetően. Utána néztünk, hogy mit ajánlhatunk, hogy pontosak, megfelelően legyenek a számlák.

Az Értéksziget beteggondozási szakáruház gyógyászati segédeszközöket értékesít, a számla kiállításánál a „termékekre” vonatkozó számlázási adatokat kell megadni. Tehát ha a termékeinket egészségpénztári számlára szeretné elszámolni, akkor így kell kitöltenie a számlázási adatokat: Vásárló (pénztártag vagy szolgáltatást igénybevevő hozzátartozó) neve, címe és tagi azonosítója (vagy EP kártyaszám). A pénztár adataira nincs szükség. Miután megkapta tőlünk a számlát, beküldi a saját pénztárának, akik néhány munkanapon belül az elszámolható termékek árát átutalják az Ön bankszámlájára.

A termékek elszámolhatóságát tekintve még nem egységes a gyakorlat az egészségpénztárak között, mert egyesek elfogadnak I-es típusú kompressziós harisnyákat, míg mások nem. Érdemes tehát egyeztetni a pénztárral, hogy nálunk mi a gyakorlat, és ténylegesen mit követelnek meg a számlázáshoz.

Tartalomhoz tartozó címkék: A gondoskodás lépcsőfokai
Bankok és minősítések