Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés. Megértettem
Termékek Menü

Egyértelmű vagy mégsem? - lázmérés

Durgonics Tamás -
2016-05-23 00:00:00
Egyértelmű vagy mégsem? - lázmérés

A lázmérő ma már minden háztartás nélkülözhetetlen eszköze. Van, aki megveszi a legolcsóbb kis kínai lázmérőt, vank aki a legpraktikusabbat, a csúcskategóriát kedveli. Minőségi és felhasználói különbségek vannak a végletek között. Az tény, hogy egy drágább árfekvésű lázmérőt (amit valójában már hőmérőnek hívnak) több célra használhatunk. Mutatunk pár megoldást.

tovább olvasom...

Amikor a családban valaki rossz közérzetre panaszkodik, esetleg hidegrázás is kínozza, rögtön felmerül bennünk, hogy lázas lehet. Ideális esetben a szekrényhez sietünk, és megkeressük lázmérőnket, hiszen tudni szeretnénk hozzátartozónk vagy a saját hőmérsékletünk pontos értékét. Ma már sokféle lázmérési mód és készülék létezik, ám fontos, hogy valóban a legpontosabb információt kapjuk a beteg testhőmérsékletéről, hogy az állapotnak megfelelő ellátást kaphassa.

A 38 Celsius fok feletti testhőmérsékletet tekintjük láznak. Fontos tudni, hogy a láz nem maga a betegség, hanem a fertőzéssel szemben beindult reakciója a szervezetnek, mely esetenként még hasznos is lehet, hiszen a normálishoz képest emelkedett hőmérséklet elpusztíthatja a kórokozót. Tisztában kell lennünk azonban azzal is, hogy a magas láz megterheli a szervezetet, komoly folyadékveszteséget okoz, tehát adott esetben több rosszat okozhat, mint jót, ezért is érdemes helyén kezelni a dolgokat. A normális testhőmérséklet hónaljban mérve 36-37 fok, végbélben mérve 36,5-37,5 fok. Általában azt szokás mondani, hogy 37,2-től beszélünk hőemelkedésről, 38 foktól pedig lázról.

Ma már elmondható, hogy a teljesen alapkészülékktől a csúcskategóriás lázmérőig (ezek már inkább hőmérők!) sokféle eszköz segíthet minket a lázmérésben. A lázmérés módja függhet a beteg életkorától, általános állapotától stb. Régebben a csecsemők esetében a legcélravezetőbb módszer a végbélen át történő lázmérés volt, amit ma is rengeteg szülő használ. Fektessük a babát a hátára, és emeljük fel a lábait! Kenjük be a hőmérő végét vékonyan popsi krémmel, majd helyezzük a végbélnyílásba kb. 1,5 cm mélyen! Végbélen át történő hőmérés esetén magasabb hőmérsékletet fogunk mérni, mint a gyermek hóna alatt. Óvodás kortól rátérhetünk a hónaljban történő mérésre. Gyakori megoldás, hogy ún. flexibilis lázmérőt választanak a szülők, amelynek a vége hajlékony, ezért egyszerűbb, kényelmesebb, praktikusabb és könnyebb is a mérés.

Fülben történő mérés esetén számolnunk kell azzal, hogy gyulladt fül esetén magasabb hőmérsékletet kapunk, tehát picit pontatlanabb lesz az eredmény. Ez nem pár fok eltérést jelent, hanem legfeljebb 0,3-0,5 fokot. Az ún. fülhőmérők nagyon praktikus és igen jól használható, nagyon gyors lázmérők. A választott márkától és típustól függően arra is van lehetőség, hogy a napi méréseket átlagolja a készülék megjegyezve az alacsony és legmagasabb eredményeket. Az 1 másodperces mérés ma már megszokottnak számít egy 6-8000 forintos lázmérőnél. A sterilitás érdekében a fülhőmérők ún. szondasapkával rendelkeznek, ami egy kis műanyag védőtasak a higiénia és fertőzések elkerülése érdekében.

A lázmérésben a csúcskategóriát az érintés nélküli hőmérők jelentik. Itt már nemcsak lázmérésről beszélünk, hanem ételek, felületek és szobahőmérsékletről is. Bár ezek kevésbé tűnnek hasznos funkciónak, de szükség lehet pl. arra, hogy a kisgyerek étele, fürdővize éppen milyen meleg. Vannak pl. olyan melegterápiák, ahol pontos hőmérsékletet adnak meg egy szemmaszk felhelyezésénél. A legpraktikusabban pont egy érintés nélküli hőmérővel mérhetjük meg. Ezek az infravörös hőmérők 12-15000 forint között mozognak. Nagyon kényelmesek, gyorsak, 1 mp alatt kijelzik az eredményt, sőt, még eltérő színnel is jelzik a kapott eredményt. Olyan apró funkciókról meg ne is beszéljünk, hogy háttérvilágításos kijelzőjük van, hogy ne kelljen éjjel lámpát kapcsolni, a csipogás hangja levehető stb.

Régebben használatosak voltak az ún. higanyos lázmérők, melyeket tíz percig kellett a beteg hóna alatt tartani, ám a higany mint nehézfém veszélyessége miatt ezek forgalmazását beszűntették az Európai Unióban. Vannak még azonban háztartások, ahol fellelhető még ez az eszköz. Ez a világ azonban már elmúlt. A digitális lázmérők és hőmérők korát éljük, amelyek kifejezetten kényelmesek, pontosak és egyszerűen használhatóak. Ha többször fordul elő láz a családban, ha szeretnénk gyors és pontos értéket kapni, ha számít a kényelem, akkor minimum fülhőmérőt kell vásárolni.

Végül, de nem utolsó sorban gondolnunk kell a látássérült emberekre is, akik nehezen, vagy egyáltalán nem tudják elolvasni a kielzőn megjelenő adatot, tehát olyan eszközre van szükség ebben az esetben, amely speciális segítséget nyújt. Ma már léteznek olyan digitális lázmérők, melyek hangosan kimondják a mért hőmérsékletet.

Akármilyen eszközt is használjunk, fontos, hogy minél hamarabb pontos adatot kapjunk a beteg hőmérsékletéről, hogy indokolt esetben elkezdhessük a lázcsillapítást. Hosszantartó láz esetén haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

Bankok és minősítések