Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Kiváló inkontinencia betétek az enyhébb vizeletszivárgás befogadására

A megfelelő inkontinencia betét kiválasztásához figyelembe kell venni a beteg mobilitását (pl. ágyban fekvő vagy aktív), a vizeletvesztés gyakoriságát és a mértékét. A vizeletvesztés kiszámításához a legjobb, ha Ön vizelési naplót vezet, amiből pontos adatokhoz fog jutni. A standard a következő: a bevitt folyadék 80%-a kerül kiválasztásra, azaz egy vizelés alkalmával kb. 200 ml. A húgyhólyag kb. 500 ml vizelet megtartására képes, akkor érzünk vizelési ingert, amikor a hólyag elérte kapacitásának 1/3-át (30-40%). Így számolhat egy példa alapján: 24 óra alatt 1550 ml folyadékot ivott a beteg, aminek a 80%-a kerül kiválasztásra, tehát 1240 ml. Mivel kb. 200 ml távozik a wc-n egy vizelés alkalmával, és pl. a beteg 4 alkalommal vizelt, így 4x200 ml = 800 ml. Az akaratlanul távozó vizelet, vagyis a vizeletinkontinencia ez esetben: 1240 ml – 800 ml = 440 ml egy napra számolva. A 4 óránként leadott vizeletmennyisége átlagosan tehát: 440 ml / 24 óra = 110 ml 4 óra alatt. A számítás alapján a vizeletinkontinencia foka enyhe stádiumú. A betétek kapacitása mindig 4 órás időtartamra van megadva.

Speciális termékkereső:
Ajánlott betét
Inkontinencia foka
Kapacitás (csepp)
Kapacitás (ml)
Rendezés:
anatómiai kialakítás, enyhe és középsúlyos inkontinencia esetén ajánlott hölgyeknek
raktáron
1  300 Ft
anatómiai kialakítás, enyhe és középsúlyos inkontinencia esetén ajánlott hölgyeknek
raktáron
1  300 Ft
enyhe inkontinencia esetén ajánlott, egyesével csomagolva
raktáron
1  400 Ft
anatómiai kialakítás, enyhe és középsúlyos inkontinencia esetén ajánlott hölgyeknek
raktáron
1  700 Ft
enyhe vizeletvesztés esetén, szagsemlegesítő rendszer, légáteresztő
pár napon belül elérhető
2  100 Ft
vizeletcsepegés, enyhe vizeletvesztés esetén, szagsemlegesítő rendszer, légáteresztő
pár napon belül elérhető
2  200 Ft
középsúlyos inkontinencia, egyenként csomagolva, gyors beszívódás, szagsemlegesítés
pár napon belül elérhető
2  600 Ft
enyhe vizeletvesztés esetén, szagsemlegesítő rendszer, vékony, diszkrét betét
raktáron
2  600 Ft
anatómiai kialakítás, enyhe és közepes inkontinencia esetén ajánlott hölgyeknek
pár napon belül elérhető
2  600 Ft
középsúlyos inkontinencia, egyenként csomagolva, gyors beszívódás, szagsemlegesítés
pár napon belül elérhető
2  800 Ft
anatómiai kialakítás, enyhe inkontinencia esetén ajánlott hölgyeknek
pár napon belül elérhető
3  000 Ft
enyhe és középsúlyos inkontinencia esetén ajánlott, egyesével csomagolva
pár napon belül elérhető
3  100 Ft
enyhe és középsúlyos inkontinencia esetén ajánlott, női betét
raktáron
3  200 Ft
középsúlyos inkontinencia esetén, éjszakára is, szagsemlegesítő rendszer, dupla nedvszívás
raktáron
3  200 Ft
enyhe és középsúlyos inkontinencia esetén ajánlott, női betét
raktáron
3  400 Ft
vizeletcsepegés esetén ajánlott, szagsemlegesítő rendszer, extra vékony
raktáron
3  500 Ft
enyhe és középsúlyos inkontinencia esetén, szagsemlegesítő rendszer, vékony betét
raktáron
3  600 Ft
enyhe vizelet inkontinencia esetén, szagsemlegesítő rendszer, kiváló illeszkedés
raktáron
4  000 Ft
enyhe vizeletvesztés esetén, szagsemlegesítő rendszer, vékony betét
pár napon belül elérhető
4  100 Ft
anatómiai kialakítás, enyhe és középsúlyos inkontinenciára, egyenként csomagolva, aloeveras
pár napon belül elérhető
4  500 Ft

Mi az inkontinencia?

Hazánkban közel félmillió ember szenved vizelettartási problémától, vagyis inkontinens. Az inkontinencia az akarattól függetlenül jelentkező, húgycsövön keresztül történő vizeletvesztés. Az inkontinencia lehet enyhe, középsúlyos és súlyos. Enyhe fokról akkor beszélhetünk, ha az önkéntelenül távozó vizelet mennyisége nem haladja meg a 140 millilitert.

Középsúlyos inkontinenciánál az önkéntelenül ürülő vizeletmennyiség 140-300 ml közötti tartományban van, míg súlyos inkontinencia (általában nagyon idős korban fordul elő) esetén ez a mennyiség több mint 300 ml. Az inkontinencia kellemetlen, zavaró és néha fájdalmas tüneteket okozhat, pl. nedves fehérnemű, bőrirritáció, fertőzés vagy vizeletszag. Többféle formában jelentkezhet attól függően, hogy milyen típusú izmok vagy idegek érintettek. A leggyakoribb típusok a következők:

Stressz-inkontinencia: amikor a hasi nyomás növekedése miatt vizelet szivárog ki, pl. köhögés, tüsszentés, nevetés vagy testmozgás közben.

Sürgősségi inkontinencia: amikor hirtelen erős vizelési inger jelentkezik, és nem tudja visszatartani a vizeletet elég hosszú ideig ahhoz, hogy elérje a mosdót.

Kevert típusú inkontinencia: amikor mind a stressz-, mind a sürgősségi inkontinencia tünetei jelentkeznek.

Csorgó inkontinencia: amikor a hólyag nem ürül ki teljesen, és folyamatosan csepeg a vizelet.

Funkcionális inkontinencia: fizikai vagy mentális akadályok miatt nem tudja időben elérni a mosdót, például mozgáskorlátozottság, demencia vagy gyógyszerek mellékhatása.

Az inkontinencia nemcsak fizikailag, hanem érzelmileg is megterhelő lehet. Sokan szégyellik vagy titkolják a problémájukat, és elszigetelődnek a társasági élettől. Az inkontinencia nem feltétlenül öregkori betegség: bár az életkorral növekszik az előfordulása, fiatalabbakat is érinthet.

Hogyan kezelhető az inkontinencia?

Az inkontinencia kezelhető, és sok esetben megelőzhető vagy javítható. A kezelés függ az inkontinencia típusától, okától és súlyosságától. A lehetséges kezelési módok közé tartoznak:

Életmódváltoztatások: pl. folyadékbevitel csökkentése, koffein és alkohol kerülése, testsúlycsökkentés, dohányzás abbahagyása.

Gyakorlatok: pl. medencealapi izomtorna, ami erősíti azokat az izmokat, amelyek segítenek a vizelet és a széklet visszatartásában.

Gyógyszerek: pl. antikolinerg szerek, amelyek csökkentik a hólyag összehúzódását és növelik a kapacitását; alfa-blokkolók, amelyek ellazítják az alsó húgyúti izmokat; hormonpótló terápia, amely segíthet a menopauza utáni nőknek.

Orvosi eszközök: pl. tamponok, gyűrűk vagy pesszáriumok, amelyek megtámasztják a hüvelyfalat és megakadályozzák a vizelet szivárgását; katéterek, amelyek átvezetik a vizeletet egy külső zsákba; elektromos stimuláció, amely serkenti az idegeket és az izmokat.

Műtéti beavatkozások: pl. szalagműtét, amely egy kis szintetikus anyagot helyez a hólyag alá, hogy megemelje és megtámasztja; hólyagbotox, amely a hólyag izmait bénítja, hogy csökkentse az összehúzódásokat; hólyagimplantátum, amely egy kis eszközt ültet be a hólyagba, hogy szabályozza a vizeletürítést.

Ha Ön is küzd az inkontinenciával, ne habozzon orvoshoz fordulni. A megfelelő diagnózis és kezelés segíthet Önnek visszanyerni az önkontrollt és az életminőséget.

Hogyan válasszunk inkontinencia betétet?

A nők közül sokan hagyományos menstruációs betéttel próbálják a tüneteket orvosolni, azonban ez a betéttípus nem alkalmas a vizelet magába szívására: ez a betét a vér magába szívására lett kifejlesztve, ami jóval lassabban áramlik, mint a vizelet, ráadásul a vér sokkal sűrűbb is.

Az inkontinencia betéteknek ezzel szemben a vizelet felszívásra kell alkalmasnak lenniük, ami azt jelenti, hogy nagy mennyiségben érkező híg folyadékot kell magába zárni a lehető legrövidebb időn belül, ezzel együtt pedig a kellemetlen szagokat semlegesítenie kell.

Az inkontinencia betét választásakor elsődleges szempont, hogy mekkora a vizelettartási probléma súlyossági foka, vagyis mennyi vizelet távozik akaratlanul kb. 4 óra leforgása alatt. Az enyhébb (kb. 100 ml), esetleg közepes súlyosságú esetekben (200 ml) még megfelelő választás a betét, azonban súlyos esetben (200 ml felett) már inkább a felnőtt pelenka használata javasolt.

Mivel az inkontinenciával érintettek köre igen széles, ezért a betétek is igen sokfélék: rengeteg formában és méretben lehet kapni, és minden típusban különféle nedvszívó képességgel rendelkező darabok is megtalálhatóak.

A férfiak számára gyártott inkontinencia betétek választéka is meglehetősen széles. Itt elsősorban arra kell ügyelni, mindenképp a férfiaknak szánt betétek között kell válogatni, hiszen az anatómiai különbségek miatt máshogyan illeszkednek a férfiak részére készített termékek, mint a nőknek tervezettek. Szintúgy, mint a női betétek esetében, a férfi betéteknél is különféle nedvszívó képességgel ellátott betétek kaphatóak, és csakúgy mint a női betétek esetében, a férfiaknál is elég a betét enyhébb csöpögés esetén, de súlyosabb esetben már pelenkanadrág (pant) választása indokolt.

 

Bankok és minősítések