Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Használjon modern kötszereket a sarjadzó, granulációs sebgyógyulási folyamatban!

A sebgyógyulás egy összetett folyamat, amelyet számos tényező befolyásolhat, pl. a seb típusa, mérete, helye, fertőzése, a beteg általános egészségi állapota és a sebkezelés módja. A sebkezelés egyik legfontosabb eszköze a kötszer, amelynek feladata a seb védelme, tisztántartása, nedvességtartásának szabályozása és a gyulladás csökkentése. A kötszerek fejlődése az évek során jelentős változásokon ment keresztül, és ma már számos különböző típusú és funkciójú kötszer áll rendelkezésre. Ebben a kategóriában olyan prémium (alginát, hidrogél, hidrokolloid) kötszereket gyűjtöttünk össze, amelyek már bizonyítottak a mindennapokban hatékonyság és gyógyítás tekintetében a sebgyógyulás 2., granulációs fázisában. Szívesen ajánljuk bármelyiket, mert tudjuk, hogy jók.

Rendezés:
hatóanyagmentes kenőcsös nagylyukú sebfedő háló semleges kenőccsel impregnálva
azonnal elérhető
3  300 Ft 2  971 Ft
gyengén vagy közepesen váladékozó sebre, felfekvésekre, lábszárfekélyre, traumás seb
azonnal elérhető
5  200 Ft
2 hétig a helyén maradhat, segíti a 2. kötszer cseréjét, abszolút fájdalommentes, nem tapad a sebbe
azonnal elérhető
5  900 Ft 5  310 Ft
közepes, erősen váladékozó sebre, sarok-, diabéteszes- és nyomási fekély, traumás seb
pár napon belül elérhető
6  000 Ft
gyengén vagy közepesen váladékozó sebre, felfekvésekre, lábszárfekélyre, traumás seb
azonnal elérhető
7  500 Ft
enyhe vagy közepes váladékozó, akut, krónikus sebre, nagyon hatékony, zuhanyzásálló
azonnal elérhető
9  400 Ft 8  459 Ft
fertőzött sebek, krónikus sebek kiegészítő kezelésre fémezüsttartalmú kenőcsös sebfedőháló
azonnal elérhető
9  200 Ft
közepes vagy erősen váladékozó sebre, felfekvésekre, lábszárfekélyre, zuhanyzásálló
azonnal elérhető
9  600 Ft
enyhe vagy közepes váladékozó, akut, krónikus sebre, nagyon hatékony, zuhanyzásálló
azonnal elérhető
13  900 Ft 12  788 Ft
közepes vagy erősen váladékozó sebre, felfekvésekre, lábszárfekélyre, zuhanyzásálló
azonnal elérhető
13  300 Ft
gyengén vagy közepesen váladékozó sebre, felfekvésekre, lábszárfekélyre, traumás seb
pár napon belül elérhető
13  800 Ft
közepesen és erősen váladékozó, felfekvési, fekélyes, tumoros sebekre, égési sérülésre
azonnal elérhető
14  800 Ft
enyhe vagy közepes váladékozó, akut, krónikus sebre, könyök, térd, boka, sarok, zuhanyzásálló
azonnal elérhető
16  500 Ft 14  850 Ft
közepes vagy erősen váladékozó sebre, felfekvésekre, lábszárfekélyre, zuhanyzásálló
azonnal elérhető
23  600 Ft
közepesen és erősen váladékozó, felfekvési, fekélyes, tumoros sebekre, zuhanyzásálló
pár napon belül elérhető
26  200 Ft
enyhe vagy közepes váladékozó, akut, krónikus sebre, könyök, térd, boka, sarok, zuhanyzásálló
pár napon belül elérhető
28  500 Ft
enyhe vagy közepes váladékozó, akut, krónikus sebre, vágható
pár napon belül elérhető
28  800 Ft

A sebgyógyulás 2. fázisára, a granulációs fázisára jellemző, hogy a seb alján megjelenik egy vöröses, nedves, bolyhos szerkezetű szövet, amelyet granulációs szövetnek nevezünk. Ez a szövet tartalmazza a sebgyógyulásban részt vevő sejteket, mint például a fibroblasztokat, az endotélsejteket, a makrofágokat és a neutrofileket. A granulációs szövet feladata, hogy kitöltse a seb üregét, elősegítse a vérkeringést és megvédje a sebet a fertőzésektől. Ez a fázis akkor kezdődik el, amikor a seb tisztulása befejeződött, és általában 4-21 napig tart, a színe piros. A granulációs fázis végén a seb felületén megjelenik egy vékony hámsejtréteg, amely elkezdi lezárni a sebet. Ezt nevezzük epitelizációs fázisnak – de ez már a következő, utolsó fázis.

Intelligens, okos kötszerek

Akut, műtéti vagy krónikus sebek esetén sebtisztítás, sebfertőtlenítés után lehetőleg ún. intelligens vagy okoskötszert használjunk. Azért is kiváló választás a modern kötszer (Alignát, Hidrokolloid, Hidrogél, Impregnál, Habkötszer, Posztoperatív kötszer, Tüll kötszer), mert speciális kialakításuknak köszönhetően segítik a sebgyógyulás folyamatát. A mai modern sebkezelés során már a nedves sebkezelés a követendő irány, mert a sebgyógyulást nagymértékben elősegíti a nedves környezet, mely során nem hagyjuk kiszáradni a sebet. A sejtek ugyanis így könnyebben fejlődhetnek, szaporodhatnak, amellett, hogy a keletkező sebváladékot megfelelően elvezetik, összegyűjtik. Ezt a fajta nedves sebkezelést használják a sebbe nem ragadó ún. intelligens vagy okos kötszerek, mivel megteremtik a váladék elvezetését és a nedves környezetet, segítik és gyorsítják a sebgyógyulást. Minimalizálják a kötéscserék, a traumát, a sebfertőzések gyakoriságát, és költséghatékonyak is. Mindezeken felül még nem tartalmaznak toxikus elemeket, de megfelelő ph-t alakítanak ki a seb körül. Speciális kialakításúak és anyagúak, így különböző sebekhez kiválóan használhatók.

Ilyen különbségek vannak a modern és a klasszikus kötszerek között

A hagyományos és a modern kötszer között több különbség is van. A hagyományos kötszer általában pamutból, gézből vagy más szövetből készül, és a seb köré tekerik vagy ragasztják. A modern kötszer viszont speciális anyagokból áll, amelyek elősegítik a sebgyógyulást, megakadályozzák a fertőzést, csökkentik a fájdalmat és a gyulladást, valamint alkalmazkodnak a seb alakjához és méretéhez. A modern kötszer lehet hidrogél, hidrokolloid, alginát, ezüst vagy más antimikrobiális anyag. A modern kötszer előnye, hogy ritkábban kell cserélni, mint a hagyományos kötszer, és jobban megőrzi a seb nedvességtartalmát, ami elősegíti a gyógyulást. Célja, hogy optimális nedvességi környezetet teremtsen a seb számára, ami elősegíti a sebgyógyulást és csökkentse a hegesedést. A modern kötszer előnye, hogy nem nedvesedik át, nem ragad bele a sebre, és nem mozdul el. Ez kevesebb fájdalmat, vérzést és fertőzést jelent, valamint ritkább kötszercserét. Hatékonyságukat számos tanulmány igazolta, amelyek kimutatták, hogy ezek a kötszerek rövidebb gyógyulási időt, kevesebb fertőzést, kevesebb fájdalmat és kevesebb hegesedést eredményeznek, mint a klasszikus kötszerek. A modern kötszerek azonban drágábbak és nehezebben elérhetők is lehetnek, mint a klasszikus kötszerek. Ezért fontos, hogy az orvos vagy a sebész egyénre szabottan válassza ki a legmegfelelőbb kötszert a beteg sebének típusa és állapota alapján.

Alginát kötszer - Az alginát kötszer erősen váladékozó, sebalap feltisztítást igénylő sebeknél alkalmazható, mint például felfekvés, fertőzött sebek, lábszárfekély, égések és másodlagosan gyógyuló operáció utáni sebek. Az alginát egy steril, Ca és Na tartalmú algarostokból álló kötszer erős nedvszívóképességgel. A sebváladékkal érintkezve egy formáját megtartó gél keletkezik, mely nedves sebkörnyezetet alakít ki, és gondoskodik az optimális gyógyulásról. Mivel tisztítja a sebet a sebváladék és a szövettörmelékek felszívásával, ezért az exudációs sebkezelési fázisban alkalmazható. Kálcium tartalma miatt vérzéscsillapító hatása van. Az eltávolítása fájdalom mentes. Az Alginate Cavity (szalag) különösen alkalmas mély, üreges sebek ellátására. Másodlagos kötszerrel és kötésrögzítővel használatos. Másodlagos kötszer lehet: nedvszívó sebpárna vagy aktív szenes nedvszívó sebpárna. Kötésrögzítő lehet: filmkötszer, öntapadó pólya, ragtapasz vagy kötésrögzítő.

Hidrogél kötszer - A hidrogél lap azonnal nedves környezetet alakít ki, ezért különösen alkalmas krónikus sebek kezelésére. Magas víztartalmának köszönhetően elősegíti a száraz nekrózis rehidrálását és hosszabb kezelési idő alatt is megóvja a sarjszövetet a kiszáradástól. Az epitelizáció során a hidrogél kötszer kedvező feltételeket teremt a sejtosztódáshoz és a sejtek vándorlásához anélkül, hogy a sebhez ragadna. A kötésváltás így a fiatal hám károsodása nélkül elvégezhető, de hogy erre szükség van-e, az az átlátszó hidrogél kötszeren keresztül azonnal tisztán látható.

Az amorf hidrogél száraz, necrotikus seb ellátására alkalmas. A víztiszta gél folyamatosan hidratálja a sebet, és segíti a necrotikus szövetek felpuhulását. Fecskendős vagy tubusos kiszerelésének köszönhetően könnyen, pontosan és gazdaságosan adagolható. Hidroaktív hatásának miatt gyorsan tisztítja fel a sebet. Más kötszerekkel jól kombinálható és minimálisra csökkenti a fájdalmat a kötéscserék során. A fecskendő pontos adagolást tesz lehetővé, a csúcsos adagolófej segítségével a gél közvetlenül a sebbe adagolható. A seb térfogata és a fecskendőben található gél mennyisége az adagolón található skálának köszönhetően pontosan mérhető. A tubusos gélekkel szemben a fecskendős adagoló teljesen kiüríthető, az adagoló szükség esetén visszazárható, ha a sebellátás megszakítására van szükség. Sebkezelési fázis: Nekrotikus seb feltisztítására, epitelizációs sebkezelési fázisban alkalmazandó. Nem fertőzött sebre használható másodlagos kötszerrel, kötésrögzítővel. Másodlagos kötszer lehet: nedvszívó sebpárna. Kötésrögzítő lehet: filmkötszer vagy öntapadó pólya vagy ragtapasz vagy kötésrögzítő.

 

Bankok és minősítések