Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Gyakorlati tanácsok az otthoni fekvőbetegek higiéniájához

Szabó Zoltán József -
2021. 06. 27. 13:51:05
Gyakorlati tanácsok az otthoni fekvőbetegek higiéniájához

A beteggondozás nagyon összetett feladat. Minél hosszabb ideig tart, annál inkább nem működik adhok, tratégia kell hozzá. Ha már tudjuk, ki lesz a gondozó, akkor jöhet számos gyógyászati eszköz, ami remek segítség a beteggondozás során. Azonban mindezeken kívül jó tudni számos praktikát, megfogadni és alkalmazni több gyakorlati tanácsot is. Ez a cikk ebben nyújt segítséget Önnek.

tovább olvasom...

Gyakorlati tanácsok az otthoni fekvőbetegek higiéniájához - Értéksziget Webáruház

Szerző: Szabó Zoltán József - egészségügyi szakdolgozó (gyógyászati segédeszköz forgalmazó)

A házi betegápolás és gondozás többnyire nehéz, sokszor embert próbáló feladat. Egyrészt azért, mert eszközökre van szükség hozzá, és azt sem tudjuk, hol és mit szerezzünk be. Másrészt a gondozás jelentősen megváltoztatja a gondozó hozzátartozó és családja életét, mindennapjait. Szeretteink rövid távú gondozása egyszerűbb, mert legfeljebb pár hétről van szó, és kevésbé kell dolgokat megváltoztatni. Azonban a krónikus betegápoláshoz már stratégia, szervezés kell (lehetőleg még a beteg hazaérkezése előtt), amihez két feltételt szükséges átgondolnia minden családnak mindannyiuk érdekében, amiről már korábban írtunk itt.

A személyes higiénia, ápoltság megőrzése rendkívül fontos az otthon ápolt vagy gondozott beteg számára, nemcsak az egészség szempontjából, hanem azért is, mert ez az életminőségére, kényelmére és hangulatára is hatással van. No, de lássuk részletesen.

A higiénia a fizikai és a lelki egészség miatt is fontos

A rendszeres tisztálkodás, a személyes ápoltság megőrzése, biztosítása fizikai és lelki szempontból is lényeges az otthonában gondozott beteg esetében. Ezzel nemcsak a gondozott és a gondozó egészségét vagy a környezetet óvjuk, de a gondozott kényelmét is biztosíthatjuk. Ráadásul ezek a tevékenységek struktúrát is adnak a napnak, hiszen a rendszeresen ismétlődő feladatok, kialakult szokások és elvárások rutinná alakulnak. A rendszeresség, az odafigyelés, a másikkal való törődés, az ésszerű elvárások és kérések betartása „tartást” ad a napnak, ami így könnyebben telik és kiszámíthatóvá válik.

Bár tudja mindenki, de fontos megjegyezni: a mosdatás, fürdetés, a személyes ápoltsághoz tartozó tevékenységek a legintimebb pillanatok közé tartozhatnak egy ember életében, igyekezzünk ezeket ennek megfelelően kezelni. Arról se feledkezzünk el, hogy a személyes higiénia és a hozzá kapcsolódó tevékenységek, szokások nagyon egyediek, nem mindenki szereti ugyanazt. Ne csak ezeket tisztázzuk előre a gondozottal (ha tehetjük), hanem azt is, mi az, amit ő maga is meg tud és meg szeretne csinálni, és mi az, amiben mindenképpen segítséget kell neki nyújtanunk. Az otthoni segítők a beteggondozásban című cikkünkben már írtunk erről korábban.

Más törődést igényel

Az idősebbek, krónikus betegek bőrét, haját, körmét, fogazatát máshogy kell ápolni! Bőrük gyakran érzékenyebb, szárazabb, a sérülések nehezebben gyógyulnak. Hajuk is szárazabb, ritkásabb lehet, a férfiaknak szinte már nincs is. Körmük keményebb, merevebb, megvastagszik, aminek a levágásánál érdemes eőáztatni, puhítani akár megfelelő ecsetelő használatával is. Előfordulhat, hogy teljes vagy részleges műfogsoruk van, esetleg gyulladt vagy vérzik az ínyük. Figyeljünk oda, hogy megfelelő ápolást nyújtsunk, de mellette ne okozzunk fájdalmat, kellemetlenséget sem!

Tisztálkodás, fürdetés

A tisztálkodás, fürdetés hozzátartozik az alapvető személyes higiéniához, így a gondozottat fürdessük minden nap, reggel vagy este! Ha ágyban fekszik, a fürdetés többnyire ott történik, ezért szükség lehet vízhatlan lepedőre, ami megóvja az ágyat. Ezekből nálunk is sokféle kialakítás és méret is kapható. Léteznek kifejezetten olyan termékek (nedves törlőkendő, nedves mosdató kesztyű, mosdatóhab, hajmosó tál), amelyek az otthoni beteggondozást könnyítik meg, mivel nem szükséges leöblíteni őket, kíméletesen tisztítják és ápolják a bőrt.

A mosdatásnál különösen alaposan meg kell tisztítani a hónalj, a hason lévő ráncok (túlsúlynál főként), a mell alatti ráncok (nőknél), az intim területeket és a lábujjak közötti területeket! Fordítsunk figyelmet a szem, az arc, az orr, a fül tisztán tartására is!

Az intim területek mosdatására akár naponta több alkalommal is sor kerülhet (nemcsak inkontinencia esetén), hiszen a vizelet és a széklet miatt fokozott szagképződésnek és gyulladásveszélynek van kitéve. Az intim mosakodó gélek és törlőkendők antibakteriális hatóanyagokkal fertőtlenítik a bőrfelületet, így kevesebb eséllyel alakul ki az inkontinencia szövődményeként felfekvés (decubitus)!

A hajmosásnál is van alternatíva a hagyományos samponokkal szemben, méghozzá a hajmosó sapka, ami hajmosó készítménnyel van ellátva, nem igényel öblítést, így használata nagyon kényelmes és egyszerű, még a fekvőbetegek számára is. Ezek egyszerhasználatos termékek, mikrósütőben kell előmelegíteni őket. Nagyon kellemes érzést, tiszta hajat biztosítanak. Ha a gondozottnak hosszú a haja, akkor arra a habsampon lesz a jó megoldás, amit egyszerűen fésűvel eltávolíthatunk.

Ha a beteg képes felállni, akkor is javasolt segítséget nyújtani a fürdésben, a csúszásveszély elkerülése végett! Az otthoni beteggondozásban speciális eszközök állnak rendelkezésre, amelyek megkönnyítik a mindennapos tisztálkodást (fürdőkád ülőkék, kapaszkodók és csúszásgátlók) – nálunk is sok ilyen kapható az ápolás kategóriába sorolva.

Tartósan ágyban fekvő, magatehetetlen vagy mozgásképtelen gondozottnál nagyon oda kell figyelni a felfekvések megelőzésére, ápolására is! Minden mosdatásnál, fürdetésnél ellenőrizzük azokat a területeket, ahol a felfekvések kialakulhatnak ezek közé tartozik a lapocka környéke, a gerinc, a könyök, a farokcsont, a csípő stb.

Az idősebbeknél a fülzsír sűrűbbé válhat, nehezebben ürül ki a fülből, ez pedig akár a hallás csökkenését is okozhatja. A fülpiszkálóval, fültisztító pálcikával azonban soha ne nyúljunk a fülbe! Egy puha kendő segítségével óvatosan töröljük ki a fület vagy használjunk olyan speciális oldatot, mely segít a fülzsír feloldásában, a fül tisztán tartásában.

A törülközésnél használjunk nagy, puha fürdőlepedőt, és ne dörzsöljük a bőrt, inkább itassuk fel róla a nedvességet!

Fordítsunk fokozott figyelmet a hajlatoknak, a lábujjak közének, az intim területeknek. Ezzel a fertőzésveszélyt is csökkenthetjük. A gondozottnak legyen saját törülközője: legalább egy nagyobb, és egy-két kisebb, ez utóbbiak az arc és a kéz törlésére, és rendszeresen cseréljük, valamint mossuk ki magas hőfokon.

Az idősebbek gyakran rosszabbul tolerálják a hőmérséklet-változásokat, érzékenyebben reagálnak a hidegre. Ügyeljünk arra, hogy fürdetéskor ne legyen hideg vagy huzat, és tisztálkodás után is legyen lehetőség egy nagy törülközőbe vagy köntösbe beburkolózni.

A körömvágásra, körömápolásra fürdés után kerüljön sor. A körmöket vágjuk rövidre, a lábujjakon egyenesre, a kezeken az ujjbegyek vonalát követőre.

 

Bőrápolás, szájápolás

A mindennapos bőrápolás javítja a betegek közérzetét, emellett megelőzhetjük vele a bőr kipirosodását és irritációját. A legjobb kifejezetten azokat a termékeket választani, amelyeket a szakemberek (orvos, gyógyszerész) javasolnak.

Inkontinens gondozottnál különösen figyeljünk oda az intim területek tisztán tartására! Bizonyos esetekben, pl. sztómazsákos betegeknél legyen a tisztálkodás része a fertőtlenítés is.

Ha a gondozott nemrég műtéti beavatkozáson esett át, alaposan vizsgáljuk meg a műtéti heget, hogy megfelelően gyógyul-e, és kezeljük az orvos utasításai alapján. Azonnal forduljunk orvoshoz, ha a heg környéke piros, duzzadt, érintésre meleg, esetleg váladékozik!

Mivel az idősebbek bőre szárazabb, érzékenyebb és sérülésre hajlamos, mindenképpen ápoló hatású, hidratáló, kíméletes termékeket válasszunk. Szappan helyett jobb a tusolókrém, mosdatókrém. A legjobbak az illatanyagoktól és színezékektől mentes kozmetikumok, de ha a gondozottnak van egy-egy kedvence, és arra nem reagál érzékenyen a bőr, illetve, a kezelőorvos is engedélyezi ezt, nyugodtan használjuk azt.

A legérzékenyebb bőr számára például ideális az illatanyag mentes ápoló krém, ami sűrű állaga miatt a nagyon száraz bőrt is kíméletesen hidratálja. A kipirosodott, irritált bőrre a legjobb választás a bőrvédő krém, ami vízlepergető védőréteget képez a bőrön, ezzel védve az irritáló anyagok ellen.

A szájápolás ugyanolyan fontos a fekvő betegnél is, mint a mozgásra képes személyeknél. Naponta legalább kétszeri fogmosás ajánlott, majd szájvíz használata. A protézisek tisztítására legalább este szükség van, ugyanis számtalan fertőzés és gyulladásos megbetegedés megelőzhető így, ami a legyengült immunrendszerű betegekre nagyon veszélyes lehet. A műfogsortisztító tabletták védelmet nyújtanak a baktériumok ellen. A nyelv és fogak tisztántartása se maradjon el: étkezések után, illetve reggel este is fontos a fogmosás, szájöblítés. Műfogsor esetén a tablettás tisztítás se maradjon el! Mosdatás után fertőtlenítsük és hagyjuk megszáradni a fogkefét, a mosdató szivacsokat különösképpen! Ez utóbbit a mikrohullámú sütőben 15-20 másodpercig megjáratva csíramentesíthetjük is.

A betegágy kellékei

A beteg ágya mindig legyen tiszta és rendezett! Ha sebváladék, vér, széklet, vizelet, étel vagy izzadtság szennyezte össze a lepedőt, ágyneműt, azonnal cseréljük le! Mindig figyeljünk arra, hogy a gondozott tiszta ágyban feküdjön. A párna, kispárna, paplan vagy pléd könnyű és mosható legyen, ezért célszerű ilyenek beszerzése is.

A praktikusság jegyében szerezzünk be a textil lepedő alá vízhatlan lepedőt, így a matracot is megóvhatjuk a balesetektől. A textillepedőből is válasszunk fehéret, azt könnyű fertőtleníteni, mosni. A lepedőkből többre is szükség lehet, legalább 9-10 db legyen otthon.

A betegágy és a szoba mindig legyen tiszta

Ha a gondozott tartósan ágyban fekszik, ajánlott beszerezni speciális betegágyat, matracot (pl. decubitus), ami egyrészt a beteg szövődményeit csökkenti, másrészt könnyebben tisztítható és a beteg gondozójának helyzetét is megkönnyíti, ha rendelkezik különböző párnaemelő funkcióval, kapaszkodóval. Sokszor a párnaemelő is megteszi, ami még az étkezést is megkönnyíti. A fekvőbetegek esetében a matrac és a párnák tisztítására is szükség van, amit megtehet antibakteriális spray-vel!

A fekvőbetegeket leginkább veszélyeztető betegség a felfekvés, aminek a megelőzése nagy odafigyelést igényel, és azért kiemelten fontos, mivel akár szepszishez is vezethet. A fájdalmas fekélyek kialakulásának esélyét csökkentheti, ha a gondozott speciális matracon és párnán fekszik, valamint a gondozó gondoskodik a beteg 2-3 óránkénti forgatásáról, amivel a folyamatos nyomás enyhíthető! A beteg bőrének tisztítása és az érintett bőrfelületek ápolása, masszírozása hidratáló krémmel, csökkenti a bőrirritációt és a fekélyek kialakulását.

A gondozott pizsamája, hálóinge legyen pont méretes: a szűk ugyanúgy kényelmetlen lehet számára, mint a nagyobb méret. Anyaga pamut legyen, akár csak az alsóneműk.

A gondozó és a gondozott higiéniája

A gondozó használjon rendszeresen kézfertőtlenítő folyékony szappant, illetve körömkefét! A pelenka cseréjénél, mosdatásnál és sebellátásnál egyszer használatos gumikesztyű használata ajánlott. A használt gumikesztyűt, pelenkát sose a többi hulladékkal együtt gyűjtse, hanem külön szemetesben, veszélyes hulladékként kezeljük. A szemetest minden ürítésnél fertőtlenítse!

A padlót rendszeresen mossuk fel, a söprést igyekezzük elkerülni a felesleges porkavarás miatt! Ha a beteget nem zavarja, a porszívó gyors használata praktikus lehet. A kárpitok (szőnyeg) könnyen magukba szívhatják a szennyeződéseket, és kevésbé tisztíthatók, fertőtleníthetők, mint pl. a fapadló vagy a csempe. A felmosáshoz használjon ecetet, citromsavat!

A gondozott evőeszközét, poharát és egyéb, az étkezést, folyadékbevitelt könnyítő, segítő eszközöket fertőtlenítsük folyamatosan, és ezeket csak ő használja. Szennyesét, ágyneműjét is külön kezeljük, egy elkülönített szennyes kosár például nagy hasznunkra lehet. Erős szennyeződés esetén fertőtlenítő, áztató oldatba áztassuk a ruhát, erre egy külön bejáratú lavór is jó, ha van.

Pelenka és egyéb inkontinenciatermékek miatt tartsunk egy külön kukát, melyet rendszeresen fertőtlenítünk ürítés után!

Ezekre az eszközökre szüksége lehet a beteggondozáshoz

 • Kisebb és nagyobb törülközők: külön az arc, a kéz, a test törlésére és az ágy megóvására
 • Fekvőbeteg esetén lavór, ágytál, kacsa
 • Különböző, jól szellőző párnák a felfekvés megelőzésére
 • Párnaemelő, ágylábemelő, ágytálca, zsebes előke
 • Tusfürdő, tusoló- vagy mosdatókrém, sampon, fertőtlenítőszerek
 • Fogkefe, fogkrém, műfogsortisztító és -tároló
 • Testápoló, speciális ápolókrém, hámosító krém
 • Papírtörlő, mosdatókesztyű, mosdatókendő
 • Felfekvést megelőző krémek
 • Fültisztító oldal - a pálcikát kerüljük
 • Körömvágó csipesz, kisolló, körömreszelő, esetleg sarokreszelő és lábápoló krém
 • Tompa fogú fésű, hajkefe, zsebtükör
 • Borotva
 • Vízhatlan lepedők (pvc, gumi, impregnált, haránt stb.)
 • Sebtapasz, kötszer, egyszer használatos gumikesztyű

Infocseppek tudástárunkban számos hasonló és egyéb cikket is talál, ami segítheti a beteggondozást. Ha kérdése van, tanácsra lenne szüksége, keresse vevőszolgálatunkat.

Bankok és minősítések