Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

A kötszerek fajtái és nélkülözhetetlen szerepük a beteggondozásban

Szabó Zoltán József
A kötszerek fajtái és nélkülözhetetlen szerepük a beteggondozásban

Régóta akartam már írni a különböző kötszerekről, melyek nélkülözhetetlenek a beteggondozás során. Óriási  a választék, és nehéz csoportosítva látni a kötszereket. Vagy magunk kötözzük a sérült felületet vagy mások segítségét kérjük, de mindenképp tisztában kell lennünk a különböző kötszerek fajtáival és pár jellemző tulajdonsággal. Ez a cikk ebben próbál meg segítséget nyújtani Önnek.

tovább olvasom...

A kötszerek fajtái és nélkülözhetetlen szerepük a beteggondozásban - Értéksziget Webáruház

A sikeres sebkezelés a megfelelő sebkezelő szertől és a jól megválasztott sebkezelő anyagtól függ. Nem létezik olyan kötszer, amely önmagában alkalmas lenne mindenféle seb kezelésére és akár mindenféle sebgyógyulási fázisban. A sebkezelő szerek és kötszertípusok megválasztása számos tényező függvénye, de különösen függ a betegtől, betegségétől és a seb típusától. Egyértelmű dolog, hogy a kötszert az előírtaknak megfelelően kell és kötelező alkalmazni. A kötszerválasztás fő célja az, hogy mind kozmetikai, mind fájdalomcsökkentési szempontból gyors sebgyógyulást érjünk el, ami nem mellesleg kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen a betegségek átadása ellen (infekció), magába zárja a sebváladékot (abszorbeál), és persze javítsa az életminőséget.

A kötszer tehát a sebgyógyításban, a műtétek során és a sérült, törést szenvedett végtagok rögzítésére használt termék, amely az alábbi jellemzőkkel bír:

 • kizárja a sebfertőzés gyakoriságát
 • megakadályozza a nedves sebkörnyezetet
 • felszívja és megtartja a váladékot
 • kötés eltávolításakor nem marad kötszermaradvány a sebben
 • elősegíti a helyi gyógyszerhatás hatékonyságát
 • nem tartalmaz toxikus elemeket

Kötszerválasztási szempontok

 • a seb váladékozási mértékének megfelelő, leghatékonyabb felszívó képességű kötszer
 • sebfertőzés kivédése vagy csökkentése
 • fertőzött seb esetén a kellemetlen szagok, váladékok megszüntetése
 • beteg komfortérzetének emelése
 • fájdalom csökkentése
 • alapbetegségek figyelembevétele
 • egyszerűen, könnyen alkalmazható eszközök
 • megfelelő kombinációk alkalmazása a sebgyógyulási folyamatban

A kötszerek csoportosítása

A kötszer előállításához felhasznált alapanyag fajtájától, a felhasználás módjától függően, valamint az elvárt tulajdonságok alapján többféle, a gyógyítás folyamán alkalmazott kötszer-csoportot különböztetünk meg.

Íme a kötszereket OEP ISO-kód alapján történő csoportosítása:

 • 02 03 - Film kötszerek
 • 02 06 - Polimer kötszerek
 • 02 09 - Habszivacsok, habok
 • 02 10 - Kétrétegű antimikrobiális habszivacs kötszerek
 • 02 12 - Hydrokolloidok
 • 02 15 - Hydrogélek
 • 02 18 - Alginátok
 • 02 24 - Mull-lapok
 • 02 30 - Impregnált gézlapok
 • 02 33 - Nedvszívó sebpárnák
 • 02 36 - Ragtapaszok
 • 02 39 – Kötésrögzítők

Nézzük részletesen az egyes csoportokat, amihez igyekszünk megfelelő terméket is ajánlani.

 

Film kötszerek

A filmkötszer egy steril, átlátszó poliuretán filmréteg, amely egy poliakril ragasztófelülettel van ellátva. A vízgőzt és az oxigént átengedi, a mikroorganizmusok számára azonban átjárhatatlan. Az áttetsző filmen keresztül jól követhető a gyógyulás folyamata. A film kötszer tehát egy sebfólia, mely különösen elsőfokú égési sérülések, donorhelyek és felfekvések kezelésére, illetve ezek megelőzésére szolgál. Alkalmas műtét utáni sebek és horzsolások fedésére, infúziók rögzítésére, alkalmazható másodlagos kötszerként sebfedésre.

 • SUPRASORB F - Műtét utáni sebkezelésre, felületes, gyengéd váladékozó sebek ellátására, főleg a nedves sebkezeléssel gyógyított sebek sarjszövet képződés fázisban lévő vénás lábszárfekély fiatal hámszövetének védelmére alkalmazható.
 • PROTECTFILM FS - Átlátszó védő sebkötés száraz és enyhén váladékos sebekre, valamint másodlagos kötszerként kötésrögzítésre

Polimer kötszerek

A polimer kötszerek általános jellemzői a szuperabszorbens sebpárna. Nedves sebkörnyezetet biztosít, felszívja és tárolja a sebváladékokat, ezzel egyidejűleg nedvességet ad le, így oldja az elhalt szöveteket, gyorsítja a sebtisztulást. A hidrofób rétege gátolja a sebhez tapadást, irritáció nélkül eltávolítható. Közepesen vagy erősen váladékozó, nem fertőzött sebre alkalmazható másodlagos kötszer és kötésrögzítő nélkül. Amennyiben a kötszer nem tapad, használható hozzá kötésrögzítő (filmkötszer vagy öntapadó pólya vagy ragtapasz vagy kötésrögzítő). Azonos sebre két hónapig használható. Lábszárfekélyek, nyomásfekélyek, horzsolások, bőr donor terület, felületi és mérsékelt mélységű égések, diabeteszes fekélyek kezelésére alkalmazható.

Habszivacsok, habok

A habkötszer sebbel érintkező része hidrofil nedvszívó poliuretán habból kialakított sebpárna, amelyen általában egy rózsaszín, alacsony súrlódású vízhatlan film védőréteg található. Lágy és kényelmes, rugalmas jól alkalmazkodik a seb vonalához. Magas váladékfelszívó hatással rendelkezik, ideális nedves környezetet alakít ki a sebek gyógyulásához. A kötszer elősegíti az autolitikus sebtisztulást. Külső páraáteresztő rétege biztonságos védelmet nyújt a külvilággal szemben. Közepesen vagy erősen váladékozó, nem fertőzött sebre használható másodlagos kötszer és főszabályként kötésrögzítő nélkül. Amennyiben a kötszer nem tapad, használható kötésrögzítővel (filmkötszer vagy öntapadó pólya vagy ragtapasz vagy kötésrögzítő). Azonos sebre két hónapig használható.

 • SUPRASORB C HABSZIVACS KÖTSZER - Elősegíti és serkenti a stagnáló krónikus sebek gyógyulását. A Suprasorb C porózus, hidroaktív kollagén szivacs az égéstől nehezen gyógyuló bőrhiányokig mindhárom sebgyógyulási fázisban hat. Így a Suprasorb C a modern sebkezelés iránymutatójává válik, és krónikus stagnáló sebek terápiájában eredményesen használható. Különböző méretekben, sterilen egyesével csomagolva kerül forgalomba.
 • SUPRASORB P NEM TAPADÓ HABSZIVACS KÖTSZER - Poliuretán hordozóból és poliuretán habból készült kétrétegű kötés közepesen váladékozó, nem fertőzött sebek pl. felületes fekélyek, felfekvések kezelésére. Különböző méretekben, sterilen egyesével csomagolva kerül forgalomba.
 • SUPRASORB P ÖNTAPADÓ HABSZIVACS KÖTSZER - Poliuretán hordozóból és poliuretán habból készült kétrétegű kötés közepesen váladékozó, nem fertőzött sebek pl. felületes fekélyek, felfekvések kezelésére. A lapok ragasztós keretet tartalmaznak. Különböző méretekben, sterilen egyesével csomagolva kerül forgalomba.
 • PHARMAFOAM SILVER HABSZIVACS, HAB - A Pharmafoam Silver egy ezüstháló réteggel rendelkező poliuretán habkötszer. Bőrrel érintkező felületén hő hatására a cellák összeesnek, ez megakadályozza, hogy a hab a sebbe beragadjon. Erősen váladékozó sebekre alkalmas. A Pharmafoam nedves, meleg környezetet tart fenn a seb felületén, amely elősegíti a granulációs szövet és a hámszövet képződését. Ezek a körülmények kedveznek a seb öntisztuló folyamatainak is. Egyesével, sterilen csomagolva, különböző méretekben kapható.
 • PHARMAFOAM SILVER HEEL HABSZIVACS, HAB -Ez egy nyitott pórusú poliuretán hab alapú kötszer, amelyet egy vastag, lágy, sima, elasztikus és lélegző habosított poliuretán fóliára lamináltak. A vízzáró laminált habosított poliuretán film fedőréteg a gázok és a vízgőz számára átjárható. A seb felülettel érintkező pórusaiba zárja a sejt törmelékeket és fehérjeszerű anyagokat Nedves testhőmérsékletű környezetet tart fenn a seb felületén, amely elősegíti a granulációs és a hámszövet képződését. Erősen váladékozó fekélyek, nyomás fekélyek, diabetikus fekélyek, másodfokú égések és traumatikus sebek kezelésénél. A Pharmafoam Silver egy ezüstháló rétegre laminált vastag, lágy elasztikus és lélegző poliuretán hab, amely mikrobazáró felületként működik. Magas vízgőz permeabilitás: 5000g/m2/24óra. Nem használható száraz varasodással, vagy kemény fekete elhalt szövettel fedett sebeken, illetve nem használható fertőzött sebek, izomba, csontba és ínba hatoló sebek kezelésére. Bőrrel érintkező felületén testhőmérséklet hatására a cellák összesnek; ez megakadályozza, hogy a hab beleragadjon a sebbe. Egyesével, sterilen csomagolva, 13x10 cm-es méretben kapható.

Kétrétegű antimikrobiális habszivacs kötszerek

 • POLYMEM SILVER habkötszer az oxigén és a vízgőz áteresztése és a folyadékbejutás megakadályozása szempontjából optimalizált, hidrofil poliuretán membránmátrixból és szintén poliuretán anyagú, szemipermeábilis, folytonos vékonyfilm hordozórétegből áll. Ez az egyetlen kötszer, amely a poliuretán mátrixban biztonságos, nem toxikus sebtisztító szert, nedvesítőszert (glicerin), nedvszívó anyagot és ezüstöt (legalább 124μg/cm2) egyaránt tartalmaz. A sebtisztító szer és a glicerin a sebfolyadékban és a bőrből származó nedvességben oldódik. A PolyMem Silver kötszerben lévő nedvszívó anyag a sebhez vonja a sebfolyadékot, amelyről ismert, hogy természetes növekedési faktorokat és tápanyagokat tartalmaz. Az ezüst védi a kötszert a mikrobiális szennyeződéstől.
 • ALLEVYN AG Non-Adhesive kötszer egy nedvszívó képességű, antimikrobiális, 3 rétegű kötszer, mely a következőkbő1 áll: egy perforált, nem tapadó, sebbel érintkező réteg és egy vízhatlan külső filmréteg köze ágyazott nagy felszívóképességű, SSD-t (ezüst szulfadiazin) tartalmazó hidrocelluláris mag. A kötszer hatékony gátat képez a mikrobiális fertőzésekkel szemben, megvédi a sebet az invazív patogén mikro-organizmusoktól, ezzel is hozzájárulva a seb gyorsabb gyógyulásához. Az SSD (ezüst szulfadiazin) hatékony mind a kötszerben, mind a sebben előforduló mikro-organizmusokkal szemben. A kötszer segít fenntartani a nedves sebkörnyezetet.
 • MEPILEX AG ezüst-szulfátot tartalmaz, ami az ezüstionok folyamatos felszabadulásával egy hatékony antimikrobiális gátat képez a seb védelmére. Csökkenti a seb pathogének légi úton történ elterjedésének és keresztfertőződésének kockázatát beleértve az antibiotikum-rezisztens baktériumokat is. A mikroorganizmusok számának csökkentése révén a Mepilex Ag a kellemetlen szagokat is csökkentheti. Lecsökkenti a beteg fájdalmát, illetve a seb traumáját a kötés cseréjekor. Közepesen vagy erősen váladékozó, fertőzött, felületes vagy üreges sebre másodlagos kötszer és főszabályként kötésrögzítő nélkül alkalmazható.

Hydrokolloidok

Hydrokolloid kötszer vastagságától függően enyhén, közepesen, vagy erősen váladékozó krónikus és akut sebek kezelésére alkalmazható. Például égési sebek, horzsolások, donorhelyek, felfekvések és lábszárfekély. A hydrokolloid szivacsos felépítésű, polimer mátrix, melyet egy páraáteresztő fólia réteg fed. Nem ragad a sebhez, ezáltal csökken a fájdalomérzet kötéscserénél, és az újonnan kialakult szövet sem sérül meg. Nem engedi át a vizet és a baktériumokat. Megőrzi a nedves sebkörnyezetet, amely stimulálja a seb gyógyulási folyamatait. Közepesen vagy erősen váladékozó, nem fertőzött sebre alkalmazható.  

A hydrokolloidok különböző formákban készülnek:

 • A Hydro Thin vékony, átlátszó hydrokolloid kötszer olyan sebekhez, melyek kevésbé váladékoznak.
 • A Hydro Standard a közepesen és erősen váladékozó sebekhez a legmegfelelőbb.
 • Hydro Border szélén körben egy külön rögzítő szegély található, A Hydro Border Sacralis formája a sacralis területhez illeszkedik.

Néhány példa

 • SUPRASORB H STANDARD - Jó nedvszívó képességgel rendelkező öntapadós kötés, enyhén, közepesen váladékozó, nem fertőzött, felületes sebek, pl. lábszárfekély, felfekvés, váladékozó I. és II. fokú égési sérülések, erősebben váladékozó horzsolások, másodlagosan gyógyuló sebek, sipolyok ellátására. A váladékfelszívó alkotóelemeket tartalmazó hydrocolloid réteg ideális nedves sebklímát teremt, elősegíti a granulációt és a hámosodást. A hydrocolloid a sebbel érintkezve váladékot vesz fel, eközben megduzzad, és optimálisan rásimul a sebre. A belőle képződött gél megakadályozza, hogy a sebbe ragadjon, ezért a kötéscsere fájdalommentes. A váladékozás mértékétől függően a Suprasorb H kb. 5-7 napig maradhat a seben, ami kevesebb kötéscserét, ezáltal költségcsökkenést jelent. A külső, féligáteresztő poliuretán fólia kifogástalan védelmet nyújt a mikroorganizmusok és a vízzel szemben, ugyanakkor a felesleges nedvesség elpárologtatásával biztosítja a bőrlégzést. Egyesével, sterilen csomagolva, különböző méretekben kapható.
 • HYDROCOLL - Hidrokolloid kötszer a nedves terápiához, krónikus sebek kezelésére. Öntapadó, nedvszívó hidrokolloid kötszer, poliuretán fedőréteggel, mely a gázokat átereszti, de a vizet és a kórokozókat nem. Amint a hidrokolloid felszívja a sebváladékot, gél képződik, biztosítva a nedves sebkörnyezetet. A gél réteg megakadályozza, hogy a Hydrocoll a sebbe ragadjon. A kötéscsere során a granulációs és epithelizációs szövetek nem sérülnek, és így a kötéscsere a beteg számára fájdalommentes. A Hydrocoll víz- és szennytaszító felülete megkönnyíti a napi testápolást. Steril, egyenként csomagolt, különböző méretekben kapható.

Hydrogélek

A hydrogél-lap azonnal nedves környezetet alakít ki, ezért különösen alkalmas krónikus sebek, nem fertőző kezelésére. Magas víztartalmának köszönhetően elősegíti a száraz nekrózis rehidrálását és hosszabb kezelési idő alatt is megóvja a sarjszövetet a kiszáradástól. Az epitelizáció során a hydrogél kötszer kedvező feltételeket teremt a sejtosztódáshoz és a sejtek vándorlásához anélkül, hogy a sebhez ragadna. A kötésváltás így a fiatal hám károsodása nélkül elvégezhető, de hogy erre szükség van-e, az az átlátszó hydrogél kötszeren keresztül azonnal tisztán látható. Az amorf hydrogél, száraz, necrotikus seb ellátására alkalmas. A víztiszta gél folyamatosan hidratálja a sebet, és segíti a necrotikus szövetek felpuhulását. Fecskendős vagy tubusos kiszerelésének köszönhetően könnyen, pontosan és gazdaságosan adagolható. Hydroaktív hatásának köszönhetően gyorsan tisztítja fel a sebet. Más kötszerekkel jól kombinálható és minimálisra csökkenti a fájdalmat a kötéscserék során. A fecskendő pontos adagolást tesz lehetővé, a csúcsos adagolófej segítségével a gél közvetlenül a sebbe adagolható. A seb térfogata és a fecskendőben található gél mennyisége az adagolón található skálának köszönhetően pontosan mérhető. A tubusos gélekkel szemben a fecskendős adagoló teljesen kiüríthető, az adagoló szükség esetén visszazárható, ha a sebellátás megszakítására van szükség.

 • SUPRASORB G - Közvetlen felhasználásra kész steril hydrogél lap, felületes nekrotikus sebek, I. és II. fokú égési sérülések, valamint mérsékelten váladékozó felületes sebek feltisztulásának és gyógyulásának fokozására használható. Kíméletesen feloldja és felpuhítja a nekrotizált sebrészecskéket, a sebtörmelékeket a gél megköti és a kötéscsere során eltávolítja a sebből. A sebfelőli oldalon elhelyezkedő hidrofil gél réteg jól felsimul, nedvességet kölcsönöz a sebnek, beszáradt sebek esetén ideális nedves miliőt biztosít. A Suprasorb G lap hűsíti és párnázza a sebet, ami különösen az égési sérülések esetén kellemes a betegnek. Az átlátszó kötszer lehetővé teszi a seb állapotának ellenőrzését. Kívülről finom, vízvisszatartó, féligáteresztő poliuretán film védi a sebet a kórokozók behatolásától. Steril, egyenként csomagolt, különböző méretekben kapható.
 • PHARMAGÉL - A Pharmagél egy steril, átlátszó, 60% víztartalmú hidrogél kötszer, amely alkalmas a száraz necrosis feloldására, valamint a krónikus és nehezen gyógyuló sebek kezelésére. Nem tapad a sebhez, átlátszó. A gyógyulási folyamat a kötés eltávolítása nélkül követhető. A környező bőrt védi a felázástól. Steril, egyesével csomagolt, különböző méretekben kapható.
 • HYDROSORB - Átlátszó hidrocellás gél kötszer. Nedvszívó, hidrocellás gél kötszer szemipermeábilis, baktériumok és víz számára átjárhatatlan fedőréteggel. Transzparens anyagának 60%-a víz, ezért azonnal kiegyenlített nedves sebkörnyezetet tud teremteni. Elősegíti a granulációt és az epitelizációt, biokompatibilitása kiemelkedő. A Hydrosorb jó párnázó hatással rendelkezik és a seb irritálása nélkül eltávolítható. Nedves sebkezeléshez. A fertőzés klinikai tüneteit nem mutató sebek ellátásához a granulációs és az epitelizációs fázisokban pl. ulcus cruris, dekubitusz. Égési sérülések ellátásához a II. fokozatig. Bőrátültetés vételi helyének vissza hámosítására, a vérzéscsillapítás után. A lehúzható és írható fedőfólia segítségével a seb mérete és alakja kiválóan dokumentálható. A gél kötszer csekély öntapadó képességgel rendelkezik, tartós rögzítéséhez kötésrögzítő használata szükséges. Másodlagos kötszerként Hydrofilmet, rögzítőkötéseként Omnisilket vagy Peha-haftot javaslunk. Sterilen, egyesével csomagolva, különböző méretekben kapható.

Alginátok

Az alginát erősen váladékozó, sebalap feltisztítást igénylő sebeknél alkalmazható, mint például felfekvés, fertőzött sebek, lábszárfekély, égések és másodlagosan gyógyuló operáció utáni sebek. Az alginát egy steril, Ca és Na tartalmú algarostokból álló kötszer, erős nedvszívóképességgel. A sebváladékkal érintkezve egy formáját megtartó gél keletkezik, mely nedves sebkörnyezetet alakít ki, és gondoskodik az optimális gyógyulásról. Tisztítja a sebet a sebváladék és a szövettörmelékek felszívásával. Kálcium tartalma miatt vérzéscsillapító hatása van. Az eltávolítása fájdalom mentes. Az Alginate Cavity (szalag) különösen alkalmas mély, üreges sebek ellátására. Közepesen vagy erősen váladékozó, fertőzött felületes sebre (lapok), vagy fertőzött üreges sebre (szalagok) alkalmazható.

 • SUPRASORB A - Természetes algarostból készült erős nedvszívó képességgel rendelkező kötszer. Erősen váladékozó sebek, mint pl. lábszárfekély, felfekvés, bőrátültetések friss donor területe, valamint fertőzött sebek kezelésére. A sebváladékban előforduló baktériumokat a gél megköti. A Suprasorb A alatt a seb állandóan nedves marad, a hámszövet jól fejlődhet, az optimális mikroklíma következtében gyorsul a sebgyógyulás. A Suprasorb A nem ragad a sebbe, így a kötéscsere során a fiatal szövet nem károsul, a gyógyulási folyamat zavartalanul folytatódhat. Erős váladékfelszívó kapacitása következtében a kötéscserék közötti időtartam megnyúlik. A seb típusától és a váladékozás mértékétől függően a calcium - alginát kötszer akár 7 napig is a seben maradhat. Sebváladékkal vagy vérrel érintkezve a Suprasorb A gélt képez. A sebváladék, Na+ ionjait a gél felveszi és Ca++ ionokat ad le. Az egyidejű duzzadási folyamat eredményeképpen a Suprasorb A optimálisan illeszkedik a seb formájához. Sterilen, egyesével csomagolva, különböző méretekben kapható.
 • SORBALGON - Kalciumalginát rostokból készült hatóanyagmentes lap és tamponálható csík. A nedves sebkezelő kalciumtartalma kapcsolatba lép a vérben és a sebváladékokban lévő nátriumionokkal,aminek hatására a kötszer hidrofil, nem tapadó géllé alakul át. Az átalakult kötszer tökéletesen kitölti a sebet, ezért a seb gyógyulása szempontjából előnyös mikroklíma alakul ki. A mikroorganizmusokat a keletkező gél magába zárja. Alkalmazási terület: alapvetően minden kültakarón lévő sebellátása, különösen a vérző, váladékozó sebek esetében, mivel ezeknél az eseteknél a gél képződés elősegíti a gyógyulási folyamatot, így pl. az ulcus cruris venosum, dekubitusz, tályogok, furunkulosok, égési sérülések,valamint nehezen ellátható/bonyolult sebek a baleseti és tumor sebészetben. Sterilen, egyesével csomagolva, különböző méretekben kapható.

Mull-lapok

Vágott mull-lap (steril) nedvszívó, klórmentesen fehérített és tisztított, 100 % pamuttartalmú több szálas mullszövetből készül. Jó nedvszívó képességüknek köszönhetően széles körben használható az orvoslás, sebellátás, sebkötözés minden területén. Különböző méretekben kapható

Impregnált gézlapok

Kenőcsös sebfedő hálók, hidrofób, sűrű kötésű poliészter tüllből, általában semleges kenőcsel impregnált lapok, melyek elősegítik a sebgyógyulás folyamatát. Átengedi a váladékokat, különösen lágy és alakítható, nem ragad a sebbe. Hosszú ideig tartó alkalmazás során sem vált ki allergiás tüneteket.

 • ATRAUMAN AG - Antibakteriális hatású fémezüst tartalmú kenőcsös sebfedő háló. A hidrofób, poliamid fémezüst tartalmú tüllrácsból készült kenőcsös sebfedő háló bactericid hatást fejt ki. A hordozószövet semleges kenőccsel van impregnálva, amely nem tartalmaz vazelin vagy egyéb paraffin származékokat. Az Atrauman Ag váladékokat átengedi, különösen lágy és jól alakítható, nem ragad a sebbe. A lassú leadásnak köszönhetően hosszú ideig tartó (pár nap) baktericidhatással rendelkezik, valamint nem fejt ki szenzibilizáló vagy allergizáló hatást. A kenőcsmassza természetes, növényi zsírsavak észtereit tartalmazza. Ápolja a sebkörnyéki bőrt. Másodlagos kötszerrel együtt alkalmazható.

Nedvszívó sebpárnák

Sebfedő lapok: A nem szőtt sebfedőlapok, amelyek a seb és a környező bőr tisztításához, valamint az enyhén váladékozó sebek fedéséhez alkalmazhatóak. Préseléssel készült, alapanyag összetevői: 67% viszkóz és 33% poliészter, négy rétegben hajtogatott lapok. Puha és jól formálható, ezért kellemes érzést biztosít. Felszívóképessége nagy, a felszívás gyorsan történik. A sebfedőlapot tapasszal vagy rugalmas kötésrögzítő pólyával rögzítjük.

Sebfedő párnák: A több rétegű sebfedő párnák nedvfelszívó képessége miatt különösen alkalmas erősen váladékozó sebek ellátásához. Nagyon puha és hajlékony, ezért könnyű a sebre helyezhető. Egy speciális belső sebbel érintkező rétegnek köszönhetően nem ragad a sebhez, a váladékot a sebfelszínről gyorsan felszívja és magában tartja. A sebfedő párnát könnyen és fájdalommentesen ellehet távolítani. A sebbel a fehér színű felületnek kell érintkeznie. A soft-plait réteg alatt lévő préselt cellulóz őrlemény rétege magában tartja a sebváladékot kék színű külső védőrétege megakadályozza a kötszer belsejében lévő váladék külvilág felé történő szivárgását. A sebpárnát ragtapasszal vagy kötésrögzítő pólyával rögzíthetjük.

 • CURI-MED - A Curi-Med nedvszívó párna kék, vízlepergető hátlappal, az erősen váladékozó sebek ellátására. Puha és nagy kapacitású kötszer nedvszívó maggal, mely magába szívja és szétteríti az exudátumot. A kék vízlepergető hátlap csökkenti a szivárgás veszélyét. A kötszer belső része puha, nem tapadó. A hátlap légáteresztő, mely tulajdonságok együttesen magas komfortérzetet biztosít a páciens számára. A kötszer nagy mennyiségű sebváladékot képes magába szívni. Nedvszívó képesség: 400g/m2. Nedvszívó kapacitás: a saját súly nyolc-tízszerese. A Curi-Med Nedvszívó párna költséghatékony megoldás napi/gyakori kötéscserét igénylő fertőzött és erősen váladékozó sebek esetében. A kötszer nem darabolható, felhelyezése kötésrögzítő pólyát vagy tapaszt igényel. Egyesével fóliába csomagolva, dobozban a könnyebb kezelhetőség érdekében. Etilén-oxiddal sterilizálva. Steril és nem steril kivitelben, különböző méretekben és kiszerelésben kapható.
 • ZETUVIT - Nagy nedvszívó képességű sebpárna Többrétegű sebpárna nagy nedvszívó képességgel. Seb felőli rétege polipropilén flísz, amely a sebbe ragadást gátolja. A középső nedvszívó mag pelyhesített cellulózból és váladékelosztó cellulózszövetből áll. A hátoldalán kék színnel jelzett víztaszító flísz réteg a kontamináció ellen véd. Nem vágható. Erősen váladékozó sebek ellátásához, minden gyógyászati területen, sebek kipárnázásához. A nagy nedvszívó képességgel rendelkező Zetuvit sebfedőlap különösen erősen váladékozó sebek ellátásához alkalmas és rendkívül jó párnázó hatással is rendelkezik. Sterilen, egyesével csomagolva, különböző méretekben kapható.

Szigetkötszerek

Itt említjük még meg a szigetkötszerek kategóriát, amit az OEP nem támogat, de mégis ide tartozik. A border résszel ellátott sebpárnákat nevezzük szigetkötszereknek, alkalmasak poszt-operatív sebek fedésére, enyhén nedvedző sérülések ellátására. A kötszer sebpárna része préseléssel készült optimálisan felszívja a sebváladékokat és magában tartja a következő kötéscsere időpontjáig, sebbel érintkező felső rétege speciális kiképzésénél fogva nem ragad a sebbe. Jól kombinálható különböző méretei a műtétek után behelyezett drainek optimális kötözéseinél. Különleges nem szőtt hypoallergén ragasztófelülete jól rögzül a seb környékén, még a mozgásnak kitett helyeken is.

 • CURAPOR - Az erős nedvszívóképességgel rendelkező kötszer sebfedői oldalán poliészter/polietilén réteget tartalmaz, ami lehetővé teszi, hogy a sebváladék gyorsan a szívórészbe diffundálódjon. A kötszer gyorsítja a seb feltisztulását, nem ragad a sebbe. A kötéscsere folyamán is biztosított sebnyugalom jótékonyan hat a gyógyulási folyamatra. A bőrbarát, poliakrilát ragasztója segítségévek a tapasz körbezárja a sebet. A Curapor sebtapasz fájdalommentesen, nyomtalanul távolítható el a bőrről. Sterilen, egyesével csomagolva, különböző méretekben kapható.
 • CURI-MED - Puha és kényelmes szigetkötszer felületes sebekhez. A puha sebpárna elnyeli a váladékot és megakadályozza, hogy a kötés beleragadjon a sebbe. A szigetkötszer lágy, nem szőtt anyagból készült, bőrbarát akril ragasztóval, amely jó rögzítést biztosít. Sterilen, egyesével csomagolva, különböző méretekben kapható.
 • MEPORE PRO - Zuhanyozásálló öntapadós kötszer, nagy nedvszívó képességű viszkózus párna középen, a páraáteresztő film zuhanyozásálló akadályt képez, amely meggátolja a külső folyadék sebbe kerülését - jól alkalmazkodik a testvonalhoz - akryl alapú bőrbarát ragasztószél. A Mepore Pro sterilen, egyesével csomagolva, különböző méretekben kapható.

Ragtapaszok

 • SILKAFIX - Selyem ragtapasz. Fehér, orsóra tekercselt műselyem alapanyagú, hidrofób, bőrbarát ragtapasz. Cikkcakkos szélének köszönhetően, hosszában és keresztben is téphető. Kötések, pólyák, katéterek, kanülök, drainek és bőrtesztek rögzítésére használható. A Silkafix jól tapadó, bőrbarát poliakrilát ragasztót tartalmaz, nyomtalanul eltávolítható a bőrről. Különböző szélességben kapható.
 • LEUKOFIX - Átlátszó, levegő és pára áteresztő polietilén film anyag. Keresztben és hosszában is könnyen téphető. Biztonságosan ragad gyorsan rögzíthető.
 • LEUKOPLAST - Gyorsan, erősen és tartósan tapad, a ragtapaszok között ez biztosítja a legbiztonságosabb rögzítést. Normál érzékenységű bőrre ajánlott. Általánosan használható mindenfajta kötszer és pólya rögzítésére. Hordozófelülete speciális szövésű, bőrszínű viszkóz, ragasztóanyaga mikroporózus szerkezetű cinkoxid-kaucsuk, nagy ragasztóerejű, nagy szakítószilárdságú, vízlepergető, levegő és vízpára számára átjárható, nehezen szennyeződik, téphető. Különböző szélességekben kapható.

Kötésrögzítők

 • PEHA-HAFT - Kohezív (önmagához tapadó), elasztikus rögzítő pólya. A kreppelt szövetszerkezetnek és a mikropontos lateximpregnálásnak köszönhetően biztosan tapad. Nyújthatósága kb. 85%. Az erős tapadó képesség miatt kisebb mennyiség felhasználására van szükség, mert már pár pólyamenet biztos, tartós rögzítést eredményez. Nem tapad a bőrre, szőrzetre vagy ruházatra, légáteresztő és bőrbarát. A Peha-haft egyszerűen és gazdaságosan alkalmazható. Alkalmazási terület: A rögzítőkötések minden fajtájához, különösen az ízületeken, valamint a problémás testrészekenrögzítéséhez.
 • MOLLELAST-HAFT - Öntapadó, rugalmas rögzítő pólya, különleges sztreccs tulajdonságokkal. A pólya hosszában elasztikus és keresztirányban nyújtható. Ezeknek a tulajdonságoknak és az öntapadó hatásnak köszönhetően a Mollelast haft anyagtakarékos és gyorsan kivitelezhető ráncmentes rögzítést tesz lehetővé. A Mollelast haft mindenfajta rögzítőkötésre alkalmas, főképpen az ízületek környékén, megfelel egyszerű sportkötésre, valamint kanülök rögzítésére. A helyesen felhelyezett kötés tartós, nem vág be a bőrbe, nem gátolja a vérkeringést, jól szellőzik és bőrbarát. Hurkolt pólya, fehér, 70% viszkóza, 30% poliamid, hosszában kb. 80%-ban elasztikus, keresztirányban kb. 50%-al nyújtható. Mikro szemcsés latex bevonata révén öntapadó.

A cikk elkészítéséhez ezt használtuk: Salusgyógypont, Gyógyász.

Tartalomhoz tartozó címkék: Szeretteink gondozása
Bankok és minősítések