Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

A körömgomba nemcsak esztétikai, egészségügyi kérdés is

Szabó Zoltán József
A körömgomba nemcsak esztétikai, egészségügyi kérdés is

A körömgomba hosszú időn keresztül nem szerepelt a köztudatban, mint betegség. Majd feltűntek a tévében a különféle gombaellenes készítmények hirdetései, és hirtelen vége lett a diszkrét hallgatásnak. Ma már sokféle készítmény kapható, amely jelentős javulást képes végezni. Mert a körömgomba tényleg nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi probléma is. Kezelni kell.

tovább olvasom...

A körömgomba nemcsak esztétikai, egészségügyi kérdés is

A körömgomba hosszú időn keresztül nem szerepelt a köztudatban, mint betegség. Majd feltűntek a tévében a különféle gombaellenes készítmények hirdetései, és hirtelen vége lett a diszkrét hallgatásnak. 

Ez már csak azért is fontos, mert nem egy egyszerű esztétikai problémáról van szó, hiszen akár komolyabb egészségügyi kockázatai is lehetnek. Hogy hogyan alakul ki a körömgomba, illetve, hogy hogyan lehet kezelni, azzal kapcsolatban osztunk meg pár tudnivalót aktuális írásunkban.

Hogyan alakul ki a körömgomba?

A betegség gombás fertőzés következtében alakul ki, amivel nyilván nem mondtunk újat. Az viszont, hogy miért is kapja el valaki, illetve hogyan és hol szedi össze, már egy jóval összetettebb kérdés.

Ha most először a fürdők és az uszodák jutnak az eszébe, akkor nem jár messze a valóságtól, ugyanis a fertőzés kialakulásáért felelős kórokozók meglehetősen kedvelik a nedves és meleg közegeket. Vagyis, ha Ön mezítláb sétál a kedvenc fürdőjében vagy akár az edzőterem öltözőjében, akkor esélyes lehet, hogy megfertőződik. De nem ez a betegség kialakulásának egyedüli oka. A háttérben számos tényező állhat még, többek között az alábbiak:

  • a betegség átterjedhet emberről emberre, például a közös papucs, törölköző stb. használatával.
  • a személyes higiénia hiánya, vagyis a lábbeli vagy a zokni túl hosszú ideig történő viselése, az így kialakuló nyirkos környezet ugyanis kész paradicsom a gombák fejlődéséhez.
  • legyengült immunrendszer, ami elősegítheti az egyéb fertőzések kialakulását is.
  • benőtt köröm, egyéb körömsérülés.
  • nem megfelelő cipő viselése, amiben nagyon izzad a láb.
  • olyan munkakörnyezet, ahol nagy a nedvesség, a páratartalom.

Az idősebb emberek jó, ha tudják, hogy az életkor, valamint például a diabétesz, illetve a már említett gyengébb immunrendszer sokkal fogékonyabbá tesz a betegségre. Az ő esetükben ezért kiemelten oda kell figyelni a megelőzésre, ha pedig már kialakult a betegség, akkor a gyors kezelésre.

Milyen következményekkel jár a körömgomba?

Az attól függ, hogy kiről beszélünk. Egészséges emberek estén sokszor „csak” esztétikailag jelent problémát a betegség, de előfordulhat, hogy fájnak a körmök, és a körömágy is károsodhat. Arról nem is beszélve, hogy egy kezeletlen körömgomba nem túl gusztusos látvány, vagyis az esztétikai oldalt sem szabad félvállról venni.

Ha valaki cukorbeteg, vagy az immunrendszere nem működik megfelelően, akkor azonban komolyabb következményei is lehetnek a betegségnek, ezért semmiképpen nem szabad elhanyagolni a problémát.

 

Milyen tünetekkel jár a körömgomba, és hogyan kezelhető?

A körömgomba következtében a köröm sárgás-barnás színűvé vagy fehérré válik. Idővel megvastagszik, a felszíne barázdálttá válik, és nehéz levágni. Ha a fertőzés súlyos, akkor a köröm alól fehéres, morzsalékos anyagot lehet eltávolítani, de akár gennyes gyulladás is kialakulhat a körömágynál.

Ha a fenti tüneteket észleli magán, akkor haladéktalanul kezdje meg a betegség kezelését, amihez ma már számtalan terméket beszerezhet akár a weboldalunkon is. Mivel azonban többféle gomba is okozhatja a tüneteket, előfordulhat, hogy egy adott készítmény nem hatásos. Ilyenkor érdemes újabbat kipróbálni, de az is jó megoldás lehet, ha elmegy bőrgyógyászhoz, ahol meghatározzák a gomba fajtáját, és erre kap célzottan valamilyen terméket.

A körömgomba eltüntetése hosszadalmas folyamat – akár 1 év is lehet! –, ami nagy kitartást igényel, különösen akkor, ha sokáig elhanyagolták.

Nézzen körül webáruházunkban, és találja meg a megfelelő terméket!

Tartalomhoz tartozó címkék: Tegyünk lábunk egészségéért
Bankok és minősítések