Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Így teheti otthonát sterillé a betegápoláshoz

Szabó Zoltán József -
2019. 05. 20. 07:13:29
Így teheti otthonát sterillé a betegápoláshoz

Az otthoni betegápolásban fontos megteremteni azokat a feltételeket, amelyek a beteg gyógyulását hatékonyan elősegítik. Ilyen feltétel pl. a gondozó személyének megléte, a betegszoba megfelelő eszközökkel történő berendezése és nem utolsó sorban egy megfelelő steril környezet kialakítása. Ez utóbbihoz mutatunk most pár eszközt, ami biztosan segíteni fogja a betegápolást.

tovább olvasom...

Így teheti otthonát sterillé a betegápoláshoz

Több tízezren ápolják otthon a hozzátartozóikat, akár egy akut – azaz gyors lefolyású, hirtelen kialakuló –, vagy egy elhúzódó, krónikus betegség miatt. Akik naponta ezzel foglalkoznak, azok tudják, hogy milyen nehézségekkel jár a betegápolás, és mennyi mindenre kell odafigyelni a 24 órás gondozás során. Néhány hatékony és jól bevált eszköz használatával így teheti otthonát sterillé a betegápoláshoz.

Többek között arra is, hogy a beteg környezete mindig biztonságos legyen, amihez a megfelelő és rendszeres fertőtlenítés is hozzátartozik.

Miért fontos a steril környezet a betegápoláshoz?

A környezetünkben, így az otthonunkban is hemzsegnek a különféle baktériumok, kórokozók. Egy egészséges ember számára ezek a bacilusok a legtöbbször nem jelentenek veszélyt, az immunrendszer ugyanis könnyedén legyőzi őket. Ha viszont egy betegség legyengíti a szervezetet, akkor a kórokozók szabad utat kapnak, és fertőzéseket okozhatnak.

A steril környezet az ápolást végző családtagok számára is fontos, hiszen ők szintén fokozott veszélynek vannak kitéve, miközben a szeretteiket gondozzák. Éppen ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a higiéniára, ami a hatékony fertőtlenítőszerek használatával érhető el.

Fertőtlenítők az otthoni betegápolás biztonságossá tételéhez

Az otthoni steril környezet kialakításához nélkülözhetetlenek a különféle fertőtlenítők, de az eszközök rendszeres sterilizálása is éppolyan lényeges, mint a beteg ágyának tisztán tartása.

1. Felületek fertőtlenítése

A felületek sterilizálásához érdemes olyan fertőtlenítőt használni, ami azonnal hat, hogy a baktériumoknak ne legyen idejük szaporodni. A Mikrozid AF liquid alkoholos felületfertőtlenítő behatási ideje 1 perc, amit vizsgálatok támasztanak alá. A szer emellett a legtöbb felület kezelésére alkalmas – fém, üveg, műanyag, kerámia –, így az egész lakásban, valamint a legtöbb eszközön alkalmazható.

A mikrobiológiai hatását tekintve a Mikrozid AF liquid mind a baktericid, mind pedig a fungicid kórokozókkal szemben hatékony, ezért teljes védelmet nyújt az ilyen típusú fertőzésekkel szemben.

2. Kéz- és bőrfertőtlenítés

A felületek rendszeres fertőtlenítése mellett az is fontos, hogy piszkos kézzel soha ne menjünk a beteg közelébe. A kézmosás ugyan eltávolítja a mikrobák egy részét, de egy pipereszappan nem nyújtja azt a szükséges védelmet, amit a betegápolás igényel.

Szerencsére léteznek olyan hatékony kéz- és bőrfertőtlenítők, mint a Bradoplus, ami a kórokozók széles spektrumát képes elpusztítani. A szer további előnye, hogy bőrvédő anyagokat tartalmaz, valamint aldehidmentes. Használhatunk ezen kívül antibakteriális törlőkendőket is a kéz, illetve az eszközök fertőtlenítésére, hogy biztonságosabb környezetet teremtsünk a beteg és a család számára.

3. Eszközök fertőtlenítése

A betegápoláshoz használt eszközök fertőtlenítése szintén hozzájárul az otthoni környezet sterillé tételéhez. A Bradolin alkoholos felületfertőtlenítő spray-vel gyorsan elvégezhető többek között a mosható betegalátétek, az éjjeliszekrények, valamint az ételes tálcák fertőtlenítése. A spray formának köszönhetően könnyen kezelhető, arra azonban oda kell figyelni, hogy a zárt térben való alkalmazásának vannak korlátai.

 

Egyéb tippek

A különböző fertőtlenítőszerek használata mellett egyéb praktikák is léteznek az otthoni steril környezet megteremtéséhez. Ezek közé tartoznak a betegalátétek, de a sebek és a felfekvések szakszerű kezelése is segít a fertőzések kialakulásának megelőzésében.

Tartalomhoz tartozó címkék: Beteggondozás a családban
Bankok és minősítések