Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Néhány hasznos eszköz a felfekvés kezelésére

Szabó Zoltán zsef
Néhány hasznos eszköz a felfekvés kezelésére

Ma már számos eszköz és megoldás áll a családtagok rendelkezésére, hogy megelőzzék vagy hatékonyan kezeljék a felfekvést. Egyre minőségibb és egyre jobb adntidecubitus gyógyászati eszköz jelenik meg, hogy a sokszor fájdalommal járó tüneteket enyhíteni lehessen. Ezek közül gyűjtöttünk össze párat, hogy némiképp segíthessük Önt a tájékozódásban és a megfelelő eszköz kiválasztásában.

tovább olvasom...

Néhány hasznos eszköz a felfekvés kezelésére

A felfekvés vagy decubitus leginkább tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. Az otthonukban ápolt betegeknél nagyon nehéz feladat a felfekvés megelőzése, kivédése, bár a gondozó hozzátartozók igyekeznek mindent megtenni a decubitus ellen. A megelőzés nemcsak a fájdalom kivédése miatt nagyon fontos teendő, hanem azért is, mert a kialakuló mély fekély súlyos fertőzés kialakulásához vezethet, ami veszélyeztetheti a beteg életét. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló szövetelhalás következménye. Általában a keresztcsont és a sarkak feletti bőrben alakul ki, és sajnos eléggé nehezen gyógyul. A felfekvés mérete és mélysége attól függ, hogy a fennálló nyomás ereje mekkora és mennyi ideig tart, fokozata I-IV. stádiumú lehet. Éppen ezért fontos ez a néhány hasznos eszköz a felfekvés kezelésére, hogy könnyebb legyen a gondozónak és a gondozottnak egyaránt.

Íme néhány hatékony antidecubitus eszköz

A fentiek ismeretében a megelőzés lényege, hogy csökkentsük a terhelő nyomás mértékét és idejét. Ha többször forgatjuk a beteget, jelentős javulás érhetünk el. A betegforgatáshoz, a felületi nyomás csökkentéséhez használhatunk speciális antidecubitus matracokat, amelyek légnyomása ciklusonként változó. Itt kétféle típus közül lehet választani: I-II. ill. III-IV. stádiumú felfekvés kezelésére. Az első a megelőzést és a nagyon enyhe fokozatút támogatja. Mindegyik mérete 90x200cm, azaz szabványos méretű ágyra való. A kompresszor, ami a levegőt váltakozva fújja a matracba, állandóan kell, hogy menjen. Attól nem kell félni, hogy túl hangos lenne vagy sok áramot fogyasztana.

gyopár típusú párnák pedig az ágyban fekvő beteg forgatásának nélkülözhetetlen kellékei. Vigyázzunk arra, hogy a beteg ne feküdjön mindig hanyatt, rendszeresen 2 óránként forgassuk jobbra és balra is. A terhelő nyomás mértéke is csökkenthető ferde oldalfekvéssel és a sarkak, valamint a keresztcsont alá helyezett puha decubitus párnákkal. Elengedhetetlen természetesen ezzel párhuzamosan a beteg általános állapotának javítása és a felfekvés kockázati tényezőinek csökkentése. Nagyon sokféle gyopár párna van forgalomba. Használatuk attól függ, hogy épp mit kell megtámasztani pl. lábat, kart, derekat, fejet. De lehet, hogy pozícionálni kell a beteget, amire szintén van ilyen párna.

 

A párnák és matracok mellett tisztítsuk rendszeresen a beteg bőrét és gondoskodjunk róla, hogy az összefekvő területek megfelelően szárazak legyenek. A veszélyeztetett bőrfelületeket pedig hidratáló krémekkel ápoljuk, masszírozzuk be. Legalább naponta egyszer ellenőrizni kell a nyomásnak kitett területeken a bőr állapotát. Szükség szerint cinkoxidos kenőcsöt érdemes használni, vagy extra krémet felfekvés kezelésére. Az ülő helyzetben töltött időt korlátozni kell a viszonylag magas nyomáskitettség miatt. Ne emeljük 30 foknál magasabbra a betegágy fejnél lévő részét vagy a beteg fejét, kivéve amikor étkezik. A lepedő legyen mindig gyűrődésmentes és száraz. Érdemes megfontolni ágyvédő vagy matracvédő lepedők beszerzését, amelyek egyrészt növelik a komfortérzetet, másrészt könnyes moshatók, sterilizálhatók. Ezek a lepedők vízhatlanok, kapható frottír vagy pamut felsőrésszel. Érdemes inkább ilyet választani, mert jelentősen növeli a komfortérzetet hasonlóan egy sima egyszerű lepedőhöz.

Ha van rá mód, használjunk speciális matracokat, antidecubitus párnákat. Egy felfekvéses beteg állandó törődést, odafigyelést igényel – adjuk meg neki.

Bankok és minősítések