Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Felfekvés kezelése házilag, otthoni körülmények között

Szabó Zoltán József
Felfekvés kezelése házilag, otthoni körülmények között

Hosszabb ágyban fekvés esetén a felfekvés kialakulásának a veszélye az idő múlásával egyre nő. A kevés mozgás, az állandó pl. háton- vagy oldalfekvés előbb-utóbb minden bizonnyal felfekvést fog okozni. Bár első látásra a decubitus kezelése nem olyan komoly problémának tűnhet, de elhanyagolása súlyos problémákhoz vezethet. Használjon eszközöket a gyógyítás érdekében!

tovább olvasom...

Felfekvés kezelése házilag

Szerző: Szabó Zoltán József

Egy súlyosabb betegség vagy műtét már önmagában komolyan megviseli a beteg szervezetét, azonban itt még nincs vége a megpróbáltatásoknak. Ha ugyanis túl hosszú az ágyhoz kötött lábadozási idő, akkor megvan a felfekvés kialakulásának a kockázata is. Az idős vagy magatehetetlen emberek esetében szintén fennáll ez a probléma, amit a tünetek különféle fázisaiban másféleképpen kell kezelni. Ma már számos eszköz és megoldás áll a családtagok rendelkezésére, hogy megelőzzék vagy hatékonyan kezeljék a felfekvést. Egyre minőségibb és egyre jobb felfekvés elleni gyógyászati segédeszköz jelenik meg (krémek, párnák, felfekvés elleni matracok), hogy a sokszor fájdalommal járó tüneteket enyhíteni vagy akár megszüntetni lehessen.

De mi is az a felfekvés, és mitől alakul ki?

A felfekvés, nyomási fekély, a decubitus (latinul) mind ugyan azt jelenti. Leginkább tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeknél jelentkezik, vagyis tartós nyomás hatására kialakuló szövetelhalás következménye. Általában a keresztcsont. a sarkak, a váll, a könyök és a csípő feletti bőrben alakul ki (olyan területen, ahol kevés az izom és a zsírszövet), és sajnos eléggé nehezen gyógyul. A felfekvés mérete és mélysége attól függ, hogy a fennálló nyomás ereje mekkora és mennyi ideig tart, fokozata I-IV. stádiumú lehet. Minél nagyobb a nyomás, annál hamarabb alakulhat ki a felfekvés, és a tünetei is annál gyorsabban súlyosbodnak. A decubitus többnyire napok alatt jön létre, de akár egy-két hét is eltelhet addig, hogy valaki az első stádiumba kerüljön (ezt persze a beteg életkora is erősen befolyásolja).

A felfekvés kialakulásának az alultápláltság, vitaminhiány, a tartós láz, valamint az izzadás és inkontinencia is kedvez. Utóbbiak úgy, hogy a bőrt tartósan nedvessé téve sérül a bőr természetes védekezőképessége, így könnyebben megtelepednek rajta különböző kórokozók. Ugyancsak gyakoribb érrendszeri problémák, cukorbetegségben és szívelégtelenségben szenvedőknél, hiszen náluk a kiserek sérülései miatt csökkent a vérellátás.

Ilyen tünetei vannak a felfekvésnek

Mindenképp érdemes rendszeresen megvizsgálni, átnézni a keresztcsont. sarkak, a váll, könyök és a csípő bőrfelszínét sebeket, pirosodást, fekélyeket keresve. A felfekvés először piros, enyhén gyulladt bőrfelületként jelentkezik. Ez hamar átfordul és viszkető, égő sebek jönnek létre, amelyeket egyre erősödő fájdalom jellemez. A tünetek súlyossága, kellemetlensége attól függ, hogy mennyire előrehaladott stádiumról beszélünk, ami a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a seb mélysége határoz meg.

1. stádium – Megjelenik a bőrpír, amely ujjnyomásra eltűnik, majd kis idő elteltével ismét látható. A bőr tapintásra már meleg, elvékonyodott, sérülékeny, a beteg fájdalomról panaszkodik. Ha a beteg sötétebb bőrű, akkor a bőr elszíneződése, melegedése, ödémája, megkeményedése is ezt jelentheti.

2. stádium – Itt már megjelenik a részleges hámhiány a bőr felületén és/vagy alatt. A bőr forró és hámhiányos, ezért ez a terület fájdalmat okoz. Ebben a fázisban a felfekvés még jól gyógyítható, elkerülhető a mély decubitus kialakulása. Ha ezen a szinten nem sikerül megfogni, visszafordítani a betegséget, akkor az rövid időn belül a nehezen gyógyítható harmadik fázisba lép.

3. stádium – Itt már teljes vastagságú hámhiány van, és seb keletkezik. Nagy mennyiségű bőrveszteség, elhalás történik és a bőr már nem látható, az alatta lévő szövetek is károsodnak vagy elhalnak. Ha egy fertőzés bekövetkezik, a beteg terület gyulladással, az addiginál erősebb fájdalommal reagál, a seb terjedni kezd és fokozottabb váladékozás indul meg.

4. stádium - Ebben a fázisban már teljes bőrhiány alakul ki, mélyre ható roncsolódás, szövetelhalás jellemzi, amely magába foglalhatja az adott terület ín, izom-, és csontszövetének sérülését, elhalását is. A súlyos felfekvés nyílt sebbel jár, ezért mindent el kell követni a befertőződése ellen, amely nemcsak a sebgyógyulást gátolja, de hatására bizonyos kórokozók súlyosabb bajt is okozhatnak.

 

A felfekvés megelőzése a legfontosabb

A felfekvést legjobb megelőzni, de ha már kialakult, akkor meg kell akadályozni a kiterjedését, továbbterjedését. Épp emiatt fontos a megfelelő vérkeringés fenntartása, ami elsősorban nyomásmentesítéssel érhető el, de jelentősen fokozható a bőr vérellátása forgatással, mozgatással, az ágyban végezhető tornával és masszázzsal, illetve a veszélyeztetett területek rendszeres kezelésével.

A decubitus kezelése akkor lesz elég hatékony, ha a beteggel minden nap többször foglalkozik a gondozója, ápolója. Mozgásképtelen, bénult beteg mozgatása esetén különös odafigyelés igényeltetik. Meg kell szüntetni a sérüléseket okozó nyomást! Ehhez legalább 1-2 óránként át kell mozgatni a felületeket, hogy igénybe legyenek véve. A legjobb, ha a beteg 15 percenként fekvő pozíciót változtat, ha módjában áll. Pl. a sebeket naponta többször, rendszeresen sterilen, nedves kötéssel át kell kötözni! Mellőzni kell a hagyományos sebhintőporokat és krémeket is, mert ezek elzárják az oxigént a sebtől, így nehezebben gyógyul. Súlyos felfekvéses fekélyeknél sokszor elkerülhetetlen az elhalt szövetek műtéti eltávolítása.

Figyeljünk oda a beteg bőrére is: vizsgáljuk meg mennyire érzékeny, száraz, pirult, repedezett. Használjuk megfelelő, kifejezetten felfekvésre kifejlesztett krémeket, géleket, kenőcsöket.

Láz esetén gondoskodni kell annak csillapításáról. Az izzadás gátlásához fontos, hogy a betegszoba ne legyen túl meleg. Az ágyneműt gyakran kell fertőtlenített, tisztára cserélni, és nagyon gondosan el kell simítani a fekvőbeteg alatt. Kiemelten fontos a bőr helyes ápolása, tisztántartása, fertőtlenítése.

Ha már kialakult a felfekvés, hogyan kezeljük?

Ha már kialakult a felfekvés, a legfontosabb teendő a napi tisztítás és ápolás megtanulása, hiszen a kisebesedett bőr rendszeres sebfertőtlenítést és kötözést igényel, ami végezhetnek a családtagok, de bízhatják szakápolóra is.

A decubituszos sebkezelés célja a seb gyógyulásának elősegítése, a fertőzés megelőzése és a beteg fájdalmának csökkentése. A sebkezelés módja függ a seb mélységétől, nagyságától, elhelyezkedésétől, tisztaságától és nedvességtartalmától. A sebkezelésre válasszunk természetes hatóanyagú porokat vagy egyéb készítményeket, amelyek gyorsítják a sebgyógyulást és nem igényelnek eltávolítást – nálunk is többféle seböblítő folyadék kapható. Ne használjunk hagyományos sebkezelő és sebhintőporokat, ezek ugyanis allergiát válthatnak ki, vagy elzárhatják a sebet a levegőtől, amitől nehezebben gyógyul majd. Mivel a felfekvéses sebek fertőzőek is lehetnek, mindenképpen fontos szakember segítségét kérni, aki megmutatja a sebkezelés folyamatát! A sebkötözés előtt, az elhalt szövetek eltávolítása szükséges, majd a sebtisztítást fiziológiás oldattal (0,9%-os nátrium-klorid oldat) végezzük – ezt már szakemberre kell bízni. Súlyos esetekben, amikor a seb már nagyon nagy kiterjedésű, szükség lehet az elhalt szövetek sebészeti úton történő eltávolítására. A nedves, váladékozó sebfelületet steril gézlappal itassuk fel! Használhatunk erre a célra modern kötszereket is, amelyek több rétegűek, és nagyon hatékonyan segítik a gyógyulási folyamatot. Az antiszeptikus gélek, krémek megvédik a sebet a fertőzésektől.

Fontos, hogy kímélően helyezzük fel a kötést, hogy a környező bőrfelületeket ne sértse fel. A betegek ápolása során használjunk kesztyűt a fertőzésveszély elkerülése miatt, a hulladékot pedig kezeljük fertőző hulladékként és úgy semmisítsük meg!

A sebkezelés lépései a következők:

A seb tisztítása  A sebet langyos vízzel vagy seböblítő folyadékkal mossuk le, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket, a nekrózisos szöveteket és a régi kötszereket. A sebtisztítás során kerüljük az erős dörzsölést, a szappant és az irritáló anyagokat.

A seb fedése - A sebet steril vagy tiszta kötszerrel fedjük le, hogy megvédjük a fertőzéstől és a kiszáradástól. A kötszer típusa függ a seb nedvességtartalmától. Ha a seb száraz, akkor nedvesített kötszert használunk, ha nedves, akkor nedvszívó kötszert. A kötszer cseréjét rendszeresen elvégezzük, amikor átnedvesedik vagy koszos lesz.

A seb gyógyulásának elősegítése - A seb gyógyulását befolyásolja a beteg általános állapota, az alultápláltság, a cukorbetegség, a dohányzás, a vérkeringési zavarok és az immunrendszeri betegségek. Ezeket a tényezőket kezelni kell, hogy javítsuk a sebgyógyulást. Emellett fontos a nyomáspontok megelőzése és kezelése, amelyek kiváltják vagy súlyosbítják a decubituszos sebeket – erről már olvashatott fentebb.

A felfekvés kezelése házilag is jól megoldható

A felfekvés kezelése házilag is jól megoldható, aminek az a feltétele, hogy az árulkodó jelekre figyelni kell, és a következményeket ismerve időben, a lehető leghamarabb cselekedni szükséges. Ma már számos olyan gyógyászati segédeszköz és gyógyszer áll rendelkezésünkre, amellyel hatékonyan kordában tartható ez a betegség, nagy kínoktól kímélve meg ezzel az amúgy is szenvedő beteg szerettünket. Többféle eszközre lesz szüksége, de egyik sem adja vissza a törődést, gondoskodást, csak az ápolás folyamatát jelentősen segítik.

Betegalátét - A tartós nyomás hatására kialakuló szövetelhalás vagy fekély a megfelelő krémekkel, kötszerekkel és más segédeszközökkel hatásosan kezelhető. Ilyen például az egyszer használatos antidecubitus betegalátét (több méretben kapható), ami elnyeli a kiszivárgó nedvességet megakadályozva a fekélynek kedvező nedves közeg kialakulását. Ennél praktikusabb megoldás a mosható betegalátét, amely szintén a fenti esetet kezeli.

Gyopár párna - A felfekvés kialakulásának megelőzését segíti az ún. gyopár típusú párna, amely a test formájához igazodó, higiénikus támasztó párna. Kényelmet ad, megelőzi a felfekvést, Egy másik nagyon hatékony és praktikus eszköz az ún. felfekvés elleni matrac. Állandó és váltakozó nyomású kapható. Ez utóbbi kialakítása a betegség előrehaladtát követve eltérő kialakítású. A hagyományosan elfogadott módszer a felfekvés ellen, hogy a beteget rendszeresen ellenőrzik és megfigyelik a betegség kapcsán felmerülő kockázatos területeket.

Felfekvés elleni párna - A felfekvés elleni párna kialakítását tekintve többféle lehet: kerülhet fej, könyök, sacrum, térd és sarok alá. Ilyen párna többféle kapható, de a csúcsot jelenleg egy dán párnacsalád képviseli. Ez az egyfelhasználós felfekvés elleni párna a Levabo új, higiénikus és környezetbarát gyógyászati segédeszköze. Mivel vezető sebészekkel és kórházi ápolókkal együttműködésben fejlesztették ki, emiatt optimális kényelmet és higiéniát biztosít a nyomási fekélyek kezelésében és megelőzésében. A párna pumpával (nem tartozék) vagy akár szájjal is könnyedén felfújható, szelepe olyan, mint az úszógumié. A párna fehér színű, nem szőtt filc borítást kapott, amely biztosítja a nedvesség és a hő elvezetését, és segít abban is, hogy a beteg bőre ne tapadjon a párna felületéhez. A párna célja, hogy a nyomást nagyobb területen ossza el így csökkentve a felfekvés kialakulásának kockázatát.

Felfekvés elleni matrac - A váltakozó nyomású matrac kiegészíti ezt a kezelést, mivel nem teszi ki a beteget a tartós nyomásnak. Az antidecubitus matrac anyaga orvosi típusú rugalmas PVC-ből készült. A váltakozó nyomása miatta a matrac könnyedén alkalmazkodik a beteg helyzetéhez, így a lágy masszázzsal csökkentjük a testfelületre nehezedő nyomást, mely javítja a vérkeringést és a vér oxigén szállítását. Többnyire 6-8 percenként más-más részét fújja fel a kompresszor a matracnak így biztosítva a váltakozó nyomást a beteg alatt.

Fényterápiás lámpa - A felfekvés kezelését az igen kedvelt és hatékony BIOPTRON lámpa használatával is végezhetjük. Ez egy fényterápiás eszköz, amely a napfényhez hasonló fényt állít elő. Néhány cm-re hatol be a bőr alá, és gyógyító változásokat indít el a problémás területen.

Felfekvés elleni krémek - Számos krém is rendelkezésre áll a hatékony decubitus gyógyításához. Ilyen pl. a magyar Medifleur termékcsalád, a Dermolex, a cinkoxidot, ureát tartalmazó különböző márkájú krémek. A különböző méretű bőrtisztító nedves törlőkendők, és más, a bőr regenerálását segítő termékek nélkülözhetetlenek a felfekvések otthoni kezelésében. Ugyanakkor ezeknek a termékeknek a nagy része leginkább a megelőzést szolgálja. Előrehaladottabb stádiumban ugyanis a felfekvések kezelése nagy fájdalommal járó dolog, ez viszont fokozott figyelemmel és gondos megelőző ápolással többnyire elkerülhető.

Bankok és minősítések