Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Felfekvés kezelése házilag

Szabó Zoltán József
Felfekvés kezelése házilag

Hosszabb ágyban fekvés esetén a felfekvés kialakulásának a veszélye az idő múlásával egyre nő. A kevés mozgás, az állandó pl. háton- vagy oldalfekvés előbb-utóbb minden bizonnyal felfekvést fog okozni. Bár első látásra a decubitus kezelése nem olyan komoly problémának tűnhet, de elhanyagolása súlyos problémákhoz vezethet. Használjon eszközöket a gyógyítás érdekében!

tovább olvasom...

Felfekvés kezelése házilag

A felfekvés kezelése házilag is jól megoldható aminek a feltétele, hogy az árulkodó jelekre figyelni kell, és a következményeket ismerve időben, a lehető leghamarabb lépni kell. Ma már számos olyan gyógyászati segédeszköz és gyógyszer áll rendelkezésünkre, amellyel hatékonyan kordában tartható ez a betegség, nagy kínoktól kímélve meg ezzel az amúgy is szenvedő beteg szerettünket. Többféle eszközre lesz szüksége, de egyik sem adja vissza a törődést, gondoskodást, csak az ápolás folyamatát jelentősen segítik.

A felfekvés kezelése házilag is jól megoldható pl. ilyen termékekkel

A tartós nyomás hatására kialakuló szövetelhalás vagy fekély a megfelelő krémekkel, kötszerekkel és más segédeszközökkel hatásosan kezelhető. Ilyen például az egyszer használatos antidecubitus betegalátét (több méretben kapható), ami elnyeli a kiszivárgó nedvességet megakadályozva a fekélynek kedvező nedves közeg kialakulását. Ennél praktikusabb megoldás a mosható betegalátét, amely szintén a fenti esetet kezeli.

A felfekvés kialakulásának megelőzését segíti az ún. gyopár típusú párna, amely a test formájához igazodó, higiénikus támasztó párna. Kényelmet ad, megelőzi a felfekvést, Egy másik nagyon hatékony és praktikus eszköz az ún. antidecubitus matrac. Állandó és váltakozó nyomású kapható. Ez utóbbi kialakítása a betegség előrehaladtát követve eltérő kialakítású. A hagyományosan elfogadott módszer a felfekvés ellen, hogy a beteget rendszeresen ellenőrzik és megfigyelik a betegség kapcsán felmerülő kockázatos területeket. A váltakozó nyomású matrac kiegészíti ezt a kezelést, mivel nem teszi ki a beteget a tartós nyomásnak. Az antidecubitus matrac anyaga orvosi típusú rugalmas PVC-ből készült. A váltakozó nyomása miatta a matrac könnyedén alkalmazkodik a beteg helyzetéhez, így a lágy masszázzsal csökkentjük a testfelületre nehezedő nyomást, mely javítja a vérkeringést és a vér oxigén szállítását. Többnyire 6-8 percenként más-más részét fújja fel a kompresszor a matracnak így biztosítva a váltakozó nyomást a beteg alatt.

A felfekvés kezelését az igen kedvelt és hatékony BIOPTRON lámpa használatával is végezhetjük. Ez egy fényterápiás eszköz, amely a napfényhez hasonló fényt állít elő. Néhány cm-re hatol be a bőr alá, és gyógyító változásokat indít el a problémás területen.

 

Számos krém is rendelkezésre áll a hatékony decubitus gyógyításához. Ilyen pl. a magyar Medifleur termékcsalád, a Dermolex, a cinkoxidot, ureát tartalmazó különböző márkájú krémek. A különböző méretű bőrtisztító nedves törlőkendők, és más, a bőr regenerálását segítő termékek nélkülözhetetlenek a felfekvések otthoni kezelésében. Ugyanakkor ezeknek a termékeknek a nagy része leginkább a megelőzést szolgálja. Előrehaladottabb stádiumban ugyanis a felfekvések kezelése nagy fájdalommal járó dolog, ez viszont fokozott figyelemmel és gondos megelőző ápolással többnyire elkerülhető.

Bankok és minősítések