Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Tyúkszem a talpon - így kezelheti házilag (6 tipp)

Szabó Zoltán József -
2020. 05. 04. 06:39:38
Tyúkszem a talpon - így kezelheti házilag (6 tipp)

A hétköznapi nyelvben minden elszarusodott kinövés tyúkszemként van definiálva (még akkor is, ha az épp szemölcs), ami lábon, pontosabban a talpon megjelenik. Azonban az orvostudomány aszerint különbözteti meg ezeket a kinövéseket, hogy mi okozza őket. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk a különbséget a tyúkszem és a szemölcs között, és adunk pár tippet is a kezelésükre.

tovább olvasom...

Tyúkszem a talpon - így kezelheti házilag (6 tipp) - Értéksziget Webáruház

A hétköznapi nyelvben minden elszarusodott kinövés tyúkszemként van definiálva, ami lábon, pontosabban a talpon megjelenik. Azonban az orvostudomány aszerint különbözteti meg ezeket a kinövéseket, hogy mi okozza őket, hiszen ez alapján lehet felállítani a pontos diagnózist, és megkezdeni a kezelést.

Milyen gyakori a tyúkszem a talpon?

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a tyúkszemek előfordulása a talpon igen gyakori jelenség, azonban szükséges némi pontosítás. Ugyanis tyúkszemet okozhatnak vírusok, valamint ortopédiai okok szintén vezethetnek a tyúkszem megjelenéséhez.

A vírusok miatt kialakuló tyúkszemek leginkább a fiatalabbak életét keserítik meg, míg lábdeformitás miatt létrejövő tyúkszemek jellemzően az idősebb generációt érintik.

Milyen tünetei vannak a tyúkszemnek?

Akár vírus, akár ortopédiai oka van az elszarusodó kinövésnek, a tünetek szinte teljesen megegyeznek. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a talp egyes pontjain megvastagszik a szaruréteg, ami kúp alakban fejlődik ki. Ez a fájdalmas elváltozás lehet kemény vagy puha is, jellemzően a talpon kemények alakulnak ki, míg a lábujjak között a puhábbak a gyakoribbak. A tyúkszemek mérete az egészen aprótól akár az egy centis nagyságig terjedhet, de olyan is előfordul, hogyha egy területen több kinövés alakul ki, akkor azok összeolvadnak.

Ahhoz, hogy megtudjuk, nálunk mi a betegség kiváltó oka, mindenképp szakemberhez kell fordulni, hiszen néhány esetben még neki is fejtörést okoz, hogy felállítsa a pontos diagnózist.

Hogyan kezelhető a tyúkszem házilag?

A tyúkszem kezelése igen égetővé válik, amikor megjelenik ez a bőrelváltozás, hiszen nem kis fájdalmat képes okozni. Lássuk most, melyek azok a lépések, melyekkel felvehetjük a harcot a talpon megjelenő tyúkszemek ellen!

Első lépésben fontos a felismerés. Tudnunk kell, hogyha sok terhelésnek van kitéve a lábunk, például álló munkát végzünk, illetve sokat van a lábunk nem megfelelő cipőben, akkor fokozottan ki vagyunk téve a tyúkszem megjelenésének. Ezért rendszeresen ellenőrizzük a lábainkat, hogy a problémát még csírájában elfojthassuk.

 

Ehhez kapcsolódva fontos tisztában lenni azzal is, hogy valóban tyúkszem van-e a talpon vagy szemölcs, hiszen más a kezelés módja. A megkülönböztetés legegyszerűbb módszere, ha megnyomjuk az elváltozott részt: a tyúkszem akkor érzékeny, ha felülről nyomjuk meg, míg a szemölcs két ujjal összenyomva okoz inkább fájdalmat. A tyúkszemet a szakember megfelelő előkészítés során jellemzően egyben ki tudja emelni, ezzel szemben a szemölcs inkább fagyasztással kezelhető.

A legjobban akkor járunk, ha megelőzzük a problémát, amit ugye sok esetben a nem megfelelő lábbeli okoz. Azonban, ha mégis ragaszkodtunk a szép, de kényelmetlen cipőnkhöz, akkor a tyúkszem kialakulása után legalább annak eltávolításáig váltsunk megfelelő topánkára.

Ha a talp olyan részén jelenik meg a bőrbetegség, ami szinte folyamatosan nyomás alatt van, akkor javíthatunk a fájdalmas helyzeten speciális tyúkszemtapasz vagy ecsetelő segítségével.

A rendszeres lábápolás egy igen fontos része a betegség kezelése mellett a megelőzésnek is. Az esténként vett lábfürdő ugyanis kissé serkenti a láb vérkeringését, továbbá az így felpuhult bőrkeményedést könnyű ledörzsölni, ezáltal pedig megelőzni a fájdalmas problémákat.

A talpon kialakult tyúkszemek kezelésére ma már több hatékony termék is kapható, ha szeretne Ön is egy ilyen készítményt, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Tartalomhoz tartozó címkék: Tegyünk lábunk egészségéért
Bankok és minősítések