Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Majdnem minden a bütykökről, a nők életét megkeserítő kidudorodásról

Szabó Zoltán József
Majdnem minden a bütykökről, a nők életét megkeserítő kidudorodásról

A bütykös láb okozta kellemetlenségekkel előbb-utóbb mindenki szembesül. Ha máshonnan nem, a nagyszüleink, idős hozzátartozóink példájából lehetnek ismerősek a gondok: fájdalmas nagyujj-ízület, bőrproblémák, kényelmetlen cipővásárlás… Vajon a bütyök mindenképpen elkerülhetetlen társ a kor előrehaladtával, vagy tehetünk ellene valamit?

tovább olvasom...

Majdnem minden a bütykökről, a nők életét megkeserítő kidudorodásról - Értéksziget Webáruház

A bütykös láb okozta kellemetlenségekkel előbb-utóbb mindenki szembesül. Ha máshonnan nem, a nagyszüleink, idős hozzátartozóink példájából lehetnek ismerősek a gondok: fájdalmas nagyujj-ízület, bőrproblémák, kényelmetlen cipővásárlás… Vajon a bütyök mindenképpen elkerülhetetlen társ a kor előrehaladtával, vagy tehetünk ellene valamit?

Alkati kérdés vagy az életkor velejárója a bütyök?

Valójában egyik sem. A bütyök leginkább a civilizációs ártalmak egyike. Van, akinél nagyobb, másoknál kisebb eséllyel alakul ki, de ez nem annyira a genetikai örökségen, mint inkább az életmódon múlik. Sajnos a bütyök kialakulása nem is életkor kérdése. Bár kevesen mernek róla beszélni, sokaknál már kamasz korban fájdalmas tüneteket okoz ez az ízületi probléma.

Bütyök általában a láb nagyujjának tövénél alakul ki, de gyakran a láb több ujján is hasonló tüneteket tapasztalhatunk. A középső ujjak esetén általában a két perc közötti ízület deformálódik (kalapácsujj), de előfordulhat az is, hogy a kisujjnál, a láb oldalán tapasztalunk problémát. A bütyök az ízület túlterhelésének tünete. A fizikai hatások miatt a szervezet védekezik: az ízületi tok megvastagodik, a csontvégek eltávolodnak egymástól, a megterhelt részen pedig fájdalmas, kemény duzzanat keletkezik.

Léteznek hajlamosító tényezők. A túlsúly, a hiányos táplálkozás, a cukorbetegség, a szervezetben fellépő gyulladások, a lábfej, boka, csípő betegségei mind-mind súlyosbítják a tüneteket. Cukorbetegség esetén a láb védelme szintén nagy figyelmet igényel. De egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük a súlyosabb deformációt és a fájdalmat.

Mozgás és megfelelő lábbeli

Néhány évtizeddel ezelőtt szinte minden idős ember szenvedett a bütyök okozta fájdalomtól. Ma már az ő köreikben is egyre ritkább ez az állapot. Az utóbbi időben nem csak a táplálkozásunk javult, a megfelelő méretű cipőkhöz is könnyebb hozzájutni. A megfelelő lábbeli nagyban csökkenti a dörzsölés és rendellenes lábtartás miatti bütyök kialakulásának esélyét.

A bütyök és kalapácsujj gyakran azokat is kellemetlenül érinti, akik gyakran viselnek magas sarkú vagy keskeny orrú körömcipőt. A különböző kényelmi talpbetétek és bütyökvédő gélpárnák nem csak számukra, hanem bárki számára nagy könnyebbséget jelentenek. A konfekcióban készülő cipőket ezekkel az apró kiegészítőkkel személyre szabhatjuk, így csökkentve a terhelést, a fájdalmat és az ízületi betegségek kockázatát.

A kellemetlen tünetek a láb mozgatásával és tornáztatásával szinte teljesen megelőzhetőek. Az álló munkát végzőknek, elegáns cipőt viselőknek és sportolóknak különösen fontos a napi rutinba egy kis lábtornát is beiktatni. A lábujjak összeszorítása és szétfeszítése, a bokakörzések vagy a sarokülésben végzett nyújtás nagyon sokat segíthet abban, hogy ne kelljen a bütyökkel és egyéb problémákkal számolunk.

Ha már megvan a baj

Persze a bütyök a legnagyobb odafigyelés mellett is kialakulhat. Szerencsére még ilyenkor is sokat tehetünk a gyógyulásért. Az éjszakai bütyökkorrigáló ortézis megállíthatja a láb állapotának romlását, sőt, ha időben elkezdjük alkalmazni, akár el is tünteti a már kialakult deformációt.

További hasznos segédeszköz még a bütyökvédő és korrigáló gélpárna, mely korrigálja és óvja a már kialakult duzzanatot.

Webáruházunk kínálatában többféle bütyökvédő párna, szilikonos lábujjvédő és -távtartó kapható. Ezek az eszközök szinte láthatatlanok, de rengeteget segíthetnek abban, hogy a nap végén ne kelljen kisebesedett bőrrel, fájó, szúró érzéssel számolnunk.

Tartalomhoz tartozó címkék: Tegyünk lábunk egészségéért
Bankok és minősítések