Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

120/60: A tökéletes vérnyomás?

Szabó Zoltán József
120/60: A tökéletes vérnyomás?

A keringésünk egészségének egyik legfontosabb mérőszáma a vérnyomásunk. Léteznek ajánlások, amelyek azt sugallják, létezik egy ideális vérnyomás érték, amelyet célszerű tartani. Azonban ez minden embernél eltérő. A 120/60 vagy a 140/70 közel áll az ideálishoz? - az igazság korántsem ilyen egyszerű sok szempont miatt. Eredjünk hát a tökéletes vérnyomás nyomába.

tovább olvasom...

120/60: A tökéletes vérnyomás? - Értéksziget Webáruház

A keringésünk egészségének egyik legfontosabb mérőszáma a vérnyomásunk. Évtizedek óta léteznek ajánlások, amelyek azt sugallják, létezik egy ideális vérnyomás érték, amelyet célszerű tartani. Jelenleg a legtöbben a 120/60-as értéket tartják elfogadhatónak. Ez közel áll az ideálishoz, de az igazság korántsem ilyen egyszerű. Eredjünk hát a tökéletes vérnyomás nyomába.

Miért fontos az ideális vérnyomás?

A túl magas és a túl alacsony vérnyomás is komoly gondokat okozhat. A túl alacsony vérnyomás tünete a fáradékonyság, a szédülés (például ha hirtelen felállunk valahonnan), a fáradtságérzet, súlyosabb esetben a fejfájás, feledékenység, memóriazavar. A magas vérnyomás esetén szintén a fejfájás, orrvérzés, heves szívdobogás, nyugtalanság keserítheti meg a mindennapokat. Ha már tüneteket is okoznak ezek az állapotok, feltétlenül kezelésre van szükség. 

A rendellenes vérnyomás hosszú távon károkat okozhat az érrendszerben, a túlmunka megterheli a szívet és az ereket, növeli az agyvérzés vagy a trombózis veszélyét. Az életminőségünk helyreállításához ilyenkor mindenképpen szükség van a magas vagy alacsony vérnyomás okainak megszüntetésére. 

Létezik tökéletes vérnyomás érték?

Amikor valamilyen kellemetlenséget észlelünk, sokan már szinte reflexszerűen nyúlunk a vérnyomásmérő után. Ha a panaszainkat hallja, a háziorvos is vérnyomásmérést szokott javasolni, sőt az üzemorvosi vizsgálatnak is része a pulzus és vérnyomás ellenőrzés. De vajon hogyan lehet megállapítani, hogy ideális-e az érték?

Az ideális vérnyomás értékére számos ajánlás létezik. Ezek az idők során az orvostudomány tapasztalatai szerint is sokat változnak. Régen a 140/90 hgmm-es értéket tekintették ideálisnak, ma ennél alacsonyabb, 120/60-as értéket tartanak elfogadhatónak - tehát még az egészségügyi ajánlások sem teljesen egyeznek. Ez azért van, mert ahogyan átlagos ember sem létezik, átlagos vérnyomásról is nehéz beszélni. 

A vérnyomást befolyásolja a testsúly, a nem, az egészségügyi állapot, a testmozgás mennyisége, az életmód és a szedett gyógyszerek mennyisége is. Az tehát, hogy kinek mi az ideális vérnyomás, csak gondos megfigyeléssel állapítható meg.

Rendszeres vérnyomásmérés otthon is

Az ideális vérnyomás érték beállításához és megtalálásához elengedhetetlen az, hogy tendenciákat vizsgáljunk. Az orvosok gyakran kérik a betegeket 24 órás vérnyomás ellenőrző készülék viselésére, de ha erre nincs szükség, már azzal is sokat tehetünk, ha mi magunk rendszeresen elvégezzük a szükséges mérést. 

A legjobb eredményeket a felkar mandzsettás vérnyomásmérők segítségével kaphatjuk meg. Felnőtteknél ez az egyik legpraktikusabb és legegyszerűbben használható eszköz. A legtöbb orvosi rendelőben ilyen eszközzel dolgoznak, ezért az otthoni mérések során ezzel kaphatjuk a rendelőhöz legjobban hasonló eredményeket. 

 

A különböző vérnyomás ellenőrző készülékek között találhatunk teljesen automata, csuklóra szerelhető vagy fél automata gépeket is – a legfontosabb, hogy a méréseket otthon lehetőleg ugyanazzal a készülékkel és nagyjából ugyanabban az időben végezzük. A naplózott eredményeket be tudjuk mutatni az orvosnak, aki ebből számos következtetést tud levonni az állapotunkkal kapcsolatban. Gyógyászati segédeszköz webáruházunk munkatársai szívesen válaszolnak az otthoni vérnyomásméréssel kapcsolatos minden kérdésre.

Tartalomhoz tartozó címkék: Mindennapi betegségek nyomában
Bankok és minősítések