Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

A vérnyomásmérő hasznos és fontos gyógyászati segédeszköz: így válassza ki a megfelelőt?

Szabó Zoltán József
A vérnyomásmérő hasznos és fontos gyógyászati segédeszköz: így válassza ki a megfelelőt?

Ma már mindenféle vérnyomásmérő mindenhol kapható. Vajon jó ez így? Mindegyikre ráírják: validált, pedig kevésbé pontos adatokat ad, a kezelhetősége sok kívánnivalót hagy maga után. Egy valamire való vérnyomásmérő 10 ezer forint alatt nem kapható. Ha Önnek szüksége van vérnyomásmérőre, mindig törekedjen (itt is) a minőségre, ami hosszú távon sokkal kifizetődőbb.

tovább olvasom...

A vérnyomásmérő hasznos és fontos eszköz lehet mindenkinek

Szerző: Szabó Zoltán József.

Napjainkban, hazánkban százezrek szenvednek különféle érrendszeri betegségekben, melyek nagy része a vérnyomással összefüggő tüneteket is produkál. Sok olyan ember él, főleg az idősebb korosztály körében, akik számára a napi szinten történő vérnyomás ellenőrzés nem egyszerűen rutin, hanem adott esetben szó szerint életmentő vizsgálat. Egy pontos, jó minőségű vérnyomásmérő adatai sok esetben hasznosak lehetnek úgy a páciens, mint a szakorvos számára, hiszen sok mindenre lehet következtetni a mért értékekből. Célszerű tartani otthon egyet, mert a vérnyomásmérő hasznos és fontos eszköz lehet mindenkinek függetlenül az életkortól.

A hazai gyógyászati segédeszközök piacán meglehetősen széles a választék vérnyomásmérő tekintetében, minden korosztály megtalálhatja a neki leginkább megfelelőt, sőt, még tudás, márka és komfort közül is választhat. Az már eléggé elszomorító, hogy szinte bárhol hozzájuthatunk egy ilyen készülékhez, ami minden minőséget és hazai szervízhátteret nélkülöz.

Milyen vérnyomásmérőt érdemes választani?

Az idős korosztály esetében bizonyos speciális opciók is számításba veendők, ha vérnyomásmérő beszerzése kerül szóba. Fontos, hogy az eszköz könnyen kezelhető és értelmezhető legyen, hisz az idős, sok esetben beteg emberek már nem mindig képesek megfelelően értelmezni az adatokat. A hordozhatóság, a kis súly, a nagyméretű, jól látható kijelző és az egyszerű kezelő felület alapkövetelmény a szépkorú felhasználók esetében. A legtöbb vérnyomásmérő gyorsan és pontosan méri a vérnyomást, és a pulzusszámot, valamint jelzi a szabálytalan szívritmust is. Ha nagyobb létszámú család számára szeretnénk beszerezni ezt az eszközt, gondoljunk arra is, hogy a memóriaegység képes legyen több eredmény szimultán tárolására is.

Nagyon fontos figyelembe venni azt is – főleg egyedülálló idősek esetében –, hogy az elemek, vagy az akkumulátor élettartama mennyi időre szól, hány mérést tesz lehetővé – nyilván ez függ a mérés gyakoriságától is. Jó minőségű és megbízható vérnyomásmérő ma már alig tízezer forinttól kapható, megbízható webshopból néhány kattintással könnyedén megrendelhető.

A vérnyomásmérők csúcsa

A vérnyomásmérők csúcsát ma már az jelenti, ha ún. okosmandzsettával rendelkezik és számítógéppel vagy épp telefonos alkalmazással összeköthető. Az okosmandzsetta vagy 360 fokos mandzsetta egy zseniális találmány, hiszen mindegy, hogy miként, hogyan helyei fel a felkarra, mindig pontos értéket fog adni. A számítógépes összeköttetés pedig a mért eredmények akár orvos általi, távolról történő kiértékelését is lehetővé teszi.

 

Összegezve a kritériumok: erre figyeljen vásárlás előtt

 • Lehetőség szerint felkaros vérnyomásmérőt válasszon, mert sokkal megbízhatóbb értékeket ad, mint a csuklós.
 • 40 éves kor felett csak felkarosat vegyen.
 • Figyeljen oda a mandzsetta méretére, vagyis mindig a felhasználó karjának legszélesebb átmérője szerint válasszon.
 • A mandzsetta ne legyen se túl nagy, és se túl kicsi.
 • A mandzsetták általában puha anyagból készülnek, de vehet merevített falút is. Könnyebben felhelyezhető és biztosan pontos méretet ad, bármilyen helyzetbe kerül a felkarra, ugyanis 360 fokos zónában mér a felkar körül.
 • Bár már minden vérnyomásmérőben beállítható a dátum és az idő, de ezt sokan elfelejtik. Ennek hiányában pontatlanul mér az eszköz, illetve így tudjuk visszanézni a korábban mért adatokat a memóriába.
 • Figyeljen oda, hogy legalább 30 memóriahellyel vagy többel rendelkezzen a vérnyomásmérő, valamint a mért adatokat tudja átlagolni, alacsony-magas értékeket mutatni, vagyis trendet felállítani.
 • A készülék több felhasználós is lehet, az csak előnyére válik. Ugyanis, ha egy házaspár mindkét tagjának naplóznia kell a vérnyomás értékeit, akkor ez így kiváló lehetőség.
 • Ha a készülék számítógéppel vagy mobilappal összeköthető, akkor a kapott eredmények nagymértékben elemezhetőek – erre ritkán van szükség.
 • Legyen a készüléknek hazai szervize, aki gyorsan és hamar reagál a meghibásodásokra. Ezzel összefüggésben: legyen minél magasabb a garanciális évek száma, pl. 5, ami már kiváló.
 • Olyan készüléket válasszon, ami klinikailag validált. Ez azt jelenti, hogy mérésének pontosságát független hitelesítési eljárás keretében igazolják. Vagyis ezek a bevizsgált készülékek biztos, hogy a leghitelesebb méréseket adják.
 • Gondolva arra, hogy ki fogja használni, érdemes a kijelző nagyságát és háttérvilágítását is szempontként kezelni. A profi vérnyomásmérők a nagy és megvilágított kijelzőn túl jó kontraszttal is rendelkeznek, ami még inkább növeli a komfortot.
 • Ha szükséges, válasszon beszédtámogatással rendelkező eszközt, hogy a látássérült felhasználó is megmérhesse a vérnyomását.
 • Szempont az is, hogy mennyit szeretné használni. Ha csak nagyon ritkán, akkor elegendő az elemes változat, de ha többször és naponta párszor, akkor érdemes inkább az adapteres opciót választani.
 • Egyes vérnyomásmérő a szabálytalan szívverési funkciót is képes kijelezni. A szabálytalan szívverések befolyásolhatják a mérés eredményeit. A szabálytalan szívverési algoritmus automatikusan meghatározza, hogy a mérés használható-e, vagy meg kell ismételni. Ha a mérési eredményeket szabálytalan szívverések befolyásolják, de az eredmény érvényes, az eredmény a szabálytalan szívverési szimbólummal együtt jelenik meg.
 • Ha ezt tudja a vérnyomásmérő, még inkább profi és biztonságos készüléket választ: speciális pitvarfibrilláció-észlelés és stroke-kockázat jelzése.
 • Léteznek olyan vérnyomásmérők, amelyeknél felvillan, a bemozdulást jelző ikon, ami akkor jelenik meg a kijelzőn, ha Ön mérés közben mozgatja a karját vagy kezét, és ezáltal érzékelhető nyomásváltozás keletkezik a mandzsettában.
 • Ha a mandzsetta túl lazán van felhelyezve, az megbízhatatlan mérési eredményhez vezethet. Éppen ezért egyes eszközök rendelkeznek olyan funkcióval, amely kijelez egy szimbólumot, ha nincs megfelelően feltéve a mandzsetta.
 • Soha ne az árat nézze, hanem azt a felhasználót, akinek a készülék kell.

Az első vérnyomásmérők

Az első vérnyomásmérő feltalálása, az osztrák élettanász, Samuel Siegfried Karl Ritter von Basch (1837–1905) nevéhez kapcsolódik. Már akkoriban igen nagy gondot jelentett az orvosok számára az, hogy hogyan tudnák könnyen, gyorsan és egyszerűen megállapítani pácienseik vérnyomását. A Basch által megalkotott vérnyomásmérő a szisztolést vérnyomást, az aorta, egy ballon pumpálásának segítségével lett elszorítva, majd a nyomás csökkenésével észlelhetővé vált a vérnyomás. Ezt a vérnyomásmérő szerkezetet fejlesztette tovább Scipione Riva-Rocci (1863–1937), és napjainkban is az ő nevéhez kötjük a napjainkban is ismert, használt és elterjedt mandzsetta típusú vérnyomásmérő szerkezetet. A Riva-Rocci féle műszer okklúziós technikával állapítja meg pontosan, gyorsan és egyszerűen egy adott páciens vérnyomását. Ezzel az okklúziós technikával rendelkeznek a webáruházban megvásárolható vérnyomás mérésére alkalmas eszközök is.

Az itt található eszközök a lehető legjobb minőségű anyagok felhasználásával készülnek, nem pedig bicikli belsőből, mint a legelső okklúziós mandzsettás vérnyomásmérő. Azonban pontossága miatt még ma is az orvosok többsége a hagyományos, mandzsettás eszközt részesítik előnyben. Ha tehát idős hozzátartozónk biztonságérzetét szeretnénk növelni, és magunk is szeretünk tisztában lenni vérnyomásunk értékével, ne habozzunk egy ilyen egyszerű, de hasznos készüléket beszerezni. Egy jó vérnyomásmérő minden házi patika alapfelszerelése kell, hogy legyen szükség esetére vagy mindennapi használatra. Legyen naprakész egészségi állapotával kapcsolatban is, válasszon a hagyományos vagy modern vérnyomásmérők közül, és mi házhoz szállítjuk Önnek!

Bankok és minősítések