Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

120/60 vagy 120/80 a tökéletes vérnyomás?

Szabó Zoltán József
120/60 vagy 120/80 a tökéletes vérnyomás?

A keringésünk egészségének egyik legfontosabb mérőszáma a vérnyomásunk. Léteznek ajánlások, amelyek azt sugallják, létezik egy ideális vérnyomás érték, amelyet célszerű tartani. Azonban ez minden embernél eltérő. A 120/60 vagy a 140/70 közel áll az ideálishoz? - az igazság korántsem ilyen egyszerű sok szempont miatt. Eredjünk hát a tökéletes vérnyomás nyomába.

tovább olvasom...

120/60: A tökéletes vérnyomás? - Értéksziget Webáruház

Szerző: Szabó Zoltán József

Az emberi szervezet rendkívül bonyolult folyamatok összessége, amelyek állandó kölcsönhatásban vannak egymással. Emiatt a legkisebb elváltozásokat, eltéréseket szabályozni kell. Így van ez a vérnyomással is, amit rengeteg különféle tényező befolyásol, így a pillanatnyi érték alakulása vagy módosulása sokféle információt adhat az orvosoknak a beteg aktuális állapotáról.

A vérnyomás alapja a vérkeringés. Az érrendszerben keringő vér biztosítja azt, hogy a test működéséhez szükséges tápanyag és oxigén minden egyes szervhez, szövethez és sejthez eljuthasson, onnan pedig a felesleges salakanyag távozzon. A vérkeringést a szív szabályozza, ami normál esetben percenként hetvenszer dobban, vagyis összehúzódik és elernyed, ezáltal pedig nyomást gyakorol az érfalakra a keringés érdekében. Ez a folyamat az, ami meghatározza a vérnyomást, melynek változása csökkenő és emelkedő tendencia esetén is kellemetlen közérzetet biztosít és sok egyéb tünettel jár együtt.

Egészséges embernél alapvetően a szív képes biztosítani a vérnyomás szabályozását, azonban különféle megterhelések, betegségek, traumák jelentősen rontják ezt az egyébként automatikus folyamatot. A szervezetet számos különböző terhelés, belső és külső inger éri, melyekhez a vérnyomásnak igazodnia kell a vérkeringés emelésével vagy csökkentésével, ami egy rendkívül bonyolult folyamat. A testben a vér elosztása kiemelt jelentőségű, hiszen a szervek aktivitási vagy nyugalmi állapota folyamatosan változik miközben a szerveken áthaladó vérmennyiség is attól függően módosul, hogy mikor és hol van szükség nagyobb mennyiségű vérre.

Egyáltalán létezik ideális vérnyomás?

Közismert tény, hogy a vérnyomásnál a 120/80 Hgmm tekinthető általában ideálisnak (a szaknyelv optimálisnak), vagyis a szisztolés érték 90-120, a diaszisztolés érték 60-80 közötti tartományban van, míg pulzusnál a 60-80 közé eső percenként mért érték az ideális. Ilyen jó vérnyomás értékek mellett a szív erőlködés nélkül tudja eljuttatni a vér keringtetésével a sejtekhez és szövetekhez az éltető tápanyagokat és az oxigént. Nagy valószínűséggel a szív mellett az erek is jó állapotban vannak, mert nem feszíti az erek falát a vérnyomás és nem fenyeget az érszűkület veszélye sem.

Optimális vérnyomásértékek:

ÉLETKOR NŐK FÉRFIAK
14 év 112/65 Hgmm 116/67 Hgmm
17-29 év 110/71 Hgmm 121/73 Hgmm
30-39 év 113/72 Hgmm 122/77 Hgmm
40-46 év 121/78 Hgmm 125/81 Hgmm
50 év felett 130/81 Hgmm 133/85 Hgmm

Ha nem optimális a vérnyomásérték, akkor még a normális is elfogadható. Normális a vérnyomás értéke akkor, ha a szisztolés 120-130 Hgmm, a diaszisztolés pedig 80-85 Hgmm közé esik. Ilyen vérnyomás értékek mellett is egészséges, és nincs baj. De azért nem annyira egészséges, mintha 120/80 Hgmm vagy pedig ezalatti lenne a vérnyomás értéke. Ilyen normális vérnyomás értékek mellett is jól dolgozik a szív, de azért az optimálishoz képest több munkájába és nagyobb erőfeszítésébe kerül a vér keringésben tartása, és talán az erek belső oldalának állapota sem teljesen tökéletes már. Egyetlen mérésből még ne vonjon le messzemenő következtetéseket.

Fontos látnunk, hogy a normális értékek ettől egyénenként eltérőek lehetnek, hiszen pl. egy fiatalabb, edzett személy élhet alacsony, akár 50-es pulzusszámmal, ami azt jelzi: jó állapotban van a szív-érrendszere. A normális vérnyomás pedig az életkor előrehaladtával mindig egy kicsit magasabb, így egy 60 éves, egyébként egészséges férfinél nem feltétlenül igényel kezelést a 130/90-es érték sem. Ha azonban többször is eltérés látszik az egészségesnek tekintett pulzus- és/vagy vérnyomásértékhez képest, annak mindenképpen érdemes utánajárni.

A sort még tovább lehetne folytatni a fenti logika szerint, hiszen az optimális és normális érték a vérnyomásmérés osztályozásának az első két kategóriája. A további részletezés nem témája ennek a cikknek.

A vérnyomás és a pulzus gyakran egyszerre emelkednek és süllyednek, pl. vészhelyzetben mindkettő megugrik. Ez nem jelenti azt, hogy ha a vérnyomás megemelkedik, akkor feltétlenül emelkedni fog a pulzus és fordítva. Egyes szívbetegségek esetén éppen az a gond, hogy a magas pulzusszám leviszi a vérnyomást, ami hosszútávon akár pitvarfibrillációhoz vagy kamraremegéshez vezethet. A magas vérnyomás azonban mindenképpen olyan jel, amivel foglalkozni kell, mert több betegséget jelezhet előre.

Általánosságban elmondható, hogy minden 20 Hgmm-es növekedés a 115 Hgmm-es szisztolés (első) érték felett megduplázza a szívinfarktus, a stroke, a szív- és a veseelégtelenség kockázatát. Az alacsony vérnyomás azonban már csalókább, hiszen pl. idősebb korban magas pulzusszámmal jelentkezik, utalhat betegségre is. Ha tehát alacsony vérnyomás mellett szédülünk, gyengének érezzük magunkat, mellkasi szorításunk, szívdobogás-érzésünk van, mindenképpen érdemes kardiológushoz fordulni.

A rendellenes vérnyomás hosszú távon károkat okozhat az érrendszerben, a túlmunka megterheli a szívet és az ereket, növeli az agyvérzés vagy a trombózis veszélyét. Az életminőségünk helyreállításához ilyenkor mindenképpen szükség van a magas vagy alacsony vérnyomás okainak megszüntetésére. 

Nem létezik egyetlen ideális vérnyomás, amely mindenki számára optimális. A vérnyomás egyéni tényezőktől függ, és változhat a napszak (reggel magasabb, este alacsonyabb), a tevékenység vagy az érzelmi állapot szerint. A vérnyomás normális tartományán belül is lehetnek kisebb-nagyobb eltérések, amelyek nem jelentenek egészségügyi problémát. A lényeg az, hogy rendszeresen ellenőrizzük a vérnyomásunkat, és ha túl magas vagy túl alacsony, akkor konzultáljunk orvosunkkal a megfelelő kezelésről.

 

Rendszeres vérnyomásmérés otthon is

Az ideális vérnyomásérték beállításához és megtalálásához elengedhetetlen az, hogy tendenciákat vizsgáljunk. Az orvosok gyakran kérik a betegeket 24 órás vérnyomás ellenőrző készülék viselésére (ilyet senki sem tart otthon), de ha erre nincs szükség, már azzal is sokat tehetünk, ha mi magunk rendszeresen elvégezzük a szükséges méréseket és naplózzuk azokat.

A legjobb eredményeket a felkaros, mandzsettás vérnyomásmérők segítségével kaphatjuk meg. Felnőtteknél ez az egyik legpraktikusabb és legegyszerűbben használható eszköz. A legtöbb orvosi rendelőben ilyen, teljesen automata vérnyomásmérővel dolgoznak, ezért az otthoni mérések során ezzel kaphatjuk a rendelőhöz legjobban hasonló eredményeket. 

Otthon leginkább automata felkaros vérnyomásérőt használjunk, a csuklós nagymértékben kerülendő. Ennek az egyik nyomós oka, hogy a csukló erei távolabb vannak a szívtől, mint a felkar artériái, és vékonyabbak is, más eredményt adhat, mint a felkaros! Akkor lehet alternatíva, ha a felkaros vérnyomásmérővel már az 55 cm karvastagság felett nem tudunk mérni. Akinél egyszer megállapították, hogy magas a vérnyomása, azonnal el kell kezdenie rendszeresen méréseket végeznie otthon.

A méréseket otthon lehetőleg ugyanazzal a készülékkel és nagyjából ugyanabban az időben végezzük, majd naplózzuk – ezt ma már sok készülék megteszi Ön helyett. A nyomtatott naplónak 1 nap esetében ilyen bejegyzéseket kell tartalmaznia, mint az adott dátum, majd a napszak (ébredéskor délelőtt, napközben és este), a megmért vérnyomás értékei (felső, alsó érték és pulzus), esetleg a sor végén megjegyzés.

Első alkalommal mindkét karon meg kell mérni a vérnyomást, ezt követően azon a karon kell ellenőrizni, ahol a magasabb értéket mértük – ez vélhetően a bal kar lesz. Időnként ismételni kell a kétoldali mérést is. Abban az esetben, ha a két kar közötti vérnyomás nagymértékben különbözik, ajánlott azonnal konzultálni a kezelőorvossal, mivel ez súlyos keringési problémákat jelezhet.

A 25 évnél idősebb felnőtteknek évente egyszer szükséges vérnyomásukat ellenőriztetni. 25 éves kor alatt súlyos magas vérnyomás rendkívül ritka és általában vesebetegség okozza. Különösen fontos, hogy bármely életkorú nőnek rendszeresen ellenőriztetni kell vérnyomásást, ha tablettás fogamzásgátlót szed. 

A vérnyomásmérés folyamata

  • Válasszunk egy nyugodt és csendes helyszínt
  • A mérést megelőző fél órában ne fogyasszunk kávét és ne dohányozzunk!
  • Kerüljük a fizikai igénybevételt, közvetlenül mérés előtt legalább öt percet üljünk nyugodtan
  • Felkarunkat úgy tegyük szabaddá, hogy közben ne szorítsuk el a véráramlást
  • A mérés során ne beszéljünk
  • Ülő helyzetben támasszuk meg a hátunkat
  • A mandzsettát tegyük a felkar közepére
  • A karunkat pihentessük a szívvel egyvonalban
  • Ne tegyük keresztbe a lábainkat, hanem tegyük egymás mellé talppal a földre​
  • Mindig ugyanazon a karon mérjük meg a vérnyomást, a szív magasságában, 
  • Mindig legalább kettőt mérjünk 1 perces különbséggel

Néhány fontos kérdés az otthoni vérnyomásméréssel kapcsolatban

Milyen vérnyomásérték számít magasnak? – Egyértelmű válasz nem adható rá, mert az egyén életkorától, betegségeitől, súlyától stb. függ. A konszenzuson alapuló, általános érték arra szolgál, hogy kimutassa, mi az, ami felett már valóban indokolt kivizsgáltatni a tüneteket. Ez az érték a 140/90 feletti érték, viszont ez csak egy általános érték, az e körüli számok tapasztalásakor már érdemes orvoshoz fordulni.

Hogyan mérik a vérnyomást automata vérnyomásmérőkkel? - A vérnyomásmérők jelentős része ún. „oszcillometrikus módszerrel” végeznek méréseket. Ezt a módszert világszerte elfogadják több mint 30 éve, és kórházakban is alkalmazzák, amikor a betegek vérnyomásértékét intenzíven ellenőrzik.

Mi az egyéni vérnyomásérték? - A nemzetközi vérnyomásméréssel foglalkozó társaságok azt javasolják, hogy több napon keresztül több vérnyomásmérést végezzünk, ugyanazon körülmények között és a nap ugyanazon időpontjában (reggel és este), majd számítsuk ki ezen mérések átlagértékét. Ez az átlagos érték az egyéni vérnyomásértéket jelöli.

Miért kellene egynél több vérnyomásmérést elvégezni? - A vérnyomás folyamatosan ingadozik, még nyugalmi állapotban is. Ezért az orvosok és a magas vérnyomással foglalkozó társaságok azt javasolják, hogy végezzünk legalább két leolvasást minden alkalommal, és az eredményeket átlagoljuk. Több mérés sokkal megbízhatóbb információt nyújt a vérnyomásról, mint csupán egyetlen mérés. Nem véletlen, hogy pl. a Microlife vérnyomásmérők MAM technológiát használnak, ami automatikusan három mérést hajt végre, majd az átlag jeleníti meg.

Pontosak az otthoni vérnyomásmérések? - Valójában az otthoni vérnyomásmérés pontosabb értéket ad az egyén vérnyomásáról, mint az orvosi mérés. Ennek egyik oka az, hogy sok ember szenved a „fehér köpeny” szindrómától, amely megnövelheti a vérnyomásértéket (az orvosnál mindig magasabb a vérnyomásunk). Ugyanakkor az ellenkezője is látható: alacsonyabb lehet a vérnyomás az orvos rendelőjében, összehasonlítva az otthoni méréssel. Ezt nevezik maszkolt hipertóniának.

Melyik karon végezzük a mérést? - Ajánlott, hogy az orvosok végezzenek kettős kar mérést a beteg első látogatásakor annak meghatározása érdekében, hogy mely karon végzett mérés adhat pontosabb értékeket a jövőben: a magasabb vérnyomásértéket eredményező karon kell mérni. Ezzel együtt az otthoni vérnyomásmérést – ellenkező utasítás hiányában – a bal karon kell elvégezni.

Gyógyászati segédeszköz szaküzletünkben kiváló vagy prémium minőségű, csak felkaros vérnyomásmérőket kínálunk vásárlóinknak, amelyek hosszú évek óta bizonyítják megbízhatóságukat pontosságukat. Ha segíthetünk Önnek is, keresse proaktív vevőszolgálatunkat.

Bankok és minősítések