Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Mi lehet a sarokfájdalom oka?

Szabó Zoltán József
Mi lehet a sarokfájdalom oka?

A sarokfájdalom meglehetősen gyakori tünet, és a tiniktől az idősebbekig szinte mindenkit érint. A legtöbbször csak a túlterhelés, valamint a nem megfelelő cipő viselése okoz problémákat, de súlyosabb lábdeformitások is kialakulhatnak, mint amilyen a sarkantyú. A fájdalom gyakran megszüntethető pihentetéssel, vagy speciális eszközökkel. Ezekből mutatunk most be hármat.

tovább olvasom...

Íme 3 eszköz a sarokfájdalom csillapítására

Mi lehet a sarokfájdalom oka?

Először is, vegyük át néhány szóban, hogy mitől is alakulhat ki sarokfájdalom, az ok ugyanis meghatározza a fájdalomcsillapítás módját is. Alapvetően három nagyobb problémát különböztetünk meg, ami sarokfájdalomhoz vezethet. Ezek a következők:

Túl nagy megterhelés: a túlterhelést okozhatja a nem megfelelő felületen (pl. beton, aszfalt stb.) való járás, a túlsúly, de a sportolás is. A szakértők szerint egy futó lábára a testsúlyának 2,75-szerese nehezedik, és ehhez gyakran még az is hozzájön, hogy elmarad a megfelelő bemelegítés.

A túlterhelés miatt a talpon átívelő vastag kötőszöveti szalag megvastagodik, ami azt eredményezi, hogy már reggel nehezen megy a talpra állás.

Ütődés: ez általában a nem megfelelő lábbeli viselése miatt következik be. A vékony talpú flip-flop papucsok vagy a balerina cipők semmit sem tompítanak az ütközésből, amit a fiataloknál még az is tetéz, hogy a csontjaik nem fejlődtek ki teljesen.

Sarkantyú: ez a lábdeformitás sokaknak okoz fájdalmas tüneteket. A csontkinövés a folyamatos nyomás és dörzsölés miatt alakul ki, amit a rosszul megválasztott cipő, a túlsúly és a láb megerőltetése válthat ki. Leggyakrabban a talpon és a lábszárizom ínjának eredésénél jelentkezik.

Milyen eszközökkel csökkenthető a sarokfájdalom?

Most, hogy tudjuk, mi okozhat sarokfájdalmat, nézzük meg, milyen eszközökkel lehet csökkenteni azt!

1. Sarokemelők: a sarokemelő betétek és sarokcsészék azon az elven „működnek”, hogy a használójukat előredőlésre kényszerítik, ezáltal tehermentesülnek a sarkak, illetve az Achilles-ín. A sarokemelők lehetnek géles kivitelűek, de készülhetnek bőrből vagy szilikonból is.

Az úgynevezett sarokcsésze megemeli a sarokcsontot, és pótolja a sarok elveszített zsírszövetének vastagságát. A lágy gél körbeöleli a sarkat, és elosztja a rá nehezedő nyomást. Ennek hatására pedig mérséklődik a fájdalom, és kényelmesebbé válik a járás.

A sarokemelők a sarkantyú nevű lábdeformitás estén jelenhetnek nagy segítséget, amikor a csontkinövést folyamatosan irritálja a rá nehezedő súly. Az eszköz elnyeli járás során az ütközés energiáját, és szinte azonnal enyhíti a fájdalmat. Emellett sportolóknak és túlsúllyal rendelkezőknek is javasolt a viselése, illetve azoknak, akik a munkavégzés során fokozott terhelésnek vannak kitéve.

2. Talpbetétek: A sarokvédőkhöz hasonlóan a talpbetétek is segítenek a láb és a sarok tehermentesítésében, és elnyelik az ütközésből fakadó energiát. A megfelelő talpbetét kiválasztásához érdemes szakember segítségét kérni, mert sok múlik azon, hogy milyen minőségű az eszköz.

3. Sarokvédő: ugyan nem tartozik szorosan a sarkat érintő „betegségek” közé, de minden nő ismeri az érzést, amikor az új cipő kitöri a sarkát. De az is gyakori, hogy csak este, a láb dagadásával jelentkeznek a panaszok. Egy anatómiai kialakítású sarokvédő megakadályozza a sarok irritációját, ha pedig kicsit nagy a cipő, akkor kitölti a láb és a cipő közötti helyet, így kényelmesebbé teszi a járást.

Ezen termékek megtalálhatók webáruházunk virtuális polcain is!

Bankok és minősítések