Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Ezek lehetnek a kalapácsujj lelki okai

Szabó Zoltán József -
2020. 04. 01. 12:38:00
Ezek lehetnek a kalapácsujj lelki okai

A kalapácsujj manapság egy igen gyakori lábfejdeformitás, ami nem meglepő annak fényében, hogy elsődleges kiváltó okai közé a magassarkú szűk cipőket sorolják, de a lúdtalp sincs sokkal hátrébb az okok között - és akkor a genetikai okokról nem is beszéltünk. Azonban nem mindenki tudja, de mint sok más betegségnek, a kalapácsujj kialakulásának is lehetnek lelki okai.

tovább olvasom...

Ezek lehetnek a kalapácsujj lelki okai - Értéksziget Webáruház

Szerző: Szabó Zoltán József - egészségügyi szakdolgozó (gyógyászati segédeszköz forgalmazó)

A kalapácsujj manapság egy igen gyakori lábfejdeformitás, ami nem meglepő annak fényében, hogy elsődleges kiváltó okai közé a magassarkú szűk cipőket sorolják, de a lúdtalp sincs sokkal hátrébb az okok között. Azonban nem mindenki tudja, de mint sok más betegségnek, a kalapácsujj kialakulásának is lehetnek lelki okai.

Mi a kalapácsujj és melyek a tünetei?

A kalapácsujj a nagylábujj kivételével minden ujjon előfordulható deformitás, de leggyakrabban a második és a harmadik ujjon alakul ki. Ebben az esetben az adott lábujj alappercének feszítő és hajlító izmainak egyensúlya megbomlik, és ez vezet oda, hogy az alapperc a lábhát felé, a középperc pedig a talp felé mozdul.

Az első és leggyakoribb tünet általában az irritáció vagy fájdalom jelentkezése cipő viselése közben és után, mivel a cipő a problémás ujjat folyamatosan dörzsöli. Ugyanakkor figyelmeztető jel lehet a tyúkszem és a bőrkeményedés kialakulása, súlyosabb esetben pedig a nyílt seb az adott ujjon hívhatja fel magára a figyelmünket.

Melyek a kalapácsujj kiváltó okai?

A leggyakoribb kiváltó okként a nem megfelelő cipők viselését tartják számon. Hiszen a magas sarok miatt a lábujjak a cipő orrába nyomódnak, és ha túl szűk a cipő orra, akkor ott össze is préselődnek. Ugyanakkor nem csak a magassarkú körömcipők okoznak ilyen jellegű deformitást, hanem a lapos, de túl szűk lábbelik és a szűk harisnyák szintén felelőssé tehetőek a probléma kialakulásáért.

A fenti okon felül persze itt is szerepet játszanak az öröklött genetikai tényezők, de lelki okok is állhatnak a kalapácsujj kialakulásának hátterében.

A kalapácsujj lelki okai

Sajnos sok esetben még mindig ott tartunk, ha valami testi problémánk van, akkor kizárólag arra az egy gondra úgy koncentrálunk, mintha kiemelhető lenne a szervezet egységéből. Azonban a testünk nem csupán különálló részekből áll, hanem minden összeköttetésben van mindennel, ami azt jelenti, hogy bármit is teszünk, az nem csak egy részünkre lesz hatással, hanem a szervezet egészére.

 

Ennek fényében talán kicsit jobban érthető, hogy a testünk akkor is jelez, ha a lelkünk nincsen rendben. Késmárki László, a Test-lélek szótár A betegség lelki, mentális és karmikus okai című könyvében például kifejti, hogy a kalapácsujj megjelenésének szintén lehetnek lelki okai. Ezek közé sorolja a puhányságot, a pénzközpontúságot, az alkalmazkodási kényszer és az elkerülhetetlen baj miatti szorongást, a szellemi változástól való félelmet és a gyötrelmes élet miatti szenvedést is.

Hogyan gyógyítható a kalapácsujj?

Bár gyógymód jelenleg nincs a problémára, de a tüneteket kezelni tudjuk. A romlás megállításban gyógytorna és gyógycipő viselése javasolt, nagyon súlyos esetben pedig műtéttel korrigálható a deformitás. A lelki okok megszüntetésében vagy legalább kezelésében pedig pszichológus szakember lehet a segítségünkre.

Hogyan előzhető meg a kalapácsujj?

A kalapácsujj kialakulásának lelki okait csökkenteni tudjuk, ha igyekszünk stresszmentes életet élni. Persze erre nem minden esetben van lehetőség, és sokszor jobb nem egyedül megbirkózni a problémákkal, hanem időben szakember segítségét kérni.

Amennyiben viszont a rossz cipő vagy az öröklött hajlam miatt kezd kialakulni az elváltozás, különféle gyógyászati segédeszközök rendszeres alkalmazásával tehetünk a probléma csökkentése érdekében.

Amennyiben további kérdései vannak a témában, esetleg kérdései lennének a termékeinkkel kapcsolatban, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!

Bankok és minősítések