Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Lázmérés babáknál is - erre figyeljen oda!

Szabó Zoltán József -
2023. 09. 19. 00:00:00
Lázmérés babáknál is - erre figyeljen oda!

A lázmérő ma már minden háztartás nélkülözhetetlen kelléke. Van, aki megveszi a legolcsóbb kis kínai lázmérőt, más a legpraktikusabbat, a csúcskategóriát kedveli. Minőségi és felhasználói különbségek vannak a végletek között. Az tény, hogy egy drágább árfekvésű lázmérőt (amit valójában már hőmérőnek hívnak) több célra használhatunk. Ezekre figyeljen oda lázmérő választásakor.

tovább olvasom...

Szerző: Szabó Zoltán József - egészségügyi szakdolgozó (gyógyászati segédeszköz forgalmazó)

A lázmérés fontos része a betegségek felismerésének és kezelésének, hiszen a testhőmérséklet emelkedése általában valamilyen gyulladásos folyamatot jelez. A láz nemcsak a betegség súlyosságát, hanem a gyógyulás folyamatát is mutathatja, ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni. Amint észleljük magunkon vagy egy családtagunkon a rossz közérzetet, biztosan előkerül a lázmérő. Általában pár percnél nem tart tovább a művelet (azért még vannak 10 perces lázmérők!), kivéve akkor, ha pl. egy kisbaba lázát igyekszünk éppen megmérni, vagy egy nagyon nyűgös felnőtt emberét, akit az éjszaka közepén épp emiatt kell felébreszteni.

Ma már többféle lázmérési megoldás létezik a túlmozgásos, nyűgös, ideges, mérést nem akaró betegek testhőjének megmérésére. Mindegyik jó megoldás, de lényeges különbségek is lehetnek a kapott értékek között az eszközhasználattól, annak minőségétől, valamint a beteg életkorától függően is.

A lázmérő kiválasztásánál ezt a pár szempontot mindenképp figyelembe kell venni:

 • Ki fogja használni a lázmérőt? (gyermek, felnőtt, idős, krónikus beteg, egyedül vagy másnak mérem a lázát stb.)
 • Milyen gyakran szeretnénk lázat mérni?
 • A test mely pontján szeretnénk lázat mérni? (hónalj, végbél, száj, fül, homlok stb.)
 • Mennyire fontos a pontosság, a gyorsaság és a kényelem?

Lázmérőt vagy hőmérőt használjunk?

Többféle lázmérő van jelenleg forgalomban a legegyszerűbbektől kezdve a multifunkciós készülékekig, amelyeket már inkább hőmérőnek hívunk. Sokan megveszik a legolcsóbb kategóriát képező darabokat, de egy drágább és minőségibb lázmérővel hosszú távon jobban járhatunk.

A lázmérőknek két nagy csoportja van: az érintéses (a kovidos időszak alatt ezt használtuk leginkább) és az érintés nélküli (kovid után már szinte minden családnak van ilyen lázérője, és bosszankodnak is a pontatlan eredmények miatt – erről később még írunk). Előljáróban azért azt fontos már itt leszögezni: érintés nélküli lázmérőt ne használjon 5 éves kor alatt, babáknál pedig egyáltalán nem ajánlott.

Analóg (hagyományos higanymentes) érintéses lázmérő - Nagyon sok otthonban megtalálható még a hagyományos higanyos hőmérő annak ellenére, hogy ezeket a forgalomból már évekkel ezelőtt kivonták. Kisbaba lázmérésére nem a legjobb ötlet ezt a típust használni, hiszen a higany nagyon veszélyes anyag, és a lázmérő a baba mocorgása közben könnyedén eltörhet. Másrészt, ha véletlenül leejtjük, és eltörik a lázmérő, a higany szanaszét gurul – és a kicsik mindent megtalálnak egy lakásban… Az analóg lázmérők a higannyal ellentétben már galliumkeveréket tartalmaznak. ami nem toxikus, azaz sem az emberre, sem a környezetre nem fejt ki káros hatást. A higanyos lázmérőhöz képest sajnos kb. 3-4-szer annyi rázást igényel. Ha mindenképpen analóg lázmérőt szeretnénk, akkor válasszuk a lerázóval rendelkezőt. Teljesen megbízható és pontos, de nagy hátránya a 3 perces mérési idő, a kevésbé jól olvasható mérési eredmény (de vásárolhat nagyítótokosat is pl. nálunk az Értékszigeten). Ajánlott nagyon ritka használathoz, esetleg kontroll eszközként, de 4 éves kor alatt nem ajánljuk.

Digitális érintéses lázmérők - Sokkal biztonságosabb a higanyszállal rendelkezőnél a digitális lázmérő, mellyel nem csupán gyorsabban lehet megmérni a lázat, hanem igen pontos eredményt is kapunk, amit a jól látható kijelzőről könnyedén leolvashatunk. A drágábbak ezek közül kb. 10mp alatt mérnek, megjegyzik az utolsó mérés értékét, csipognak 37,5 fok felett túl azon, hogy vízállóak, hajlékony mérőcsúccsal rendelkeznek (ez pl. a kisbabáknál nagyon hasznos) és még antiallergén lázmérők is. Ez akkor nagyon hasznos, ha allergiás a beteg a fémre pl. a mikkelre. Az ilyen lázmérők aranyozott csúcsot kapnak, így különböztetik meg őket az ún. normál lázmérőktől. Alkalmas ritkább vagy tartósabb használatra, babák esetében leginkább a hajlékony végű digitális lázmérő ajánlott.

Érintéses fülhőmérő - Nem meglepő módon ez egy olyan gyógyászati segédeszköz, amely a fülben lévő hőmérsékletet méri (ennek később jelentősége lesz). Úgy működik, hogy a mérőfejben egy infravörös érzékelő van, amely elnyeli a fülben lévő hártya által kibocsátott, testhőmérséklettel arányos hősugarakat, és ebből számol értéket. A fülhőmérő előnye, hogy gyorsan és pontosan mutatja meg a testhőmérsékletet, mivel a fülben lévő hártya közvetlen kapcsolatban áll az agyvelővel. Használata egyszerű: a mérőfejet óvatosan be kell illeszteni a fülbe, és meg kell nyomni a gombot. A mérés eredménye 3-4mp belül megjelenik a kijelzőn. A fülhőmérőt rendszeresen tisztítani kell, és cserélhető védősapkákat kell használni, hogy elkerüljük a fertőzéseket és a keresztfertőzéseket. Ha Ön egyedül él, egy ilyen eszközzel nagyon könnyen, gyorsan és legfőképp megbízható eredményt kapva mérheti meg a lázát. Alkalmas gyakori használatra és kisgyermekek esetében is.

Érintéses tapaszos lázmérő – Ez egy speciális anyagból készülő ragasztócsík, amelyet a homlokra vagy a mellkasra kell helyezni, és színt vált, ha a hőmérséklet megváltozik, azaz a bőrön keresztül méri a hőmérsékletet. Előnye, hogy könnyen használható, nem igényel elemet vagy akkumulátort, és nem okoz fájdalmat vagy kellemetlenséget. Hátránya, hogy nem olyan pontos, mint a hagyományos lázmérők, mert befolyásolhatja a külső hőmérséklet vagy a verejtékezés. Használatát nem ajánljuk – egyébként alig kapható, hamarosan kivonják a forgalomból.

Érintés nélküli homloklázmérő – Ez a gyógyászati segédeszköz infravörös sugárzást használ a testhőmérséklet mérésére (ezért is szokás infrás lázmérőnek nevezni). Gyors, a lehető leghigiénikusabb, 5 éves kor felett pontos és megbízható. Előnyös lehet a higiéniai és kényelmi szempontból, valamint a fertőzések terjedésének megelőzésében – ezért volt ennek a lázmérőnek akkora jelentősége a Kovid idején. Az érintés nélküli homloklázmérők általában egy távolságérzékelővel rendelkeznek, amely segít a megfelelő, kb. 4-6cm távolság megtartásában a mérés során (ezt a funkciót többnyire a drágább készülékek sajátja). A mérés eredménye 3 másodpercen belül megjelenik egy digitális kijelzőn.

Ez a lázmérő nagyon kényelmes a higiénián túl. A drágábbak már akár 60-100 mérést is tárolnak, megvilágított kijelzővel rendelkeznek, színkóddal és csipogással jelzik a lázat. Mivel nincs kontaktus a készülék és a beteg között, így ezek az eszközök már alkalmasak felület és szobahőmérséklet mérésre is. Az előbbi akkor hasznos, ha a gyermeknél vagy a betegnél fontos pl. a kádvíz hőmérséklete vagy egy étel melegsége. Helyiséghőmérsékletet pedig akkor mérünk ilyen eszközzel, ha szobai hőmérőnk elromlott és ilyenre kényszerülünk. 5 éves kor alatt nem ajánljuk a használatát, mert nem releváns értékeket is mutathat. Felnőttek esetében megbízható és jól használható.

 

Így kell használni az infravörös homloklázmérőt

A homloklázmérő használatakor vegye figyelembe a következőket:

 • Mindig ugyanazon a helyen mérje a hőmérsékletet, mivel más helyeken az értékek különbözők lehetnek.
 • A következő esetekben ajánlatos a mérést háromszor elvégezni, és a legmagasabb értéket választani eredményként:
  • Immunproblémás három év alatti gyermekeknél, vagy akiknél a lázas állapot kimutatása rendkívül fontos.
  • Amikor a használó a lázmérő kezelését tanulja, amíg meg nem szokja annak használatát, és egyöntetű mérési eredményeket nem kap.
  • Ha a mért érték meglepően alacsony.
 • Ne használja a lázmérőt közvetlen napfényben, magas páratartalmú vagy szélsőséges hőmérsékletű környezetben.
 • Ne használja a lázmérőt, ha izzad vagy nedves a homloka, vagy ha frissen fürdött vagy edzett.
 • Ne használja a lázmérőt olyan területen, amelyet haj, sapka, sál vagy más tárgy takar.
 • Ne használja a lázmérőt sérült vagy gyulladt bőrön.
 • Ne használja a lázmérőt más testrészeken, mint a homlok.
 • Ne használja a lázmérőt szoptatás közben vagy közvetlenül utána.
 • A láz mérése előtt, illetve közben ne igyon, ne egyen és ne mozogjon feleslegesen.
 • Bár életszerűtlennek tűnik, de a betegnek és a lázmérőnek a mérés előtt legalább 30 percig egyenletes szobahőmérsékleten kell lennie.
 • Ha a mérés eredménye valótlannak vagy szokatlanul alacsonynak tűnik, akkor meg kell ismételni a mérést 15 perc múlva vagy mérésellenőrzést végezni egy másik hőmérővel.

Hol mérjük a lázat, hogy pontos értéket kapjunk?

A lázméréshez ezt tudnia kell, hogy megértse az eltérő eredményeket. Különösen fontos ez, ha babák esetén szeretne lázat mérni.

Ha pl. egy tárgy hőmérsékletét kell nagy pontossággal megmérni, akkor ez fizikai feladat. Szükséges hozzá egy minél pontosabb szenzor (hőérzékelő), egy precíz mintavételi körülmény és egy paramétereit nem változtató tárgy. A fizikában egy nagy tömegű tárgyat nem fűtés közben (pumpált vér), hanem már felfűtés után, burában, a levegő hűtőhatásától védve mérünk. A mérőcsúcsot a tárgyhoz nyomjuk. Lázmérés esetében nem tárgyat, hanem emberi testet mérünk, aminek hőmérsékletét folyamatosan a keringő vér állítja be. A mérőeszköz pontossága a neves gyártók esetében tökéletes. Pl. az infrás lázmérőknél a precíz mintavétel csak megközelítőleg teljesülhet, hiszen nincs direkt érintkezés a mért felülettel. A hőmérsékleti paraméter is változik, mert nem egy fix értékre felfűtött és ott állandósult hőmérséklet van, amit védünk a környezet hűtőhatásától. A felület és az érzékelő közötti távolságon belül a levegőáramlás bezavar, valamint az sem mindegy, hogy éppen egy hajszálér felett veszünk mintát vagy verítékcsepp, esetleg piszok van a bőrfelületen.

Az emberi test hőmérséklete más a végbélben, hónaljban, szájban, homlokon. Tehát a homlokon mért hőmérséklet nem lesz azonos a hónaljba dugott lázmérő által mutatott értékkel. Ezen kívül különbség van a belső es a felületi hőmérséklet között, ahol a bőrön mért felületi hőmérséklet tulajdonképpen a test belső hőmérsékletének és a külső környezet hőmérsékletének az elegye. A belső hőmérséklet mérése úgy történik, hogy egy hőmérőt kell behelyezni a test valamelyik üregébe (végbél vagy szájüreg), ahol közvetlenül a nyálkahártya hőmérséklete mérhető.

A legmegbízhatóbb belső hőmérsékletet úgy mérhetjük, hogy a lázmérőt a végbélbe helyezzük (rektális mérés). Ez a mérés pontos és a hibalehetőség alacsony. A normál hőmérsékleti érték körülbelül 36.6 C és 38.0 C között van.

Az orális mérés elvégezhető a szájüregben a nyelv alatt. Ezzel a mérési móddal mért hőmérséklet 0,1 C és 0,3 C közötti különbséget mutat a rektális mérési eredményhez képest.

A test felületén mért hőmérsékletmérés klinikailag alkalmazott módja a hónaljban (axilláris mérés) és az ágyéknál (inlinguális módszer) történő mérés. Mindkettőnél a megfelelő végtagot a testhez kell nyomni ahhoz, hogy a külső környezet hőmérsékletének hatását csökkenteni lehessen. Ez a mérési mód nem biztosít nagyfokú pontosságot és hátránya, hogy a mérési időtartam hosszú. Felnőtteknél az axilláris mérési eredmény körülbelül 0.5 C és 1.5 C közötti eltérést mutat a rektális méréshez viszonyítva.

A tökéletes „maghőmérséklet” mérése végbélben történik. Itt végbélizmokkal a test szövetei ráfekszenek a lázmérő hegyére. Ez a legpontosabb módszer, de kényelmetlen. Kényelmesebb és helyes kivitelezés esetén még elfogadható a hónaljban mérés. Nem véletlen tehát, hogy az orvosok csecsemőknél az első hat hónapban a hagyományos, végbélen keresztüli mérést ajánlják, mivel minden más mérési mód bizonytalan eredményt adhat.

Mikortól jelez lázat a lázmérő?

Az ember normális testhőmérséklete hónaljban mérve 36-37°C, végbélben ennél fél fokkal magasabb. 37-38°C között beszélünk hőemelkedésről, 38°C felett pedig lázról. A szakirodalom szerint a legmagasabb mért láz 42,2°C volt.

Fontos tudni azonban, hogy maga a láz nem betegség, hanem a betegség egyik tünete, pontosabban a szervezet reakciója a fertőzéssel szemben. Normál esetben a láz hasznos, hiszen a magas hőmérséklet képes elpusztítani a kórokozót, azonban mivel jelentősen megterheli a szervezetet és folyadékveszteséget okoz, jobb mielőbb megszüntetni a lázas állapotot. A legfontosabb azonban az, hogy ne csak a számokra figyeljünk, hanem a beteg általános állapotára és közérzetére is!

Amennyiben Ön jó minőségű lázmérőt szeretne vásárolni, de nem tud eligazodni a többféle készülék között, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink valamelyikén, segítünk kiválasztani az igényeinek leginkább megfelelő lázmérőt!

Bankok és minősítések