Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Lázmérés babáknál - erre figyeljen oda

Durgonics Tamás -
2016. 05. 23. 00:00:00
Lázmérés babáknál - erre figyeljen oda

A lázmérő ma már minden háztartás nélkülözhetetlen eszköze. Van, aki megveszi a legolcsóbb kis kínai lázmérőt, vank aki a legpraktikusabbat, a csúcskategóriát kedveli. Minőségi és felhasználói különbségek vannak a végletek között. Az tény, hogy egy drágább árfekvésű lázmérőt (amit valójában már hőmérőnek hívnak) több célra használhatunk. Mutatunk pár megoldást.

tovább olvasom...

A betegségek egyik jellemző tünete a lázas állapot, nem csoda hát, ha amint észleljük magunkon vagy egy családtagunkon a rossz közérzetet, biztosan előkerül a lázmérő. Általában pár percnél nem tart tovább a művelet, kivéve akkor, ha egy kisbaba lázát igyekszünk éppen megmérni.

A csecsemőknél a lázmérés nem túl egyszerű feladat, hiszen a kicsik folyamatosan mocorognak, ráadásul ha nem érzik jól magukat, akkor sírnak, és erősen küzdenek a lázmérő felhelyezése ellen. Szerencsére ma már rendelkezésre állnak olyan modern eszközök, amelyekkel egyszerűbbé tehető ez a folyamat.

Lázmérőt vagy hőmérőt használjunk?

Többféle lázmérő van jelenleg forgalomban a legegyszerűbbektől kezdve a multifunkciós készülékekig, amelyeket már inkább hőmérőnek hívunk. Sokan megveszik a legolcsóbb kategóriát képező darabokat, de egy drágább és minőségibb lázmérővel hosszú távon jobban járhatunk.

Nagyon sok otthonban megtalálható még a hagyományos higanyos hőmérő annak ellenére, hogy ezeket a forgalomból már évekkel ezelőtt kivonták. Kisbaba lázmérésére nem a legjobb ötlet ezt a típust használni, hiszen a higany nagyon veszélyes anyag, és a lázmérő a baba mocorgása közben könnyedén eltörhet.

Sokkal biztonságosabb a higanyszállal rendelkezőnél a digitális lázmérő, mellyel nem csupán gyorsabban lehet megmérni a lázat, hanem igen pontos eredményt is kapunk, amit a jól látható kijelzőről könnyedén leolvashatunk.

 

Hol mérjünk lázat babák esetében?

Csecsemők esetében szinte teljesen kizárt, hogy a hónalj alá képesek és hajlandóak lennének percekig szorítani a lázmérőt, ráadásul vélhetően így nem is jutnánk pontos eredményhez. Éppen ezért jellemzően a végbélben történő hőmérőzést tartják az egyik legbiztosabb módnak kisgyermekek esetén.

A végbélben való hőmérőzéshez a babát fektessük a hátára, majd a sarkánál fogva emeljük fel a két lábát. A lázmérő végét kenjük be vékonyan popsikrémmel, és óvatosan helyezzük a végbélnyílásba kb. 1,5 cm mélyen. Mivel a végbélben úgynevezett maghőmérséklelet mérünk, ezért a kapott eredményből le kell vonni 0,5 Celsius-fokot.

Ennél azonban sokkal jobb megoldást jelenthet egy infravörös lázmérő, melynek segítségével érintés nélkül is meg tudjuk mérni a kis beteg lázát, így akkor sem kell felébreszteni, ha újra szükségessé válik a mérés. Ráadásul egy ilyen készülékkel nem csupán testhőmérsékletet mérhetünk, hanem a szoba, a víz, de még a tej hőmérsékletét is megmutatja ± 0,3 °C-os mérési pontossággal.

Mikortól jelez lázat a lázmérő?

Az ember normális testhőmérséklete hónaljban mérve 36-37°C, végbélben ennél fél fokkal magasabb. 37-38°C között beszélünk hőemelkedésről, 38°C felett pedig lázról. A szakirodalom szerint a legmagasabb mért láz 42,2°C volt.

Fontos tudni azonban, hogy maga a láz nem betegség, hanem a betegség egyik tünete, pontosabban a szervezet reakciója a fertőzéssel szemben. Normál esetben a láz hasznos, hiszen a magas hőmérséklet képes elpusztítani a kórokozót, azonban mivel jelentősen megterheli a szervezetet és folyadékveszteséget okoz, jobb mielőbb megszüntetni a lázas állapotot.

Amennyiben Ön jó minőségű lázmérőt szeretne vásárolni, de nem tud eligazodni a többféle készülék között, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink valamelyikén, segítünk kiválasztani az igényeinek leginkább megfelelő lázmérőt!

Tartalomhoz tartozó címkék: Beteggondozás a családban
Bankok és minősítések