Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Bokasüllyedésre ezek lehetnek jó megoldások

Szabó Zoltán József
Bokasüllyedésre ezek lehetnek jó megoldások

Többször teszik fel a kérdést vevőszolgálatunknak, hogy mit ajánlanánk bokasüllyedésre. Nyilván többféle hasznos "megoldás" létezik, de sok esetben már nem tudunk segíteni. Pedig elég jól megelőzhető a bokasüllyedés, számos jele van a betegségnek, amire érdemes figyelni. Így hát ebben a bejegyzésben néhány praktikus tanáccsal igyekszünk a segítségére lenni, ha Önnek is bokasüllyedése lenne.

tovább olvasom...

Bokasüllyedésre ezek lehetnek jó megoldások

„Te szerencsétlen, lúdtalpas, te!” – sajnos a lúdtalp szót évtizedekig használtuk bélyegként. Talán ezért is van, hogy a bokasüllyedéssel nem sokan fordulnak orvoshoz. A kezelés sokszor az óvodában véget is ér, pedig a tiniknek, felnőtteknek is fájdalmas tüneteket okoz ez az állapot.

Fontos kiemelni, hogy a hétköznapi szóhasználatban a lúdtalp és a bokasüllyedés egymás szinonimái, azonban a valóságban két különböző deformitásról van szó. Ha nem kezelik, akkor a bokasüllyedés idővel 80-90%-ban lúdtalppá alakul át. Vagyis nincs bokasüllyedés lúdtalp nélkül. A bokasüllyedés egy olyan deformitás, ami ugyan más módon alakul ki, mint a lúdtalp, de a vége gyakorlatilag nagyon hasonló: az extrém terhelés miatt a láb harántboltozata végül eltűnik, és nemcsak lúdtalp, de annál jóval súlyosabb elváltozások (bütyök, kalapácsujj) is jelentkezhetnek a lábon.

Bokasüllyedés felnőtt korban

A bokasüllyedésnél a bokák valamely irányba történő elmozdulása okozza a panaszokat. Pl. ha a sarokcsont be- vagy kifelé dől, akkor a bokák is ki- vagy befelé dőlnek. Ez a dőlés szabad szemmel is jól látható, sőt, olyan extrém eset is létezik, amikor a boka és a belső lábszél már a talajt érinti, vagyis a beteg gyakorlatilag saját maga mellett áll.

A bokasüllyedés okai között ugyanazokat a tényezőket találjuk, mint a lúdtalp esetén: a nagy terhelést, a túlsúlyt és a kevés mozgást, másrészt a laza szalagok, gyenge izmok, vagy az izmok aszimmetrikus fejlődése.

A bokasüllyedés kisgyerekeknél legtöbbször azért alakul ki, mert a szülők gyakran siettetik a kicsik járását. Az izmoknak és a szalagoknak idő kell a megerősödéshez ahhoz, hogy a helyén tartsák a bokát. Ha tehát a kisbaba azelőtt áll fel és kezd járni, hogy erre az izomzata felkészült volna, az bokasüllyedéshez vezethet.

Kamaszoknál a hirtelen növekedés, vagy a jelentős súlygyarapodás vezethet oda, hogy kialakul a betegség. Ekkor ugyanis a gerinc egyensúlyi helyzete megváltozik, amit a láb nem mindig tud követni.

A bokasüllyedésnek szemmel jól látható jelei is vannak. Sokszor elég hátulról megnézni a beteg lábát, és egyértelműen látszik, hogy a boka befelé vagy kifelé dől. Akkor is érdemes gyanakodni, ha körkörös mozdulatok végzése közben a boka ízületei fájnak, vagy rendszeresen jelentkezik lábikragörcs.

Megelőzés és kezelés

Ha már kialakult a bokasüllyedés, akkor két megoldás ajánlott a kezelésére. Az egyik a lábfejtorna, ami egyébként a megelőzésben is segíthet, ezért akkor is ajánlott, ha még nem jelentkeztek a fájdalmas tünetek. A tornára ráadásul nem is kell külön időt szánni, mert akár tévézés közben is végre lehet hajtani az egyszerű gyakorlatokat.

A másik a talpbetét viselése. A bokasüllyedés szerencsére a webáruházunkban kapható különböző orvostechnika eszközök segítségével még felnőtt korban is korrigálható. A különböző talpbetéteket és sarokfogós sarokemelőket munkához, sportoláshoz, megelőzési célból is hordhatjuk.

Ha úgy gondoljuk, a tüneteink hátterében bokasüllyedés állhat, érdemes ortopéd orvost felkeresni, így személyre szabott segítséget kaphatunk. A tévhittel ellentétben a méretezett lúdtalpbetétek és sarokemelők használata egyáltalán nem káros. Ha így enyhítenénk a fájdalmainkon, érdemes megbízható helyről beszerezni az eszközöket. A boltokban kapható, kemény műanyag betétek hólyagosodást okozhatnak, a cipőbolti betétek viszont sokszor túl puhák és hatástalanok a panaszokra.

A bokasüllyedés elleni harántboltozat emelő párnák akkor jelentenek jó megoldást, ha papucsban, otthoni cipőben is viselni szeretnénk a plusz támasztékot. Ezek akár akkor is a helyükön maradnak, ha csak egy erősebb zoknit viselünk.

Tartalomhoz tartozó címkék: Tegyünk lábunk egészségéért
Bankok és minősítések