Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Bokasüllyedésre ezek lehetnek jó megoldások

Szabó Zoltán József -
2019. 10. 21. 08:43:25
Bokasüllyedésre ezek lehetnek jó megoldások

Többször teszik fel a kérdést vevőszolgálatunknak, hogy mit ajánlanánk bokasüllyedésre. Nyilván többféle hasznos "megoldás" létezik, de sok esetben már nem tudunk segíteni. Pedig elég jól megelőzhető a bokasüllyedés, számos jele van a betegségnek, amire érdemes figyelni. Így hát ebben a bejegyzésben néhány praktikus tanáccsal igyekszünk a segítségére lenni, ha Önnek is bokasüllyedése lenne.

tovább olvasom...

Bokasüllyedésre ezek lehetnek jó megoldások

„Te szerencsétlen, lúdtalpas, te!” – sajnos a lúdtalp szót évtizedekig használtuk bélyegként. Talán ezért is van, hogy a bokasüllyedéssel nem sokan fordulnak orvoshoz. A kezelés sokszor az óvodában véget is ér, pedig a tiniknek, felnőtteknek is fájdalmas tüneteket okoz ez az állapot.

Fontos kiemelni, hogy a hétköznapi szóhasználatban a lúdtalp és a bokasüllyedés egymás szinonimái, azonban a valóságban két különböző deformitásról van szó. Ha nem kezelik, akkor a bokasüllyedés idővel 80-90%-ban lúdtalppá alakul át. Vagyis nincs bokasüllyedés lúdtalp nélkül. A bokasüllyedés egy olyan deformitás, ami ugyan más módon alakul ki, mint a lúdtalp, de a vége gyakorlatilag nagyon hasonló: az extrém terhelés miatt a láb harántboltozata végül eltűnik, és nemcsak lúdtalp, de annál jóval súlyosabb elváltozások (bütyök, kalapácsujj) is jelentkezhetnek a lábon.

Bokasüllyedés felnőtt korban

A bokasüllyedésnél a bokák valamely irányba történő elmozdulása okozza a panaszokat. Pl. ha a sarokcsont be- vagy kifelé dől, akkor a bokák is ki- vagy befelé dőlnek. Ez a dőlés szabad szemmel is jól látható, sőt, olyan extrém eset is létezik, amikor a boka és a belső lábszél már a talajt érinti, vagyis a beteg gyakorlatilag saját maga mellett áll.

A bokasüllyedés okai között ugyanazokat a tényezőket találjuk, mint a lúdtalp esetén: a nagy terhelést, a túlsúlyt és a kevés mozgást, másrészt a laza szalagok, gyenge izmok, vagy az izmok aszimmetrikus fejlődése.

A bokasüllyedés kisgyerekeknél legtöbbször azért alakul ki, mert a szülők gyakran siettetik a kicsik járását. Az izmoknak és a szalagoknak idő kell a megerősödéshez ahhoz, hogy a helyén tartsák a bokát. Ha tehát a kisbaba azelőtt áll fel és kezd járni, hogy erre az izomzata felkészült volna, az bokasüllyedéshez vezethet.

Kamaszoknál a hirtelen növekedés, vagy a jelentős súlygyarapodás vezethet oda, hogy kialakul a betegség. Ekkor ugyanis a gerinc egyensúlyi helyzete megváltozik, amit a láb nem mindig tud követni.

A bokasüllyedésnek szemmel jól látható jelei is vannak. Sokszor elég hátulról megnézni a beteg lábát, és egyértelműen látszik, hogy a boka befelé vagy kifelé dől. Akkor is érdemes gyanakodni, ha körkörös mozdulatok végzése közben a boka ízületei fájnak, vagy rendszeresen jelentkezik lábikragörcs.

Megelőzés és kezelés

Ha már kialakult a bokasüllyedés, akkor két megoldás ajánlott a kezelésére. Az egyik a lábfejtorna, ami egyébként a megelőzésben is segíthet, ezért akkor is ajánlott, ha még nem jelentkeztek a fájdalmas tünetek. A tornára ráadásul nem is kell külön időt szánni, mert akár tévézés közben is végre lehet hajtani az egyszerű gyakorlatokat.

A másik a talpbetét viselése. A bokasüllyedés szerencsére a webáruházunkban kapható különböző orvostechnika eszközök segítségével még felnőtt korban is korrigálható. A különböző talpbetéteket és sarokfogós sarokemelőket munkához, sportoláshoz, megelőzési célból is hordhatjuk.

Ha úgy gondoljuk, a tüneteink hátterében bokasüllyedés állhat, érdemes ortopéd orvost felkeresni, így személyre szabott segítséget kaphatunk. A tévhittel ellentétben a méretezett lúdtalpbetétek és sarokemelők használata egyáltalán nem káros. Ha így enyhítenénk a fájdalmainkon, érdemes megbízható helyről beszerezni az eszközöket. A boltokban kapható, kemény műanyag betétek hólyagosodást okozhatnak, a cipőbolti betétek viszont sokszor túl puhák és hatástalanok a panaszokra.

A bokasüllyedés elleni harántboltozat emelő párnák akkor jelentenek jó megoldást, ha papucsban, otthoni cipőben is viselni szeretnénk a plusz támasztékot. Ezek akár akkor is a helyükön maradnak, ha csak egy erősebb zoknit viselünk.

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Tegyünk lábunk egészségéért
Bankok és minősítések