Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

A nagy telített zsírsav mítosz: tényleg ez felelős a magas koleszterinszintért?

Szabó Zoltán József
A nagy telített zsírsav mítosz: tényleg ez felelős a magas koleszterinszintért?

A magas koleszterinszint a magyar lakosság több mint a felét érinti, ami elég komoly problémának számít. Ugyanakkor pedig a koleszterinre az emberi szervezetnek szüksége van többek között a sejtfalak felépítéséhez, de a koleszterol az agynak és a szívnek is fontos, nélkülözhetetlen építőeleme. Hogy akkor mégis mi a baj vele? Azt járjuk körbe ebben a cikkben.

tovább olvasom...

A nagy telített zsírsav mítosz: tényleg ez felelős a magas koleszterinszintért?

A magas koleszterinszint a magyar lakosság több mint a felét (egyes adatok szerint akár a kétharmadát) érinti, ami, ha belegondolunk, döbbenetes arány. Ugyanakkor azt sem árt tudni, hogy koleszterinre az emberi szervezetnek szüksége van többek között a sejtfalak felépítéséhez, de a koleszterol az agynak és a szívnek is fontos építőeleme. Hogy akkor mégis mi a baj vele? Azt járjuk körbe ebben a cikkben.

A koleszterol a szervezet fontos építőköve

Olyannyira, hogy a 80%-át maga az emberi szervezet állítja elő belőle, és csak a maradék 20%-ot veszi fel az elfogyasztott táplálékból. Mint ahogy a bevezetőben már említettük, a lipidek csoportjába tartozó koleszterol nélkülözhetetlen alkotója a sejtfalaknak, egyfajta védőburkot képez a sejtek körül. 

De a nemi hormonoknak és az epesavnak is fontos összetevője, azaz igen sokrétű feladatot lát el a testünkben. Éppen ezért, amikor a koleszterinre gondolunk, érdemes árnyaltabban megítélni ezt a szinte már szitokszónak számító anyagot.

Hol a hiba, azaz hogyan alakul ki a magas koleszterinszint?

Nem kezdünk most biológia órába a telített és telítetlen zsírsavak felépítését illetően, hiszen nem ez a lényeg. Hanem az, hogy milyen mennyiségben, illetve arányban visszük be ezeket a zsírokat a szervezetünkbe. De mondunk mást is! Bár hosszú ideig a telített zsírsavakat tartották a legkárosabb zsíroknak, mára a képbe került egy újabb kategória: az úgynevezett transzzsírok. 

És hogy mik azok a transzzsírok? A növényi olajok hidrogénezésével előállított zsírok, amik ugyan az egészségesebb zsírok felhasználásával készülnek, de a végeredmény nagyon is kétséges!

De térjünk vissza a kérdésre: hogyan alakul ki a magas koleszterinszint? Úgy, hogy a jó és a rossz koleszterinek rendszerében valamilyen zavar keletkezik, és megnő a vérben a koncentrációjuk. Ezt követően lerakódnak az érfalakra, és meszesedést, érszűkületet idéznek elő. A folyamat természetesen hosszú éveket vesz igénybe, és szívinfarktushoz, valamint agyvérzéshez is vezethet.

Mit tehet a magas koleszterinszint ellen?

A koleszterinszint csökkentésének, illetve a megfelelő szinten belül tartásának leghatékonyabb eszköze az egészséges életmód. Mérsékelni kell a telített zsírsavak, valamint a már említett transzzsírok bevitelét, oda kell figyelni a testsúlyra, az alkohol fogyasztását és a dohányzást pedig mellőzni kell.

A megfelelő táplálkozás és a mozgás mellett rendszeresen ellenőrizni kell egyrészt a koleszterin szintjét, másrészt a vércukor értékét is. Az utóbbi paraméter azért fontos, mert a magas koleszterinszint kialakulásához a nem megfelelően kezelt diabétesz is hozzájárulhat, ezért érdemes egy olyan készüléket beszerezni, ami mindkét érték mérésére alkalmas.

A legjobb azonban egy olyan multifunkciós mérőeszköz, ami külön kijelzi a vér LDL (rossz koleszterin) és HDL (jó koleszterin) szintjét. Azok az eszközök ugyanis, amik csak egy összesített értéket mutatnak, nem adnak megfelelő támpontot azzal kapcsolatban, hogy mit és hogyan kellene változtatni az étkezésen. Itt ki kell még térni egy mondat erejéig a trigliceridekre is; ezek ugyanis olyan káros vérzsírok, amik szintén okozhatnak érelmeszesedést.

A koleszterinszint ellenőrzése ezekkel a készülékekkel könnyedén elsajátítható, nem igényel különösebb szaktudást. Ráadásul az eszközök memóriával is rendelkeznek, így az előző méréseket is vissza lehet nézni, amikből jól követhető a „trend”, azaz az értékek alakulása.

Webáruházunkban megtalálhatja a fenti eszközöket, jöjjön és nézzen körül!

Bankok és minősítések