Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

A kompressziós harisnya: gyakorlati ismeretek (2. rész)

Szabó Zoltán József
A kompressziós harisnya: gyakorlati ismeretek (2. rész)

A kompressziós harisnyát a kényelemnek, praktikumának és hatékonyságának köszönhetően egyre többen szeretik. Ahogy lenni szokott, a megfelelő kiválasztásával és viselésével kapcsolatban többeknek vannak gondjaik. Ebben a cikkben ezeket a nehéz, problémás kérdéseket járjuk körbe, hogy a lehető legtöbbet segítsünk Önnek, hogy tényleg jól használhassa ezt a fehérneműt.

tovább olvasom...

A kompressziós harisnya: gyakorlati ismeretek (2. rész) - Értéksziget Webáruház

Az előző cikkben, azaz a kompressziós harisnya elméleti részében már bemutattuk, hogy mire jó ez a termék, miért hasznos. Beszéltünk a különböző típusokról, kialakításról, és bemutattuk azokat az eseteket, amikor érdemes és nem hasznos kompressziós harisnyát viselni. Ha nem olvasta, kattintson ide.

Hogyan válassza ki a megfelelő méretű kompressziós harisnyát?

Fontos tudni, hogy a boltokban, webshopokban standard méretezésű harisnya vásárolható, amely standard méretekkel rendelkező embereknek felel meg. A gyógyászatban is, mint annyi más szakterületen, az általános, standard méret a legfeljebb 180cm és 100kg. Az emberek 95%-a belefér ebbe a kategóriába. Aki ennél több, mindenképp figyelnie kell a megadott méretet. Harisnyáknál különösen igaz ez. Ha a gyártó által megadott méretbe nem férünk bele, a kompressziós harisnya biztosan nem lesz megfelelő – ezt számos vásárlónk is visszaigazolta már.

A tökéletes méret meghatározásában a kompressziós harisnya mérettáblázata van a segítségünkre. Ez kétféle lehet: a már jól megszokott magasság és súly alapján való méretezés leginkább az I. kompressziós harisnyákra jellemző (mint minden sima női harisnyánál) vagy kőrméretek alapján, ami a II-es harisnyákra jellemző. A megfelelő pontokon, azaz a boka, térd alatti és combtő kőrméret értékek alapján tudjuk kiválasztani a számunkra ideális méretet. Ha legalább 2 érték nem esik bele a méretbe, a harisnya minden bizonnyal nem lesz megfelelő. Ha 175cm-nél magasabbak vagy 155cm-él alacsonyabbak vagyunk, akkor erre is figyelni kell. Ilyen körültekintésre azért van szükség, hogy a harisnya a kritikus pontokon a megfelelő tartást gyakorolhassa a lábra. Az optimális méret a kellő erősséggel tart, hiába érezzük először nagyon szorosnak. Ha nem a megfelelő méretű harisnyát használja, akkor az kicsi esetén bevág, bő esetén pedig hosszabb lesz és nem tart megfelelően. Akkor is kiemelten figyeljen a mérettáblázatra, ha Ön 160cmnél alacsonyabb.

Soha ne válasszon megszokás szerint, mindig nézze meg a mérettáblázatot. Ha a megadott paramétereknek az Ön méretei nem felelnek meg, vélhetően nem lesz jó a kompressziós harisnya, és a pénzét csak kidobja az ablakon. Ha felpróbálja, higiéniai ok miatt nem cseréltetheti ki és nem állhat el a vásárlástól sem. Ha bizonytalan a méretet illetően, keresse szakértő vevőszolgálatunkat, szívesen segítünk Önnek is.

Nagyon nagy bizonyossággal előre megmondható, hogy szépészeti célú, azaz I. kompressziós osztályú (7-22 Hgmm) harisnya 100 kg súly feletti embereknek nem lesz jó épp a fentebb már bemutatott okok miatt. Azért érdemes ránézni a mérettáblázatra, hátha, mégis stb., de… Mit lehet tenni ilyen esetben? Két megoldás van: fáslizza a lábát, ami nagyon körülményes, időigényes és kevésbé tartós. Vagy egyéni méretezésű kompressziós harisnyát gyártat magának, ami legalább 140denes, 18-22 Hgmm erősségű lesz. Ha Önnek az orvos írja fel receptre, a boltban úgyis leveszik a méretet, és az alapján fognak kompressziós harisnyát ajánlani.

Ahhoz, hogy a kompressziós harisnya valóban a hasznunkra legyen, fontos, hogy mindig az egyedi méreteink alapján válasszuk ki a megfelelő gyógyharisnyát. Mint ahogy egy 41-es cipő nem lesz jó egy 39-es lábra, itt is igaz ez a logika.

Ezekre a szempontokra figyeljen, amikor gyógyharisnyát választ:

 • csak akkor vegyen ilyen terméket, ha indokolt
 • gondolja végig: milyen problémát („betegséget”) kell kezelni, és annak megfelelő erősségű kompressziós harisnyát válasszon
 • ha már egyértelmű, hogy pl. lábdagadásra keres harisnyát, nézze meg kompressziós harisnya kínálatunkat a méretvétel és orrkialakítás érdekében
 • nyitott orrkialakításút vagy zártat szeretne? – ha pl. lábujjközi papucsot visel, a nyitott lesz a jó megoldás, ősztől tavaszig leginkább zártat viselnek az emberek
 • a gyártók a harisnyák méretezése tekintetében eltérnek: egyesek csupán lábméretet, mások a láb adott részén vett kőrméretet kérik, megint mások a testsúly és magasság arányát veszik figyelembe
 • ha Ön nem átlagos magasságú (162-175cm), hanem ennél magasabb, akkor erre a tényezőre is figyeljen
 • ha a paraméterei alapján nem sorolható be a mérettáblázatba, ne vegye meg a harisnyát, mert minden bizonnyal kicsi lesz, vagy nem fogja kifejteni az elvárt kompressziót
 • ha a testsúlya 99kg vagy afeletti, nagy valószínűséggel a standard méretű harisnyák nem fognak megfelelni, az egyéni méretvétel alapján készített harisnya lehet a praktikus megoldás
 • ha Önnek kúpos a combja (tehát inkább hegyesnek mondható), akkor a combfix várhatóan le fog csúszni még extra szilikon csík mellett is; ilyen esetben vagy a harisnyanadrág lesz a jobb megoldás vagy a bőrbarát, vízben oldódó harisnyarögzítő ragasztó
 • a harisnyák között óriási minőségi különbség van, amit az ár is tükröz: minél drágább, annál jobb a nedvesség elvezetés, a szellőzés, annál tetszetősebb, szebb és prémium anyagból készül, ami a viselést teszi kényelmessé
 • ha férfinak van szüksége kompressziós harisnyára, figyeljen a termék anyagára: a férfiak zokni anyagú harisnyát hordanak, ami többnyire térdharisnya; ha combfixre van szükség, ne csipkéset, hanem unisex kialakításút válasszon.

Így kell felhúzni a kompressziós harisnyát

Mint minden női harisnya, így a gyógyharisnya is eléggé kicsinek tűnik, amikor kivesszük a dobozából. Vannak vásárlóink, akik ilyenkor fel is hívják vevőszolgálatunkat, hogy a rendelt kompressziós harisnya ránézésre biztosan kicsi lesz, mert nem létezik, hogy akkorát nyúljon. Pedig fog. Szinte 0% annak az esélye, hogy más méretű a termék, mint ami a dobozára van írva. Tehát ha megfelelő méretet választott, akkor az jó is lesz. Pár használat után már úgyis könnyebben fog menni a felhúzás, hiszen az anyaga nyúlni, alkalmazkodni fog a testünkhöz. Tartsa be az alábbiakat, és rutinosan fogja tudni felhúzni a harisnyát. A kompressziós harisnya felhúzásának ez a menete.

 • Érdemes még a nap elején, felkelés után pár perccel felhúzni a gyógyharisnyát, mert olyankor a legkisebb a láb átmérője, ami a nap folyamán egyre nagyobb lesz a dagadás miatt.
 • Ha a felvétel előtt megfürdünk, legyen minél szárazabb a bőrünk, ha kicsit is nedves a lábunk, akkor sokkal nehezebben tudjuk majd felhúzni a kompressziós harisnyát.
 • Vegyük le a kezünkről az ékszereket, hogy véletlenül se akadjanak bele a harisnyába.
 • Olyan ülőalkalmatosságot válasszunk, amiről könnyedén fel tudunk majd állni.
 • Dugjuk be a harisnya egyik szárába a kezünket, majd a hüvelykujjunkat dugjuk bele a sarokrészbe.
 • Szorítsuk a sarokrészben lévő hüvelykujjunkat a többi ujjunkhoz, majd fordítsuk ki a harisnyát.
 • Hagyjunk kb. 2 cm hossznyi részt, ami továbbra is befelé van fordítva, mert ide fogjuk majd bedugni a lábujjainkat.
 • Kicsit húzogassuk oldalra ezt a visszafordított lábujjrészt, majd óvatosan helyezzük bele a lábujjainkat és toljuk őket a végéig úgy, hogy azért maradjon egy kis hely az elején, mert ha túlságosan feszülni fog a lábujjaknál, akkor könnyebben kilyukadhat viselés közben.
 • Nagyon figyeljünk arra is, hogy a lábujjrész összevarrása vízszintesen és egy vonalban legyen a lábujjainkkal. Ha rosszul fog állni, kényelmetlen lesz a harisnya a felhúzás után.
 • Ha ez rendben van, gyengéden húzzuk a harisnyát a sarkunk felé.
 • Ezután fogjuk meg a kifordított harisnya derékrészét vagy szilikoncsíkos végét és a hüvelykujjaink segítségével húzzuk fel a térdünkig azon az oldalon, amelyiken bedugtuk a lábujjainkat.
 • Ha ezzel készen vagyunk, végezzük el a fenti műveletet a másik lábunkon is.
 • Ezután álljunk fel a félig felhúzott harisnyában és felváltva húzzuk az egyik majd a másik oldalát a harisnyának addig, amíg el nem érünk a combunk közepéig.
 • Onnantól már mindkét oldalt is húzhatjuk egyszerre, de figyeljünk: mindezt nagyon óvatosan tegyük odafigyelve a helyes használatra, nehogy kiszakadjon! Közben folyamatosan egyengessük az anyagot, hogy szépen feszesen simuljon a bőrünkre!

Általánosságban elmondható, hogy az I. kompressziós harisnyákhoz nem, míg a II-esekhez szükség lehet segédeszközre. Bár az előbbinél tényleg nincs szükség segédeszközre, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a vásárlók legalább 10%-ának mégis kell valamilyen praktikus eszköz, ami többnyire a nem megfelelő felhúzási technika, rosszul kialakított rutin, vagy épp a nagyon gyenge kézerő miatt alakul ki. Esetükben is többnyire a combfix és a harisnyanadrág jelenti a problémát, a térdharisnya és bokazokni nagyon nem jellemző.

Felhúzó segédeszköznek azt a speciális kesztyűt javasoljuk, aminek érdes a tenyér része. Ez ugyanis nagyobb tapadást biztosít kevesebb erő kifejtése mellett (vannak, akiknek elegendő a sima háztartási gumikesztyű is). A másik ilyen praktikus eszköz lehet a teleszkopikus zoknifelhúzó, ami a lehajlás okozta nehézségek kiküszöbölését segíti. A helyes gyakorlat kialakításával ezek is mellőzhetők.

A II-es kompressziós harisnyák felhúzásához a gyártó már mellékel egy ún. segédzoknit (ha esetleg elveszti, külön is kapható), ami egy nagyon csúszós, selymes anyag. Előbb ezt kell a lábfejre húzni, aminek segítségével bokáig nagyon könnyen felcsúszik a harisnya. Ezt követően pedig gumikesztyű vagy harisnyafelhúzó kesztyű segítségével apránként ráncokba szedve viszonylag könnyen felhúzható a kompressziós harisnya. Arra külön kell figyelni, hogy a bokánál ne rétegződjön a harisnya, mert különben nem fogja tudni áthúni a boáján. Ha ez nem lenne elegendő, akkor a fémből készült felhúzó keretet javasoljuk. Erre előbb rá kell húzni a harisnyát, majd beledugva a lábat könnyedén felvehető (kevesen használják, mert az előző módszer majdnem mindenkinek elegendő). Ha esetleg a harisnya lehúzása okoz gondot, arra is van segédeszköz, amivel egyszerűen tolható le a kompressziós harisnya.

Fontos hangsúlyozni, hogy a megfelelő rutin kialakítása elengedhetetlen. Egyeseknek egy-két nap alatt kialakul, mások akár egy hétig is kínlódnak vele.

Mennyi ideig kell hordani a kompressziós harisnyát?

Erre a kérdésre nincs egyetlen, mindenkire érvényes válasz. Mivel minden eset és minden beavatkozás más, ezért mindig a kezelőorvost kell megkérdezni arról, hogy egy-egy probléma esetén meddig kell hordani az ilyen fehérneműt.

 • Visszérműtét után: egyes vizsgálatok szerint elég csupán néhány napnyi kompresszió, de az az általánosabb, hogy az orvosok 1-2 hetet javasolnak. Valójában az első 1-2 nap a kritikus, amikor a bőr alatt vérömleny alakulhat ki, és ennek nagyságát kell mérsékelni. Ilyenkor egy rövid ideig éjszaka is hordani kell a harisnyát, amit pár nap után el lehet hagyni. Emellett a napközbeni viselést is fokozatosan lehet csökkenteni, és egyre kevesebb időt tölteni a gyógyharisnyában.
 • Terhesség: a várandósság harmadik, de különösen az ötödik-hatodik hónapjától javasolt a kompressziós harisnya viselése egészen a szülésig.
 • Utazás, sportolás: mindkét esetben az adott tevékenység végzésének ideje alatt szükséges a kompresszió.
 • Megelőzés: folyamatosan kell hordani a kompressziós harisnyát, különösen hajlamosító tényezők fennállása esetén.

A kompressziós harisnya a viselését követően szinte azonnal érezteti a hatását: csökken a lábdagadás mértéke és a fájdalom, a járás pedig könnyebb lesz. Előfordulhat, hogy hosszabb idő kell a látványosabb javuláshoz, különösen egy súlyosabb probléma pl. mélyvénás trombózis esetén. A lényeg: kitartónak kell lenni, de azt is tudni kell, hogy nem egy csodaszerről van szó, ami egykettőre elmulasztja a panaszokat. Abban fog segíteni a kompressziós harisnya, hogy a már kialakult állapot ne romoljon tovább, és a megelőzésben is nagy szerepet játszik.

Ahhoz, hogy a harisnya kifejthesse a hatását, érdemes rögtön ébredés után felvenni, majd egész nap viselni. Fontos! A kánikulában a vénás panaszok még inkább felerősödnek, ezért ilyenkor fokozottan javasolt a kompresszió! A viselési időt az orvos dönti el: van, akinél ez 2-3 hét, másoknál több hónap vagy akár életük végéig is lehetséges.

Ha most vásárol először kompressziós harisnyát, érdemes eleinte csak napi pár órára felvenni, majd fokozatosan növelni a viselés idejét.

Érdekesség, hogy egyes újabb kutatások szerint a gyógyharisnya még az alvási apnoe enyhítésében is szerepet játszhat. Alvási apnoenak nevezzük az éjszakai, alvás közben fellépő légzéskimaradást, melyet a légúti izmok összeesése okoz. Ennek következtében minimum 10 másodperces légzéskimaradás lép fel. Ez a betegség akár súlyos következményeket is okozhat, így mindenképpen figyelnünk kell rá, és ma már erre szakosodott alvás ambulanciákon foglalkoznak a betegség vizsgálatával. Állítólag ilyen esetben is hatásos lehet egy kompressziós gyógyharisnya viselése - bár mi a használatát éjjelre nem ajánljuk, hiszen egyrészt a lábaknak szellőzni kell, másrészt nem éri őket terhelés és így a vérkeringés egyenletes. Ha az orvos mégis ajánlja, akkor használni kell a gyógyharisnyát éjjel is.

És ha lecsúszik, mit tehetek?

Bármilyen méretet választunk, akkor is megvan az esély arra, hogy a kompressziós harisnya lecsúszik. Mi ennek az oka?

 • Nem megfelelő a méret. Mivel a kompressziós harisnyát mérettáblázat alapján választjuk ki, nem érthetjük, hogy mi okozza a gondot. Nos, a probléma oda vezethető vissza, hogy a méretvételt a lábról reggel kell elvégezni, ugyanis a nap folyamán a lábak folyamatosan duzzadnak, vagyis a nap közben levett méretek emiatt hibásnak tekinthetők.
 • Kopik a harisnya. Alapvetően az a javaslat, hogy reggel, lehetőleg ébredés után már fel kell húzni a harisnyát, mivel ilyenkor még nem duzzadtak a lábak, ezáltal pedig könnyebb a harisnya felvétele. Viszont minél későbbre halasztjuk a műveletet, annál nehezebben fog feljönni, és ilyenkor nem ritka, hogy a beteg tépi és ráncigálja, ami kinyúláshoz vezet.
 • Izzad a láb. Bár a kompressziós harisnyák nagy részében található szilikon betét, ami éppen a lecsúszást hivatott gátolni, de a nedvesség miatt elvész a szilikon rögzítési képessége. Ebben az esetben javasolt alkohollal benedvesített vattával áttörölni a szilikont, ami így visszanyeri a rögzítési tulajdonságait. Ha nincs szilikon a harisnyában, vagy van, de nem bízunk a megfelelő rögzítésében, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen kapható kompressziós harisnya rögzítő ragasztó. Ennek használata igen egyszerű, felvétel után csak vissza kell hajtani a harisnya peremét, vékonyan és egyenletesen bekenni az alatta lévő bőrt a rögzítő anyaggal, majd visszahajtani és rányomni a harisnya peremét a ragasztóval bekent területre. Ennek használatával biztosak lehetünk benne, hogy a harisnya egész nap a helyén marad. A ragasztóanyag vízben oldódik, tehát könnyű lemosni, ráadásul bőrbarát és antiallergén.
 • Kúp formájú combok. A lábunk nem egyforma, anatómiailag minden nőnek és férfinak más és más a láb formája. Ha Önnek kúp formájú, azaz a térde felé eléggé hegyes a combja, nagy eséllyel le fog csúszni a harisnya, mert ezen az elkeskenyedő részen már nincs megfelelő tartása a lábnak.
 • Szőrös a láb. A lábszőrzet szintén gondot jelent. Bár elég sok nő szőrteleníti a lábát, de nem mindenki és nem rendszeresen. A szőrzeten ugyanis elcsúszik a szilikoncsík, így pl. a combfix nem tud megfelelően tartani, és lecsúszik a kompressziós harisnya. A férfiaknál ennek óriási az esélye, hiszen ők alapból nem borotválják a lábukat.

Az ápolásra is ügyeljen, hogy hosszú életű legyen a kompressziós harisnya

Kevesen tudják, hogy a kompressziós harisnyát (mint kiegészítőt) nagy odafigyeléssel kell kezelni, így többek között mosni is, hogy valóban hosszú élettartamú legyen, azaz 6 hónapnál tovább tartson. Gyakorlatilag ugyanannyiszor moshatjuk, mint egy normál harisnyát. A mosás során azonban be kell tartani néhány szabályt, ellenkező esetben károsodik a termék anyaga – elveszti rugalmasságát, kinyúlik –, és idő előtt ki kell dobni. Márpedig egy drágább, minőségi harisnya esetén ez azt jelentheti, hogy akár tízezer forint is a kukában végezheti.

 • Ne mossa mosógépben! Az ilyen termékeket mindig kézzel kell tisztítani maximum 40 fokos vízben. Bár vannak, akik szerint mosózsákba téve akár gépben is moshatók, de inkább ne kockáztasson! Ugyanis a többi ruha könnyen megsértheti a harisnya anyagát, ami így már nem lesz használható.
 • Használjon enyhén lúgos mosószert!
 • Soha ne használjon por mosószert, csak folyékonyat!
 • Kerülje az öblítő használatát, mert az gyengíti az összetételt (pl. a lykrát tartalmazó anyagot nagyon hamar tönkreteszi).
 • A szilikonpántos harisnyáknál a szilikont érdemes 3-4 hetente alkoholos vattával áttisztítani a ráragadt bőrdaraboktól, szennyeződésektől - így a tapadása is megnövelhető.
 • Ne csavarja ki a kompressziós harisnyát, legfeljebb száraz törölközők közé téve.
 • Ne helyezze forró fűtőtestre, ne tegye ki közvetlen napsütésnek, és soha ne vasalja ki! Úgy szoktuk mondani, hogy „fektetve vagy laposan szárítsa”.

Említettük már, hogy használhat speciális mosószert. A speciális, kímélő tisztítószerek, mint például a Medi Clean kifejezetten kompressziós harisnyák mosásához kifejlesztett terméke. Ez a tisztítószer biztosan nem tesz kárt a harisnyák anyagában, és hatékonyan távolítja el belőlük a szennyeződéseket. Emellett bőrbarát formulát tartalmaz, illatmentes, és még a harisnyák színének megőrzésében is segít.

Mielőtt elkezdi a mosást, minden esetben olvassa el a tisztítószerekre vonatkozó használati utasítást! Ebből többek között azt is megtudja, hogy mennyi mosószert tegyen a vízbe, ami szintén hozzájárulhat a harisnyák hosszabb élettartamához.

A kompressziós harisnyák vagy gyógyharisnyák élettartamát a mosáson túl így növelheti még.

 • Ha krémezi a kezét vagy a lábát, akkor azt lehetőleg este tegye, mert a testápoló és/vagy krém rövid időn belül tönkreteheti az anyagot, mert beleivódik a harisnya finom szálai közé így csökkentve a kompresszió hatását – arról nem is beszélve, hogy onnan nem is lehet kimosni.
 • A harisnya fel- és levételekor előbb vegye le az ékszereket, hogy ne akadjanak bele véletlenül se az anyagba.
 • A hosszú körömre vagy műkörömre érdemes odafigyelni, mert károsíthatja a harisnyát, és nem egyszer előfordul, hogy emiatt sérül a termék, ami természetesen nem garanciaköteles.
 • A szóbeszédtől eltérően, ne tegye fagyasztóba a kompressziós harisnyát, mert csak árthat vele, az élettartamát ezzel nem hosszabbítja meg.

Ha ezeket az előírásokat betartja, akkor a kedvenc harisnyája biztosan nem megy tönkre idő előtt.

Végezetül néhány tévhit a kompressziós harisnyáról

A kompressziós harisnyáról számtalan tévhit kering, amit sajnos készpénznek vesznek azok, akik először készülnek a viselésére.

 • A kölcsön harisnya megfelelő – Az így vélekedők szerint nincs szükség személyre szabott kompressziós harisnya vásárlására, mert megfelelő lehet a szomszéd, a barát vagy a testvér már nem hordott harisnyája. A kompressziós harisnyának mindig személyre szabottnak kell lennie, vagyis nemcsak az egyedi méretekre kell idomulnia, hanem az erek állapotának megfelelő kompressziós nyomás szintén egy fontos szempont. Ha túl nagy, akkor a kompresszió nem fejti ki hatását, míg ha túlságosan kicsit, tovább ronthatja az állapotot.
 • A kompressziós harisnyák csúnyák – Leginkább a hölgyek számára fontos, hogy nem látszon gyógyászati segédeszköznek a harisnya, hanem kinézetre olyan darab legyen, ami megfelel az éppen aktuális divatnak. Többek között lehet választani fekete, fehér, homok, bronz, púder, smaragd, magenta vagy rubin színű harisnyát is.
 • A kompressziós harisnya állandóan lecsúszik – A harisnya lecsúszásának három leggyakoribb okát szokták kiemelni, vagyis ezek kiküszöbölésével elkerülhető a lecsúszás. Nem megfelelő a méret, gyorsan kopik, valamint a láb izzadása szintén okozhatja a harisnya lecsúszását.
 • A kompressziós harisnya elviselhetetlenül meleg – Ez télen nem tűnik problémának, de a harisnyát sok esetben nyáron is viselni kell. Szerencsére a modern, jó minőségű kompressziós harisnyákat úgy készítik, hogy komfortos legyen a viselésük. Ezt egyrészt a harisnya szövésével, másrészt a harisnyához felhasznált anyagok minőségével lehet kiküszöbölni. Vagyis egy modern kompressziós harisnya viselése nem csupán jó érzés a bőrnek, hanem kellemes hőhatású, jó a nedvességelvezető képessége, légáteresztő és antibakteriális hatású.

Ha Önnek is kompressziós harisnyára van szüksége, és egy igazán minőségi terméket szeretne beszerezni, keressen minket elérhetőségeinken!

Tartalomhoz tartozó címkék: Tegyünk lábunk egészségéért
Bankok és minősítések