Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

A kompressziós harisnya: elméleti ismeretek (1. rész)

Szabó Zoltán József
A kompressziós harisnya: elméleti ismeretek (1. rész)

Modern világunk egyik szükségtelen velejárója, hogy egyre több baj van a lábunkkal. A visszér, ödéma szinte már népbetegségnek számít. Ha szebb és egészségesebb lábakat szeretnénk, előbb-utóbb orvoshoz fogunk fordulni, aki nagyon sok esetben kompressziós harisnya viselését javasolja. De mi is ez a termék, mire kell odafigyelni a választáskor? Ebben a két cikkben ezt mutatjuk meg Önnek.

tovább olvasom...

A kompressziós harisnya - Értéksziget Webáruház

Ma már egyre elterjedtebb a kompressziós harisnya használata a kényelmes viselete, praktikussága és egyszerűsége miatt. Többen keresik az Értéksziget Webáruházat azzal, hogy elegük van a fáslizásból, a csúnya, kidudorodó visszerekből, az állandóan ödémás lábakból, az utazás rejtette trombózis veszélyekből. Egyre többen csalódnak a TV-ben látható cipzáras térdharisnyákban, mert nem oldja meg a felmerülő problémákat. Mindezekre van megoldás, ami kényelmes, jó viselet, és szép lábakat eredményez. Ez a kompressziós harisnya, amit az idős korosztály tévesen még mindig gumiharisnyának nevez. Bár amikor kompressziós harisnyáról beszélünk, mindig a lábon viselt termékre gondolunk, de azért jó tudni, hogy léteznek karharisnyák, sőt kompressziós kesztyűk is, valamint a különböző sportoknál használatos kompressziós sportszár és sport kompressziós harisnya is. Ebben a cikkben ezekről nem lesz szó.

Ebben a két nagyon hosszú cikkben részleteiben szeretnénk bemutatni a kompressziós harisnya témát. Igyekszünk körbejárni minden oldalról számos szempontot figyelembe véve. Vásárlóink tapasztalatait és visszajelzéseit is felhasználjuk, a vevőszolgálatunkon többször felmerülő kérdésekre is igyekszünk választ adni. Szeretnénk kimeríteni ezt a témát, és Önnek a lehető legtöbb információt megadni, hogy megfelelő kompressziós harisnyát választhasson.

Mi is az a kompressziós harisnya?

Azért (is) nevezzük kompressziós vagy gyógyászati harisnyának a terméket, mert az átlagoshoz, pl. egy női 15 denes átlátszó harisnyához képest szorít (vagyis tartja, megtámasztja a lábat), használatával pedig elkerülhető a folyamatos fáslizás – arról nem is beszélve, hogy komfortos és praktikus. A mindennapos szóhasználatban ezek a kifejezések, hogy kompressziós harisnya, gyógyharisnya, gumiharisnya állandóan keverednek, és egymás szinonimájaként használják őket. Összességében mindegyik ugyan azt jelenti, tehát a kompressziós harisnyát érjük a kifejezések alatt.

Egy kissé másféle kompressziós harisnyát a sportolók is használnak az edzések során, hiszen a harisnya viselése megelőzi a lábdagadást, javítja a vénás- és a nyirokkeringést, ennek hatására pedig az edzés során megerőltetett végtagok regenerációját felgyorsítja. A kompressziós harisnyát lábdagadásra, több órás állómunka végzésekor is kiválóan használhatja. Mélyvénás trombózis esetén az orvos kiemelten fogja tanácsolni az állandóan lecsúszó, sokszor kényelmetlen és időigényes fáslizás helyett.

Egy kompressziós harisnya elkészítése mögött nagyon komoly mérnöki és anatómiai tudás van. Nem mindegy pl., hogy a kompresszió mértéke a láb adott részein mekkora. Egy ilyen harisnya esetén ezek az értékek megfelelő százalékban oszlanak el, ugyanis a helytelen eloszlás zavart okozhat a vérkeringésben. Sajátos kialakításuk miatt a bokánál erősebb, a combtőnél pedig gyengébb a tartás (megtámasztás, szorítás) nagysága. Ennek oka a megfelelő véráramoltatás. Pl. hosszabb utazáskor, amikor az ember lába nem mozog, vagy hosszabb repülőútra készülünk, érdemes kompressziós harisnyát, zoknit viselni. Ajánljuk még kismamáknak, hosszú távon álló munkát végző embereknek is. Emellett érdemes tudni, hogy a harisnya a műtéti beavatkozások esetén is ideális megoldás lehet a sebek gyógyulásának elősegítésében, valamint a trombózis elkerülésében – mindezekről később még olvashat.

A kompressziós harisnyák típusairól (besorolás, osztályozás)

A kompressziós harisnyák támasztó erejét (a köznyelv csak szorításnak nevezi) higanymilliméterben (Hgmm) adják meg a gyártók, és így két nagy gyűjtőcsoportról beszélhetünk, amit nyilván tovább lehet még bontani: megelőzési célú szépészeti kompressziós harisnyákról és orvosi célú kompressziós harisnyákról, azaz gyógyharisnyákról (a köznyelv a kettőt folyamatosan keveri, többnyire kompressziós harisnyáról beszélünk). A kompressziós osztálynak CCL a rövidítése, amit az erősség mértéke egészít ki pl. CCL1 az 1-es harisnya, a CCL2 pedig a 2-es osztályú harisnya – fontos, hogy ebben a csoportban már sem a den, sem a hgmm nem jelenik meg. Magyarországon leginkább a német osztályozással találkozunk, ez a standard, de néha előfordul a francia besorolás is, ami 4 csoportba sorolja a harisnyákat, és pl. a 18-22 Hgmm tartásúakat már II-es (CCL2) harisnyáknak nevezi. Mivel 95%-ban a német CCL1, CCL2 a jellemző, mi ezeket mutatjuk be, és eszerint is gondolkodunk, Önnek is ezt ajánljuk. Ha rövidebben szeretne tájékozódni, olvassa el kompressziós harisnya választó kisokosunkat.

 • Az I. kompressziós gyógyharisnyák az ún. szépészeti célú termékek. Itt 7-22 Hgmm tartású, különböző színű, esztétikus harisnyákat találjuk. Minél magasabb ez a szám, annál jobban tartja a lábat, vagyis nagyobb nyomással rendelkezik. Ez a nyomás természetesen elviselhető, nem káros, gyógyászati célú. Az I. kompressziós osztályú harisnyák nem TB támogatott termékek, receptre nem írhatók fel, de egészségkártyára többnyire leszámolhatók, különböző márkanév alatt futnak és hatékony használatot biztosítanak.
 • A II. csoportú (osztályú) kompressziós harisnyákat már orvos javasolja többnyire mélyvénás vagy súlyos vérkeringési problémákra. Bár léteznek itt is nagyon szép színű harisnyák, azonban itt már inkább a gyógyulás és a komfortérzet növelése a cél nem pedig a nagy színválaszték. Pl. a betegnek egy színt után már lényegesen fontosabb a színnél az, hogy a harisnya légáteresztő legyen, bőrbarát, környezettudatos anyagból készüljön és a nedvességet hatékonyan elvezesse.

A kompressziós harisnyák kialakítása

A kompressziós harisnyákat hosszúság szerint az alábbi csoportba soroljuk, és így jelöljük függetlenül a kompressziós osztálytól:

 • bokazokni (AB)
 • térdharisnya (AD)
 • combközépig érő harisnya (AF)
 • combtőig érő harisnya (AG)
 • Harisnyanadrág (AM vagy AT)
 • Egyszáras harisnyanadrág (AGHB)
 • Kismama harisnyanadrág (többnyire AT)
 • Férfi harisnyanadrág (AM férfi)

Mint láthattuk, minden kompressziós harisnyának hossztól függően van egy többnyire két betűből álló kódja a pontosság érdekében, ami alapján egyértelműen tudható, hogy mit keres a beteg vagy mit írt fel az orvos. Az I-es kompressziós harisnyák leginkább zárt orrúak, azaz a lábujjakon is van harisnya, de természetesen nyitott végűek is léteznek. A lábujjaknál a harisnyában nincs kompresszió. A vásárlók kényelmi szempontok szerint döntenek, hogy nyitottat vagy zártat vegyenek-e. Ha Önnek nincs még tapasztalata, mindenképp a zárt végű harisnyával kezdje. Pl. nyáron sokan szeretik a nyitott harisnyát, mert papuccsal is könnyen hordható, és nem mellesleg jobban is szellőzik.

Szín és méret szempontjából is nagy a választék. Nyilván az ún. testszínek kelnek el legjobban, majd a feketék. De más színek is vannak, ami az adott terméknél megnézhető. Ha beválik egy szín, érdemes megjegyezni a nevét (pl. a Scudotex márka Daino színe egy szép közepes testszínnek számít, a fehérbőrűeknek a Visone szín áll jobban). A méret kiválasztása többnyire testsúly és magasság alapján történik, mint az egyéb női harisnyák esetében, a térdfixek általában kivételt jelentenek, mert ott inkább a lábméret számít. Pl. a magyar gyártású Elastofit és a Dr. Tex-Soft termékeknél már a láb bizonyos körmérete alapján kell választani. A II-es harisnyáknál már csak a kőrméret a mérvadó.

A harisnyák vastagságát Den-ben adják meg – ugyan úgy mint a női harisnyáknál. A szépészeti célú, azaz I-es kompressziós harisnyák 40, 70, 140 és legfeljebb 180 denesek lehetnek. Természetesen a vastagság összefügg a tartás erősségével is. Pl. egy 140 denes harisnya 18-22 Hgmm, míg egy 70 denes 15-18 Hgmm.

Kompressziós harisnyát nők és férfiak egyaránt hordanak. Itt a betegség, a probléma határozza meg, hogy kinek mit kell viselnie. Az tény, hogy inkább nők viselnek kompressziós harisnyát, de az unisex termékek teljesen megfelelnek a férfiaknak is.

Milyen esetekben ajánlott a kompressziós harisnya?

A kompressziós termékek közül a kompressziós harisnya a legismertebb darab (fentebb már említettük a karharisnyát és a sportszárat), és a közvélekedés szerint leginkább a visszérpanaszokra nyújt megoldást. Azonban ez a termék egy jóval veszélyesebb állapot, a mélyvénás trombózis megelőzésében van segítségünkre, vagy a trombózist követően a krónikus vénás keringési elégtelenség esetén vehetjük hasznát.

Bár a harisnya viselése önmagában nem túl eredményes (mert kiegészítője lehet bizonyos terápiáknak), de megfelelő gyógyszeres kezelés mellett remek kiegészítő segédeszköz. Mivel a kompressziós harisnya egy gyógyászati segédeszköz, a kiválasztásában mindig szakember segítségét kell kérni. A szakorvos tudja ugyanis eldönteni a megfelelő vizsgálatok után, hogy milyen fajtát, milyen erősségűt, milyen magasságig és milyen hosszú ideig ajánlott hordani. Sajnos egyre többen panaszkodnak arra, hogy az orvos csak annyit mond: vegyen kompressziós harisnyát. Többek között ezért is íródott ez a cikk, és emiatt hoztuk létra gyógyharisnya választó kisokosunkat is.

A fentiek fényében talán feleslegesnek tűnik, de mindenképp meg kell említenünk, hogy csak olyan kompressziós harisnyát viseljünk, melyet nekünk írt fel az orvos, ajánlott a szakbolt, vagyis rokontól, ismerőstől ne kérjük kölcsön az övét.

A harisnya viselése kétféle módon tesz jót a szervezetünkkel. Egyrészt a lábszár duzzanatát csökkenti, másrészt összenyomja a felületes vénákat, ezáltal a mélyvénák területén megnő a véráramlás, így a vénafalra irányuló terhelés mértéke csökken, valamint a vénás billentyűk is kevésbé károsodnak.

Most nézzük meg, milyen esetekben hasznos ez a harisnya

Visszérkezelésre ajánlott

A visszérbetegség férfiaknál és nőknél egyaránt jelentkezik, de a nők esetében sokkal nagyobb mértékben és súlyosabb formában. Ennek két fő oka van. Az egyik a hormonháztartás, a másik pedig a lábakat érő egyoldalú megterhelés, ami lehet a folyamatos álló- és ülőmunkától.

A női nemi hormonok tágítják a simaizmokat, ezzel együtt pedig a visszerek tónusa is romlik. Azaz a vénák nem állnak hatékonyan ellen a véroszlop nyomásának, emiatt kitágulnak. Hasonló folyamat figyelhető meg a fogamzásgátlók szedésének hatására is: a progeszteron és az ösztrogén lazítják az érfalakat.

Férfiaknál és nőknél a lábra nehezedő egyoldalú terhelés tehető még felelőssé a visszér kialakulásáért. Nem véletlen, hogy a túlságosan sok üléssel vagy állással járó foglalkozásoknál jóval magasabb a visszeresek száma. Ilyenek a fodrász, a pultos vagy éppen a titkár(nő), közöttük pedig többségben vannak a nők. Sajnos a túlsúly, a genetikai hajlam és a dohányzás is ott szerepel a visszér kockázati tényezői között.

A visszér tehát azért alakul ki, mert a vénák fala a fenti okok valamelyike miatt meggyengül. Ennek következtében az erek nem tudják elszállítani az elhasznált vért, ami így elkezd pangni, és gyulladások kialakulásához vezet.

A visszér kezelésére – legyen az női vagy férfi – számtalan megoldás létezik.

A kezdetben jelentkező, ún. nehézláb-érzés estén a különféle gyógynövényes krémek (vadgesztenyés, vörösszőlő leveles stb.) sokat segíthetnek. Ezek a készítmények csökkentik a duzzadást, valamint hidratálnak, ezáltal hoznak enyhülést a sajgó lábakra.

A kompressziós harisnya a láb megfelelő pontjaira nyomást fejt ki, amitől a vérkeringés jelentősen javul. Amennyiben még csak látszik, azaz seprűvénái vannak, elegendő a 70 denes harisnya. Ha már dudoros, akkor a 140 denes szükséges a megfelelő megtámasztás miatt. Kismamáknál ugyan ez a helyzet, de ott a terhesség 5. hetétől már el lehet kezdeni a 40 denes harisnyák viselését, amit később fokozni lehet a jelentkező tünetek kívánalmai szerint.

Ödéma kezelésére is jó hatással van

A lábdagadás, vagyis a láb ödémásodása azért jelentkezhet, mert a folyadék felgyülemlik a láb szöveteiben. Számos betegség vagy probléma állhat a hátterében, emiatt gyakran nehéz megállapítani, mi okozza a betegséget. A lábdagadás kellemetlen, időnként fájdalmas, megnehezíti a mozgást és látványnak sem éppen szép.

Lábdagadásra sok esetben kompressziós harisnyát is ajánl az orvos, ami lehet bokazokni vagy térdig érő harisnya. Az esetek jelentős részében kompressziós bokazoknit használnak a betegek vagy a II-es kompressziósat vagy az I-esből a 140 deneset (18-21 Hgmm).

Ha már fel van dagadva a lába (amit a köznyelv sokszor csak vizesedésnek nevez), ne húzzon rá kompressziós harisnyát, mert csak fájdalmat fog okozni magának, és az ödéma nem megy lejjebb. Itt összegyűjtöttük azokat a nálunk kapható kompressziós harisnyákat, amelyeket lábdagadásra ajánlunk.

Utazáshoz szintén hatékony segítség a kompressziós harisnya

Egyesek szerint őrültség, és felesleges pénzkidobás, mások pedig az esetleges trombózis kialakulásának megelőzésére használják (mi feltétlenül ajánljuk). Ha Önben megvan erre a hajlam, akkor kötelező ilyet viselnie. Hosszabb, azaz legalább 3-4 óra buszos, azutós és repülőgépes utazásokhoz kompressziós zokni használatát ajánljuk.

Általánosságban azt lehet mondani, hogy egy 1-2 órás repülés alatt – a legtöbb európai nagyváros ennyi idő alatt elérhető – a kockázat minimális. A gond a 3-4 óránál hosszabb utazásoknál kezdődik, ekkor ugyanis már jelentősebb a rizikó, ami kétóránként további 20%-kal nő. Érdekesség, hogy aki az ablak mellett ül buszban vagy repülőn, az veszélyeztetettebb a trombózist illetően. Az ok pedig egyszerű: azért, mert nem akarja zavarni a mellette ülő(ke)t azzal, hogy kijárkál a helyéről.

 • A kompressziós harisnya nélkülözhetetlen kelléke a hosszabb utazásoknak, ezért érdemes indulás előtt beszereznie egyet.
 • Zokni vagy harisnya közül választhat attól függően, hogy nő vagy férfi viseli.
 • Alapvetően egy térdzokni vagy térdharisnya is elegendő, de pl. kismamáknak vagy hajlamosító tényezőkkel bíróknak a combfix ajánlott.
 • Az utazózokni vagy harisnya 140 denes (18-21 Hgmm), ami kényelmes, hatékony és megfelelő biztonságot nyújt.
 • Ha csak egy alkalomra kell, vásárolhat olcsót is. Ha többször utazik, legalább közepes vagy drágább árfekvésűt válasszon a komfortérzet, szellőzés és az izzadság elvezetése miatt.
 • Férfiak egyértelműen zoknit vegyenek, ha öltönyben utaznak, akkor a prémium termékek közül válasszanak.
 • Nem kell a nőknek nadrágot húzni, ha szoknyában, ruhában, kosztümben utaznának. A prémium harisnyákon egyáltalán nem látszik, hogy gyógyharisnyák lennének.

Műtéthez egyre többeknek javasolja az orvos

Műtéthez kapcsolódóan szinte kötelező a betegnek kompressziós harisnyát vásárolnia. Mindegy, hogy műtét előtt vagy után kell majd használni, ha az orvos nem adja meg pontosan a tartási erősséget (vagy legalább a den számot), akkor az alábbiakat tanácsoljuk.

 • Szilikonpántos, nyitott orrkialakítású combfixet vegyen, ami 140 denes (18-21 Hgmm). A nyitott kivitelre a láb vérkeringésének ellenőrzése miatt lehet szükség. A combfix pedig azért praktikus, mert a szükségleteit sokkal könnyebben el tudja végezni, mint harisnyanadrágban.
 • Ha csak pár napig kell használnia, elegendő a legolcsóbb is, mert az is megfelelő lesz. A harisnya márkája mindegy.
 • Ha teheti, előzőleg próbálja fel egyrészt a megszokás, hozzászokás miatt, másrészt, ha Önnek kell felhúznia (mert nem mindig segítenek a nővérek) legyen egy kis rutinja benne.
 • Amennyiben olyan műtéte lesz vagy volt, ahol szempont a talp felső rész vérbőség ellátottságának az ellenőrzése, akkor olyan fehér színű 70 denes (15-18 Hgmm) combfixet keressen (140-esben nincs), amin van ilyen ún. kukucskáló nyílás. Ez a fajta harisnya ritkábban szokott kelleni, mint egy másik hasonló. Másrészt ezeket úgy tervezték, hogy a pontos illeszkedést a sarkon és a combon megfelelő ikonok jelzik, méretezését pedig különböző színnel jelölik a véletlen összekeveredés elkerülése végett.
 • Ismét hangsúlyozzuk, hogy az orvos rendelkezhet másképp, amit nyilván Önnek figyelembe kell venni. Ha nem teszi, használhatja a fenti javaslatot, és választhat a műtéthez ajánlott kompressziós harisnyáink közül.

Trombózisra a II-es kompressziós harisnya a megfelelő

A trombózis, vagyis a vérrögképződés egyik hatékony eszköze az orvosi rendelvényre felírt II. osztályú (CCL2) kompressziós harisnya. Ez a gyógyharisnya csökkenti a vénákban uralkodó emelkedett nyomást. A felületes vénákat összenyomva a mélyvénák területén növeli a vérátáramlást, így csökkenti a vér pangását. Ezért kisebb lesz a vénafalra irányuló terhelés mértéke, és kevésbé károsodnak a vénás billentyűk is (egészséges esetben a vér visszaáramlását gátolják az erekben). Amennyiben a véna károsodik (pl. vérrögképződés miatt), akkor kitágul, a véna fala elveszíti rugalmasságát és a billentyűk nem zárnak jól. Ilyenkor a pangó vér elősegíti egyrészt a vérrögképződést, másrészt hosszabb távon keringési elégtelenséghez, lábdagadáshoz, fekélyképződéshez, bőrelhaláshoz is vezethet.

A II-es típusú harisnyákból is elég nagy a választék minőség tekintetében, azonban hazánkban csak pár szín kapható. Ezek a harisnyák nyitott orrúak, felhúzásukhoz a mellékelt segédzoknin kívül többeknek egyéb segédeszközre is szükségük van – erről később még írni fogunk. Általában darabáras termék, mert a TB támogatás darabra vonatkozik. A kihordási idő 6 hónap. Amikor az orvos felírja, pontosan meghatározza, hogy Önnek milyen hosszúságút kell hordani, azt is, hogy egyszárasat vagy harisnyanadrágot javasol-e. Ha a recepten beikszeli, hogy nem helyettesíthető, akkor Ön csak a felírtat veheti ki valamilyen gyógyászati szaküzletben (neten nem lehet receptet beváltani). 

Bár mi már nagyon kevés ilyen harisnyát tartunk, az eddigi tapasztalatok és visszajelzések alapján azt javasoljuk, hogy törekedjen a minőségre, ne az olcsót keresse, mert ezeket a harisnyákat többnyire hosszú távon kell hordani, ahol a kényelemnek óriási szerepe van.

Terhesség ideje alatt könnyebbé teszi a mindennapokat a kompressziós harisnya

Sokan a visszereket elsősorban a terhességgel kapcsolják össze, ami tulajdonképpen érthető is. A kismamáknak közel a fele küzd a terhesség valamely szakaszában visszérrel, krónikus vénás elégtelenséggel, lábzsibbadással, ráadásul a többségnél már az első trimeszterben jelentkeznek a tünetek. Sokáig elsősorban a magzat ún. „térszűkítő” hatásával kapcsolták össze a panaszokat, de ma már tudják, hogy ennek a betegség súlyosbodásában, nem pedig a megjelenésében van szerepe.

Fontos tehát, hogy akár orvosi ajánlásra, akár megelőzési céllal is, de használjon kismama kompressziós harisnyát, amivel természetesen nem fog ártani a születendő gyermeknek.

Kismama harisnya esetén mindig a kismama harisnyanadrágról beszélünk. Az ilyen harisnyák hálókötésű, anatómiailag megerősített, rugalmas sarok- és nadrágrésszel készülnek, széles jól táguló elülső hasi betétet kapnak, és kiegyenlített megtámasztás jellemzi őket. Mint minden harisnyanadrágnál, itt is igaz, hogy a nadrágrészben nincs kompresszió, az csupán a harisnya rögzítésére szolgál. 40, 70 és 140 denes kapható – használatuk a jelentkező problémák súlyosságától függ. Mi az elsőt nem ajánljuk a nagyon enyhe kompresszió miatt.

Ritkábban fordul elő, hogy a kismamák combfixet használnak. Ez esetben szintén a 70 (15-18 Hgmm) és a 140 denes (18-21 Hgmm) harisnyákat javasoljuk. Ebben a cikkünkben elolvashatja, miért lehet szükségük a várandós nőknek a kompressziós harisnya viselésére.

Ezeknél a betegségeknél ne viseljen kompressziós harisnyát

 • Artériás meszesedés esetén határozottan tilos a kompressziós harisnya viselése, hiszen ez a betegség az erek térfogatának csökkenésével jár, aminek következtében a vér nem tud megfelelően áramlani. Ha ebben az esetben kompressziós harisnyát húzunk, akkor a növeljük az artériák elzáródásának esélyét, ami a láb keringési zavaraihoz, rosszabb esetben pedig szívinfarktushoz vagy stroke-hoz vezet.
 • Hasonló végkimenetelre számíthatunk, ha vénagyulladás, vénás keringési elégtelenség súlyos zavara vagy dekompenzált (megbomlott keringési egyensúlyú) szívelégtelenség ellenére kompressziós harisnya viselése mellett döntünk.
 • Továbbá nem javasolt kompressziós harisnyát viselni, ha a lábon nedvedző sebek találhatóak, allergiásak vagyunk a harisnya anyagára, valamint az alsó végtagot érintő gyulladásos ízületi betegségek esetén szintén kerülendő a harisnya hordása.

Női vagy férfi, kompressziós harisnya vagy kompressziós zokni?

Attól függően, hogy szépészeti vagy orvosi kompressziós harisnyáról van szó, többnyire egyetlen lényegi különbség van a férfi kompressziós harisnya és a női változat között, mégpedig az, hogy a II. osztályú (orvosi) harisnyanadrágoknál férfiaknak szánt darab funkcionális nyílással, vagyis sliccel van ellátva. Az I. osztályba, azaz a megelőző harisnyáknál pedig az anyaghasználatban: a férfiharisnyák zokni anyagúan, nem látszanak át vagy unisex termékek. Nem selymes fényűek, a combfixnek nincs csipkéje. A drágább kompressziós zoknik már bordázottak, mintát is tartalmazhatnak, és többnyire sötét színűek.

Férfiaknak nagyon nehéz fekete színűt és nyitott végű harisnyát találni. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy próbáljon megbékélni a drapp szín gondolatával, az is teljesen megfelelő lehet, vagy húzzon rá még egy sima fekete zoknit, ami eléggé bevett módszer.

Férfiak harisnyanadrágot alapvetően nem viselnek. Azonban mivel szőrös a lábuk, ezért megtörténhet, hogy lecsúszik a combfix. Ilyen esetre – mint ahogy a nőknél is – harisnyarögzítő használható, ami ragasztó alapú, és a helyén tartja a harisnyát, vízzel természetesen lemosható – később még lesz róla szó.

Ezen kívül lényegében egyeznek a harisnyák tulajdonságai, hiszen pl. egy jobb minőségű darabtól ugyanúgy elvárhatják a férfiak a jó légáteresztő képességet, az antibakteriális hatást, a kellemes, lágy tapintású anyagot, a jó nedvességelvezető képességet és a kellemes hőhatást egyaránt.

Kompressziós harisnya választásánál a férfiaknak ugyanazokat a szempontokat kell figyelembe venniük, mint a nőknek.

Megemlítjük, bár nem szükséges, hogy a nők is viselhetnek kompressziós zoknit, de nagyon nem jellemző rájuk, mert harisnyából sokkal nagyobb a választék.

Az elméleti rész végéhez értünk. Bízom benne, hogy eddig sikerült mindent megtudni, és sokkal tisztábban lát már e témában, mint ezelőtt.

A következő, gyakorlati részben a harisnya kiválasztásához, felhúzásához, ápolásához stb. adunk hasznos tippeket.

Tartalomhoz tartozó címkék: Tegyünk lábunk egészségéért
Bankok és minősítések