Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Milyen esetekben hasznos a véroxigénszint mérése?

Szabó Zoltán József -
2020. 01. 06. 08:09:00
Milyen esetekben hasznos a véroxigénszint mérése?

Életünk egyik feltétele az oxigén. Belégzéskor az oxigén a tüdőnkbe jut, itt a vörösvértestek veszik fel és szállítják el a test minden sejtjéhez. Az oxigéndús vér jól folyik, míg az oxigénszegény lassan, így kevesebb oxigént tud elszállítani a sejtekhez, melyek ezáltal károsodhatnak. Ön tudja, mekkora a véroxigén szintje? És azt, mikor érdemes méri és persze mivel? - íme a részletek.

tovább olvasom...

Milyen esetekben hasznos a véroxigénszint mérése? - Értéksziget Webáruház

Szerző: Szabó Zoltán József - egészségügyi szakdolgozó (gyógyászati segédeszköz forgalmazó)

Szervezetünk működéséhez, vagyis az élethez nélkülözhetetlen az oxigén. Belégzéskor az oxigén a tüdőnkbe jut, itt a vörösvértestek veszik fel és szállítják el a test minden sejtjéhez. Az oxigéndús vér jól folyik, viszont az oxigénszegény vér folyása lassú, így kevesebb oxigént tud elszállítani a sejtekhez, melyek ezáltal károsodhatnak. Ha sokáig áll fenn ez az állapot, különböző betegségek kialakulásához vezet. A véroxigénszint mérésével állapítható meg, hogy a vörösvértesteknek mennyi az oxigénszállító kapacitása.

Mennyi az ideális oxigénszint?

Egy egészséges szervezetben az oxigénszint 99 százalék. Átlagembereknél ez az érték jellemzően 96 és 98 százalék közé esik, tartós dohányosok és különféle betegségekben szenvedőknél viszont leginkább 96 százalék alatt van az oxigénszint.

Ha ez a szint tartósan 96 százalék alatti, akkor beszélhetünk oxigénhiányról, melynek eredményeképp a sejtek egy része alulműködik, és ez vezet a betegségek kialakulásához.

A 88 százalék alatt mért értékkel azonnal orvoshoz kell fordulni, valószínűleg oxigén adagolás válik szükségessé. Szerencsére a vérünk oxigénszintje egy ujjra csiptethető oxigénmérővel, az ún. pulzoximéter segítségével pillanatok alatt kimutatható.

 

Az oxigénhiány jelei

Ha a szervezetünkben oxigénhiány lép fel, különféle mellékhatásokkal számolhatunk. Jellemző kezdeti tünet például a gyengülő immunrendszer, az energiahiány, a magas vérnyomás, az ízületi problémák, a fejfájás és migrénes panaszok, a feledékenység és a látásromlás.

Tartósan fennálló oxigénhiány esetén már ezeknél jóval komolyabb tünetekkel kell megküzdenünk, ekkor rendszerint emésztési tünetek formájában jelentkeznek a panaszok.

Ha nem teszünk semmit az oxigénszintünk növelése érdekében, végül olyan betegségek kialakulására lesz esély, mint az asztma, a szívizomgyulladás, az ekcéma, az arcüreg-gyulladás, de sajnos nem ritka a daganat valamelyik fajtájának jelentkezése sem.

Mikor válik szükségessé a véroxigénszint mérése?

Légzőszervi betegségeknél, például asztma- és allergiaroham alatt, tüdődaganat esetén, szívbetegségek, mint a szívelégtelenség, szívizomgyulladás esetén és a vörösvértestek betegsége esetén is javasolt rendszeresen ellenőrizni a véroxigénszintet.

Amennyiben egyik betegségben sem szenvedünk, akkor is ajánlott időnként egy pulzoximéteres teszt a biztonság kedvéért, hiszen ezzel egyrészt megnyugodhatunk, ha nincs semmi probléma, illetve ha mégis gond adódik, időben elcsíphetjük a kialakuló betegséget.

Hogyan növelhető a véroxigénszint?

Elsősorban a tiszta, lehetőleg friss hegyi levegőn tartózkodás segít a véroxigénszint növelésében. Sajnos a városokban a légszennyezettség miatt a légkör oxigéntartalma jellemzően 16 százalék körül van a 21 százalékos hegyi levegővel ellentétben.

Azok, akik a napjuk jelentős részét a négy fal között töltik, ne felejtsenek el naponta többször ablakot nyitni, hiszen a szellőztetéssel friss oxigén jut be a szobába. A rendszeres sportolásnak a véroxigénszint növelésében is nagy szerepe van, hiszen a szapora légzés miatt jelentősen megemelkedik a felvett oxigén mennyisége.

Ha Ön véroxigénszint mérésére pulzoximétert szeretne vásárolni, keressen minket elérhetőségeinken, webshopunk kínálatában többféle eszköz közül segítünk kiválasztani az Önnek leginkább megfelelő készüléket!

Bankok és minősítések