Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Mi különbözteti meg egymástól a vízhatlan lepedőket?

Szabó Zoltán József -
2019. 11. 04. 06:13:04
Mi különbözteti meg egymástól a vízhatlan lepedőket?

A vízhatlan lepedőnek a betegápolásban, a kisgyermekes családoknál és a kényelem szempontjából fontos szerepe van. Kiemelten fontos, hogy szárazon tudjuk tartani az ágyat és a matracot, hiszen gyakran nincs tartalék fekhely, az ágybetétet viszont sokáig tart megszárítani. Szerencsére a vízhatlan lepedők kínálata ma már óriási. Segítünk eligazodni a választékban.

tovább olvasom...

Mi különbözteti meg egymástól a vízhatlan lepedőket?

A vízhatlan lepedőnek a betegápolásban és a kényelem biztosításában nagyon fontos szerepe van. Főleg, ha otthon gondoskodunk valakiről, fontos, hogy szárazon tudjuk tartani az ágyat és a matracot, hiszen gyakran nincs tartalék fekhely, az ágybetétet viszont sokáig tart megszárítani. Szerencsére a lepedők kínálata ma már óriási. Segítünk eligazodni a választékban.

A gumilepedőn túl

Vízhatlan lepedőt elsősorban azért használunk, hogy megelőzzük, hogy a nedvesség beszivárogjon az ágy többi részébe. Ennek hosszú évtizedekig egyetlen eszköze volt, a gumilepedő. Gumilepedő alatt általában ritkábban gumi, gyakrabban viszonylag vastag műanyag lepedőt értünk. Bár már nem ez a legkorszerűbb tagja a vízhatlan lepedők családjának, sokféle helyzetben ma is hasznát vehetjük.

A gumilepedő felületét könnyű fertőtleníteni. Mivel viszonylag vastag, és gyakorlatilag teljesen szivárgásmentesen szigetel, akár nagyobb mennyiségű vízzel is megbirkózik. Praktikusan használható akkor, ha a beteget az ágyban kell mosdatni, de jól jön komolyabb sebkezelések idején is. Sajnos ma már megvannak a hátrányai is: a kevésbé igényes kiadások felülete csúszós lehet, és a légáteresztő képessége sem a legtökéletesebb. Érdemes alá valamilyen lélegző, nedvszívó közeget tenni. Huzamosabb fekvéshez sokan textil lepedőt helyeznek rá.

Vízhatlan lepedő – sokféle létezik

A vízhatlan lepedők hatalmas csoportot jelentenek. Ide tartozik a gumilepedő is, de egyszerűbb, ha inkább a teljes értékűen ágyazható PVC lepedőket soroljuk csak ebbe a csoportba. Az igazán jó vízhatlan lepedő:

  • Légáteresztő anyagból készül, így kényelmes és csökkenti a felfekvés kockázatát.
  • Gyűrődésmentesen ágyazható. Legjobb, ha a matrac széléhez rögzítjük.
  • Erős, nem deformálható anyagból készül. Néhány műanyag matracvédő könnyen szakad, nyúlik.
  • Mosható, fertőtleníthető és többször is használható.

A vízhatlan lepedők lehetnek gumis szélűek, ezek körben, a matrac szélén rögzíthetők egy gumi gyűrű segítségével. Léteznek gumipántos kiadások – ezek egyszerűbben használhatóak, és a matrac sarkára rögzíthetőek. Vannak továbbá hagyományos kivitelek is, ezek ugyanúgy hajtogathatók, mint a szokásos lepedők.

Harántlepedő és matracvédő

A harántlepedők nem fedik be az egész ágyat, többnyire csak a kritikus területen, a derék környékén védenek. A harántlepedő diszkrét megoldás, ha például csak a foltokat, enyhe szivárgást szeretnénk elkerülni. Szülés után, erős menstruációs vérzés esetén, enyhe inkontinenciával küzdőknél diszkrét megoldás.

A matracvédők szintén akkor jöhetnek jól, ha csak kisebb terheléssel kell számolnunk. Akár a mindennapokban is használhatjuk: az ágyba boruló tea vagy az izzadás okozta nedvesedés bárkinek gondot jelenthet.

 

Különleges vízhatlan lepedők

A különleges célú lepedők a házi betegápolási eszközök legfurfangosabb darabjai lehetnek. Ha jól használjuk őket, hatalmas szabadságot adnak a betegnek, és megkönnyítik az ápoló dolgát.

Léteznek kifejezetten betegmozgatáshoz használható lepedők, amelyek segítségével könnyebb megemelni, megfordítani azokat a betegeket, akik önállóan erre nem lennének képesek. A csúsztatásra alkalmas lepedőket viszont akár önállóan, a rehabilitáció során is használni lehet. Megkönnyíthetik például az átszállást az ágyból a kerekesszékbe, vagy egyik felületről a másikra. A megfelelő lepedő beszerzése nem csak a tisztaságot, de a kényelmet és az önállóságot is segítheti.

Tartalomhoz tartozó címkék: Beteggondozás a családban
Bankok és minősítések