Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Mi különbözteti meg egymástól a vízhatlan lepedőket?

Szabó Zoltán József
Mi különbözteti meg egymástól a vízhatlan lepedőket?

A vízhatlan lepedőnek a betegápolásban, a kisgyermekes családoknál és a kényelem szempontjából fontos szerepe van. Kiemelten fontos, hogy szárazon tudjuk tartani az ágyat és a matracot, hiszen gyakran nincs tartalék fekhely, az ágybetétet viszont sokáig tart megszárítani. Szerencsére a vízhatlan lepedők kínálata ma már óriási. Segítünk eligazodni a választékban.

tovább olvasom...

Mi különbözteti meg egymástól a vízhatlan lepedőket?

A vízhatlan lepedőnek a betegápolásban és a kényelem biztosításában nagyon fontos szerepe van. Főleg, ha otthon gondoskodunk valakiről, fontos, hogy szárazon tudjuk tartani az ágyat és a matracot, hiszen gyakran nincs tartalék fekhely, az ágybetétet viszont sokáig tart megszárítani. Szerencsére a lepedők kínálata ma már óriási. Segítünk eligazodni a választékban.

Milyen vízhatlan lepedők közül választhatunk?

A vízhatlan lepedő elég tág fogalom, annyit jelent, hogy olyan lepedő, ami nem ereszti át a nedvességet. Ezekből nemcsak a méretet, hanem az anyaghasználatot is tekintve sokféle létezik. Nézzük sorban.

PVC lepedő – Műanyag lepedőnek is szokás nevezni. Ezek közül a drágábban már phtalát mentesek, bőrbarátok, többnyire öko-teszttel rendelkeznek, alapvetően lágy anyagúak. Nagyon szeretik a vásárlóink, mert kellemes a tapintásuk, kevésbé zörögnek. A nedvességet abszolút nem engedik át, de nem is szellőznek kellőképpen. Úgy használják, hogy beteszik a lepedő alá.

Vízhatlan pamutlepedő - Puha, lélegző, vízzáró és nedvszívó – ez jellemzi a az alapvetően gyerekeknek szánt prémium minőséget. Ennek a lepedőnek a használata egyszerű, praktikus és diszkrét módja a nedves ágy és átázott matracok megelőzésének. Kétrétegű: a fekvő gyerekkel érintkező felső réteg puha tapintású pamut, míg az ágy felé eső része 100%-ban vízzáró poliuretán. Átlélegző tulajdonsága miatt kókuszmatrachoz és egyéb matracokhoz is kiváló.

Impregnált frottírlepedő – Ilyet már inkább olyan szülők, nagyszülők választanak, akiknek nagyobb gyerekei, unokái vannak, de alapvetően felnőtt emberek használják pl. inkontinencia esetén. Az impregnált lepedő lehet kőrgumis vagy gumifüles rögzítésű, illetve lehet haránt is (keresztbe az ágyon). Megvédi a matracot, hiszen speciális védőrétege nem engedi át a folyadékokat és a szennyező anyagot. Inkontinencia esetén a nedvességet felszívja, komfortérzetet biztosít. Lágysága, puhasága utánozhatatlan, mert télen meleg, nyáron hűs érzetet közvetít. Alapanyaga jó nedvszívó képességgel rendelkező antiallergén, 100% pamut frottír. Filmrétege teljesen vízhatlan felületet biztosít a terméknek, de fordított irányban a vízpárát átengedi.

A gumilepedőn túl

Vízhatlan lepedőt elsősorban azért használunk, hogy megelőzzük, hogy a nedvesség beszivárogjon az ágy többi részébe. Ennek hosszú évtizedekig egyetlen eszköze volt, a gumilepedő. Gumilepedő alatt általában ritkábban gumi, gyakrabban viszonylag vastag műanyag lepedőt értünk. Bár már nem ez a legkorszerűbb tagja a vízhatlan lepedők családjának, sokféle helyzetben ma is hasznát vehetjük.

A gumilepedő felületét könnyű fertőtleníteni. Mivel viszonylag vastag, és gyakorlatilag teljesen szivárgásmentesen szigetel, akár nagyobb mennyiségű vízzel is megbirkózik. Praktikusan használható akkor, ha a beteget az ágyban kell mosdatni, de jól jön komolyabb sebkezelések idején is. Sajnos ma már megvannak a hátrányai is: a kevésbé igényes kiadások felülete csúszós lehet, és a légáteresztő képessége sem a legtökéletesebb. Érdemes alá valamilyen lélegző, nedvszívó közeget tenni. Huzamosabb fekvéshez sokan textil lepedőt helyeznek rá.

Vízhatlan lepedő – sokféle létezik

A vízhatlan lepedők hatalmas csoportot jelentenek. Ide tartozik a gumilepedő is, de egyszerűbb, ha inkább a teljes értékűen ágyazható PVC lepedőket soroljuk csak ebbe a csoportba. Az igazán jó vízhatlan lepedő:

  • Légáteresztő anyagból készül, így kényelmes és csökkenti a felfekvés kockázatát.
  • Gyűrődésmentesen ágyazható. Legjobb, ha a matrac széléhez rögzítjük.
  • Erős, nem deformálható anyagból készül. Néhány műanyag matracvédő könnyen szakad, nyúlik.
  • Mosható, fertőtleníthető és többször is használható.

A vízhatlan lepedők lehetnek gumis szélűek, ezek körben, a matrac szélén rögzíthetők egy gumi gyűrű segítségével (az oldal nem vízhatlan csak a teteje). Léteznek gumipántos kiadások – ezek egyszerűbben használhatóak, és a matrac sarkára rögzíthetőek. Vannak továbbá hagyományos kivitelek is, ezek ugyanúgy hajtogathatók, mint a szokásos lepedők.

Harántlepedő és matracvédő huzat

A harántlepedők nem fedik be az egész ágyat, többnyire csak a kritikus területen, a derék környékén védenek. A harántlepedő diszkrét megoldás, ha például csak a foltokat, enyhe szivárgást szeretnénk elkerülni. Szülés után, erős menstruációs vérzés esetén, enyhe inkontinenciával küzdőknél diszkrét megoldás. Vannak olyan esetek, amikor szeretnénk, ha a lepedő végét bedughatnánk a matrac alá a csúszkálás elkerülése érdekében. Ilyenkor a hosszabb harántlepedőt érdemes választani, vagy olyan mosható betegalátétet, aminek ún. szárnyai vannak. Ezek nagyon praktikus megoldások és kiválóan használhatók.

A matracvédő huzatok szintén akkor jöhetnek jól, ha a teljes matracot szeretnénk beburkolni vízhatlan anyagba. Egy cipzár gondoskodik arról, hogy egyszerűen felhúzható legyen a lepedő. Ez abszolút biztonságot ad, de 10cm-nél vastagabb matracra sajnos nem húzható fel.

 

Különleges vízhatlan lepedők

A különleges célú lepedők a házi betegápolási eszközök legfurfangosabb darabjai lehetnek. Ha jól használjuk őket, hatalmas szabadságot adnak a betegnek, és megkönnyítik az ápoló dolgát.

Léteznek kifejezetten betegmozgatáshoz használható lepedők, amelyek segítségével könnyebb megemelni, megfordítani azokat a betegeket, akik önállóan erre nem lennének képesek. A csúsztatásra alkalmas lepedőket viszont akár önállóan, a rehabilitáció során is használni lehet. Megkönnyíthetik például az átszállást az ágyból a kerekesszékbe, vagy egyik felületről a másikra. A megfelelő lepedő beszerzése nem csak a tisztaságot, de a kényelmet és az önállóságot is segítheti.

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyakori kérdések Szeretteink gondozása
Bankok és minősítések