Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Koleszterinszint-mérő: mikor érdemes használni és milyen értékekre kell odafigyelni

Szabó Zoltán József
Koleszterinszint-mérő: mikor érdemes használni és milyen értékekre kell odafigyelni

A koleszterinszint rendszeres ellenőrzését érdemes elvégezni, ha Önnél már magas értéket diagnosztizáltak, illetve akkor is, ha valamilyen kockázati tényező áll fenn, például cukorbetegség vagy veseelégtelenség. Ebben a cikkben bemutatjuk a jó és rossz koleszterint, az elfogadható értéket, és ajánlunk néhány hasznos gyógyászati segédeszközt is a méréshez.

tovább olvasom...

Koleszterinszint-mérő: mikor érdemes használni és milyen értékekre kell odafigyelni

Ha elhangzik az a szó, hogy koleszterin, akkor a legtöbben valamiféle rossz dologra gondolnak. Pedig valójában egy létfontosságú vegyületről van szó, amire a szervezet energiaháztartásához is szükségünk van, valamint a sejtmembránoknak is fontos összetevője. A baj tehát nem magával a koleszterinnel van, hanem annak a rossz fajtájával, az úgynevezett LDL-koleszterinnel. Ez a fajta zsír felelős ugyanis a szív- és érrendszeri megbetegedésekért, ezért lehetőség szerint a határérték alatt kell tartani, amit a koleszterinszint-mérő használatával folyamatosan ellenőrizhetünk.

Jó és rossz koleszterin

A koleszterinszint-mérő nem jelzi ki külön, hogy melyik fajta koleszterinből (LDL, HDL) mennyit tartalmaz a szervezetünk, hanem egy „összesített” értéket mutat. Ebből azonban már következtethetünk rá, hogy van-e okunk aggódni. A legtöbb eszköz emellett még egy fontos paramétert mér: a trigliceridek szintjét.

A triglicerid tulajdonképpen egy vérzsír, és nem éppen a hasznos fajtából. Ugyanis ha túl magas a szintje, akkor elősegíti az erekben a lerakódás kialakulást, ami érszűkülethez és további súlyos betegségekhez vezet. A megelőzés miatt tehát ezt az értéket is hasznos ismerni és mérni.

De térjünk vissza a koleszterinhez. Mint már írtuk, két fajtáját különböztetjük meg, a jó (HDL) és a rossz (LDL) koleszterint. Az LDL-koleszterint a májból szállítja a vér a sejtekhez, viszont ha túl nagy mennyiségben termelődik, és a sejtek nem használják fel, akkor lerakódik az érfalon. Itt kap szerepet a „jó zsaru”, a HDL-koleszterin, ami a lerakódásokat visszaszállítja a májba, vagyis érvédő hatása van.

Az tehát az ideális állapot, ha a vérben az LDL-koleszterin szintje alacsony, a HDL-é pedig magasabb.

 

Mit mutat meg a koleszterinszint értéke?

A koleszterinszint értékét millimol/liter mértékegységben adják meg. Az összesített (LDL+HDL) koleszterinszintet 5,2 mmol/liter alatt tekinthetjük normálisnak. 5,2 és 7,0 között már érdemes odafigyelni az életmódra és a megfelelő, egészséges táplálkozásra. 7 felett pedig az állapot kórosnak tekinthető, amivel fel kell keresni az orvost.

A trigliceridek esetén az 1,7 mmol/liter alatti szint mondható normálisnak, az ennél magasabb érték káros folyamatokra utal. 1,7 és 2,3 között már jelentkezik kockázat, 2,3 fölött pedig kórosan magasnak számít az érték.

Hogyan működik a koleszterinszint-mérő?

A koleszterinszint-mérő használata nagyon egyszerű, bárki könnyen elvégezheti otthon a vizsgálatot. Gyakorlatilag ugyanúgy működik a mérés, mint a vércukorszint ellenőrzésénél: először a készletben található speciális tollszerű eszközzel meg kell szúrni az ujjbegyet, majd a tesztcsíkra helyezett vérmintát betenni a készülékbe. A fotoszenzoros mérési technika lényege, hogy a mintában lévő vérzsírok néhány perc alatt színreakciót váltanak ki, a szín hullámhossza alapján pedig meghatározható az összkoleszterinszint. A kapott értéket kell azután összevetni a referenciaértékekkel.

A koleszterinszint rendszeres ellenőrzését érdemes elvégezni, ha Önnél már magas értéket diagnosztizáltak, illetve akkor is, ha valamilyen kockázati tényező áll fenn, például cukorbetegség vagy veseelégtelenség. Fontos, hogy a vizsgálat elvégzése előtt 12-14 órával ne egyen, mert az étkezés befolyásolja a triglicerid szintjét! Emellett érdemes a mérést legalább kétszer elvégezni, ugyanis így pontosabb lesz az eredmény.

Amennyiben kérdése merülne fel bármely termékünkkel kapcsolatban, szívesen állunk rendelkezésére!

Tartalomhoz tartozó címkék: Mindennapi betegségek nyomában
Bankok és minősítések