Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Klasszikus irodai betegségek 5. - A csukló fájdalma

Szabó Zoltán József
Klasszikus irodai betegségek 5. - A csukló fájdalma

A számítógép előtt eltöltött rengeteg időnek köszönhetően megjelenik a csukló fájdalma is. Akik régóta számítógépes munkával keresik a kenyerüket, azoknak nem lehet ismeretlen a csuklóalagút szindróma és az ínhüvelygyulladás neve, de azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy ez a fájdalmon kívül valójában mit is takar. Ebben a bejegyzésben erre igyekszünk a figyelmet ráfordítani.

tovább olvasom...

Klasszikus irodai betegségek 5. - A csukló fájdalma - Értéksziget Webáruház

A számítógép előtt eltöltött rengeteg idő nem csupán hát- és nyakfájdalmat okoz, hanem idővel megjelenik a csukló fájdalma is. Akik régóta számítógépes munkával keresik a kenyerüket, azoknak nem lehet ismeretlen a csuklóalagút szindróma és az ínhüvelygyulladás neve, de azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy ez a fájdalmon kívül valójában mit is takar.

Mi okozza a csukló fájdalmát?

Mivel a kezeinket sokat használjuk, nem meglepő módon a csuklónkat is könnyedén túlterhelhetjük. Erre akkor van a legnagyobb esélyünk, ha gyakori a helytelen kéztartás vagy a folyamatos terhelés, mint a számítógép előtti munkavégzés vagy akár a zongorázás esetében. Ugyanakkor a rövid ideig tartó, de megterhelő mozdulatok (pl. súlyzós edzés, asztalitenisz) szintén okozhatják a csukló fájdalmát.

Ínhüvelygyulladás

A csukló túlterhelése elsősorban fájdalommal jár, azonban a tartós terhelés komolyabb károsodásokhoz vezethet. A tartós megerőltetés következtében viszonylag gyakorinak számít az ínhüvelygyulladás kialakulása.

Ínhüvelygyulladás során fájdalom jelentkezik a kézfejen az ínhüvely mentén, ami mozgatásra erősödik. Az érintett terület nem csak fájdalmas, hanem nyomásra érzékeny, ráadásul meleg és duzzadt is.

Enyhébb esetben pihentetéssel és hideg borogatással tudjuk a fájdalmat csökkenteni, de sajnos ez nem tartozik a könnyen gyógyuló megbetegedések közé. Számos esetben a gyulladás több hétig is eltarthat, ilyenkor jellemzően a kezelőorvos 1 vagy 2 hétre gipszsínezést javasolhat a könnyebb gyógyulás érdekében.

Bár a fájdalom idővel megszűnik, mégis erősen ajánlott további néhány hétig pihentetni a kezet. Ebben segíthetnek a különféle csukló-, kéz- és ujjrögzítő gyógyászati segédeszközök.

Csuklóalagút szindróma

A csukló másik fájdalmas betegsége a csuklóalagút szindróma. Ezt a fájdalmas kézzsibbadással járó betegséget mindenképp kezelni kell, hiszen nem csupán a fájdalom okoz problémát, hanem hosszú távon a kezeletlen csuklóalagút szindróma izomsorvadással is járhat.

Mivel ennek a betegségnek a jelei nem mindig egyértelműek, nem is tudhatjuk rögtön, hogy mivel állunk szemben. Gyakori esetben először éjszaka jelentkezik a fájdalom vagy a zsibbadás, azonban a betegség előrehaladtával már napközben is érezhetjük a kellemetlen tüneteket.

Segíthet a felismerésben, ha megfigyeljük, hogy pontosan melyik részét érinti a kezünknek a fájdalom, hiszen a csuklóalagút szindróma egyik jellemző tünete, hogy csak az első három ujj mozgatásával akad problémánk, a gyűrűs- és a kisujj viszont nem érintett, azok továbbra is rendesen funkcionálnak.

Ha a betegség még csak kezdeti stádiumban van, akkor a kezelés viszonylag egyszerű. Sok pihentetéssel és nem szteroid gyulladáscsökkentők szedésével jól kordában tartható. További segítséget nyújthatnak az olyan csukló és hüvelykujj rögzítő bandázsok, melyek rögzítik a hüvelykujjat és megtartják a csuklót.

Előrehaladottabb állapotban viszont már mindenképp orvosi beavatkozás szükséges. Sok esetben javasolt lehet a szteroid injekciós kúra, de amikor már ez is kevés, akkor mindenképp műtét válik szükségessé. A műtét után rehabilitációs kezeléssel és gyógytornával érhetjük el újra, hogy az izmaink és a kezünk funkciói ismét használhatóak legyenek.

Amennyiben Ön is csuklófájdalommal szenved, és szüksége lenne csuklórögzítőre, de nem tud választani, keressen minket elérhetőségeinken!

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségügyi problémák
Bankok és minősítések