Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Hideg vagy meleg: mitől függ, hogy melyik csillapítja hatékonyan a fájdalmat?

Szabó Zoltán József
Hideg vagy meleg: mitől függ, hogy melyik csillapítja hatékonyan a fájdalmat?

A hatékony fájdalomcsillapítás egyik jól bevált és régóta ismert módszere a hideg és meleg borogatások alkalmazása. Szüleink, nagyszüleink tudatosan használták őket. A kétfajta borogatás azonban különböző problémák esetén ajánlott, amiket könnyű összekeverni. Hogy mikor melyik csillapítja jobban a fájdalmat, azt gyűjtöttük most össze ebben a cikkben.

tovább olvasom...

Hideg vagy meleg: mitől függ, hogy melyik csillapítja hatékonyan a fájdalmat?

A hatékony fájdalomcsillapítás egyik jól bevált és régóta ismert módszere a hideg és meleg borogatások alkalmazása. A kétfajta borogatás azonban különböző problémák esetén ajánlott, amiket könnyű összekeverni. Hogy mikor melyik csillapítja jobban a fájdalmat, azt gyűjtöttük most össze ebben a cikkben.

A természetes fájdalomcsillapító módszerek újra kezdenek „divatba” jönni

A különféle borogatások használata jól ismert a népi gyógyászatból, és mint annyi mindenhez, a 21. században újra visszanyúlunk ezekhez az ősi módszerekhez is. Sokan, amikor a hatékony fájdalomcsillapítás eszközeit keresik, akkor elsősorban a természetes megoldásokat részesítik előnyben. Egyrészt, mert nem akarnak mesterséges hatóanyagokat a szervezetükbe juttatni, másrészt pedig azért, mert ha valami jól bevált az évezredek alatt, akkor az miért ne lehetne hatékony napjainkban is?

Persze, azóta sok minden változott, hiszen nem kell sót felmelegíteni – de azt is lehet –, vagy a fagyasztott zöldborsót a megrándult bokára tenni, hiszen rengeteg olyan kiegészítő létezik, amiket bátran használhatunk erre a célra. Ilyen például a cseresznye- vagy meggymag párna, de említhetnénk a szemmaszkokat is, amiket nemcsak gyógyításra, de szépségápolásra is használhatunk.

Sok olyan eszköz létezik továbbá, ami mind a hideg, mind pedig a meleg borogatás elkészítésére alkalmas, így elég csak egyet beszerezni belőlük. Hát nem praktikus? És még pénztárcakímélő is!

Ennyi bevezető után térjünk is rá a lényegre, és nézzük meg, hogy milyen esetekben hatékonyabb a hideg és mikor a meleg borogatás.

Hatékony fájdalomcsillapítás meleg borogatással

Ha nagyon tudományosan akarunk fogalmazni, akkor a következő a helyzet: a meleg borogatás a krónikus – vagyis a hosszabb ideje fennálló, elhúzódó – gyulladások és fájdalom esetén lehet hatásos. Ilyenkor az a cél, hogy csökkentsük a fájdalmat, illetve oldjuk az izmok görcsösségét, amire a meleg kiválóan alkalmas. Hiszen nyugtató, lazító hatású, így görcsoldásra az egyik legjobb módszer.

Meleg borogatással kezelhető többek között a menstruációs fájdalom, a különféle hasi görcsök, de a hát- és a derékfájás is. Alkalmazható továbbá a fül, valamint a homloküreg gyulladása esetén is.

A meleg borogatás készítésénél arra kell nagyon figyelni, hogy ne legyen túl forró! Még tartson melegen, de ne égessen, mert ezzel sérüléseket is okozhatunk. A borogatás időtartamát pedig mindig a probléma jellege határozza meg: egy enyhe derékfájásra elég lehet 20-30 perc, ám ha a fájdalom elhúzódó, akkor akár több órán át is fent kell hagyni a borogatást.

Mikor használjunk hideg borogatást?

A hideg borogatás – bár most már könnyű kitalálni! – az akut, azaz a hirtelen fellépő fájdalomra, gyulladásokra hozhat gyors és hatékony enyhülést. Ilyenek lehetnek a sportsérülések, mint amilyen egy-egy rándulás vagy ficam, de például egy baleset után jelentkező zúzódás is kezelhető vele. A hideg borogatás ugyanis lelassítja a vérkeringést, és csökkenti a sejtek aktivitását, ezért „lehúzza” a gyulladást, valamint a duzzanatot, ahogy azt közkeletűen mondjuk.

A hidegterápia alkalmazásánál nagyon kell ügyelni az időre: nagyjából 10 percig szabad az adott területen hagyni a borogatást, majd érdemes várni 20 percet, és azután folytatni a kezelést. Ha túl hosszú ideig hagyjuk ugyanis fent, az esetleg bőrfagyáshoz vezethet, amit mindenképpen célszerű elkerülni.

Fontos: sérülésekre, gyulladásokra soha ne tegyen meleg borogatást!

És melyik a leghatékonyabb?

A leghatékonyabb az, amelyik rengeteg hőt tud elraktározni, azaz hosszantartó hatásra számíthatunk. Ebből a szempontból az agyag a legpraktikusabb megoldás túl azon, hogy kiváló hőmegtartási képességgel rendelkezik, még jól is formálható, kiválóan alakítható a testrésznek megfelelően. A gél és a magvas párnák hasonló ideig raktározzák a hideget vagy meleget. Arra kell vigyázni, hogy a fagyasztóból kivéve mindig tegyünk egy száraz kendőbe, törölgető ruhába, hogy ne okozzon fagyási sérülést. Pl. a gyöngy formájú jégzselék csomagolása nem jegesedik be és könnyebben formálható a gélhez képest.

Ha nincs otthon borogatás, akkor egy zacskó fagyasztott borsó is megteszi ideig-óráig.

További praktikus kiegészítőkért és terápiás eszközökért böngésszen webáruházunkban!

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyakori kérdések
Bankok és minősítések