Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Haskötő császár után, az újdonsült édesanyák társa

Szabó Zoltán József
Haskötő császár után, az újdonsült édesanyák társa

Egy császármetszés után a kismamák felépülési ideje jóval hosszabb, mint egy természetes szülés után. A lábadozást azonban különféle eszközökkel gyorsabbá és kevésbé fájdalmassá lehet tenni, pl. haskötő használatával, amit nem véletlenül neveznek az újdonsült édesanyák társának. Orvosok rendszeresen ajánlják, mert leszorítja a hasat és a sebet, megtartja a hasfal izomzatát.

tovább olvasom...

Haskötő császár után, az újdonsült édesanyák társa

Egy császármetszés után a kismamák felépülési ideje jóval hosszabb, mint egy természetes szülés után. A lábadozást azonban különféle eszközökkel gyorsabbá és kevésbé fájdalmassá lehet tenni, hiszen a baba ellátása miatt fontos, hogy az anyuka minél előbb újra egészséges legyen. Ilyen kiegészítő lehet a haskötő császár után, amit nem véletlenül neveznek az újdonsült édesanyák társának.

Világszerte nő a császármetszések száma

Világszerte trend, hogy folyamatosan nő a császármetszéssel szülő nők száma. Ez alól Magyarország sem kivétel – a statisztikák szerint mára a szülések közel 40%-a történik ezzel a módszerrel, amivel az Európai Unió átlagát is meghaladjuk. Hogy kinél mi vezet ehhez a választáshoz, illetve, hogy milyen komplikációk miatt döntenek az orvosok a műtét mellett, annak számos oka lehet. Valószínűleg mindenkinek megvannak a maga motivációi, amikor a természetes szülés helyett ezt a lehetőséget kéri még akkor is, ha nem indokolt, és ha a törvény elvileg nem teszi lehetővé a választást.

A császármetszések ugrásszerű növekedése a szakértőket is foglalkoztatja. Az okok között megemlítik, hogy ma a nők egyre később szülnek, ami növelheti a komplikációk esélyét. Ezenkívül a mesterséges megtermékenyítések száma is emelkedik, és ezzel párhuzamosan az ikerterhességek is egyre gyakoribbak.

Mit tehet a kismama a gyorsabb gyógyulás érdekében?

A császármetszés utáni lábadozás mindenkinél eltérő időt vesz igénybe. A lényeg, hogy a kismama ne hagyja el magát, és a lehetőségekhez képest minél előbb kezdjen el olyan gyakorlatokat végezni, amik serkentik a műtéti területen a vérkeringést.

Emellett persze még rengeteg hasznos tipp létezik, amik különösen az első időszakot tehetik könnyebbé. Ilyenek például a lakás átrendezése úgy, hogy minden karnyújtásnyira legyen, ami a baba ápolásához szükséges, mert így nem kell majd nyújtózkodni értük. Az is fontos, hogy semmit nem szabad siettetni. Igen, kismillió sztorit olvasni a neten arról, hogy egyesek pár nappal a császár után már vígan „szaladgáltak”, de ezeket a beszámolókat semmiképpen nem szabad példának tekinteni! A pihenés ugyanis nagyon fontos, a lábadozás első szakaszában ezért erre is oda kell figyelni.

A segítség kérése sem szégyen, különösen akkor, ha már van gyermek a családban, akiről szintén gondoskodni kell. És persze a jó öreg haskötőről se feledkezzünk meg, ami sok újdonsült anyukának segített ebben a nehéz időszakban.

Haskötő császár után: így segíthet a lábadozás alatt

Miért van szükség haskötőre vagy hasszorítóra a szülés után? Azért, mert a terhesség alatt a hasfal megnyúlik, ami a baba világrajövetele után nem „húzódik” rögtön vissza. Van olyan eset, hogy még egy év után is megvan az a pocak, de általában néhány hónap alatt rendeződnek a dolgok.

A haskötő császár után többféleképpen is segíthet a gyógyulási időszakban. Az egyik hatása, hogy leszorítja a hasat és a sebet, illetve megtartja a hasfal izomzatát, sőt, még a beleket is segíthet visszarendezni a helyükre, ha azok „panganak” egy nagyobb terhesség után. Ezenkívül a hasszorító megkönnyítheti a mozgást, ami bizony nem mindig egyszerű a műtét után.

Természetesen a haskötő hordása előtt mindig ki kell kérni az orvos tanácsát, aki elmondja, hogy érdemes-e, vagy kell-e viselni. Itt is igaz, hogy csak az internetre nem szabad hagyatkozni, hiszen rengetegféle, egymásnak ellentmondó véleménnyel lehet találkozni a témában.

Amennyiben kérdése merülne fel a termékkel kapcsolatban, várjuk megkeresését elérhetőségeinken!

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségügyi problémák
Bankok és minősítések