Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Betegápolás otthon – mi kell ahhoz, hogy az OEP finanszírozza?

Szabó Zoltán József
Betegápolás otthon – mi kell ahhoz, hogy az OEP finanszírozza?

Tapasztalataink és Vásárlóink visszajelzései alapján elmondható, hogy eléggé elterjed az otthoni betegápolás, amihez eszközöket tőlünk is szép számmal vásárolnak. Azt viszont már kevesen tudják, hogy sok esetben nem is otthonápolásra, hanem szakápolásra lenne szükség, aminek egy jelentős részét az OEP is finanszírozza. Sok minden a háziorvoson múlik.

tovább olvasom...

Betegápolás otthon – mi kell ahhoz, hogy az OEP finanszírozza?

Egy-egy nagyobb műtét vagy súlyosabb betegség után sok esetben a betegápolás otthon történik. Itt azonban meg kell különböztetnünk a házi betegápolást, amit egy hozzátartozó végez, illetve az otthoni szakápolást. A kettő ugyanis nem ugyanaz, és a finanszírozást illetően is más szabályok vonatkoznak rájuk. Hogy pontosan mik ezek az eltérések, mit fizet az OEP, azzal kapcsolatban szeretnénk most tisztábbá tenni a képet.

Betegápolás otthon: ki és hogyan végezheti?

Ha egy akut vagy krónikus betegségben szenvedő családtag esetén az otthonápolás mellett döntenek a hozzátartozók, akkor arra mind lelkileg, mind pedig a megfelelő szervezés tekintetében fel kell készülni. Ez azonban nemcsak a feláldozott időről szól, hanem keményen az anyagiakról is, még akkor is, ha erről szemérmesen elég kevés szó esik.

Gondoljunk csak bele, hogy mi minden kell ahhoz, hogy megteremtsük az ideális körülményeket a betegápolás otthon történő elvégzéséhez! A különféle gyógyászati segédeszközök (például a vízhatlan lepedők, a fürdőszobai kellékek, tisztítószerek, pelenkák, betegalátétek stb.) mellett szükség lehet a lakás átalakítására is. Ezenkívül a betegszállítás is pénzbe kerül, csakúgy, mint a háziorvos kihívása, valamint a szakápolók látogatásai.

Ha az ápolást szakképzett ápolóra bízzuk, a végösszeg a több százezer forintot is elérheti. Míg, ha egy családtag végzi a súlyosan fogyatékos, illetve a tartósan beteg hozzátartozó gondozását, akkor ő ápolási díjra jogosult. Emellett létezik még az úgynevezett otthoni szakápolás is, amit az OEP finanszíroz az ehhez szükséges feltételek teljesülése esetén.

Mi az az otthoni szakápolás, és milyen esetekben finanszírozza az OEP?

Az OEP finanszírozta otthoni szakápolást olyan esetekben rendelheti el a háziorvos, amikor a krónikus beteg kórházi ellátásra szorul, de a kezelés már nem igényel orvosi közreműködést. Vagyis például akkor, ha gyógytornára, tartós fájdalomcsillapításra, beszédterápiára (stroke után), szondás táplálásra, sebellátásra stb. van szüksége a betegnek. Ezek az ellátások ugyanis szakirányú végzettséget igényelnek, ezért a hozzátartozók nem végezhetik el őket, illetve nem is képesek a feladatra.

Bár az OEP által finanszírozott otthoni szakápolás egy igen hasznos lehetőség, egy tavalyi adat szerint csak a jogosultak kis része veszi igénybe. Miközben egyes becslések szerint a fekvőbetegek akár 60%-át is lehetne kórház helyett a családjuk körében gondozni. 

Akkor miért nem élnek sokan vele? Leginkább azért, mert nem tudnak róla, illetve a háziorvosok sincsenek teljesen tisztában a rendelkezésre álló lehetőségekkel.

Milyen betegségeknél finanszírozza az OEP, hogy házhoz jöjjön a szakápoló?

A segítő szakembereket a legkülönfélébb betegségek esetén lehet igénybe venni. Ilyenek a balesetek vagy a műtétek utáni ápolás, a stroke, de házi hospice szolgáltatást is lehet kérni végstádiumú betegek ellátására. A pontos lehetőségekről érdemes tájékozódni, hiszen lábadozás esetén az otthoni, ismerős környezet a gyógyulást is segítheti.

Hogyan is történik az otthoni szakápolás? A társadalombiztosító krónikus betegek esetén évi 56 alkalmat finanszíroz a vele szerződésben álló szolgáltatókon keresztül. A szakápolók napi maximum 3 órában végzik el a már felsorolt feladatokat, mint az infúziós terápia vagy éppen a protézisek használatának megtanítása. Ez pedig hatalmas segítség lehet az egész családnak, ráadásul így biztosan szakszerűen történik az ellátás.

Tartalomhoz tartozó címkék: A gondoskodás lépcsőfokai
Bankok és minősítések