Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Állandóan fázik a lába? Íme 10 tipp, ami segíthet

Szabó Zoltán József -
2020. 06. 03. 03:27:57
Állandóan fázik a lába? Íme 10 tipp, ami segíthet

Leginkább a nőket érintő probléma a jéghideg láb előfordulása (sajnos még rekkenő melegben is), egyes kutatások szerint tízből nyolc nő biztosan megtapasztalja ezt az érzést élete során. Bár férfiaknál szintén felléphet a fázó láb panasza, náluk ez jóval kevésbé jellemző. De mi okozza ezt a rendkívül kellemetlen tünetet, és mit tehetünk ellene? Ennek járunk most utána.

tovább olvasom...

Állandóan fázik a lába? Íme 10 tipp, ami segíthet - Értéksziget Webáruház

Szerző: Szabó Zoltán József - egészségügyi szakdolgozó (gyógyászati segédeszköz forgalmazó)

Leginkább a nőket érintő probléma a jéghideg láb előfordulása, egyes kutatások szerint tízből nyolc nő biztosan megtapasztalja ezt az érzést élete során. Bár férfiaknál szintén felléphet a fázó láb panasza, náluk ez jóval kevésbé jellemző. De mi okozza ezt a rendkívül kellemetlen tünetet, és mit tehetünk ellene? Ennek járunk most utána.

Mitől alakul ki a fázó láb?

Általános esetben nagyon leegyszerűsítve testünk izomtömege felelős a fázó láb kialakulásáért, és éppen ezzel magyarázható az is, hogy a nőknél miért gyakori probléma és a férfiaknál miért nem.

A férfiak izomaránya kb. 40%, ezzel szemben a nőké mindössze kb. 25%. Az izmok mozgása energiaigényes folyamat, ami hőtermeléssel jár, így a fentiek fényében egyértelmű, hogy a férfiak hőtermelése jóval nagyobb, mint a nőké. A termelt hőt az erek szállítják a szervezet különböző területeire, elsősorban a létfontosságú szervek élvezik ennek előnyét. Ha a belső szerveink védve vannak a hidegtől, akkor fordít csak a szervezetünk energiát a végtagok felmelegítésére.

Ugyanakkor nem ez az egyetlen lehetséges oka a fázó láb kialakulásának, ritkán keringési rendellenesség miatt szintén tapasztalható ilyen tünet. Gyanúra adhat okot, ha a végtagok egész évben hidegek, nem csupán a téli hónapokban. Ezért ha Ön ilyen tünetet észlel, mindenképp keresse fel az orvosát!

Mit tehetünk a fázó láb ellen?

A lehűlt lábakat nem egyszerű gyorsan felmelegíteni, ezért fontos hangsúlyt fektetni a megelőzésre, de ha már megtörtént a baj, természetesen arra is van néhány jó tanács.

  1. Szaunázzon rendszeresen! A szauna edzi az ereket, javítja a vérkeringést, ezáltal pedig könnyebben eljut a vér a végtagokba is, megelőzve ezzel a fázó láb tüneteit.
  2. Törekedjen a megfelelő méretű cipő viselésére! A túl szűk cipő viselésével csökken a vérkeringés, ami garantáltan hideg lábakhoz vezet.
  3. Az ülőmunkát megsínyli a véráramlás, ezért ilyen esetben javasolt kompressziós harisnyát viselni. Ezzel nem csupán a visszerek megjelenését akadályozhatja meg, hanem a fázó láb tüneteit szintén elkerülheti.
  4. Figyeljen az egészséges táplálkozásra! Míg a meleg teák, a forró levesek és a csípős, borsos ételek serkentik a keringést és belülről melegítenek, addig a szénsavas italok és a kávé a szervezet hűtésében jeleskednek.
  5. Kerülje a forró alkoholos italok fogyasztását! Ugyan a forró tea kifejezetten jót tesz, ha fel szeretne melegedni, azonban például a forralt borral ennek épp az ellenkezőjét érheti el, hiszen az alkohol megnöveli a test hőleadását.
  6. Végezzen lábfejgyakorlatokat! A lábfej körzésével és a lábujjak mozgatásával szintén a vérkeringés javítása a cél, aminek köszönhetően a lábak gyorsabban felmelegszenek, mintha csak egy vastagabb zoknit húzott volna rájuk.
  7. Masszírozza át a fázó lábait! Egy alapos átgyúrással felélénkül a lábak keringése, amit tovább fokozhat, ha vérkeringést serkentő krémet is használ a művelethez.
  8. Használjon cseresznyemag párnát! A cseresznyemag héjának nagyon jó a hőtartó képessége, éppen ezért kiválóan használható a lábak felmelegítésére is. Arra mindenképp ügyeljen, hogy ne legyen túl forró a párna, hiszen könnyen égési sérüléseket okozhat!
  9. Hidegben viseljen mindig sapkát! A sapka viselése nem csak a fejet óvja a hidegtől, hanem a test többi részét is, hiszen a testből a legtöbb meleg a fejen keresztül távozik.
  10. Ha további tanácsra vagy megfelelő termékre van szüksége, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!
 
Bankok és minősítések