Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

A hatékony inkontinencia bőrvédelem mesterhármasa

Szabó Zoltán József -
2023. 09. 21. 08:47:33
A hatékony inkontinencia bőrvédelem mesterhármasa

Az inkontinencia nagyon sokszor bőrproblémával párosul, amitől nagyon sokan szenvednek. A bőrproblémát egyesek felismerik, és megfelelően kezelik, mások viszont elhanyagolják, elbagatelizálják, semmiségnek tartják - pedig erre nagyon oda kellene figyelni, de leginkább megelőzni. Ebben a blogbejegyzésben az utóbbiaknak szeretnék segíteni hasznos információkkal.

tovább olvasom...

Szerző: Szabó Zoltán József - egészségügyi szakdolgozó (gyógyászati segédeszköz forgalmazó)

Amíg az inkontinencia az egyébként egészséges embereknél is kiemelt figyelmet követel, addig az inkontinens emberek bőre különleges, kiemelt bánásmódot igényel mind a tisztálkodás, mind az ápolás és védelem területén (ez a mesterhármas, amit be kell tartani). Ha egy inkontinens személy bőre újra és újra izzadsággal, széklettel és/vagy vizelettel érintkezik, rövid időn belül bőrelváltozások alakulhatnak ki. Jellegzetes tünetek a gyulladásos bőrpír, az allergia okozta irritáció vagy az „inkontinenciához társuló dermatitisz” (IAD). A legtöbb érintett az idősebb korosztályba tartozik, náluk a bőr regenerációs képessége már gyengébb.

Azoknak az embereknek, akiknek inkontinencia termékeket kell viselniük, 30-50%-a gáttáji bőrgyulladással küszködik. Nőknél általában először a szeméremajkak közötti és melletti redők, férfiaknál pedig a herezacskó hátsó része érintett. Eleinte csak enyhe bőrpír jelentkezik, elégtelen kezelés mellett gyorsan kialakul a bőrgyulladás, mely hólyagképződéssel, kimaródásokkal, a bőr kérgesedésével, illetve viszketéssel és fájdalommal jár. A megfelelő és következetes gáttáji gondozás elengedhetetlen az inkontinencia kezelésében. (A gáttájék nők esetében a végbélnyílás és a hüvely, míg férfiaknál a végbélnyílás és a herezacskó közötti területet jelenti.)

Az inkontinencia gyakori velejárója az ún. pelenkakiütés (inkontinencia dermatitis), ami a csecsemőktől az idősekig minden korosztályt érinthet. Az irritáció kialakulásához a bőr nedves környezete, illetve a vizeletben és/vagy székletben található irritáló anyagok járulnak hozzá. A megelőzést segítő ápolás középpontjában a bőr kíméletes tisztítása, majd az ezt követő hatékony bőrápolás és bőrvédelem áll. A bőr egészségének megőrzésében az is hangsúlyos, hogy mennyire képesek megbízható bőrvédelmet nyújtani a felhasznált nedvszívó inkontinencia termékek, azaz a betétek és pelenkák, alátétek. Itt jegyzem meg, hogy nem szabad csak az olcsó termékeket használni pontosan a fenti problémák elkerülése miatt. Ha teheti, válassza az ismert márkák inkontinencia termékeit.

De mitől borul fel a bőr egyensúlya az inkontinenciával érintetteknél?

Az alábbi négy kockázati tényező jelentősen befolyásolhatja a bőr egészségét, vagyis pH-értékét, és ezáltal a savas védőköpeny védelmét.

A szaruréteg megduzzadása - Ha a bőrt hosszabb ideig éri nedvesség, az megduzzad, szerkezete fellazul, emiatt vizet veszíthet és kiszáradhat. Ezzel párhuzamosan csökken a bőr savassága és védőfunkciója a mikroorganizmusokkal szemben.

Agresszív hatású ammónia képződése - A vizeletben lévő baktériumok és enzimjeik képesek a 4,5-5,5 körüli természetes pH-értéket kritikusan megemeli, és ezzel tönkretenni a bőr savas védőköpenyét.

Az emésztőenzimek maradvány-aktivitása - A székletben található emésztőenzim-maradványok közvetlenül megtámadják a bőr alkotóelemeit pl. hasmenés esetén.

A bőrtisztítás okozta kémiai trauma - Mosdatáskor a bőr savas védőköpenyét rendszeresen lemossuk, azaz zsírtalanítjuk a bőrt, emiatt pedig a védőfunkció gyengül. Mindkettő még inkább érvényesül, ha lúgos szappant használunk, és azt nem mossuk le teljesen.

Az inkontinenciával járó egyéb kockázatok

Baktériumok - Az inkontinencia növeli a bakteriális fertőzések kockázatát, hiszen a bőrfelszín érintkezésbe kerülhet a vizelettel esetlegesen távozó baktériumokkal. Ez különösen idősebb korban veszélyes, mikor a bőr jellemzően száraz. Ez megfelelő táptalajt biztosít a baktériumok elszaporodásához, mivel a mikroorganizmusok a bőr repedésein keresztül könnyebben bejuthatnak a szervezetbe. A nem megfelelően ápolt bőrön a baktériumok mennyisége akár 20 percenként megduplázódhat.

Gombák - Nedves, meleg környezet, ami általában az inkontinenciával jár, ideális a kórokozó gombák terjedésének. A tűzvörös, viszkető, égő bőr általában gombás eredetű fertőzésre utal, ami gombaellenes szerrel hatékonyan gyógyítható.

 

A megfelelő tisztálkodás nélkülözhetetlen

Nyilvánvaló, hogy minden ember tisztálkodik, odafigyel magára, vagy figyelnek rá szerettei. De nagyon nem mindegy, hogy az inkontinenciával érintetteknél ez mivel és hogyan történik. Egyrészt a bőrre tapadó agresszív és intenzív szagú testváladékokat gondosan el kell távolítani, másrészt a gyakori mosdatás a savas védőköpenyt tartósan tönkreteszi. Már maga a vizes lemosás is azt jelenti, hogy egy rövid időre mindig lemossuk a bőr felületéről a savas védőköpenyt, vagyis a védőréteget. Még mindig sokan használnak erősen lúgos, habzó szappanokat a tisztálkodáshoz, amelyek olyan agresszív keveréket alkotnak, ami súlyosan károsítja a bőr védekezőképességét. Ezek a lúgos szappanok ugyanis elvonják a bőrből az értékes bőrzsírokat, amelyek természetes hidratáló faktorként biztosítják a szaruréteg rugalmasságát és átjárhatatlanságát. A forró víz szintén hozzájárul az ilyen bőrzsírok elvesztéséhez, és elősegíti a bőr kiszáradását. A textil törlőkendővel történő lemosás, ill. dörzsölés is veszélyezteti a bőrt. Így kerülheti el ezeket a káros hatásokat.

 • Óvatosan tisztálkodjon, kerülje a bőr dörzsölését. Törölközésnél a nedvességet itassa fel a bőréről, de semmiképp se kezdje dörzsölni a bőrt.
 • A gáttájék kíméletes, de hatékony lemosóval történő tisztítása nélkülözhetetlen. Az inkontinens betegek számára kifejlesztett lemosószerek olyan összetevőket tartalmaznak (pl. aloe vera), melyek kíméletesen távolítják el a bőrről a vizeletet és a székletmaradványokat, és semlegesítik a szagokat. A megfelelő termékekkel végzett gáttáji bőrápolás nem irritálja vagy szárítja a bőrt. Ne feledje, hogy bizonyos esetekben akár a mosdókesztyű használata is okozhat bőrkárosodást!
 • Használjon olyan jól tolerálható tisztálkodási szereket, amelyek alaposan eltávolítják a bőrön lévő szennyeződéseket, továbbá utazás során a tisztálkodáshoz szükséges nedves, nem alkoholos törlőkendők.
 • Semmiképp se használjon hagyományos szappanokat, mert ezek megbontják a bőr savköpenyét, ezért helyettük az intim területek tisztítására lúgmentes, pH-semleges tisztálkodószereket kell használni, amelyek zsírozó anyagokat tartalmaznak.
 • Az intim területeket semmi estre sem szabad már-már forró (jó meleg) vízzel mosni, erre a célra csak a langyos (kb. 25 C-os) víz felel meg. A tisztálkodás ideális esetben egyszer használatos, puha mosdatókendő vagy mosdatókesztyű segítségével történik.
 • Utazás során vagy két mosakodás közt a nedves törlőkendők használata ajánlott.
 • Ha a bőr már károsodott vagy megfertőződött, speciális tisztálkodás szükséges. Ezeket a területek csak tiszta vízzel vagy fertőtlenítő tisztálkodószerekkel és tiszta vízzel, és egyszer használatos, puha mosdatókendővel vagy mosdatókesztyűvel tisztítsa. Alkalmazhat speciális sebtapaszokat és kötéseket, valamint gombaellenes hatóanyagú krémeket is.

A tisztálkodás ikertestvére a száraz bőr

Ha a bőrt nem szárítjuk meg alaposan a tisztítás után, az megduzzadhat és lehűlhet. A nedves bőr kevésbé képes ellenállni a dörzsölésnek vagy a nyomásnak, ami szintén növeli a bőrkárosodás kockázatát. Ezért kerülni kell a bőr törülközővel való dörzsölését, és inkább finoman megérintgetve kell szárazra törölni, hogy elkerüljük a súrlódás okozta károsodást. Különösen fontos a nemi szervek területén található bőrredők, valamint az anális redők alapos megszárítása, hogy a bőr duzzadását és esetleges gyulladását megelőzzük. Ha szükséges, puha, flísz lapokat kell odahelyezni, hogy elkerüljük a bőr bőrrel való érintkezését. Hajszárítót soha nem szabad használni a bőr szárítására, mert erősen kiszárítja azt! Az inkontinencia által okozott bőrkárosodás ellen a legjobb megelőzési módszer a bőr szárazon tartása.

Ápolja és védje a bőrét

A bőr legfelső rétege (epidermis) kb. 15-20 sejtrétegből áll, amelyek szorosan össze vannak kötve egymással, hogy ellássák a bőrvédelmet, a barrierfunkciót. Azonban ez a szaruréteg nem teljesen áthatolhatatlan. A számtalan faggyú- és verejtékmirigy, valamint a szőrszálak kijáratainál tüszőnyílások találhatók, amelyeken keresztül a zsír- és víztartalmú anyagok közvetlenül felszívódhatnak. Bizonyos mértékig az anyagok a szaruréteg sejtjein keresztül is behatolhatnak a bőrbe. Emiatt a bőr megfelelő hatóanyagokkal, és speciális készítményekkel kívülről is ápolható és hatékonyan védhető a vizelet és a széklet bomlástermékeivel szemben.

A bőrvédő készítmények védőréteget képeznek a bőrön a vizelettel szemben. Ezek természetes vagy szilikonolajokat, cink-oxidot és különböző anyagok kombinációját tartalmazzák. A szilikonolajok kevésbé hatékony védelmet nyújtanak, mint pl. a vazelin, viszont nem rontják a nedvszívó képességet. A cink-oxid fertőtlenítő és összehúzó hatású, jó védelmet nyújt a nedvességgel szemben. Azonban a púder használata kerülendő, mivel nedvességgel keveredve összecsomósodik, ragacsossá válik, és folyamatosan ingerli a bőrt.

A bőr épségének megőrzése, a szagok kontrollálása és a kényelem biztosítása érdekében vegye figyelembe az alábbi ajánlást.

 • Fontos szabály, hogy mindig figyelembe kell venni a bőrtípust és a bőr állapotát mielőtt krémet, kenőcsöt választ és kezd el használni.
 • A bőr védelméért megfelelő ellenállóképességet kell biztosítanunk a nedvesség, irritáló anyagok, a kidörzsölődés, kiszáradás és a baktériumok ellen. Számos készítmény létezik a gáttájék bőrének ápolására és védelmére: barrier kenőcsök, bőrvédő és cink, arginin tartalmú bőrápoló krémek mind ezt a célt szolgálják. A testápoló krémek hatékony bőrkondicionáló készítmények, de kevés védelmet nyújtanak a nedvesség, a vizelet káros hatásaival szemben. A barrier kenőcsök, bőrvédő krémek ezzel szemben speciális védőbevonatot képeznek a bőrön, ami minimálisra csökkenti a bőr vizelettel való érintkezését. Egyes bőrvédő készítmények olyan kondicionáló összetevőket is tartalmaznak, melyek segítenek megnyugtatni és hidratálni a bőrt.
 • Tartsa a bőr pH értékét a normál tartományban (4-7), amihez hatékony segítséget és ápolást nyújtanak a speciális, kifejezetten inkontinens betegek számára készült bőrápoló termékek: gyengéden tisztítják és ápolják a bőrt, jobb alternatívát jelentenek, mint a szappan és a víz, valamint a nem kívánt egyéb általános készítmények.
 • Babaápolási termékeket ne használjon, ugyanis a korral az ember bőre is változik. Válasszon inkább kifejezetten az inkontinenciával küzdő betegeknek való készítményeket.

Bőrvédelem összhangban a nedvszívó inkontinencia termékekkel

A bőr egészségének megőrzésében nagy szerepet játszik, hogy mennyire jók, hatékonyak és megbízhatóak a felhasznált nedvszívó inkontinencia termékek, azaz a betétek, pelenkák és betegalátétek. A rossz minőségű termékek allergiás reakciókat és gyulladást vagy az inkontinenciához társuló dermatitist okozhatnak. A jó inkontinencia termékeknek 3 követelmények kell megfelelniük:

 1. a bőr a lehető legszárazabb maradjon,
 2. biztosítsák az 5.5 körüli bőrbarát pH-értéket és
 3. elegendő szellőzést nyújtsanak.

A legjobb inkontinencia termékek puha, felső réteggel rendelkeznek, közvetlenül ez érintkezik a bőrrel. Általában olyan nedvszívó (abszorbens) magot tartalmaznak, amely gyorsan elnyeli és magába zárja a nedvességet (és persze gátolja a visszaszivárgást), így segítve a bőr szárazon tartását.

Mindig az Önnek leginkább megfelelő inkontinencia termékeket használja, ha szükséges, váltson terméket, márkát! A pelenkák, betétek viselése mellett éjszakánként, illetve fekvő betegeknek egész nap az ágynemű védelmére és az esetlegesen kiszivárgó nedvesség felfogására puha felületű, vízhatlan alátétet használhat, ami természetesen lehet mosható és egyszer használatos termék is. A bőr túlnedvesedését elkerülendő, cserélje rendszeresen és időben a nedvszívó inkontinencia termékeket.

Összességében elmondható, hogy az inkontinencia bőrvédelem kiemelten fontos, mert az inkontinens betegek bőre nagyon érzékeny és könnyen károsodhat. A vizelet és a széklet irritálhatja a bőrt, és fertőzéseket, gyulladásokat, sebeket vagy fekélyeket okozhat. A bőrvédelem célja, hogy megelőzze ezeket a problémákat, és megőrizze a bőr egészségét és komfortját. A bőrvédelem magában foglalja a megfelelő tisztálkodást, a nedvesség elkerülését, a bőr hidratálását, a légáteresztő anyagok használatát, és a bőr állapotának rendszeres ellenőrzését. Figyeljen oda Ön is a bőrére, és szükség esetén megfelelően kezelje! Ha segítségre van szüksége a megfelelő inkontinencia termék kiválasztásához, keresse bátran proaktív vevőszolgálatunkat, szívesen segítünk.

Bankok és minősítések