Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

7 dolog, amit feltétlenül tudni kell a bütyökről

Szabó Zoltán József
7 dolog, amit feltétlenül tudni kell a bütyökről

A bütyök napjaink egyik leggyakoribb lábbetegsége. Általánosságban elmondható, hogy többnyire idősebbeket érint a probléma, azonban örökletes tényezők miatt fiatalabbak körében szintén előfordul. Bár ez a fajta lábdeformitás nem mindig jár fájdalommal, de sok nő életét megkeseríti jelenléte. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk 7 dolgot, amit mindenképp érdemes tudni a bütyökről.

tovább olvasom...

7 dolog, amit feltétlenül tudni kell a bütyökről - Értéksziget Webáruház

A bütyök napjaink egyik leggyakoribb lábbetegsége. Általánosságban elmondható, hogy többnyire idősebbeket érint a probléma, azonban örökletes tényezők miatt fiatalabbak körében szintén előfordul. Bár ez a fajta lábdeformitás nem mindig jár fájdalommal, de sok nő életét megkeseríti jelenléte, hiszen a megjelenése a legkevésbé sem esztétikus.

Mi az a bütyök és hogyan alakul ki?

A bütyök egy olyan ízületi elváltozás, ami a lábfejen alakul ki, pontosabban a nagylábujj alappercének a kinövését értjük alatta. Normális esetben a nagylábujj párhuzamos a többi ujjal, viszont a bütyök esetében az ujj töve kifelé, a hegye pedig befelé fordul. Ez a deformitás nem minden esetben fájdalmas, de súlyos esetben igen. Ilyenkor leginkább csak műtéttel és hosszú rehabilitációval lehet javítani a tüneteken.

A kialakulásáért főként a nem megfelelő lábbeliket teszik felelőssé. Ez nem meglepő annak fényében, hogy a bütyök elsősorban a nőket érintő probléma, hiszen esetükben gyakori a szűk és magassarkú cipők rendszeres viselése.

Emellett örökletes tényezők is szerepet játszhatnak a bütyök kialakulásában. Itt többnyire arról van szó, hogy bizonyos lábfejforma öröklése szintén hajlamosító tényező.

Mit kell tudni mindenképp a bütyökről?

  1. Az örökletes tényezők és a rossz cipő mellett a lúdtalp szintén hajlamosító tényező. Amennyiben Önnek lúdtalpa van, érdemes mielőbb megoldást keresni a probléma tüneteinek csökkentésére. Már a lúdtalpbetét viselésével is sokat tehetünk az ügy érdekében, hiszen így megelőzhetőek a hát- és derékfájdalmak, valamint a lúdtalp miatt jelentkező térd- és bokafájdalom is.
  2. Mindig megfelelő cipőt válasszunk, ugyanis a szűk körömcipők rendszeres viselésével igencsak növeljük annak esélyét, hogy megjelenjen a lábfejünkön ez a kellemetlen deformitás. Ezért lehetőleg olyan lábbelit kell választani, ami illeszkedik a lábformánkhoz és nem szorítja össze a lábujjakat.
  3. A kialakult bütyökkel minden esetben foglalkozni kell, akkor is, ha még nem okoz fájdalmat. Ezért lehetőleg mielőbb keressünk fel egy ortopéd szakorvost, aki javaslatot tehet a megfelelő talpbetét viselésére.
  4. Ha már úgyis szakembernél járunk, érdemes kikérni a tanácsát egy megfelelő lábtorna összeállításában, ugyanis az izmok gyakori átmozgatása megállíthatja az elváltozást okozó folyamatot.
  5. Az ízület fájdalma csökkenthető egy magas minőségű bütyökvédő viselésével. Ez a gyógyászati segédeszköz sikeresen korrigálja a befelé forduló nagylábujjat. Többségük napközben cipőben is viselhető.
  6. A fájdalmas bütyök ellen műtéttel fellépni jó megoldást jelenthet, azonban erre nem minden esetben van lehetőség. Ha például a beteg túlságosan idős, vagy az egészségi állapota nem teszi lehetővé a műtétet, akkor más megoldások után kell nézni. A műtéten kívül a bütyköt kezelni lehet fizikoterápiával, gyógytornával, masszázzsal, valamint ebben az esetben a fájdalom csökkentése érdekében személyre szabott gyógycipő viselése válik javasolttá.
  7. A bütyök fájdalma lehet gyulladás következménye is. Ilyenkor javasolt gyulladáscsökkentő krémeket használni a kipirosodott területen, valamint illóolajos (borsmenta, zsálya, rozmaring) lábfürdővel szintén tehetünk a gyulladás csökkentése érdekében.

Ha további kérdései merülnének fel a témával kapcsolatban, esetleg a termékeink iránt érdeklődne, keressen minket elérhetőségeinken!

Tartalomhoz tartozó címkék: Tegyünk lábunk egészségéért
Bankok és minősítések