Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Tippek és trükkök a kompressziós harisnya felhúzására

Szabó Zoltán József
Tippek és trükkök a kompressziós harisnya felhúzására

Megoszlanak a vélemények a tekintetben, hogy könnyű vagy nehéz felhúzni a kompressziós harisnyákat. Nos, ez attól függ, hogy milyen erősségű, meddig ér és mennyire gyakorlott a felhúzó személy. Ha nehéznek is találnánk, azért vannak praktikák és praktikus eszközök, amelyek segítenek a felhúzásban. Ebben a cikkben pár ilyet mutatunk be Önnek a teljesség igénye nélkül.

tovább olvasom...

Tippek és trükkök a kompressziós harisnya felhúzására - Értéksziget Webáruház

A két lábon járás hozott magával egy igen nagy problémát is, ami a visszerek megjelenésében keresendő – de azért még ott van az ödéma és a mélyvénás trombózis is. A mai modern embernek azonban már meglehetősen jó eszközei vannak, hogy küzdeni tudjon a lábat tarkító megduzzadt erek ellen. Az egyik ilyen eszköz a kompressziós harisnya, aminek a felhúzása igencsak embert próbáló feladat szokott lenni bizonyos típusoknál, de vannak olyan trükkök, melyekkel megkönnyíthető a munka.

Tényleg nehéz a kompressziós harisnyát felhúzni?

A válasz két oldalú: igen is, meg nem is. Még általánosabban: attól függ… Azért z igazsághoz hozzá tartozik, hogy aki viselt már kompressziós harisnyát, az tudja, hogy a kompressziós harisnya felhúzása igencsak különbözik a hagyományos harisnyák felvételétől. Ennek oka leginkább abban keresendő, hogy egy hagyományos harisnya jellemzően nem szorosan, hanem rugalmasan és könnyedén simul a lábakra. Ezzel szemben a kompressziós harisnya szoros, hiszen fő funkciója, hogy megfelelő mértékben és a jó helyeken tartsa a lábat, ezzel is segítve a vér áramlását. A felhúzás tekintetében is el kell különíteni az ún. szépészeti kompressziós harisnyákat az orvosi célú harisnyáktól – ez utóbbiakat tényleg nehéz felhúzni, és segédeszközre leginkább itt van szükség.

Számít a harisnya mérete

Kompressziós harisnya vásárlásánál mindig figyelembe kell venni az adott típushoz tartozó mérettáblázatot (megszokás és hiúsági szempontok szerint soha ne válasszon!). Sajnos ez nem mindenkinek egyértelmű, ezért is fordulhat elő, hogy túl kicsit vagy túl nagyot sikerül választani.

Gyanús lehet, hogy a kelleténél nagyobbat vettünk, ha viszonylag könnyedén fel tudjuk húzni, és a felvétel után nem igazán tart, esetleg le is csúszik, hosszabb a kelleténél. Ezzel szemben a kicsi kompressziós harisnya felhúzásával nagyon meg lehet szenvedni, ráadásul felvétel után fájdalmasnak érezhetjük a tartását, másrészt pedig pl. a térd alatt bevág. Ezért fontos, hogy a mérettáblázat szerint válasszunk, valamint a méretfelvételt a lábról lehetőleg a reggeli órákban végezzük el, amikor még nincsenek megduzzadva. Ha a mérettáblázat szerint vélhetően nem lesz jó a harisnya, akkor azt nem szabad megvenni.

Húzza fel reggel!

Felkelés után rendszerint jövünk-megyünk, ami a lábak terhelésével jár. A folyamatos terhelés miatt azonban a lábaink egyre inkább megduzzadnak, így ha napközben több óra járkálás után próbáljuk meg felhúzni a kompressziós harisnyát, váratlan nehézségekbe ütközhetünk. Pl. duzzadt lábra napközben nem is szabad felhúzni.

Ezért a legjobb, amit tehetünk, ha reggel, lehetőleg rögtön ébredés után felhúzzuk a harisnyát, hiszen ekkor még nem duzzadtak a lábaink, aminek köszönhetően könnyebben meg tudunk birkózni a feladattal.

 

Segédzokni

A II-es kompressziós, vagyis az orvosi gyógyharisnya felhúzásában segítségünkre lehet a csúszós anyagú segédzokni, amit majdnem minden gyártó mellékel is a csomagolásban. Egy ilyen terméknek két funkciója is van: egyrészt valóban könnyebbé teszi a kompressziós harisnya felhúzását, legyen szó akár nyitott, akár zárt orrú harisnyáról, másrészt a segédzokni használata védi a harisnyát attól, hogy a köröm véletlenül kiszakítsa. Mindig a bokáig a legnehezebb a felhúzás, de utána már könnyen megy. Kellő rutin megszerzésével pár perc alatt lehet is végezni a feladattal.

Tapadókorongos kesztyű

A kompressziós harisnyák nagyon tudnak csúszni a kézben, ez a tulajdonság nem egyszerűsíti a felhúzás folyamatát. Ezért nagyon praktikus öltözködési kiegészítő a tapadókorongos kesztyű, hiszen a tenyér részen elhelyezett rengeteg apró szilikon tapadó pötty biztosítja a csúszásmentességet és a nagy felületű tapadást.

Teleszkópos harisnyafelhúzó kompressziós harisnyákhoz

Jellemzően a II. és ennél nagyobb kompressziós osztályú harisnyákat meglehetősen nehéz felhúzni, ezért szükség lehet egy komolyabb segédeszközre, amivel lerövidíthetjük a harisnya felhúzására fordított időt.

Az egyik legjobb eszköz erre a célra a teleszkópos vagy csak a sima fém keretű harisnyafelhúzó, amit kifejezetten kompressziós harisnyák és zoknik felhúzásához fejlesztettek ki, ugyanakkor a derékpanaszokkal rendelkező betegek számára szintén ideális megoldást kínálnak. A felhúzónak létezik széles lábra és utazáshoz készített változata is.

Ha Ön is gyakran szenved a kompressziós harisnya felhúzásával, és a fent említett termékeink felkeltették az érdeklődését, keressen minket bizalommal!

Tartalomhoz tartozó címkék: Tegyünk lábunk egészségéért
Bankok és minősítések