Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Tegyük tisztába: felnőtt pelenkanadrág vagy nadrágpelenka a jó választás?

Szabó Zoltán József
Tegyük tisztába: felnőtt pelenkanadrág vagy nadrágpelenka a jó választás?

Első blikkre szójátéknak tűnhet, van aki igazán különbséget sem lát. Pedig tényleg nem mindegy, hogy pelenkanadrágot veszünk, viselünk, vagy nadrágpelenkát kell vásárolnunk. Nyilván sok az átfedés, a hasonlóság, de érdemes a különbségeket is megismerni, mert ezek teszik egyedivé, tényleg praktikussá a pelenkát. De melyiket is válasszuk? - ez a cikk ebben nyújt segítséget. 

tovább olvasom...

Tegyük tisztába: felnőtt pelenkanadrág vagy nadrágpelenka a jó választás?

Pelenkanadrág vagy nadrágpelenka? A legtöbb ember számára ez a két termék teljesen ugyanaz, hiszen mindkettő nevében benne van a nadrág és a pelenka szó is, tehát nyilván nincs köztük különbség. A helyzet ezzel szemben az, hogy ez a két kategória nem teljesen ugyanaz, bár mind a kettő viselhető inkontinencia esetén. Ebben a cikkben azt igyekszünk tisztázni, hogy mi a különbség közöttük, és hogy milyen esetekben melyik ajánlott.

 

Pelenkanadrág vagy nadrágpelenka: mi a különbség?

A felnőtt pelenkanadrág vagy nadrágpelenka között is ugyanaz a különbség, mint a babák esetén használt termékeknél. Vagyis:

 • a nadrágpelenkát rá kell hajtogatni a viselőjére, majd a tépőzárakkal – vagy a ragasztócsíkokkal – oldalt rögzíteni kell.
 • a pelenkanadrág gumírozott derekú, amit fel kell venni, úgy, mint egy fehérneműt.

Azaz már a felvétel módjában különbség van a nadrágpelenka és a pelenkanadrág között, de persze nem ez az egyedüli eltérés a két termék között. Igaz, a kialakítás sok mindent meghatároz, vagyis ebből már lehet következtetni arra, hogy milyen esetekben, azaz a vizelettartási problémák mely fokozatánál melyik fajta pelenka lesz a jobb választás.

A másik tényező, amit számításba kell venni, hogy a páciens mennyit mozog, eljár-e otthonról, kirándul-e, illetve van-e munkahelye stb. Hiszen ilyen esetekben csak az igazán diszkrét megoldások jöhetnek szóba, hogy elkerülhetők legyenek azok a kellemetlen helyzetek, amikor láthatóvá válik a pelenka a ruházaton keresztül. 

Arra is oda kell figyelni emellett a választásnál, hogy az adott termék milyen fokozatú inkontinencia esetén javasolt, valamint, hogy megfelel-e éjszakára. Amikor mellesleg sokat forgolódunk, tehát fontos a jó tartás, csakúgy, mint abban az esetben, ha valaki aktív életet él, azaz sokat van mozgásban.

 

Pelenkanadrág, ha fontos a mozgás

Elöljáróban hangsúlyozni szeretnénk, hogy a pelenkanadrág és a nadrágpelenka közül mindenki viselje azt, ami számára bevált! Ehhez természetesen eleinte kísérletezni kell, már csak azért is, mert például pelenkanadrágokból is többféle kialakítású modell létezik. Illetve még egy lényeges dolog! 

A gyártók külön készítenek pelenkákat nők és férfiak számára, nem véletlenül! A két nem anatómiai felépítése ugyanis jelentősen eltér egymástól, így ahhoz, hogy a pelenka valóban kényelmes legyen, nem érdemes egymás termékeivel próbálkozni.

A pelenkanadrág előnyei:

 • könnyű felvenni és levetni is;
 • nagy védelmet nyújt az oldalirányú szivárgással szemben is;
 • alapvetően olyanoknak ajánlott, akik egyedül is fel tudják venni a pelenkát, viszont ha a beteg magatehetetlen vagy nehezen mozog, akkor kissé körülményes feladni rá;
 • nem látható a ruha alatt, vagyis magas fokú diszkréciót biztosít;
 • nem korlátozza a mozgást, kényelmes a viselése;
 • toalett tréninghez is ez a jó választás, ugyanis gyorsan és könnyen le lehet tolni!

(Egy kis kiegészítés: toalett tréningnek azt nevezzük, amikor az inkontinens beteg a vizeletürítési szokásainak megfigyelésével az egészséges emberekhez hasonlóan igyekszik vizeletet üríteni.)

 

Milyen esetekben javasolt a nadrágpelenka?

A nadrágpelenka akkor javasolt, ha:

 • a beteg kevésbé mobil, ilyen esetben a pelenkázás ugyanúgy elvégezhető, mint a kisbabák esetén;
 • jól követi a test formáját;
 • egyszerű le- és felvenni.

A valóság az, hogy nagy az átfedés a pelenkanadrág és a nadrágpelenka előnyei között, vagyis azt, hogy kinek melyik a jobb, tényleg csak a saját tapasztalatok döntik el.

Amennyiben segítségre lenne szüksége a megfelelő termék kiválasztásával kapcsolatban, keressen minket bizalommal!

Bankok és minősítések