Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Így válasszon kompressziós harisnyát műtéthez

Szabó Zoltán József
Így válasszon kompressziós harisnyát műtéthez

A megfelelő kompressziós harisnya kiválasztása a műtéthez szakorvost kívánna, aki az egyéni igényeket figyelembe véve meghatározza a szükséges kompressziós fokozatot. Ezzel szemben csak annyi szokott történni általában, hogy az orvos kompressziós harisnya vásárlását kéri, de több információt nem ad. Hát akkor segítünk mi: ezekre érdemes odafigyelni.

tovább olvasom...

Így válasszon kompressziós harisnyát műtéthez - Értéksziget Webáruház

A kompressziós harisnya viselését leggyakrabban visszérbetegségek kezelésére és megelőzésére ajánlják, valamint a mélyvénás trombózis megelőzésében, valamint az azt követő krónikus vénás keringési elégtelenség kezelésében szintén nagy szerepet játszik. Ugyanakkor kevésbé ismert tény, de a kompressziós harisnyák bizonyos típusa sebészeti műtétekhez és műtétek után egyaránt használható.

Hogyan működik a kompressziós harisnya és milyen típusai vannak?

A kompressziós harisnya arra hivatott, hogy az alsó végtagokban az ideális szorítás segítségével összenyomja a kitágult ereket, így hozzájárulva a vér megfelelő áramlásához, ezzel megelőzve a vér pangását, az ödémák keletkezését és a vérrög kialakulását.

A kompressziós harisnyákat alapvetően két csoportba oszthatjuk. A gyengébb csoportba az úgynevezett támasztó vagy szépészeti harisnyák tartoznak, melyek célja a megelőzés, míg a másik csoportba a gyógyharisnyák sorolhatók, melyek szorítóereje vagy megtámasztó ereje az előző harisnyákhoz képest jelentős, és ezek viselését jellemzően szakorvos írja elő. Összességében mindenki csak kompressziós harisnyának vagy gyógyharisnyának hívja ezt a gyógyászati terméket függetlenül attól, hogy I-es vagy II-es kompressziós osztályba tartozik.

Erősségük szerint milyen kompressziós harisnyákat különböztetünk meg egymástól?

Alapvetően négy osztályba csoportosíthatóak a harisnyák erősségük szerint.

Az első osztályba a gyenge, 12 és 22 Hgmm erősségű harisnyákat soroljuk, melyek leginkább megelőzésre, illetve terhesség esetén javasoltak. Ide tartoznak a műtéthez való kompressziós harisnyák is, azok kompressziója 15 és 18 Hgmm között van. A műtéthez való harisnyák fő funkciója, hogy növeljék a vérkeringést a lábakban, így csökkentve a trombózis kockázatát.

A második osztályba a kissé erősebb, 23-32 Hgmm erősségű, mérsékelt kompressziójú harisnyák tartoznak, melyek a már kialakult trombózis kezelésére ideálisak.

A harmadik-negyedik osztályba a nagyon erős, vagyis 33-49 Hgmm közötti erősségű harisnyákat soroljuk, melyeket kizárólag (!) súlyos esetben és orvosi utasításra szabad viselni.

Mi alapján kell kompressziós harisnyát választani műtéthez?

Műtét és műtét között különbség van, így az sem mindegy, hogy milyen beavatkozáshoz szükségeltetik a kompressziós harisnya. Ha az orvos egyebet nem mond, akkor 140denes, azaz 18-22 Hgmm erősségű combfixet érdemes venni (azonban az orvos azt is kérheti, hogy térdharisnyát vegyen), ami nem magasfényű, hanem az olcsóbb árfekvésű, átlagos minőségű termék. Ha az orvos fehér színű harisnyát kér, akkor az szintén 140denes, azaz 15-22 Hgmm erősségű lesz, amelynek a talpán egy kivágás van, hogy a vérkeringés levétel nélkül is megvizsgálható legyen. Ezt fekvőbetegek használják, a járóbetegeket zavarja a kivágás, így ők ne ezt válasszák.

Ez után következik a mérés, hiszen a tökéletes méretű harisnya kiválasztásához pontos adatokra van szükség. Többek közt le kell mérni a térd alatt, a boka és a combtő kerületét, valamint a lábak hosszát. Minden kompressziós harisnyának van mérettáblázata, így annak a segítségével a méretfelvétel után könnyedén ki lehet választani a megfelelő darabot. Ha pl. 100 kg. súly feletti ember keres harisnyát, leginkább nem fog találni, mert a standard méretezés legfeljebb 100 kg-ig terjed. Ebben az esetben kompressziós fáslit kell venni, amit az orvos majd fel fog tekerni, és a nővér megtanítja a használatát.

Mivel a kompressziós harisnyát nem kizárólag a műtét során viseli a beteg, hanem a vérrögképződés kialakulásának elkerülése érdekében további napokig szükséges hordani, ezért érdemes a megfelelő méret és kompresszió mellett további szempontokat figyelembe venni választáskor. Például a műtét során viselt harisnya színe többnyire lehet fehér, így az orvos könnyebben nyomon tudja követni a vénák állapotát a műtét során, de a műtét után, otthon, már egy testszínű is megfelel, aminek pl. nincs kukucskáló nyílás a talpán. Továbbá minőségi, lehetőleg hipoallergén, antibakteriális és légáteresztő anyagból készült harisnyát válasszon, ami bár nem olcsó, de számos kellemetlenségtől kímélheti meg magát, ha ilyet választ.

 

Egy utolsó szempont: ha operációhoz keres kompressziós harisnyát, legalább 2 héttel hamarabb rendelje meg, vegye meg, majd próbálja fel.

Amennyiben további segítségre lenne szüksége keressen minket bizalommal!

Szerző: Szabó Zoltán József.

Bankok és minősítések