Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Húzódás, zúzódás, ficam és rándulás: melyikkel és mikor kell orvoshoz fordulni?

Szabó Zoltán József
Húzódás, zúzódás, ficam és rándulás: melyikkel és mikor kell orvoshoz fordulni?

Az élete során számtalan kisebb nagyobb baleset érheti az embert. Általában a kisebbek közé soroljuk a húzódást, a zúzódást, a ficamot és a rándulást, noha ezek is nagyon tudnak fájni. Mivel általában csak a duzzanatot látjuk, jellemzően orvoshoz sem fordulunk velük, azonban vannak olyan esetek, amikor nem kerülhetjük el a doktort. Nézzük meg, mikor mit tehetünk a fájdalom csillapítására.

tovább olvasom...

Húzódás, zúzódás, ficam és rándulás: melyikkel és mikor kell orvoshoz fordulni? - Értéksziget Webáruház

Az élete során számtalan kisebb nagyobb baleset érheti az embert. Általában a kisebbek közé soroljuk a húzódást, a zúzódást, a ficamot és a rándulást, noha ezek is nagyon tudnak fájni. Mivel általában csak a duzzanatot látjuk, jellemzően orvoshoz sem fordulunk velük, azonban vannak olyan esetek, amikor nem kerülhetjük el a doktort.

Mi a különbség a húzódás, a zúzódás, a ficam és a rándulás között?

A húzódások és a zúzódások az izomsérülések közé sorolhatók, míg a ficam és a rándulás az ízületeket érinti.

Húzódás akkor következik be, amikor az izmokat túlzottan megterheljük, és ezért azok tartósan összehúzódnak, illetve görcsbe rándulnak. Jellemzően izommerevség és gyulladás kíséri.

Zúzódásnál az adott testrészt vagy izomszövetet éri károsodás, jellemzően egy tompa tárggyal történő ütközést követően. Ebben az esetben a szövet szétroncsolódik, és duzzanat keletkezik. A zúzódás nem mindig jár sebbel, időnként viszont mélyebb sérüléseket is jelezhet.

Ficam alatt azokat a sérüléseket értjük, melyek során az ízületi porcfelszínek, vagyis a vápa és a fej eltávolodnak egymástól. Ha az eltávolodás teljes, akkor beszélhetünk teljes ficamról, ha viszont csak eltávolodnak, de a fej az ízületen belül marad, akkor részleges ficamról van szó.

Rándulás esetén is lényegében az ízületi felszínek eltávolodása történik meg, de ebben az esetben a tok és a szalagok megnyúlnak, ugyanakkor a fej a vápában marad.

 

Hogyan kezelhető a húzódás, a zúzódás, a ficam és a rándulás?

A teendőket könnyebben megjegyezheti az angol és a német nyelvterületen is születtek betűszavak megtanulásával. A németeknél PECH-szabály, az angoloknál RICE-szabály.

 1. lépés (Pause vagy Rest): szünetet kell tartani a további fizikai megterhelést illetően
 2. lépés (Eise vagy Ice): hűteni kell az érintett testrészt
 3. lépés (Compression vagy Compression): alkalmazzon elasztikus kötést az érintett részen
 4. lépés (Hochlagern vagy Elevate): felpolcolva, azaz emelt pozícióban kell tartani a sérült testrész, nem lógatva kell tartani

A húzódás és a zúzódás kezelésére is hatásos módszer a hideg-meleg borogatás, ugyanis a duzzanatra hideg borogatást célszerű alkalmazni, majd annak lelohadása után válthatunk meleg borogatásra.

 • A hideg ugyanis lassítja az agynak küldött fájdalom-üzeneteket, így fájdalomcsillapító hatású.
 • A hideg szűkíti a gyulladás miatt kitágult és áteresztővé vált ereket. Az érösszehúzódást követően az erekből való folyadék-kiszivárgás csökken, a duzzanat lohadni kezd.
 • A hideghatás hozzájárul a vérömlenyek kialakulásának a megelőzéséhez.
 • Ha “csak” hideget adunk a fájó testrésznek, akkor nem kell számolni a szintetikus hatóanyagú gyógyszerek jelentette mellékhatásokkal.
 • Ezen felül a pihentetés is fontos, illetve gyakran javasolnak még húzódásra és zúzódásra gyulladáscsökkentő vagy gyógynövényi kivonatokat tartalmazó krémeket és kenőcsöket is, melyek segíthetnek a gyulladás csökkentésében.

A ficam és a rándulás kezelése minden esetben szakorvos feladata, hiszen nemcsak a laikusok, de még az orvosok sem mindig tudják elsőre megkülönböztetni ezeket a sérüléseket a töréstől, ezért röntgenfelvétel segítségével bizonyosodnak meg a sérülés milyenségéről. Nem szakemberként ezt tehetjük:

Amint bekövetkezett a sérülés, a legjobb, amit tehet, ha nyugalomba helyezzük az adott testrészt, és jeges borogatással is enyhíthetjük a duzzanatot, amíg orvoshoz nem kerülünk. Nyugtassa meg a sérültet, helyezze nyugalomba! Ültesse vagy fektesse le, de ügyeljen arra, hogy a sérült testrészt lehetőleg ne mozgassa! Keressen további sérüléseket! Távolítsa el a sérült testrész ékszereit (óra, gyűrű, karkötő), bizonyos esetekben a ruházat meglazítása is indokolt lehet. Egyes szakemberek szerint 10 percnyi hűtést, 30 percnyi nem hűtéses szakasz kövessen. Ez akár 3 napon keresztül is alkalmazható. Sérült ízület rögzíthető rugalmas pólyával, a kötés szorosságát ellenőrizni szükséges! A szoros kötés akadályozhatja a vérkeringést.

A hidegterápia tehát akkor hatékony, ha az gyorsan és jelentősen csökkenti a bőr hőmérsékletét – ezért nem jó pl. erre a célra a vizes zsebkendő vagy a nedves konyharuha. Kb. 15 perc alatt a bőr hőmérsékletének az átlagos 34 °C-ról körülbelül 15 °C-ra kell csökkennie, ezt követően a gélpárna levehető. Ideális esetben a létrejött fájdalomcsillapító hatás akár 2-3 órán át fennmaradhat.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Húzódás és zúzódás esetében, amennyiben nem múlik pár napon belül a fájdalom a kezelés ellenére sem, vagy rosszabbodnak a tünetek, mindenképp orvoshoz kell fordulni. Javasolt még akkor is felkeresni a szakembert, ha a sérült, fájdalmas terület túl nagy, hiszen ilyen esetben nem ajánlott a krémek alkalmazása, leginkább gyógyszeres kezelés a megfelelő mód.

Ficam vagy rándulás esetén lehetőleg minden esetben haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ne próbálkozzunk otthon az öngyógyítással. Továbbá a nem orvosi végzettségű barátoknak és ismerősöknek se engedjük, hogy a helyére tegyék a ficamot, hiszen egy rossz mozdulat szalagszakadást okozhat, de ideg- és érkárosodás is felléphet a szakszerűtlen kezelés miatt.

Mindenképp keresse fel a traumatológiai szakrendelést, ha

 • a végtag rendellenes pozícióban maradt,
 • a sérültnek erős fájdalmai vannak,
 • a fájdalom 1-2 nap alatt nem csökken és a duzzanat sem lappad le,
 • a sérült terület hűvös vagy elszíneződött, illetve
 • zsibbadás, merevség jelentkezik.

Mint a fentiekből is kiderül, húzódás, zúzódás, ficam és rándulás esetében is jól jön egy hideg-meleg borogatás, ezért nélkülözhetetlen kelléke a háztartásoknak. Amennyiben Önnek is szüksége van egy ilyen eszközre, keressen minket elérhetőségeinken, és segítünk kiválasztani az Ön igényeinek leginkább megfelelőt!

Bankok és minősítések