Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Gondoz 6

Gondoz 6

Felfekvés

A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló szövetelhalás következménye. Általában a keresztcsont és a sarkak feletti bőrben jelentkezik, és sajnos eléggé nehezen gyógyul. A felfekvés mérete és mélysége attól függ, hogy a fennálló nyomás ereje mekkora és mennyi ideig tart, fokozata I-IV. stádiumú lehet. Bármennyire is nehéz és esetleg fájdalmas, de a beteg pozícióját időről időre meg kell változtatni. A megelőzésnek óriási szerepe van.

  • Matracok - A betegforgatáshoz, a felületi nyomás csökkentéséhez használhat speciális antidecubitus matracokat. Állandó és váltakozó nyomású kapható. Ez utóbbi kialakítása a betegség előrehaladtát követve eltérő kialakítású. A váltakozó nyomású matrac nem teszi ki a beteget a tartós nyomásnak. Könnyedén alkalmazkodik a beteg helyzetéhez, így a lágy masszázzsal csökkenti a testfelületre nehezedő nyomást, mely javítja a vérkeringést és a vér oxigén szállítását. Többnyire 6-8 percenként más-más részét fújja fel a kompresszor a matracnak így biztosítva a váltakozó nyomást a beteg alatt.
  • Gyógypárnák - A gyopár típusú párnák az ágyban fekvő beteg forgatásának nélkülözhetetlen kellékei. Vigyázzon arra, hogy a beteg ne feküdjön mindig hanyatt, rendszeresen 2 óránként forgassa jobbra és balra is. A terhelő nyomás mértéke is csökkenthető ferde oldalfekvéssel és a sarkak, a keresztcsont alá helyezett puha decubitus párnákkal. Elengedhetetlen természetesen ezzel párhuzamosan a beteg általános állapotának javítása és a felfekvés kockázati tényezőinek csökkentése.
  • Fényterápia - A felfekvés kezelését az igen kedvelt és hatékony BIOPTRON lámpa használatával is végezheti. Ez egy fényterápiás eszköz, amely a napfényhez hasonló fényt állít elő. Néhány cm-re hatol be a bőr alá, és gyógyító változásokat indít el a problémás területen.
  • Krémek - Pl. a magyar Medifleur termékcsalád, a Dermolex, Kéklukács, a cinkoxidot, ureát tartalmazó különböző márkájú krémek nagyon hasznos megoldások. A különböző méretű bőrtisztító nedves törlőkendők, és más, a bőr regenerálását segítő termékek nélkülözhetetlenek a felfekvések otthoni kezelésében. Ugyanakkor ezeknek a termékeknek a nagy része leginkább a megelőzést szolgálja. Előrehaladottabb stádiumban ugyanis a felfekvések kezelése nagy fájdalommal jár, ez viszont fokozott figyelemmel és gondos megelőző ápolással többnyire elkerülhető.
  • Egyéb eszközök - A párnák és matracok mellett tisztítsa rendszeresen a gondozott bőrét és gondoskodjon róla, hogy az összefekvő területek megfelelően szárazak legyenek. Legalább naponta egyszer ellenőrizni kell a nyomásnak kitett területeken a bőr állapotát. Az ülő helyzetben töltött időt korlátozni kell a viszonylag magas nyomáskitettség miatt. Ne emelje 30 foknál magasabbra a betegágy fejnél lévő részét vagy a beteg fejét, kivéve amikor étkezik. A lepedő legyen mindig gyűrődésmentes és száraz. Érdemes megfontolni ágyvédő vagy matracvédő lepedők beszerzését, amelyek egyrészt növelik a komfortérzetet, másrészt könnyes moshatók, sterilizálhatók. 

Webáruházunkban különböző kategóriákba elosztva találja a fent említett eszközöket. Érdemes jól körülnézni nálunk.

Bankok és minősítések