Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Gondoz 11

Gondoz 11

Tisztálkodás

A beteggondozáskor a tisztálkodás létfontosságú rutin feladat. Szüksége van rá az ágyban fekvő betegnek, a nehéz mozgású gondozottnak és önmagunknak is.

Az ágyban fekvő beteg tisztálkodása

  • Testápolás - A tisztálkodáshoz bőrkímélő tisztítószert használjon (szappant soha, mert az kiszárítja a bőrt, de kerülje a babáknak szánt testápolókat, lemosókat, törlőkendőket is). Kenje be a bőrt hidratálóval és védőkrémmel, majd fújja be védőspray-jel. A mosdatókrémek mindhárom terméket tartalmazzák, nem igényelnek öblítést. Az öblítést nem igénylő bőrápolási termékek, vagyis a bőrvédő (glicerint tartalmazó barrier krém) és a sérült, irritált bőrfelületen alkalmazandó cinkoxidos krémek nemcsak felfrissítik a gondozott bőrét, hanem szabályozzák és meg is szüntetik a kellemetlen szagokat. Széklet inkontinencia esetén tisztító habot érdemes használni, amit nedves törlőkendővel kell letörölni.
  • Hajápolás - Ha szeretné, hogy a gondozott haja kellemes illatú és tapintású legyen, próbálja ki valamelyik egyszer használatos hajmosó sapkát. A habsampon is hasonló elven működik, csak itt a habot rá kell fújni a beteg hajára, majd fésűvel kifésülni, és tiszta lesz. Ha van rá lehetőség, megmoshatja a beteg haját felfújható hajmosó tál segítségével – ezt kerülni szokták, mert nem praktikus, de olcsóbb megoldás és időigényes.

Szempontok a fürdetéshez

  • Biztonság – Ez a legfontosabb. Úgy érhető el, ha a fürdőszobában a betegnek megfelelő helyekre kapaszkodókat szerelünk fel. Ezek különböző formájúak, anyagúak és rögzítésűek lehetnek. A kádba történő beszállást és a kádban való megfelelő magasságú ülést zsámoly segíti, aminek a magassága állítható. Ha a kádba vagy zuhanyzóba csúszásmentes szőnyeget is teszünk, a biztonság tovább növelhető.
  • Tusolószékek – Ma már valamennyi zuhanyszék csúszásmentes lábbal és állítható magassággal rendelkezik. A választásnál arra kell figyelni, hogy milyen terhelhetőségűt vegyünk és hol szeretnénk használni – ugyanis nem minden szék fér el a kádban vagy épp a zuhanyfülkében. Ha higiéniai nyílás is van a széken, csak könnyebb lesz tőle a tisztálkodás. Háttámla az esetek többségében nem szükséges, de a tároló a szék alatt annál inkább. A fürdetést segíti még a kifordítható fürdőkádülés vagy a fürdőkád pad is.

Egyéni tisztálkodás – Mindenki tudja, hogy erre szükség van, amihez a bőrének megfelelő készítményt érdemes választani. De ha pl. begipszelik a lábát, akkor a zuhanyzáshoz fürdőzsákot válasszon, mert a szemeteszsák átázhat és befolyik rajta a víz.

Bankok és minősítések