Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

A lumbágó lehetséges okai és kezelése

Szabó Zoltán József
A lumbágó lehetséges okai és kezelése

Talán nincs is olyan ember, aki még ne találkozott volna hirtelen fellépő derékfájdalommal, a lumbágóval. Bár a nagyon fiatalok körében nem annyira elterjedt, de a kor előrehaladtával a gyakorisága megnő, kutatások szerint a 30 és 60 évesek között 80 százalék körül van az előfordulás aránya. A lumbágó kezelését mutatjuk be alábbi cikkünkben, hogy Ön is tehessen ellene.

tovább olvasom...

A lumbágó lehetséges okai és kezelése - Értéksziget Webáruház

Talán nincs is olyan ember, aki még ne találkozott volna hirtelen fellépő derékfájdalommal, a lumbágóval. Bár a nagyon fiatalok körében nem annyira elterjedt, de a kor előrehaladtával a gyakorisága megnő, kutatások szerint a 30 és 60 évesek között 80 százalék körül van az előfordulás aránya. A lumbágó kezelését mutatjuk be alábbi cikkünkben.

Mi a lumbágó?

A lumbágó alatt azt a deréktáji mozgásszervi megbetegedést értjük, melynek igen feltűnő tünete a hirtelen fellépő derékfájdalom. A fájdalom többnyire olyan erős, hogy a beteg nem tud kiegyenesedni, ezért egy olyan testhelyzetet vesz fel, amellyel a fájdalmas oldalt tudja tehermentesíteni. Amennyiben a lumbágó kialakulása mögött nincs komolyabb szervi betegség, viszonylag könnyen kezelhető, egy-két hét alatt jól gyógyítható.

Melyek a lumbágó kialakulásának lehetséges okai?

A kiváltó okok között előkelő helyen áll a mozgásszegény életmód, az ülőmunka és a helytelen testtartás.

Ugyanakkor létrejöhet egy rossz mozdulat vagy egy nehezebb súly emelése miatt is, de nem olyan ritka a fokozatosan kialakuló fájdalom sem. A fokozatos kialakulásért rendszerint a helytelen tartás okolható, ami következhet a hanyag tartásból, de a munkánk miatti kényszertartás is ide sorolható.

A fájdalom az enyhétől kezdve az erősig bármilyen lehet. Az is előfordulhat, hogy nem állandó a fájdalom, hanem csak bizonyos testhelyzetekben vagy a gerinc rázkódása (pl. futás) közben jelentkezik.

A fájdalom helye leggyakrabban az ágyéki-keresztcsonti területen lép fel, de a csípőízületbe és a farizomba is sugározhat.

Azonban, ha a fájdalom nem enyhül 2 nap után sem, esetleg kisugárzik a lábba, akkor javasolt mielőbb orvoshoz fordulni.

A lumbágó kezelésének módjai

A lumbágó kezelésére több módszer is a rendelkezésünkre áll. Általános javaslat, hogy az első napokban lehetőleg kemény felületen (akár földön!) kell feküdni abban a pozícióban, melyben a fájdalom a legenyhébb, és csak arra az időre felkelni, míg a szükségleteinket elvégezzük.

A fájdalom csökkentésének érdekében bevethetjük a nem szteroid gyulladáscsökkentőket és a különféle izomlazítókat is. A gerinc terhelését néhány nap után, fokozatosan kezdjük meg újra.

Nagyon sok esetben a gyógytorna is nagyon hasznos, de azt csak akkor kezdhetjük, ha már nem jelentkezik mozgásra sem elviselhetetlen fájdalom.

Ha nehéz fizikai munkát végzünk, és a kényszerpihenő után újra dolgozni kezdünk, javasolt medenceövet használni, ami csökkenti a gerinc terhelését a has lógásának megszüntetésével, így annak az esélye is mérséklődik, hogy a lumbágó újra kialakuljon.

Hogyan előzhető meg a lumbágó kialakulása?

A lumbágót nem csak kezelni lehet, hanem a kialakulásának esélyeit is tudjuk csökkenteni. Egészséges életmóddal sokat tehetünk az ügy érdekében, hiszen míg a túlsúly kedvez a betegség kiújulásának, addig az egészséges testtömeg csökkenti az esélyét.

A rendszeres sportolásnak is nagy szerepe van benne, valamint gyógytornász által javasolt a gerinctorna rendszeres végzése is.

Gyógyászati segédeszközöket is bevethetünk a megelőzés érdekében. Ilyen például a fentebb említett medenceöv, de az erős gyapjú derékmelegítők szintén remek megoldást kínálnak a lumbágó és hátfájás megelőzésére, ráadásul hideg időben kifejezetten jól jön számos más előnyös tulajdonságuk miatt is.

Amennyiben Ön is szenved a lumbágó sorozatos kiújulása miatt, és medenceövet vagy derékmelegítőt szeretne vásárolni, keressen minket elérhetőségeinken, segítünk kiválasztani az Ön számára ideális darabot!

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségügyi problémák
Bankok és minősítések