Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Inhalátor salvusvízzel kicsiknek és nagyoknak

Szabó Zoltán József -
2019. 01. 04. 00:00:00
Inhalátor salvusvízzel kicsiknek és nagyoknak

A légzés az egyik legfontosabb élettani funkciónk, melynek zavarai súlyos egészségkárosodást okozhatnak. Egy egyszerű asztmás roham vagy allergia okozta fulladás önmagában is rettenetesen kellemetlen tünet együttes. Az inhalátor az ilyen típusú betegségekkel küzdők mindennapjait könnyíti meg, és még számtalan más légúti betegség tüneteinek enyhítésében használatos. 

tovább olvasom...

Inhalátor salvusvízzel kicsiknek és nagyoknak

Szerző: Szabó Zoltán József - egészségügyi szakdolgozó (gyógyászati segédeszköz forgalmazó)

A légúti betegségben szenvedő gyerekek és felnőttek fontos gyógyászati kelléke az inhalátor. Ez a gyógyászati segédeszköz a folyékony gyógyszert (legyen az ampullás vagy fiziológiás sóoldat, inhalációs oldat, salvusvíz vagy egyéb készítmény) belélegezhető apró cseppekké, ún. aeroszollá alakítja és hatékonyan juttatja el az alsó és felső légutakba – az, hogy hová kerül az inhalátum, a szemcsemérettől függ. Ilyen formában a gyógyszer gyorsabban hat, mint tablettában van injekcióban.

Az inhaláció a köhögés sokféle típusában segíthet. Jótékony hatásai vannak az arcüreggyulladás, gégegyulladás, kruppos tünetek esetén is, de segít az asztma kezelésében és a krónikus hörgőhurutban: a felső, középső és alsó légúti megbetegedések kezelésében hatékony.

Az inhaláció lényege, hogy nem terheli a gyomor- és bélrendszert, tulajdonképpen természetes gyógymódnak számít. Legnagyobb előnye, hogy a gyógyszer közvetlenül a légutakba jut, így magas gyógyszerkoncentrátum kerül a célterületre.

Az inhalációs gyógyszernek magasabb a hatásfoka, mint az ugyanakkora vagy nagyobb adagban tabletta formájában bevett, vagy a bőr alá injekció segítségével bejuttatott gyógyszernek. Az inhalátor salvusvízzel kicsiknek és nagyoknak kiváló segítség a nehéz napokban.

Inhalátor salvusvíizzel - tényleg ezt tegyem bele?

Az otthoni inhalálás a krónikus légúti betegségben szenvedőknek ajánlott, de a megfázás kezelésében is tökéletes lehet az otthoni inhaláció. Gyakori inhalálással akár elkerülhető az antibiotikumos kezelés, amellyel megóvja szervezetét a káros mellékhatásoktól. Az otthoni inhalátor veszély nélkül alkalmazható, szinte bármikor, korosztálytól függetlenül akár már csecsemőkortól is. Ezért is érdemes mindig a célnak és elvárásoknak, felhasználásnak megfelelő készüléket választani.

A leggyakoribb inhalációs folyadék a salvusvíz (tengeri levegőhöz hasonló párásítást végez), ami gyógyszertárakban is kapható. A salvusvíz egy ásványi anyagokban gazdag termálvíz, amelyet gyakran használnak légúti betegségek kezelésére. Tulajdonképpen ezt porlasztja el a kompresszoros inhalátor, amit a beteg belélegez.

Érdemes odafigyelni arra, hogy pl. nem minden kompresszoros, rezgőmembrános és ultrahangos inhalátor működik együtt ezzel a gyógyvízzel a magas sótartalma miatt (a Beurer inhalátorokkal nem ajánlott használni). Éppen ezért, ha ilyen készülék vásárlásán gondolkodik, kérjen előbb tanácsot.

Milyen inhalátortípusok kaphatók?

Kompresszoros inhalátor - A kompresszoros inhalátor sűrített levegőt állít elő, amely a porlasztófejben található folyadékot a fúvókákon át préselve apró szemcsékre porlasztja. Elsősorban a felső légúti megbetegedések kezelésében hatékony. Nagy előnye, hogy széleskörű kezelési lehetőségeket biztosít. A hátránya az, hogy nagyobb zajszintet, és hosszabb kezelési idő (15-20 perc) eredményez. Praktikus asztalnál vagy stabil, vízszintes felületen végezni a terápiát. Árammal működik, jól strapálható, az esetek 90%-ában ilyen inhalátort használnak a családok.

Ultrahangos inhalátor - Az ultrahangos inhalátor 1 millimikron vagy annál kisebb részecskéjű porlasztott folyadékot állít elő. Használható felső légúti-, hörgő- és tüdő megbetegedésekhez. Úgy működik, hogy a nagyfrekvenciás rezgés hatására zz inhalátumról részecskék válnak le, és összekeverednek a levegővel, ami egy ventilátor fúj ki, mi pedig belélegezzük. Nagy előnye a kisebb szemcseméret, a zajmentes működés és rövidebb kezelési idő (kb. 10 perc). Kicsi, könnyű kialakításának köszönhetően utazáshoz, kényelmesebb pozícióban, akár ágyban is ideális lehet. Elemmel és akkumulátorral is működtethető változatban is kapható. Hátránya az, hogy nem minden anyagot oszthatunk meg ultrahangos hullámmal, ez korlátozza a készülék használatának lehetőségeit.

Rezgőmembrános inhalátor (MESH inhalátor) - Ennél a fajta készüléknél a rezgő membrán porlasztja a használt oldatot (salvusvizes használatát előzetesen kérdezze meg a gyártótól). A technológia előnye, hogy maximalizálja az oldatfelhasználást, az inhalációs oldat szinte teljes egészében felhasználásra, porlasztásra kerül, bejut a tüdőbe. A készülék könnyű, kompakt kivitele pedig hordozhatóvá, gyerekek számára is könnyen kezelhetővé, szerethetővé teszi. Többnyire akkumulátorral vagy elemmel működik. A készülék fekve is használható, de utazáshoz is kiváló választás.

Hogyan történik az inhalálás?

Az inhalációs kezelés mindig szájon át kell, hogy történjen. Az orron át történő kezelés helytelen, mert alacsony hatékonyságú. Azért nem alkalmazható orron keresztül, mert az orr megszűri az 1 milliméternél nagyobb részecskéket, tehát nem jut be a szervezetbe a kellő koncentráció. Ettől függetlenül mégis vannak helyzetek, amikor erre van szükség – ezért is tartalmaz orrillesztéket a csomagolás.

Az inhaláció fontossága, hogy akár már csecsemőkorban is alkalmazható, ezért elkerülhető a gyermekek szervezetébe juttatott korai gyógyszerek. Eleinte ajánlott maszkkal végezni a gyermek inhalációját, 3-4 éves kortól alkalmazható már a szájcsutora is. A kezelést nyugodt körülmények között végezze naponta 2-3 alkalommal kb. 10 perc hosszan.

A maszkkal tovább tart az inhalálás, ugyanis a nyílásán keresztül egy levegővétellel kevesebb gyógyszert lélegzik be, mint a szájrészen át. Az aeroszol a nyílásokon keresztül össze­keveredik a helyiség levegőjével. 3-4 éves kortól (illetve amikortól a gyermek együttműködő) az inhalációs kezelést már lehetőleg szájon át kell végezni - a kis szájcsutora használatával, ami minden inhalátor tartozéka -, így ugyanis a gyógyszer megfelelő koncentrációban jut a tüdőbe.

Inhalációs idő számítása összefüggésben a cseppek méretével

Egy belégzési ciklusnak kb. 45%-ában történik belégzés, porlasztás. Az idő többi része lélegzet visszatartás, és kifúvás. Ha figyelembe veszi, hogy a teljes inhalálási időben szükség van pihenésre, köpet ürítésre. is, akkor a teljes időnek csak mintegy harmadában történik tényleges belégzés. Ez azt jelenti, hogy 1 ml/perc porlasztási teljesítmény mellett három perc szükséges 1 ml gyógyszer belégzéséhez, ami a max. 5 ml adagot tekintve 15 perces kezelést jelent, ami még éppen ideálisnak mondható. Ha egy átlagos kompresszoros készülék 0,25 ml/perces teljesítményét nézzük, könnyen belátható, hogy az így adódó 60 perces(!) kezelési idő már nem csak nem ideális, de kimondottan irreális érték.

Az inhalátor akkor hatékony igazán, ha minél nagyobb mennyiségű aerosolt porlaszt el 1 perc alatt és azt minél kisebb részecskeméretben teszi. Egész pontos megfogalmazásban: Az inhalátor akkor hatékony igazán, ha megfelelő mennyiségű aerosolt porlaszt el 1 perc alatt és a részecskeméret a megfelelő mérettartományba esik. 

A szemcseméret MMAD-ban van megadva, ami az átlagos részecskeátmérő, szemcsenagyságot jelenti. Az, hogy ez a légutak melyik részébe jut el, éppen a nagyságától függ, ami egyben a terápia hatékonyságát is meghatározza. A nagyobb szemcseméretű cseppek a felső, a kisebb szemcseméretű cseppek az alsó légutakban csapódnak ki. Ha a garatban és a légcsőben rakódnak le, nyilván itt fejtik ki a hatásukat, pedig lejjebb, a hörgőkbe, alveolusokba kellene eljutniuk, ha nem a rekedtséget akarjuk elmulasztani, hanem a légzést javítani. A megfelelő méretű, néhány mikron átmérőjű folyadékcseppek labdaként pattognak a légutakban ahogy eljutnak a tüdő mélyebb részeibe és csak ott csapódnak ki. Mivel ez a belélegzett levegőben történik, ezért kell pl. mély levegővétellel beszívni az inhalátumot és nem csak úgy „beszívogatni”.

Ha a cseppek túl aprók, mondjuk 1 mikronnál kisebbek, akkor nem tapadnak le és kilégzéskor visszajönnek, kifújódnak a tüdőből. Tehát van egy hatékony, megfelelő mérettartomány, amin kívül már nem igazán érdemes aerosolt létrehozni. A szemcseméret változhat az inhalációs oldat típusától.

Az inhalálás ún. ráérős kezelési módszer. Alkalmanként néhány milliliter gyógykészítmény kerül felhasználásra, és időbe telik míg ezt bevisszük a tüdőbe. Sűrűbb aeroszollal vagy erősebb légárammal rövidebb az idő, de légzőgörcs léphet fel az erőteljes gyógyítástól. A levegő hűti, vagyis irritálja a garatot, az erősen nedves levegő köhögési ingert vált ki. Nem véletlen, hogy a nagy teljesítményű kórházi ultrahangos inhalátoroknál a légsebesség és intenzitás is állítható kezelt személy tűrőképességéhez igazítva.

Minden szemcseméret a betegségcsoportjának felel meg:

10-7 mikron. Ilyen részecskeméret esetén a szájüreg öntözött. Kényelmes a szájgyulladás és egyéb gyulladásos folyamatok kezelésére a szájüregben, a belégzés különböző gyógyszerekkel történhet.

7-5 mikron. Az ilyen méretű részecskék könnyen behatolnak a felső légutakba: a nasopharynxbe jutnak, a garatba esnek és a gégébe. Ez a legjobb megoldás a gyakoribb hideg, pharyngitis, laryngitis és más gyulladásos folyamatok megfázásának kezelésére.

4-3 mikron. A gyógyszer behatol a hörgőkbe és a légcsőbe. Ez lehetővé teszi a bronchitis kezelését akut és krónikus formában, tracheitisben és más betegségekben. Az inhaláció a száraz vagy nedves köhögés hatékony gyógymódjává válik, különböző gyógyszerek hozzájárulnak a köpet eltávolításához és a légutak felszabadításához.

2-1 mikron és kisebb. Így a kis részecskék képesek behatolni az alveolákba és a hörgőkbe, amelyek terápiás hatást fejtenek ki súlyos tüdőbetegségekben. Az inhaláció gyakran összetett terápia részét képezi, amely lehetővé teszi a jó hatás elérését.

Hogyan válasszon inhalátort?

Sok különböző inhalátor érhető el a piacon, az eltérő igényeknek megfelelően. Egy kis segítség a választáshoz.

Milyen betegségre akarja használni? - A legfontosabb tényező a részecskeméret. A nagyobb szemcseméretű cseppek a felső, a kisebb szemcseméretű cseppek az alsó légutakban tapadnak meg hatékonyan. Ezért fontos olyan inhalátort választani, melynek szemcsemérete a betegség típusa szerint szabályozható.

Ki fogja használni az eszközt? - Súlyosabb betegségeknél, mint pl. a COPD vagy az asztma, magas porlasztási arányú eszköz szükséges a nagyobb mennyiségű inhalációs gyógyszer hatékony beviteléhez. Gyermekeknek és csecsemőknek alacsony zajszintű készülék és minél kisebb méretűre porlasztott aeroszol az ideális. Többféle légzőszervi megbetegedésben szenvedőknek különböző szemcseméretet biztosító készülékre van szükségük, amely számos betegségnél sokkal kényelmesebb megoldást nyújt.

Hol akarja használni az inhalátor? - Ha gyakori kezelésre van szüksége, vagy súlyos az asztmája, érdemes strapabíróbb, magas porlasztási arányú, nagyobb kapacitással rendelkező inhalátort választani.

Az inhaláció kíméletes terápia

Az inhalátor az aeroszol – vagyis a porlasztott folyadék – bevitelére szolgáló gyógyászati segédeszköz. Az alsó és felső légutak problémáit egyaránt kezelheti vele, de ma már vannak középlégúti betegségeket kezelő eszközök is pl. az Omron A3 inhalátor.

Természetes, hogy ma már webshopban is kaphatók inhalátorok, és az egyszerű fiziológiás sóoldattól megkezdve bármilyen cseppfolyós gyógyszer könnyedén porlasztható, és közvetlenül a beteg légúti területre juttatható velük – leginkább salvusvízzel és sóoldattal használják, felfőzött sós vizet soha ne használjon, mert kárt tesz a készülékben!

A krónikus légúti megbetegedésekben szenvedők életminőségét az inhalátor nagyságrendekkel javítja, ezért érdemes beszerezni egyet az Értékszigeten a mindennapos használatra. Az otthoni használat sok időt és energiát takarít meg, kényelmesebbé és kezelhetőbbé teszi a krónikus betegséggel járó mindennapi feladatokat.

Szakáruházunk kínálatában sokféle inhalátor megtalálható, az utazás alkalmával hasznos, könnyű, hordozható változattól a több órás folyamatos működésre tervezett, strapabíró eszközig bezárólag, hiszen a cél a betegek minél szélesebb körű igényeinek kielégítése. Az inhalátor használatát sokszor jól kiegészíti egy légtisztító, párásító vagy éppen páramentesítő készülék, de ez természetesen mindig a konkrét, adott esettől függ.

Vásárlóink és saját tapasztalatból is tudjuk, hogy az inhalátor használata jelentősen felgyorsítja a köhögésből való felgyógyulást, és ténylegesen hatékony gyógyászati segédeszköz. Ha csak néha van rá szükség akár gyereknek, akár felnőttnek, az olcsóbb készülékek is remek segítséget fognak nyújtani. Ha már rendszeres használatra van szükség, a strapálható, drágább inhalátorokat javasoljuk.

Az inhalátor tisztítása és fertőtlenítése

A porlasztót és a tartozékokat többszöri használatra tervezték, emiatt a különböző felhasználási területek különböző követelményeket támasztanak a készülék tisztításával és fertőtlenítésével szemben.

Minden használat után a porlasztó valamennyi részét, valamint a használt tartozékokat meg kell tisztítani a gyógyszermaradványoktól és a szennyeződésektől. Erre használhatunk forró vizet (nem tűz forrót), majd töröljük át puha kendővel, azaz szárítsuk meg. Győződjön meg róla, hogy a tisztítás során minden szennyeződést eltávolított. A készülék tisztításához puha, száraz kendőt és nem karcoló tisztítószert használjon. Ne használjon erős tisztítószereket, és sohase tartsa víz alá a készüléket.

Miután megtisztította a szétszedett porlasztót, a szájrészt és az orr részt, helyezze 5 percre forrásban lévő vízbe. A többi tartozékhoz használjon ¼ rész ecetből és ¾ rész desztillált vízből álló ecetes oldatot. Gondoskodjon arról, hogy a mennyiség elegendő legyen az alkatrészek, pl. a porlasztó, maszk és szájrész beáztatására. Hagyja az alkatrészeket 30 percig az ecetes oldatban. Az alkatrészeket öblítse le vízzel és alaposan szárítsa meg őket egy puha kendővel. A sűrítettlevegő-tömlőt és a maszkokat ne forralja és ne kezelje autoklávban. Ügyeljen arra, hogy tisztítás után az alkatrészek teljesen megszáradjanak, ellenkező esetben megnő a kórokozók elszaporodásának veszélye.

Bankok és minősítések