Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

A kalapácsujj tünetei és kezelése

Szabó Zoltán József -
2020. 02. 11. 07:39:39
A kalapácsujj tünetei és kezelése

Kalapácsujj? - főként a nőket érinti az a probléma, mert a divatos cipők rendszeres viselése miatt idővel deformálódik a lábfej. A bütyök kialakulása ezért a nőknél kilencszer gyakoribb, mint a férfiaknál, de nem ez az egyetlen gond. A lábfej számára rossz lábbeli viselése miatt a kalapácsujj tüneteivel is számolnunk kell. Kezelhető a probléma, de nem gyógyítható. De akkor mit tehetünk?

tovább olvasom...

A kalapácsujj tünetei és kezelése - Értéksziget Webáruház

Szerző: Szabó Zoltán József - egészségügyi szakdolgozó (gyógyászati segédeszköz forgalmazó)

Főként a nőket érinti az a probléma, hogy a divatos cipők rendszeres viselése miatt idővel deformálódik a lábfej. A bütyök kialakulása ezért a nőknél kilencszer gyakoribb, mint a férfiaknál, de nem ez az egyetlen gond. A lábfej számára rossz lábbeli viselése miatt a kalapácsujj tüneteivel is számolnunk kell.

Ez nem meglepő, ha figyelembe vesszük ezeknek a lábbeliknek az egyes tulajdonságait, melyek külön-külön is torzuláshoz vezethetnek, együtt azonban szinte szó szerint kikényszerítik a változást. Elsősorban a sarokmagasság van rossz hatással a lábfejre, hiszen emiatt a lábujjak a cipő orrába nyomódnak. A második ok jellemzően a túl szűk orrú cipőkben és a szintén túlságosan feszes harisnyákban keresendő, ebben az esetben ugyanis a lábujjak összepréselődnek. A harmadik ok a kisméretű cipők miatti összepréselődés.

Mi a kalapácsujj?

A kalapácsujj lényegében egy deformitás, ami a nagyujj kivételével minden ujjon előfordulhat. A deformálódás úgy jön létre, hogy az adott lábujj alappercének hajlító és feszítő izmai egyensúlya megbomlik, ezért az alapperc felemelkedik a lábhát felé, a középperc (második perc) viszont lesüllyed a talp irányába. Az elváltozás a második és harmadik ujjon alakul ki leggyakrabban.

A deformitás kialakulásának oka lehet a magassarkú vagy keskeny fazonú cipők rendszeres viselése, harántboltozat süllyedés, de a betegség hátterében öröklött statikai probléma is állhat, ami jellemzően már gyerekkorban is észlelhető.

Melyek a kalapácsujj tünetei?

Az első tünet általában a fájdalom és az irritáció cipőviselés közben és után. Mivel az adott ujjat a cipő folyamatosan dörzsöli, ezért nem ritka a bőrkeményedés és a tyúkszem kialakulása sem. Emellett előfordul még égő érzés, gyulladás és bőrpír az adott területen, súlyosabb esetben nyílt sebek kialakulására is van esély.

Hogyan kezelhető a kalapácsujj?

A kalapácsujjra nincs gyógymód, azonban a romlás megállítására és a deformitás korrigálására van némi esély. Amikor még enyhe fokú az elváltozás, gyógytorna és gyógycipő alkalmazása javasolt. Vannak olyan e célra kifejlesztett gyógyászati segédeszközök is, melyek használata segíti az ujjak megfelelő helyzetben tartását, illetve enyhítik a nyomódás miatti fájdalmat. A kalapácsujj alátámasztó gélpárna, éjszakai sín jöhet számításba. Komolyabb elváltozás esetén műtéti beavatkozás is szükséges lehet.

 

Hogyan lehet megelőzni a kalapácsujj kialakulását?

A megelőzés leghatékonyabb módja a megfelelő lábbeli viselése. Vagyis lehetőség szerint kerülni kell a magassarkú cipők rendszeres és hosszantartó viselését, illetve tartósan olyan cipők hordása javasolt, melyekben a lábfej kényelmesen elfér, nem nyomódnak össze az ujjak. Emellett különféle lábfejizom nyújtó és erősítő gyakorlatok végzésével is sokat tehetünk a megelőzésért.

A harántemelős talpbetét is segíti a megelőzést, ami nem csak a bütyök kialakulását akadályozza, hanem a kalapácsujj esetében is nagyszerű segítséget nyújt. A talpbetét használatával megemelkedik a haránt, így megszűnik a terhelés a harántcsontozaton, és kiegyenesednek a lábujjak.

A kialakuló probléma csökkentésében a harántemelős talpbetéthez hasonlóan segítségünkre lehet még a kalapácsujj korrigáló párna is. Ez a kis eszköz megakadályozza a lábujjak egymásra tolódását, ezáltal csökkenti a nyomást és korrigál is.

Amennyiben Önnek is problémát okoz a kalapácsujj tüneteinek jelenléte, és szeretne javítani a helyzeten speciális gyógyászati segédeszközök használatával, keressen minket bizalommal!

Bankok és minősítések