Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

3 tanács a demenciában szenvedő betegek fürdetéséhez, és 3 eszköz, ami ebben segíthet

Szabó Zoltán József
3 tanács a demenciában szenvedő betegek fürdetéséhez, és 3 eszköz, ami ebben segíthet

A demencia nem egy konkrét betegség, hanem az olyan kórképek gyűjtőneve, amik szellemi leépüléssel járnak együtt. Sok esetben okoz problémát, hogy nem tudják még a közeli családtagok sem, hogyan tehető például könnyebbé az ápolás, ezért most bemutatunk három olyan eszközt, amik hasznosak lehetnek a beteg fürdetése során, és biztonságot is nyújtanak.

tovább olvasom...

3 tanács a demenciában szenvedő betegek fürdetéséhez, és 3 eszköz, ami ebben segíthet

A demencia nem egy konkrét betegség, hanem az olyan kórképek gyűjtőneve, amik szellemi leépüléssel járnak együtt. Mivel a születéskor várható élettartam a fejlett országokban folyamatosan nő, ezért egyre több családnak kell megbirkózni az idős hozzátartozók gondozásával, ami a tünetek súlyosbodásával mind nagyobb kihívás elé állítja a rokonokat.

Sok esetben okoz például problémát, hogy nem tudják, hogyan tehető könnyebbé az ápolás, ezért most bemutatunk három olyan eszközt, amik hasznosak lehetnek a beteg fürdetése során.

Milyen nehézségek adódnak a demens beteg ápolása során?

Fontos tisztában lenni vele, hogy a különféle betegségek más-más lefolyásúak. Hogy mely demencia kórképek milyen problémákat okoznak, abba most részletesen nem megyünk bele, van viszont néhány olyan dolog, amire érdemes figyelni.

Az egyik, hogy a demenciában szenvedők kijelentéseit, válaszait nem szabad készpénznek venni. Mire gondolunk? Gyakran megesik, hogy a beteg olyasmit állít, ami valójában nem történt meg. Ragaszkodik például ahhoz, hogy ő bizony átöltözött vagy megfürdött, miközben akár napok óta nem váltott ruhát. Azaz egy pont után már nem bízhatunk abban, hogy egyedül elvégzi ezeket az egyszerű tevékenységeket, ezért a családból valakinek ott kell lennie a beteg mellett, hogy ellenőrizze, és ha szükséges, segítsen neki.

További gondokat okoz, hogy a demencia egyes kórképeinél az idő előrehaladtával a szellemi mellett súlyos fizikai leépülés is jelentkezik. Ehhez társul még az idős korból származó gyengeség, a fizikum általános romlása, amikor a beteg már nem képes egyedül gondoskodni magáról. Ilyenkor a fürdetést is valamelyik hozzátartozónak kell felügyelnie, amihez most ajánlunk néhány hasznos kiegészítőt.

3 tanács: így végezze a demenciában szenvedő beteg fürdetését

A demencia tüneteit mutató betegek fürdetése a különféle kórképek esetén más-más megközelítést igényel. Itt külön ki kell emelni az Alzheimer-kórt, az ilyen betegek ugyanis sokszor mindent megtesznek a fürdés elkerüléséért, akár még az ápolójukra is rátámadnak. Más esetekben viszont elég az egyszerű felügyelet, annak ellenőrzése, hogy a beteg tényleg tisztálkodott-e.

A fürdetés során az alábbi lépéseket kövesse:

1. Készítse elő a fürdőszobát! Engedjen vizet, ellenőrizze annak hőfokát, tegye ki a sampont, szappant, törölközőt. Kezdje kevés vízzel, és ha szükséges, engedjen még hozzá. A kádba helyezzen csúszásmentes gumiszőnyeget, illetve szereljen fel a falra ugyancsak csúszásmentes kapaszkodót, ami segít a felállásban és leülésben. Gondoljon a kádból történő ki- és beszállásra is, amit megkönnyíthet egy minden fürdőkád peremére rátehető fürdőkád kapaszkodóval. Ha pedig a beteg nem tud a kádban állni, akkor a fürdőkád pad jelenthet megoldást a számára.

2. Engedje, hogy a beteg egyedül végezze a legtöbb teendőt, és irányítsa egyszerű utasításokkal, ha szükséges. Lehet ugyanis, hogy elfelejtette a tisztálkodás lépéseit, amikre emlékeztetni kell. Az is fontos, hogy hagyjon választási lehetőséget a számára: ha inkább zuhanyozna, akkor ne erőltesse a fürdést, illetve soha ne hagyja magára a fürdőszobában!

3. Próbáljon mindvégig türelmes és nyugodt maradni: ne sürgesse a beteget, és ne vegye magára az esetleges szidalmakat, mert nem Önnek szólnak.

Végül ellenőrizze a beteg testét, hogy nincsenek-e rajta fekélyek vagy kiütések, és még egy kis aprósággal is meglepheti őt a jól végzett „munka” örömére.

Tartalomhoz tartozó címkék: Szeretteink gondozása
Bankok és minősítések