Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Ezekre figyeljen az otthoni betegbiztonság során

Szabó Zoltán József
Ezekre figyeljen az otthoni betegbiztonság során

Amikor ezt hallja, betegbiztonság, több mindenre gondolhat, ami vélhetően az Ön által gondozott személy biztonságos körülmények közötti gondozásához járul hozzá. Ebben a blogbejegyzésben összegyűjtöttem néhány fontos szempontot, amit érdemes átgondolnia, amikor szeretteit gondozza. Ezek megismerésével növelhető a beteg és gondozottja biztonsága, gyógyulása.

tovább olvasom...
Otthoni betegbiztonság

A beteggondozás során alapvetően nem fekvőbeteg ápolására kell gondolni, hanem arra, amikor még járkál, mozog, képes a gondozott a feladatokat részben vagy egész ellátni, tehát a járóbeteg gondozásáról van szó. Korábban már írtam ebben a cikkben az ápolás és a gondozás közötti különbségről.

Ön, aki vélhetően egy házban, lakásban él a gondozottal (vagy sokat tartózkodik ott), sokféleképpen segítheti annak érdekében, hogy biztonságban és kellemesen, vagyis komfortosan érezze magát otthon. Ahol él, az az otthona legyen, ne pedig csak a lakása, hanem annál sokkal több. Olyan dolgokról van szó, amelyek korábban, a gondozott személy fiatalabb korában nem jöttek számításba pl. több kapaszkodó a lakásban vagy a fürdőszoba átalakítása stb. Ha azonban a gondozott személy bizonytalanul áll a lábán, meg kell szüntetni mindenféle kockázatos tényezőt. Így Ön is nyugodtabb lesz, hiszen tudja, hogy a gondozott biztonságosan tud közlekedni, és Ön is jól el tudja látni. 

Gondolja újra az otthoni betegbiztonságot

Az otthoni biztonságot mindenképpen felül kell vizsgálni, ha a gondozott személynél fennállnak az alábbi problémák:

 • nehézséget jelent az egyedül közlekedés
 • egyensúly- és koordinációs zavarok vannak
 • látásproblémák jelentkeznek
 • demencia, zavarodottság vagy egyéb mentális panasz alakul ki

Ha a gondozott személynél fennáll valamelyik állapot, képzelje magát a helyébe. Járjon körbe a lakásban úgy, ahogyan ő tenné, ahogy ő szokta – ezt meg tudja figyelni vagy emlékezhet is rá. Ellenőrizze a padlót, a szőnyegeket és a kilépőket: el tud rajtuk csúszni, meg tud akadni bennük, abban a mozgástartományban vannak, ami megfelelő gondozott személynek? Menjen fel a lépcsőn, amelyiket a gondozott is használna, lépje át a küszöböt, próbája megemelni a lábát pl. a fürdőkádba való belépéshez. Gondolja át: a cipője vagy a papucsa nem csúszkál-e rajta, egyébként ezek milyen állapotban vannak: jók, rongyosak, széttaposottak stb? Elég stabil-e a korlát (már ha van), egyáltalán jó helyen vannak a kapaszkodók? Könnyen ki tud jutni a mosdóba, biztonságos-e a ki- és bejutás a fürdőkádban, a zuhanyzóba?  Biztonsági szempontból mennyire megfelelő pl. a fürdőszoba, a zuhanyzó?

Az első számú veszélyforrás az elesés

Az idősek mozgásképességének első számú ellensége az elesés. Az esés ugyanis hamar csonttöréssel, zúzódással, valamint a további esésektől való félelem kialakulásával jár. Az idősek csontjai könnyebben törnek, mint a fiatalokéi, emellett pedig lassabban és kevésbé jól gyógyulnak. Az esésekből születnek a legkomolyabb sérülések, különösen, ha a konyhában vagy a lépcsőn történnek – éppen ezért mindenképpen érdemes megelőzni őket, vagyis kiemelten figyelni a biztonságra és kialakítani a megfelelő környezetet. Ez még mindig sokkal olcsóbb és bármilyen szempontból is megfizetődőbb, mint pl. a combnyaktörés miatti hosszas lábadozás mindenféle vonzata. Amennyiben a gondozott személy elveszíti mozgásképességét, az inkontinencia komoly problémává alakul. Ennek az az oka, hogy ezután nem tud egyedül kijutni a mosdóba.

 

A biztonság érdekében alakítsa át otthonát úgy, hogy minimálisra csökkenjen az esés veszélye a gondozott személy számára. Szerezze be és szerelje fel a szükséges termékeket és segédeszközöket (különféle kapaszkodók nálunk is kaphatók), amelyek biztosítják, hogy kényelmesen és biztonságosan tudjon közlekedni a lakásban és/vagy tisztálkodni a fürdőszobában.

Jobb világítás megelőző jellegű

Ügyeljen rá, hogy a lakás minden pontja megfelelőn legyen megvilágítva. Ha a gondozott személy látássérült, az ő elvárásainak megfelelően legyen kellő mennyiségű és minőségű, szórt vagy koncentrált fény a lakásban. A biztonságot mindig a gondozotthoz állítsa, mert ami neki jó, az vélhetően Önnek is megfelel.

Erre figyeljen a világítás kapcsán:

 • Szereljen fel további világítótesteket a lépcső mellé, a folyosóra és a közlekedő kanyarjaiba.
 • Állítson lámpát közvetlenül a gondozott személy ágya mellé.
 • Szereljen fel éjjeli fényt, hogy sötétben is egyszerű legyen kijutni a fürdőbe.
 • Figyeljen a színhőmérsékletre: a 2700 Kelvin meleg fény, míg a 4000 K a nagyon hideg, kék színű fény.

Padló és bútorok a megfelelő helyre

 • Tolja át őket, hogy könnyebb legyen megkapaszkodni beléjük. Néha átrendezéssel jár a beteggondozás, de a szükséges erőbevetést mindenképp megéri.
 • Rendezze át úgy a bútorokat, hogy bőven elegendő hely legyen köztük az átjáráshoz. Figyeljen arra, hogy pl. járókerettel vagy rollátorral is elférjen a gondozott, ezek szélessége 50-60cm között mozog.
 • Vizsgálja meg a padlót az egyes helyiségekben, és mérje fel, hogy mennyire csúszik. Simítsa ki teljesen a szőnyegeket és a kilépőket, hogy ne legyen rajtuk felhajlás vagy ránc, amiben el lehet botlani. Ha szükséges: ragasszon csúszásgátló szalagot a szőnyegek alá, és dobja ki az egyenetlen felületű vagy elrongyolódott szőnyegeket; ragasszon csúszásgátló lapokat oda, ahol gyakran lesz nedves a padló (pl. a fürdőbe vagy a konyhába); helyezzen csúszásvédő élt vagy fóliát a lépcsőre.
 • Ellenőrizze, hogy minden bútor stabilan áll-e, valamint rögzítse vagy cserélje ki a billegő darabokat.
 • Helyezzen élvédőket az üveglapú asztalok vagy étkezőpultok éles szegélyeire. Ezekből többféle kapható a szivacsos jellegűtől a kemény műanyagig.

Konyha

 • Ne becsülje alá az otthoni tűzesetek kockázatát: szereltessen be füst- és tűzjelzőt (valamint rendszeresen ellenőrizze, hogy nem merült-e le bennük az elem).
 • Vegye fontolóra, hogy automatikusan kikapcsolódó tűzhelyet vagy sütőt vásárol.
 • Ha más háztartási gépeket is kicserél, válasszon helyettük olyanokat, amelyek automatikusan kikapcsolnak.
 • Vizsgálja meg a konyha berendezését. A kényelem és a biztonság érdekében a hagyományos és üvegedényeket, valamint a gyakran használt eszközöket könnyen elérhető fiókokban vagy szekrényekben tartsa.
 • Figyeljen oda az edények súlyára: amit régebben fel tudott emelni a gondozott, az ma már lehet, hogy nem megy.

Segélyhívás

 • Vásároljon esetleg mobil orvosi segélyhívót: például valamilyen hordozható riasztót, amelyet a gondozott személy vészhelyzet esetén használni tud. Mindössze meg kell nyomnia a riasztó gombját, és ezzel értesíti a megfelelő segélyhívó szolgálatot.
 • Írjon össze egy rövid, jól olvasható listát a gondozott személy számára fontos telefonszámokból, és tartsa kéznél. A listára vegye fel a rokonok, szomszédok és a segélyhívó szolgálatok elérhetőségét.

Fürdőszoba, vécé

 • Helyezzen ki kapaszkodókat oda, ahol szükség van rájuk, pl. a zuhanyzóba vagy a kádba, illetve a vécé mellé.
 • Helyezzen csúszásgátló szőnyeget a zuhanyzóba és a mosdóhoz. Vásároljon tusolószéket, ha Ön szerint hasznos. Arra figyeljen, hogy a gondozott és a szék is beférjen egyszerre úgy a zuhanyzóba, hogy közben mosakodni is tudjon.
 • Mielőtt bármit is vásárolni a biztonság érdekében, először mérjen pontosan, egyeztessen a bolttal, ha szükséges – mi szívesen állunk rendelkezésére, hogy a megfelelő eszközt megtalálja.
 • Gondolja át, hogy praktikus lenne-e vécémagasítót vásárolni: az idősebbek könnyebben leülnek rá, illetve felállnak róla. De ezzel együtt az ágy magassága is gondot szokott okozni, amit ágyemlő lábalátéttel tud kezelni (többféle magasság kapható belőle).

Betegmozgatás, mobilitás

A mobilitást segítő gyógyászati segédeszközök mozgást és mozgatást tesznek lehetővé. A mozgatáshoz gondoljon betegfordító korongra, amit használhat a betegágy mellett vagy átforduláshoz egyik székről a másikra, de nagy hasznát fogja venni a gépkocsiba történő ki- és beszálláshoz egyaránt. A csúszólap a kerekesszékes gondozottnak segít a helyváltoztatásban. Nem sorolom fel az összes ilyen eszközt, megtalálja őket ebben a kategóriában. Ezek használata a gondozottnak is könnyebbséget jelent, de a nagy előnyük Önnek mint gondozónak vannak, mert megkímélik a hátát, hosszú távon pedig megtartják az egészségét. Betegbiztonsági szempontból pedig szükséges eszközök. Pl. egy 5 pontos multifunkciós biztonsági öv abszolút helyén tartja a gondozottat.

Sok szempontot figyelembe kell vennie, ha biztonságossá szeretné tenni az otthonát egy idős ember számára. A gondozott személy igényére, elvárására mindenképp figyeljen, hiszen miatta változtat, alakítja át a lakást. Mindig törekedjen közös megoldásra. Ezek az eszközök nem kerülnek egy vagyonba, de annál többet segítenek mindkettőjük helyzetén.

Ha kérdése van vagy további információra lenne szüksége, keresse bátran proaktív vevőszolgálatunkat, segítünk.

Tartalomhoz tartozó címkék: Otthoni biztonság
Bankok és minősítések