Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

A vízhatlan lepedők szerepe a betegápolásban

Szabó Zoltán József -
2017. 09. 20. 05:55:10
A vízhatlan lepedők szerepe a betegápolásban

Ma már számos praktikus megoldás létezik a drága ágyak, matracok megóvására. A gumilepedő, a pvc vagy épp a vízhatlan matrac vagy ágyvédő lepedő kimagasló kényelmet és egyfajta biztonságot jelent mind a beteg, mind a családtagok számára. Széles a választék minőség és ágyméret tekintetében egyaránt. A vizeletet és egyéb testnedveket mindegyik felfogja, de azért van különbség.

tovább olvasom...

A vízhatlan lepedők szerepe a betegápolásban

A vízhatlan lepedők szerepe a betegápolásban kiemelkedő. Az emberek többnyire gumilepedőnek hívják azt az anyagot, ami ráhelyezve az ágyra megvédi azt, és a nedvességet (többnyire vizeletet) nem engedi át. Azonban a gumilepedő mint egyfajta gyógyászati termék már kezd eltűnni, hiszen helyette többnyire sokkal jobb, kényelmesebb és praktikusabb megoldások is vannak. Bár még kapható gumilepedő, de ma már vízhatlan matracvédőről és ágyvédőről beszélünk – a továbbiakban maradjunk a vízhatlan lepedő kifejezésnél.

 

Milyen vízhatlan lepedők vannak?

A vízhatlan lepedő anyagát tekintve lehet: gumi, pvc vagy impregnált frottír. Alkalmazásuk többnyire pénztárca és/vagy használatfüggő. A legnagyobb komfortot a simán csak vízhatlan lepedőnek nevezett impregnált frottír lepedő. A gumi- és pvc lepedőhöz képest az ágyvédő gumifüles lepedő vagy körgumis matracvédő lepedő nagyon nagy kényelmet és higiéniát biztosít. A felület többnyire frottír vagy pamut, puha, alatta egy víztaszító réteg van, ami csak egy irányba engedi a nedvességet így biztosítva pl. a nagyfokú szellőzést is. Ez a réteg nem törik, nem reped, ami miatt az egész lepedő sterilizálható és könnyen mosható, fertőtleníthető. Azért azt érdemes megjegyezni, hogy van eltérés minőség tekintetében a vízhatlan lepedők között: minél drágább, annál kevésbé zajos ráfekvéskor és jobban is szellőzik.

A vízhatlan lepedő használata nem kényelmetlen, a beteg vagy a kisbaba észre sem veszi (ha megfelelő minőséget választ), hogy a matracon plusz egy réteg van, a mozgásban nem akadályoz. A matracra terítve anyagánál fogva fixen áll, nem csúszik vagy gyűrődik meg az esetleges mozgások miatt. A matracvédő kőrgumival rögzül, az ágyvédő gumipánttal. Bármelyik jó választás lehet az elvárt igényeknek megfelelően. A vízhatlan lepedő nagyon praktikus megoldás otthoni betegápolás esetére, de alkalmazható gyermekágyakban is, ahol mindennapos gond lehet a nedvességgel küszködés, ezért nem mindegy, ha a matracot is kétnaponta tisztítani kell, vagy egyszerűen csak lepedőt kell cserélni. Rendkívül hasznos a pelenkáról való leszoktatás időszakában. A vízhatlan lepedő bőrbarát anyagból készül (egyes típusok antiallergének), a bőrhöz érve nem irritálja azt, ezért nyugodtan alkalmazható, mint egyedüli lepedő is. Vízlepergető hatású, és nagyon könnyen tisztítható semleges mosószerrel, majd alapos öblítés után könnyedén szárazra törölhető. A vízhatlan lepedő közvetlen hő valamint oldószerek hatásának nem ellenálló, ezért ne tegyük ki azoknak. A betegápolásban használt lepedő sok használat után szükség esetén sterilizálható is. A kereskedelmi forgalomban többféle méretben és kivitelben is kapható, egyéni ízlés szerint elérhető árakon.

A sokszor egyszerűen csak gumilepedőnek is nevezett ágyvédő vagy matracvédő lepedő nagyfokú biztonságot jelent, amely kiemelten fokozza a komfortérzetet, ezáltal is gyorsabban hozzájárul(hat) a gyógyuláshoz. Az Értéksziget széles választékot kínál vízhatlan lepedőkből.

Tartalomhoz tartozó címkék: Beteggondozás a családban
Bankok és minősítések