Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Problémamentes élet sérvvel

Szabó Zoltán József
Problémamentes élet sérvvel

Sokféle sérv létezik a köldöksérvtől kezdve a lágyéksérvig. Van, amit azonnal műteni kell, de ha nem feltétlenül szükséges, akkor nagyon sokan várnak vele - minél tovább próbálják halogatni a kés alá fekvést. Vannak eszközök és lehetőségek, amelyek segítenek a szinten tartásban, a halogatásban, azonban előbb-utóbb meg kell műteni. Lehetséges problémamentes élet sérvvel? igen.

tovább olvasom...

Problémamentes élet sérvvel

A sérv súlyos szövődményekkel is járhat, de nem ritka a problémamentes élet sérvvel. Többféle verziója létezik a köldöktől a lágyékig, de az ok minden esetben ugyanaz: a hasfal valamilyen okból meggyengül, és ezeken a gyenge szöveteken keresztül előtüremkednek a hasi szervek – legtöbbször a belek –, amik egy kis tasakot, dudort képeznek. Hogy mit lehet tenni a jobb élet érdekében, azt szeretnénk most megosztani Önökkel.

A sérv kialakulásának okai

A sérv tehát a hasfal leggyengébb pontján jelenik meg. Ez a gyengeség lehet veleszületett, de olyan is előfordulhat, hogy egy hasi operáció után a heg vonalában alakul ki a betegség. Létezik ezenkívül csecsemőkori sérv is, náluk leginkább a köldök- és a lágyéksérvvel találkozhatunk.

De mi is okozza pontosan a sérvet? Lássuk a leggyakoribb kiváltó tényezőket!

  • A már említett veleszületett szöveti gyengeség
  • Nehéz fizikai munka, megerőltetés
  • Nagyobb metszéssel járó műtétek után kialakulhat a hegekben

Ezek a hasfali sérvek maguktól nem gyógyulnak, és arra sem érdemes várni, hogy kisebbek lesznek. Azt is számításba kell venni, hogy minél korábban műtik meg, annál kisebb a szövődmények kialakulásának az esélye, ezért nincs értelme sokáig halogatni a beavatkozást, hiszen egy mindennapos műtétről van szó.

Hogyan lehet problémamentesen együtt élni a sérvvel?

A sérvvel egy bizonyos pontig együtt lehet élni, de nem múlik el magától. Ahhoz, hogy a betegség ne váljon súlyosabbá, nagyon vigyázni kell a megfelelő testsúly fenntartására, amihez a helyes, rostdús táplálkozás mellett a testmozgás is hozzájárul. 

A sérv kiújulásának megakadályozásához a hasizom erősítésére van szükség, amihez mindenképpen érdemes gyógytornászt felkeresni, aki pontosan tudja, hogy milyen gyakorlatokat lehet végezni és miket nem.

Az élet sérvvel: milyen panaszokkal jár a betegség?

Ez természetesen attól is függ, hogy hol jelentkezik a betegség, de az egyszerűség kedvéért maradjunk a hasfali sérveknél. Ilyen esetben az élet sérvvel lehet teljesen panaszmentes, de sajnos nagyon változatos és komoly tüneteket is okozhat. A sérvkapu területén jelentkezhet nyilalló, szúró, húzódó fájdalom, egy nagyobb sérv következménye pedig akár székrekedés vagy hányinger is lehet.

És persze a betegség veszélyeit sem szabad elbagatellizálni; ha a belek kizáródnak, megszűnhet a vérellátásuk, és akár el is halhatnak.

Mindenképpen meg kell műteni a sérvet?

Erre nincs egzakt válasz, ezt mindig a sebész dönti el. Ha a fórumokat böngészi az ember, akkor sok páciens személyes tapasztalatairól olvashat, amikből kiderül, hogy az egyes orvosok megközelítése eltérő lehet. Ám mivel felnőttkorban a sérvkapu magától nem záródik be, és nem enyhül a betegség, sőt, a dudor idővel egyre nagyobb lesz, nemigen van más választás.

Magyarországon évente nagyjából 20.000 sérvműtétet végeznek el, azaz ez a fajta operáció rutinnak számít, amit gyakran egynapos beavatkozás keretében hajtanak végre.

És mi a helyzet a haskötővel? Sokan gondolják úgy, hogy ha a sérv nem fáj, és csak kicsi a kitüremkedés, haskötő viselésével meg lehet szabadulni a problémától. Ez azonban nem igaz, a haskötő ugyanis maximum csak lelassítja a folyamatot, de nem hoz gyógyulást. A megelőzésben azonban fontos szerepet játszhat.

Mi a teendő a műtét után?

A műtét utáni teendőkről az orvos pontos tájékoztatást ad majd. Ezek közül az egyik, hogy az első egy hétben kerülni kell a fizikai megterhelést, illetve javasolt a sérvkötő használata is, ami segít az operáció utáni regenerálódásban.

Keressen minket elérhetőségeinken, amennyiben szüksége lenne tájékoztatásra a kapcsolódó termékeket illetően!

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségügyi problémák
Bankok és minősítések