Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

A lágyéksérv okai, tünetei és otthoni kezelése

Szabó Zoltán József
A lágyéksérv okai, tünetei és otthoni kezelése

Lágyéksérvvel fiatalon kevesen küzdenek, szám szerint százból két embert érint ez a probléma, azonban 50 felett jelentősen megnövekszik ez az arány. A lágyéksérv leginkább a férfiakat érinti, azonban ők is legritkább esetben vannak vele tisztában, hogy milyen tünetekre kell figyelni, illetve hogyan zajlik a lágyéksérv kezelése, mivel kerülhetik el a kialakulását. Íme a részletek.

tovább olvasom...

A lágyéksérv okai, tünetei és otthoni kezelése - Értéksziget Webáruház

Lágyéksérvvel fiatalon kevesen küzdenek, szám szerint százból két embert érint ez a probléma, azonban 50 felett jelentősen megnövekszik ez az arány. A lágyéksérv leginkább a férfiakat érinti, azonban ők is legritkább esetben vannak vele tisztában, hogy milyen tünetekre kell figyelni, illetve hogyan zajlik a lágyéksérv kezelése.

Mi a lágyéksérv és hogyan alakul ki?

A lágyéksérvről leginkább akkor beszélünk, ha az úgynevezett sérvkapun kitüremkedik valamilyen hasi szerv (pl. bél) vagy szövet (pl. zsírszövet). A problémával többségében férfiak küzdenek, hiszen náluk a lágyékcsatorna területe rendkívül gyenge. Ez lehet veleszületett probléma, de kialakulhat külső hatások miatt is.

A lágyéksérvnek két típusát különböztetjük meg, az egyenes, vagyis direkt és a ferde, vagyis az indirekt sérvet. Indirekt sérv esetén a sérvtartalom a lágyékcsatornán keresztül, míg direkt sérv esetén a meggyengült hasfalon át jut le a herékhez vagy nők esetén a nagyajkakhoz.

Kialakulása leginkább az öröklött hajlam számlájára írható, de közvetlen kiváltó okai is lehetnek. Ilyen a szülés, az erőltetett székelés és a súlyemelés. Továbbá kockázati tényezőként tartják számon a dohányzást, a gyakori köhögéssel járó betegségeket, az aranyeret, valamint a vizelési és székelési nehézségeket is.

Melyek a lágyéksérv tünetei?

Kezdeti szakaszban ritkán lehet megállapítani, hogy mi okozza a panaszokat, ilyenkor jellemzően az alhas tájékán jelentkezik szúró, nyomó érzés. Ebben az állapotban ultrahanggal lehet kimutatni a kezdődő sérvet.

A következő szakaszban már könnyebb felismerni a kidudorodás miatt, azonban a túlsúlyos betegek esetében ez sem egyértelmű, hiszen a jelentős zsírréteg takarja az előretoluló szerveket. A fájdalom intenzitása is egyéni, ez függ a beteg fájdalomküszöbétől és attól is, hogy a sérv melyik ideget nyomja.

A lágyéksérv kezelése

A lágyéksérv kezelése szinte kivétel nélkül műtéti beavatkozással történik. A kivételes esetek azok, mikor a beteget rossz általános állapota miatt nem lehet operálni, ilyenkor sérvnadrág alkalmazása jöhet szóba. A műtét során az orvosok eltávolítják a sérvtömlőt, és megerősítik a lágyékcsatorna hátsó falát. A hagyományos beavatkozások esetén a kiújulás gyakori, de modern technikát alkalmazva ennek esélye minimálisra csökkenthető.

Napjainkban már elérhető az a műtéti eljárás, melynek során egy szövetbarát, nem felszívódó hálót helyeznek a lágyékcsatorna hátsó falára, és néhány öltéssel rögzítik. Ezzel a módszerrel nem csak a kiújulás esélye minimalizálható, hanem a gyógyulás folyamata is gyorsabbá tehető.

Műtét után jellemzően már másnap felkelhet a beteg, ami a trombózis és a légzési szövődmények elkerülése miatt is kiemelkedő fontosságú. A műtétet követő 6 hétig kerülni kell az erősebb fizikai megterhelést, de 2-3 hét után a könnyebb mozgásformák már engedélyezettek.

 

Mire valók a sérvnadrágok?

A sérvnadrágok és sérvkötők megelőzés céljából és műtét után is javasolt gyógyászati segédeszközök. Ezek a speciális, rugalmas anyagból készült kompressziós termékek hatékonyan támasztják meg a hastájékot, amivel megelőzhető a hasizmok elernyedése. A beépíthető betétrészeknek köszönhetően az ágyékra kiegyensúlyozott kompressziós hatást gyakorol, ami csökkenti a sérvkizáródás veszélyét.

Amennyiben Önnek is sérvkötőre vagy sérvnadrágra van szüksége, esetleg további kérdései lennének a termékekkel kapcsolatban, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!

Tartalomhoz tartozó címkék: Mindennapi betegségek nyomában
Bankok és minősítések