Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

A lágyéksérv okai, tünetei és otthoni kezelése

A lágyéksérv okai, tünetei és otthoni kezelése

Lágyéksérvvel fiatalon kevesen küzdenek, szám szerint százból két embert érint ez a probléma, azonban 50 felett jelentősen megnövekszik ez az arány. A lágyéksérv leginkább a férfiakat érinti, azonban ők is legritkább esetben vannak vele tisztában, hogy milyen tünetekre kell figyelni, illetve hogyan zajlik a lágyéksérv kezelése, mivel kerülhetik el a kialakulását. Íme a részletek:

tovább olvasom...

Szerző: Szabó Zoltán József

A lágyéksérvek az összes sérv 80%-át alkotják, míg a combsérvek 10%-kal, a köldöksérv és a ritka sérvek 5-5%-kal vesznek részt a statisztikában. Pl. 1000 újszülött esetében 10 lágyéksérv fordul elő. A 25 év feletti férfiaknál az előfordulás már 2%-os, és ez 50 éves kor után meredeken nő. Nőknél a lágyéksérv előfordulása 1% alatti.

Mi a lágyéksérv és hogyan alakul ki?

A lágyéksérvről leginkább akkor beszélünk, ha az úgynevezett sérvkapun kitüremkedik valamilyen hasi szerv (pl. bél) vagy szövet (pl. zsírszövet). A problémával többségében férfiak küzdenek, hiszen náluk a lágyékcsatorna területe rendkívül gyenge. Ez lehet veleszületett probléma, de kialakulhat külső hatások miatt is.

A lágyéksérvnek két típusát különböztetjük meg, az egyenes, vagyis direkt és a ferde, vagyis az indirekt sérvet. Indirekt sérv esetén a sérvtartalom a lágyékcsatornán keresztül, míg direkt sérv esetén a meggyengült hasfalon át jut le a herékhez vagy nők esetén a nagyajkakhoz. Férfiaknál az indirekt (oldalsó vagy laterális) sérv esetén a sérvtartalom a herék leszállásának vonalát követve a lágyékcsatornán keresztül, a heréhez futó erek, idegek és az ondóvezeték mentén akár a herezacskóba is lejuthat. Nők esetében a lágyékcsatornát kitöltő, a méhet tartó kerek méhszalag mentén türemkedik ki a sérvtömlő a nagyajkak felé.

Kialakulása leginkább az öröklött hajlam számlájára írható, de közvetlen kiváltó okai is lehetnek. Ilyen a szülés, az erőltetett székelés és a súlyemelés. Továbbá kockázati tényezőként tartják számon a dohányzást, a gyakori köhögéssel járó betegségeket, az aranyeret, valamint a vizelési és székelési nehézségeket is.

Melyek a lágyéksérv tünetei?

Kezdeti szakaszban ritkán lehet megállapítani, hogy mi okozza a panaszokat, ilyenkor jellemzően az alhas tájékán jelentkezik szúró, nyomó érzés. Ebben az állapotban ultrahanggal lehet kimutatni a kezdődő sérvet.

A következő szakaszban már könnyebb felismerni a kidudorodás miatt, azonban a túlsúlyos betegek esetében ez sem egyértelmű, hiszen a jelentős zsírréteg takarja az előretoluló szerveket. A fájdalom intenzitása is egyéni, ez függ a beteg fájdalomküszöbétől és attól is, hogy a sérv melyik ideget nyomja.

A lágyékcsatorna ujjal történő tapintása alkalmas a kezdődő sérvek diagnosztizálására is. Fekvő helyzetben a sérv rendszerint megkisebbedik, de el is tűnhet: ilyenkor a lágyékcsatorna tapintása közben az orvos köhögésre szólítja fel a beteget, és a hasűri nyomásfokozódás következtében a sérvtartalom megjelenik a csatornában. Amennyiben a sérvfekvő helyzetben is előboltosul, nagy jelentősége van annak a ténynek, hogy a sérvtartalom visszahelyezhető-e a hasüregbe. Ha a sérvtartalom "kitapad" a sérvtömlőhöz, a visszahelyezés már nem lehetséges. Ha a sérvtartalom vissza is helyezhető a hasüregbe, a tömlő, ami odanő a környező szövetekhez, sohasem. Így a nyitott sérvkapu miatt - amikor a beteg ismét feláll vagy erőlködik -, a sérvtartalom ismét kicsúszik a hasüregből.

Forduljon orvoshoz

Ha lágyéksérvnek megfelelő tüneteket észlel, minden esetben forduljon a háziorvosához, aki megvizsgálja, és szükség esetén a megfelelő sebészetre irányítja! A lágyéksérv csak műtéti úton szüntethető meg, kezelés nélkül tovább növekszik, illetve veszélyes szövődmények alakulhatnak ki. Ezért érdemes már az észlelés korai szakaszában megkezdeni a vizsgálatokat. Ilyenkor előre tervezett műtéttel teljes gyógyulás érhető el.

Ha a lágyéksérv kizáródására jellemző tüneteket észlel – láz, hirtelen megjelenő, kifejezetten erős lágyéktáji fájdalom, hányás, székelési képtelenség, vöröses-lilás lágyéktáji elszíneződés –, mielőbb keresse fel a területileg illetékes sebészeti sürgősségi ügyeletet.

A lágyéksérv kezelése

A lágyéksérv kezelése szinte kivétel nélkül műtéti beavatkozással történik. A kivételes esetek azok, mikor a beteget rossz általános állapota miatt nem lehet operálni, ilyenkor sérvnadrág vagy sérvkötő alkalmazása jöhet szóba. A műtét során az orvosok eltávolítják a sérvtömlőt, és megerősítik a lágyékcsatorna hátsó falát. A hagyományos beavatkozások esetén a kiújulás gyakori, de modern technikát alkalmazva ennek esélye minimálisra csökkenthető.

Napjainkban már elérhető az a műtéti eljárás, melynek során egy szövetbarát, nem felszívódó hálót helyeznek a lágyékcsatorna hátsó falára, és néhány öltéssel rögzítik. Ezzel a módszerrel nem csak a kiújulás esélye minimalizálható, hanem a gyógyulás folyamata is gyorsabbá tehető.

Műtét után jellemzően már másnap felkelhet a beteg, ami a trombózis és a légzési szövődmények elkerülése miatt is kiemelkedő fontosságú. A műtétet követő 6 hétig kerülni kell az erősebb fizikai megterhelést, de 2-3 hét után a könnyebb mozgásformák már engedélyezettek. A lehetséges komplikációk közé sorolják az általános műtéti kockázatokat – például sebgyógyulási zavar –, a túlérzékenységi reakciókat és a beültetett hálóval szembeni védekező reakciót, továbbá a lágyéki csatornában is keletkezhet fájdalom, amennyiben a beavatkozás során megsérültek az idegek. Ritka esetekben ismét kialakulhat a sérv, melyet ismét meg kell műteni, de zömében nem szoktak panaszok jelentkezni a műtétet követően.

A lágyéksérv lehetséges szövődményei

A lágyéksérv szabadon tud közlekedni a hasfal nyílásán a lágyék és a hasüreg között, azonban előfordulhat, hogy a sérvtartalom nem képes már visszahúzódni vagy nem helyezhető vissza a hasűrbe.

Azonnal hívja a mentőket, ha lágyéksérve van, és az alábbi tüneteket észleli:

  • kifejezett, hirtelen megjelenő lágyéktáji fájdalom
  • hányinger, hányás
  • kifejezett puffadás, székelési képtelenség
  • lázas rosszullét jelentkezik
  • köhögés vagy sírás befejezése után sem csökkenő dudor
  • vörösség, szürkés-kék elszíneződés a lágyéktájékon.

Mire valók a sérvkötők, sérvnadrágok?

A sérvnadrágok és sérvkötők megelőzés céljából és műtét után is javasolt gyógyászati segédeszközök. Ezek a speciális, rugalmas anyagból készült kompressziós termékek hatékonyan támasztják meg a hastájékot, amivel megelőzhető a hasizmok elernyedése. A beépíthető betétrészeknek köszönhetően az ágyékra kiegyensúlyozott kompressziós hatást gyakorol, ami csökkenti a sérvkizáródás veszélyét. Az Értéksziget Beteggondozás kínálja a legnagyobb választékot a sérvkezeléshez szükséges segédeszközökből, így érdemes nálunk körülnézni.

Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken! Amennyiben Önnek is sérvkötőre vagy sérvnadrágra van szüksége, esetleg további kérdései lennének a termékekkel kapcsolatban,

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségügyi problémák
Bankok és minősítések