Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Mi köze az inzulinszintnek a cukorbetegséghez?

Szabó Zoltán József -
2020. 02. 01. 14:25:48
Mi köze az inzulinszintnek a cukorbetegséghez?

A cukorbetegség hazánkban már népbetegség, a jelenlegi statisztikák alapján több mint egymillió cukorbeteg országa vagyunk. A legtöbb ember fülében ismerősen csengenek az olyan szavak, mint a vércukor, az inzulin, és a cukorbetegség, de a legtöbben mégsincsenek tisztában azzal, hogy ezek mit takarnak és milyen összefüggésben állnak egymással. Akkor most tisztázzuk.

tovább olvasom...

Mi köze az inzulinszintnek a cukorbetegséghez? - Értéksziget Webáruház

A cukorbetegség hazánkban már népbetegség, a jelenlegi statisztikák alapján több mint egymillió cukorbeteg országa vagyunk. A diagnosztizált cukorbetegek 96 százaléka szenved 2-es típusú diabéteszben és 4 százalék 1-es típusúban. Korábban a 2-es típusú cukorbetegség leginkább az idősebb korosztály sajátja volt, azonban ma már egyre gyakrabban diagnosztizálják a negyvenévesek körében, és sajnos ennél fiatalabbaknál is egyre elterjedtebb a megjelenése. Ennek köszönhetően a legtöbb ember fülében ismerősen csengenek az olyan szavak, mint a vércukor, az inzulin, és a cukorbetegség, de a legtöbben mégsincsenek tisztában azzal, hogy ezek mit takarnak.

Mennyire függ össze a cukorbetegség és az inzulin?

A cukorbetegség lényegében egy anyagcserezavar, ahol a problémát az okozza, hogy a hasnyálmirigy nem termel megfelelő mennyiségű inzulin hormont, emiatt nem tud beépülni a sejtekbe a cukor, vagy más néven a glükóz.

Mivel a glükóz a sejtek számára nélkülözhetetlen, ez a zavar igen sok problémához vezethet, többek között jelentősen rontja az életminőséget és az életkilátások sem kecsegtetőek kezeletlen cukorbetegség esetén.

Tehát ahogy a fentiekből is kitűnik, a cukorbetegség kialakulása az inzulintermeléssel van szoros összefüggésben. Ennek megfelelően két típusát különböztetjük meg. 1-es típusú cukorbetegség esetén az inzulintermelő béta-sejtek elpusztulnak, ezért a betegség e típusa kizárólag inzulinpótlással kezelhető. A gyakoribb, 2-es típusú diabéteszt nevezik „nem inzulinfüggő” diabétesznek is, itt ugyanis a hasnyálmirigyben található béta-sejtek termelnek ugyan inzulin-hormont, azonban azok nem tudják kifejteni hatásukat.

Ez egy ideig nem okoz tüneteket, hiszen a szervezet fokozott inzulintermelésbe kezd, ezáltal a vércukorszint is normális marad. Azonban egy idő után a szervezet inzulintermelése már nem képes megfelelően csökkenteni a vércukorszintet, vagyis kialakul az inzulinrezisztencia.

Hogyan kezelhető a cukorbetegség?

Sajnos még nem áll rendelkezésünkre gyógymód a cukorbetegség sikeres kezelésére, azonban vannak módszerek, melyekkel a betegség jól kordában tartható, illetve olyan gyógyászati segédeszközök is a rendelkezésünkre állnak, melyek segítségével a mindennapok egyszerűbbé tehetőek.

A 2-es típusú diabétesz ellen életmódváltással hatékonyan fel lehet lépni: elengedhetetlenné válik az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, és egyes esetekben gyógyszeres kezelés is javasolt lehet.

1-es típusú diabétesz esetén már kicsit több dologra kell figyelmet fordítani a megfelelő étrend és mozgás mellett, ugyanis az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő beteg élete végéig inzulin utánpótlásra kényszerül, ez jelenthet akár napi 5 injekciót is.

A problémát sok esetben az okozza leginkább, hogy a beteg nem tartózkodik állandóan otthon, viszont az inzulint 30 fok alatt kell tartani, ez pedig egy esetleges nyaralás, de még egy átlagosnál hosszabbra elhúzódó munkanap esetén is gondot jelenthet.

Szerencsére számos olyan termék kapható, melyek megkönnyítik a cukorbetegek életét. Ilyen például az inzulin hűtő útitok, melynek segítségével mindig kellő hőmérsékleten lehet tartani az inzulint.

Amennyiben Ön vércukorszint-mérőt, vagy ehhez tartozó kiegészítőt szeretne vásárolni, esetleg kérdései merültek fel a termékekkel kapcsolatban, keressen minket elérhetőségeinken!

Tartalomhoz tartozó címkék: Mindennapi betegségek nyomában
Bankok és minősítések