Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Meddig érdemes viselni a kompressziós zoknit ahhoz, hogy kifejtse a hatását?

Szabó Zoltán József -
2019. 08. 08. 06:29:58
Meddig érdemes viselni a kompressziós zoknit ahhoz, hogy kifejtse a hatását?

Vevőszolgálatunkon többször felteszik ezt a kérdést: meddig kell használni a kompressziós harisnyát vagy zoknit, hogy hasson? Nos, erre nem lehet egyértelmű választ adni, mert az függ az adott problémától, betegségtől stb. Azonban vannak általános idői szempontok, amelyeket érdemes ismerni, hogy tényleg hatékony legyen a harisnya viselete. Ezeket mutatjuk be ebben a cikkben.

tovább olvasom...

Meddig érdemes viselni a kompressziós zoknit ahhoz, hogy kifejtse a hatását?

Szerző: Szabó Zoltán József - egészségügyi szakdolgozó (gyógyászati segédeszköz forgalmazó)

A kompressziós zoknik előnyös tulajdonságait mind többen és többen ismerik fel. A terápiás használat mellett ma már a sportolók egyik kedvenc kiegészítője is, illetve hosszabb repülős és buszos utazásokhoz is sokan viselik. De hogyan is „működik” a kompressziós zokni, és meddig kell viselni ahhoz, hogy kifejtse a pozitív hatásait?

A kompressziós zokni hatása különféle problémák esetén

A kompressziós zokni hatása alapvetően kettős: egyrészt csökkenti a lábak duzzadását, ami a hosszabb időn át történő állás vagy ülés hatására következik be. Másrészt mérsékli a vénákban jelentkező magasabb nyomást, illetve a vér pangását, amit a vénák károsodása okoz. Ennek köszönhetően kisebb lesz a vérrögképződés esélye, javul a keringés, és a láb dagadása is mérséklődik.

A sportolóknál a speciális zokni serkenti a vér áramlását, ezáltal jobb teljesítményt tesz lehetővé, illetve segíti a méreganyagok távozását a szervezetből. Az utazáshoz viselt zoknik esetén pedig a trombózis kialakulásának megelőzése a cél, aminek a mozgás hiánya az oka. Vagyis a kompressziós zoknik a visszérbetegségektől a műtétek utáni rehabilitációig számtalan esetben alkalmazhatók, de hogy mennyi idő alatt fejtik ki a hatásukat, az a probléma jellegétől függ.

Mennyi idő alatt jelentkezik a kompressziós zokni hatása?

A kompressziós zoknik és harisnyák a viselésüket követően szinte azonnal éreztetik a hatásukat: csökken a lábdagadás mértéke és a fájdalom, a járás pedig könnyebb lesz. Előfordulhat természetesen, hogy hosszabb idő kell a látványosabb javuláshoz, különösen egy súlyosabb probléma esetén. A lényeg, hogy kitartónak kell lenni, de azt is tudni kell, hogy nem egy csodaszerről van szó, ami egykettőre elmulasztja a panaszokat. A kompressziós zoknik abban segítenek, hogy a már kialakult állapotok ne romoljanak tovább, és a megelőzésben is nagy szerepet játszanak.

Hogy a zoknik és harisnyák kifejthessék a hatásukat, érdemes rögtön ébredés után felvenni, majd egész nap viselni őket. Fontos! A kánikulában a vénás panaszok még inkább felerősödnek, ezért ilyenkor fokozottan javasolt a kompresszió!

 

Meddig kell a kompressziós harisnyát, zoknit viselni?

Erre a kérdésre nincs egyetlen, mindenkire érvényes válasz. Mivel minden eset és minden beavatkozás más, ezért mindig a kezelőorvost kell megkérdezni arról, hogy egy-egy probléma esetén meddig kell hordani az ilyen fehérneműt.

  • Visszérműtét után: egyes vizsgálatok szerint elég csupán néhány napnyi kompresszió, de az az általánosabb, hogy az orvosok 1-2 hetet javasolnak. Valójában az első 1-2 nap a kritikus, amikor a bőr alatt vérömleny alakulhat ki, és ennek nagyságát kell mérsékelni. Ilyenkor egy rövid ideig éjszaka is hordani kell a zoknit, amit pár nap után el lehet hagyni. Emellett a napközbeni viselést is fokozatosan lehet csökkenteni, és egyre kevesebb időt tölteni a zokniban.
  • Terhesség: a várandósság harmadik, de különösen az ötödik-hatodik hónapjától javasolt a kompressziós zokni vagy harisnya viselése egészen a szülésig.
  • Utazás, sportolás: mindkét esetben az adott tevékenység végzésének ideje alatt szükséges a kompresszió.
  • Megelőzés: folyamatosan kell hordani a kompressziós zoknit, különösen hajlamosító tényezők fennállása esetén.

Végül egy praktikus tanács: a kompressziós zoknikat és harisnyákat érdemes eleinte csak napi pár órára felvenni, majd fokozatosan növelni a viselésük idejét.

Nézzen körül webshopunkban, és válassza ki az Önnek leginkább megfelelő terméket.

Bankok és minősítések